»

Kitajska, Rusija in ZDA povezane s 100MBps

Slashdot - Kitajska, ZDA in Rusija nameravajo v skupnem projektu narediti direktno povezavo s hitrostjo 100MB/s, kar bi naj rešilo problem, ki s katerim so se srečevali v Rusiji in na Kitajskem - med Rusijo in Kitajsko ni bilo neposredne internetne povezave, zato so se morali znanstveniki povezovati preko ZDA, če so hoteli "govoriti" z svojimi znanstvenimi sodelavci. Projekt, ki se imenuje Little GLORIAD, je samo predhodnik "pravega" GLORIAD-a, ki bi naj podatke med državami pretakal z hitrostjo 10 gigabajtov na sekundo oziroma kar 60-krat hitreje kot Little GLORIAD. Klik!

Še originalen članek - klik!

14 komentarjev

Ne grozite spamerjem!

Slashdot - Na oni strani luže, natančneje v San Franciscu, je 44-letni programer Charles Booker dobil mali živčni izpad zaradi vsakodnevnega spama, ki mu je kar naprej ponujal večanje spolnega uda. Po neštetih milostnih prošnjah naslovljenih na podjetje (za katero podjetje gre, ni znano), naj ga dokončno odstranijo z njihovih "poštarskih" seznamov, mu je nekega dne prekipelo in je uslužbencem podjetja zagrozil, da jih bo mučil in zastrupil z antraksom.

In kaj je sledilo? V torek so ga aretirali zaradi groženj med majem in julijem, naslovljenih na prej omenjeno podjetje. Sedaj mu grozi 5-letna zaporna kazen in 250.000 ameriških zelencev globe. Klik!

8 komentarjev

Senator Dayton bi obdavčil spam

Slashdot - Ker postaja nezaželena elektronska pošta (po domače spam) vedno večji problem interneta, se s tem problemom ubada celó ameriški Kongres.

Senator Mark Dayton je tako predlagal zanimivo rešitev. Po njegovem mnenju bi morali uvesti simbolično majhen davek na vsak poslan e-mail, ki ga navadni uporabniki skoraj ne bi opazili, dočim bi spamerjem povzročil velike stroške. Ameriški ponudniki svarijo pred naglimi odločitvami Kongresa in pravijo, da bodo s spamom opravili sami in da bi vmešavanje države in regulativa vplivala na internet izrazito negativno. Več o tem.

11 komentarjev

Evropska direktiva o zasebnosti v digitalnih omrežjih

Ars Technica - V EU je v veljavo stopila nova direktiva, ki se ukvarja z zasebnostjo v digitalnih omrežjih. Tako od 31. oktobra:
  • glede piškotkov (cookies): prepoveduje vohunske piškotke (spyware), razen če se uporabnik s tem strinja;
  • glede mobitelov: prepoveduje uporabo sledenja mobitelom brez dovoljenja uporabnika, razen ko to informacijo potrebujejo bodisi reševalne službe ali policija;
  • glede spama: prepoveduje spam brez uporabnikovega vnaprejšnjega privoljenja. To vključuje tudi reklamna sporočila, poslana na mobilne telefone.
Seveda se postavlja vprašanje, če bo državam članicam, ki morajo novo direktivo uveljaviti, to sploh uspelo, vsekakor pa je to korak v pravo smer.

7 komentarjev

V ZDA pripravljajo Criminal Spam Act of 2003

Slo-Tech - Pri FindLaw so pred nekaj dnevi objavili, da ameriški Kongres pripravlja Criminal Spam Act of 2003, ki naj bi ga sprejeli še letos ( Senate Panel Backs Anti-Spam Bill, Includes Jail). Če oz. ko bo sprejet, bo to prvi tovrstni zakon v ZDA, ki bo veljal na zvezni ravni.

Če bo zakon sprejet, bo z denarno in zaporno kaznijo prepovedan vdor v zaščiten računalnik z namenom pošiljanja komercialnih elektronskih sporočil preko ali iz tega računalnika, oziroma pošiljanje teh sporočil preko zaščitenega računalnika z namenom zavesti prejemnike o viru pošiljatelja. Prav tako bo prepovedano ponarejanje glave (header) takega sporočila ter registracija več kot pet elektronskih naslovov oziroma več kot dve domeni z lažnimi podatki ter pošiljanje komercialnih sporočil preko takšnih naslovov oziroma domen.

In kako predlog Criminal Spam Act of 2003 definira komercialno elektronsko sporočilo oziroma spam? Po definiciji iz predloga zakona je to vsako elektronsko sporočilo, katerega glavni namen je...

6 komentarjev

Kako elektronska pošta sploh deluje?

HowStuffWorks - Verjamem, da ste se že mnogokrat vprašali, kako stvari sploh delujejo. No, pred leti je na dan prišla ideja za stran, ki bi odgovarjala ravno na to vrsto vprašanj -- kako stvari točno obratujejo. How Stuff Works je postala spletna stran stalnica za vse, ki smo ob enem ali drugem trenutku hoteli vedeti osnove o tem, kaj žene tehnologijo, ki jo jemljemo za privzeto, naprej.

Tokrat so si na HowStuffWorks ogledali, kako deluje pošiljanje e-sporočil. Članek je odlično branje v pomoč našemu včeraj objavljenemu članku o spamu. Pokrije vse osnove, od tega, kako res izgleda elektronsko sporočilo, kako se odjemalci povezujejo na strežnik, katere ukaze pošiljajo le-temu, kakšna je razlika med POP3 in IMAP, in tako dalje. Za vse osnov željne!

0 komentarjev

Nov članek: Spam, spam, spam

Slo-Tech - Hitrost, hitrost, vse se dogaja hitro, hitro, medtem ko telefoniram, prejemam email, s sodelavko debatirava o vrednosti indeksa NASDAQ, hitrost, hitrost, vrednost informacij ...

... kljub temu pa vsake informacije nismo tako veseli kot naša razgledana (samo)govornica nekaj vrstic višje. Uporabniki elektronske pošte smo vsakodnevno tarča ZlobnihMarketingarjev (sortiment je seveda odvisen od našega ponudnika e-maila ;)), katerih poslanstvo je kraja dragocenih trenutkov, ki jih zapravljamo z odstranjevanjem navlake in nastavljanjem/nameščanjem filtrov.

O problematiki manjvrednih...

15 komentarjev