»

AMD predstavlja nove Turione

The Register - AMD je družini Turion mobilnih procesorjev dodal dva nova procesorja, ki spadata v 25W linijo proizvodov. To sta MT-37 in MT-40, ki preklapljata tranzistorje pri hitrosti 2.0 oziroma 2.2 GHz in sta opremljena s po 1Mb L2 predpomnilnika.

AMD pravi, da bo podjetje VoodooPC ponudilo dva igričarska prenosnika, zgrajena okoli novih procesorjev, cena procesorjev pa znaša 268$ za počasnejši in 359$ za hitrejši procesor, seveda za količine po 1000 procesorjev.

4 komentarji

Intel Pentium 4 3.4GHz procesorji pregledani

Dva izmed kandidatov

vir: Tech Report
Slashdot - Vam danes, na ta precej turoben in deževen, postaja dolgčas? No, na Slo-Tech-u vam ponujamo povezavo na test, ki vam bo malenkost skrajšal dolge urice. V današnji beri testov je resnično omembe vreden test Intel Pentium 4 3,4 GHz procesorjev, ki so jih na Techreport-u postavili ob bok skoraj vsem trenutno omembe vrednim AMD-jevim konkurentom - tu sta dedka Athlon XP 3000+ in 3200+, teta Athlon 64 3000+, 3200 in 3400+, njena nečaak Athlon 64 FX-51/53, Athlon XP-M 2500+ 2,4GHz, ter seveda celotna Intel Pentium 4 serija od 2,8 GHz ter Pentium 'E' in Extreme Edition od 3,0 GHz. Zaradi obširnosti testa pa raje podajmo kar povezavo - Klik!

0 komentarjev

Centrino na osebnih računalnikih?

The inquirer - Če je res, kar piše The inquirer, se je Intel odločil, da bo začel s prodajo Centrino izdelkov tudi za osebne računalnike. Če pomislimo, je to zelo logično, saj ima njihova trenutna ponudba eno veliko pomanjkljivost ali morda bolje rečeno presežnost, na katero pa je Centrino skoraj imun. Govorim seveda o ogromni porabi električnega toka in zaskrbljivo visokih temperaturah, ki jih doseže njihov trenutni paradni konj Pentium 4 3,4 GHz E Prescott.

Kot veste, je Centrino tržno ime za kombinacijo procesorja Pentium M in posebnega, prav za ta sistem razvitega veznega čipovja, ki se od drugih loči predvsem po nekaterih dodatnih funkcijah, npr. majhno porabo energije in podporo za brezžična omrežja. Pentium M je bil osnovan na Pentium III arhitekturi, zato ima kljub relativno majhni delovni frekvenci, še vedno precej impresivno računsko moč. Ker pa gre za mobilni sistem, ki je odvisen od akumulatorske baterije, je bil seveda načrtovan tako, da porabi kar najmanj električne energije in da...

13 komentarjev

Pohitritve Prescottov s SSE3

X-Bit Labs - Čeprav so Intelovi Prescotti že sedaj vražje hitri procesorji, nam Intelov tiskovni predstavnik obljublja še manjše pohitritve. Po njegovih besedah sodeč, bo v kratkem luč sveta ugledala kopica digitalnih orodij z vgrajeno domorodno podporo za ukaze SSE3, ki bodo iz Prescottov iztisnili še tiste zadnje elektrone moči.

Tovrstna podpora se nam obeta tudi v večjih programih, kot so Adobe Premier, v Pinnaclovem in Uleadovem programju in podobnih. Preden od veselja odhitite kupit najhitrejši Prescott še to, pohitritev bo najverjetneje med dvema in petimi odstotki. Več o tem.

5 komentarjev

Procesor Prescott najavljen za 2. februar

AnandTech - Po precej dolgotrajnem čakanju na prihajajočega Intelovega paradnega konja, procesor Presscot, je sedaj končno znan datum izida - 2. februar. Za nekatere rahlo pozno, saj je Intel na veliko objavljal, da bo jedro Presscot prislo na trg že proti koncu tega leta 2003. A nekaj časa nazaj je malce potihnil glede tega; nekateri so špekulirali, da ima poizvodnje težave.

Najverjeteje je res nekaj na tem, saj bo prihajoči Presscot temeljil na 90 nm proizvodnem procesu. Frekvence delovanja prvih Pressotov ne bodo zelo udarne - najhitrejši izdelek bo namreč tiktakal na 3,4 GHz, vsi pa imajo 1MB drugonivojskega in 16KB prvonivojskega pomnilnika ter nove inštrukcije SSE3, seveda pa bodo vsi opremljeni z izboljšanim Hyper Threadingom, kar lahko le pozdravljamo. Izdane različice pa bodo še: 3,2, 3,0 in 2,8 GHz. Slednji bo tudi zelo zanimiv, saj bo stal približno toliko, kot sedaj 2,6 GHz "Northwood" v Sloveniji.

14 komentarjev

Intel in Prescott

več strani - Nekaj podatkov o tem prihajajočem procesorju iz Intelovih logov. 90 nanometrski Pentiumi 4 z SSE3 bodo po pričakovanjih v letu 2004 dosegli lepo številko sedemdesetih (70) milijonov in do konca leta dosegli hitrost štirih gigahertzev. 60 % vseh procesorjev, ki jih bodo izdelali bodo prav P4 Prescotti s 3,6 in 3,8 GHz v Q2 in Q3, medtem ko bodo 90 nm Celerone 2,8 in 3,06 GHz izdelali že v drugem kvartalu. Prav tako nameravajo povečati izdelavo Centrinov - prenosniških procesorjev, saj ti že sedaj obvladujejo kar 42 % celotnega trga mobilnih procesorjev. The Register in X-bit labs.

