»

Amazon izdal Virtual Private Cloud

PC World - Virtualne zasebne mreže, ki so bolj poznane pod imenom Virtual Private Network oziroma VPN, se pogosto uporabljajo v podjetjih saj omogočajo zaposlenim dostop do sicer ločene infrastrukture, kot da bi se zaposleni nahajali v prostorih podjetja in do infrastrukture dostopali lokalno.

S pomočjo VPN-a pa lahko sedaj podjetja povežejo tudi svojo infrastrukturo z Amazon-ovimi oblačnimi storitvami, brez da bi bilo potrebno spreminjati že obstoječe tehnologije. Tehnične podrobnosti same inicializacije za večino Slo-Techovih bralcev verjetno ne bodo zanimive, zato bomo podrobnejše informacije prepustili izvornemu viru.

2 komentarja

Intel Prescott 2.8E proti Northwoodu 2.8C

HardwareZoom - Intel In AMD se bojujeta že lep čas in bitki ni videti ne konca, ne kraja. Po izdaji novih procesorjev iz vrst AMD-ja, je tudi Intel moral poslati na trg svojega novega paradnega konja in tako se je rodil Prescott, naslednik v družini procesorjev Pentium4. Na strani HardwareZoom so primerjali procesorja Prescott in Northwood, oba iz družine Pentium4. Procesorja sta tiktakala pri isti frekvenci (2.8Ghz) in bila posajena na enako osnovno ploščo.

Preskuse so opravili v programih 3dMark 2001 in 2003, ScienceMark ter Sisoft Sandra 2004 in v igrah Aquamark, CodeCreature, Quake3 ter UnrealTurnament. Večina testov pokazže, da je Northwood hitrejši od Prescotta, vendar so razlike zelo majhne. Če kupujete nov procesor, se vam splača razmišljati o Prescottu, nadgradnja iz Northwooda na Prescotta pa bi bila popolnoma nesmiselna. Klik!

18 komentarjev

AMD sledi Intelu

X-Bit Labs - Precej smo že govorili o visoki porabi električne energije Intelovih Prescottov, ki bodo pri 90 nanometrski tehnologiji in 3,6 gigahertza oddali kar okoli 103 W toplote. Sedaj pa jim po zgledu sledi še AMD, le da jih v tem pogledu še malce "prekaša".

AMD naj bi namreč za svoje Socket 939 procesorje (kateri to bodo si lahko ogledate v prvi povezani novici) poostril zahteve za matične plošče. Te naj bodo morale dovesti procesorju več električne energije, saj bodo 90 nm Athloni 64 4000+ in Athloni 64 FX-55 oddajali kar 105 W toplote. To je precej, predvsem če v zakup vzamemo podatek, da bo napetost samega jedra precej nizka - od 1,2 do 1,35 V.

Zanimivo je tudi to, da bodo dejanske hitrosti teh procesorjev ob izidu "le" 2,60 GHz, torej kar cel gigahertz manj kot načrtuje Intel. Še večja razlika pa se pokaže takrat, ko pogledamo na koledar in vidimo, da bodo Prescotti zunaj že v začetku februarja, 90 nm AMD-ji pa šele tam nekje junija ali julija. X-bit labs.

15 komentarjev

Procesor Prescott najavljen za 2. februar

AnandTech - Po precej dolgotrajnem čakanju na prihajajočega Intelovega paradnega konja, procesor Presscot, je sedaj končno znan datum izida - 2. februar. Za nekatere rahlo pozno, saj je Intel na veliko objavljal, da bo jedro Presscot prislo na trg že proti koncu tega leta 2003. A nekaj časa nazaj je malce potihnil glede tega; nekateri so špekulirali, da ima poizvodnje težave.

Najverjeteje je res nekaj na tem, saj bo prihajoči Presscot temeljil na 90 nm proizvodnem procesu. Frekvence delovanja prvih Pressotov ne bodo zelo udarne - najhitrejši izdelek bo namreč tiktakal na 3,4 GHz, vsi pa imajo 1MB drugonivojskega in 16KB prvonivojskega pomnilnika ter nove inštrukcije SSE3, seveda pa bodo vsi opremljeni z izboljšanim Hyper Threadingom, kar lahko le pozdravljamo. Izdane različice pa bodo še: 3,2, 3,0 in 2,8 GHz. Slednji bo tudi zelo zanimiv, saj bo stal približno toliko, kot sedaj 2,6 GHz "Northwood" v Sloveniji.

14 komentarjev

Intel in Prescott

več strani - Nekaj podatkov o tem prihajajočem procesorju iz Intelovih logov. 90 nanometrski Pentiumi 4 z SSE3 bodo po pričakovanjih v letu 2004 dosegli lepo številko sedemdesetih (70) milijonov in do konca leta dosegli hitrost štirih gigahertzev. 60 % vseh procesorjev, ki jih bodo izdelali bodo prav P4 Prescotti s 3,6 in 3,8 GHz v Q2 in Q3, medtem ko bodo 90 nm Celerone 2,8 in 3,06 GHz izdelali že v drugem kvartalu. Prav tako nameravajo povečati izdelavo Centrinov - prenosniških procesorjev, saj ti že sedaj obvladujejo kar 42 % celotnega trga mobilnih procesorjev. The Register in X-bit labs.

9 komentarjev

Hladilniki za Prescotta pripravljeni

Intelov predlog z bifurkacijo

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Pentium 4 s tehnologijo SSE 3, pomanjšan na 90 nm, javnosti bolje poznan pod imenom Prescott, katerega izid je načrtovan za prvo četrtino naslednjega leta, je močno pričakovan procesor. Vse je že pripravljeno na izid, čakamo le še na Intel.

Pripravljeni so že tudi hladilniki lepega števila proizvajalcev, kot sta naprimer Nexus ter CoolJag....

5 komentarjev

Prihajata Prescotta 2,8 ter 3 GHz

X-Bit Labs - Vse več je polemik okoli močno pričakovanega Intelovega procesorja Prescott, ki naj bi izšli novembra. Prva modela, ki bosta zajadrala v trgovine bosta tiktakala pri 3,4 in 3,2 GHz. X-Bit Labs pa poroča o prihodu