9 komentarjev

Hladilniki za Prescotta pripravljeni

Intelov predlog z bifurkacijo

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Pentium 4 s tehnologijo SSE 3, pomanjšan na 90 nm, javnosti bolje poznan pod imenom Prescott, katerega izid je načrtovan za prvo četrtino naslednjega leta, je močno pričakovan procesor. Vse je že pripravljeno na izid, čakamo le še na Intel.

Pripravljeni so že tudi hladilniki lepega števila proizvajalcev, kot sta naprimer Nexus ter CoolJag....

5 komentarjev

Intel:"Prescott bo potreboval med 90 in 100 W moči."

The Register - Pred nekaj časa se je govorilo o veliki porabi prihajajočega Intelovega Prescotta. Viri so govorili, da bo dotični procesor porabil prek 100 Wattov moči, nekatere strani pa so trdile, da bo izdelek potreboval 110 oziroma 120 W.

Velika večina javnosti je bila osupla, saj je bilo to do sedaj le v domeni AMD-ja. Verjetno so te govorice presenetile celo Intel, zato je sedaj javnosti sporočil, da Prescott ne bo nikoli potreboval preko 100 W moči. Povedali so tudi, da bo ta številka med 90 in 100. Še izvorna novica.

8 komentarjev

Prescott platke avgusta

X-Bit Labs - Intel se spet igra. Novi procesor Prescott, ki bo videl luč dneva nekoč jeseni, bo najbrž potreboval posebne matične plošče. Čipovji i865PE in i875P namreč nista VRM10.0, FMB1.5 kompatibilni. Torej vse plošče, za katere ljudje sedaj plačujejo velike denarje ne bodo kompatibilne z novimi Prescotti.

Vendar, ali je to mogoče? Glede na to, da ASUS kljub tem govoricam še vedno trdi, da njihove i865PE plošče brez problema prebavijo Prescotta, vse skupaj zaenkrat še visi v zraku. Če ne drugače, bodo že avgusta predstavljene tudi plošče, ki bodo uradno podpirale te nove Intelove zverinice. X-bit labs in X-bit labs.

1 komentar

Prenosnik s 3.06 GHz?

AnandTech -

Da, pravilno ste prebrali; prenosnik s procesorjem, ki tiktaka pri 3.06 GHz. No, Intel v resnici tako hitrega prenosnega procesorja sploh še ni predstavil, a to podjetja Hypersonic ni motilo. Sestavili so računalnik, ki se po velikosti uvršča med prenosnike, njegova funkcija pa je zamenjava namiznega računalnika. Trigigarečni procesor, gigabajt pomnilnika, DVD pogon ter Radeon 9000 res ni tako slabo, kajne? Klik za branje!

8 komentarjev

Intel prodal za 20% manj procesorjev

CNet - Hehe, da ne bo slycer jokal, da mora za novice skrbeti sam, mu bom tudi sam malce pomagal. Navijanje ušes ostalih pisunov pa je tudi v poteku, tako da lahko pričakujete izboljšanje stanja...

Prva novica tako prihaja iz Intelovih logov, ni pa prav nič spodbudna. Sodeč po tej novici je namreč Intelova prodaja procesorjev v prvem četrtletju za kar 20% nižja od primerljivega obdobja lansko leto. Analist Dan Niles kot glavni razlog za upad omenja splošno recesijo na računalniškem tržišču, toda mi vemo da je razlogov več. Recimo vse prej, kot bleščeča zamenjava generacij procesorjev (Pentium III na Pentium 4), ter, seveda, AMD. Glede na celoten trg je Intel še vedno v prednosti pred AMDjem, toda slednji mu že drugo leto vztrajno odžira vse več in več tržnega deleža. No, tudi napovedi za drugo četrtletje niso preveč naklonjene Intelu, stanje pa se bo po vsej verjetnosti izboljšalo komaj konec tega leta......

2 komentarja

Spet o NV20

več strani - Danes je očitno NV20 dan, saj se na večini hardverskih strani govori prav o tem prihajajočem Nvidiinem produktu. Uradnih specifikacij še ni, toda govorice iz vseh mogočih virov ( verjetno največji je bil Comdex ) so ustvarile že precej natančno sliko o kartulji. Let's see:
  • 300MHz jedro v 0.15 mikronski tehnologiji, ki ga bo proizvajalc TSMC
  • 500MHz pomnilnik, najverjetneje iz Samsunga in Infineona, saj sta to trenutno edini podjetji, ki sta sposobni izdelati tako hiter pomnilnik
  • 50 milijonov tranzistorjev v procesorju, kar je dvakrat več, kot pri GeForcu2 GTS in za 8 milijonov več, kot jih ima Pentium4
  • 4 renderirni cevovodi
  • 3 teksturirne enote po cevovodu, kar je precej podobno ATIjevem Radeonu... Nvidia verjetno pričakuje veliko iger, ki bodo uporabljale tri teksture po pikslu
  • DirectX 8.0 kompatibilen geometrijski koprocesor
  • hardverska podpora zakrivljenim površinam in 3D teksturam
  • HSR ( Hidden Surface Removal ) podpora: v bistvu ena izmed najpomembnejših lastnosti nove kartice, saj bo...

5 komentarjev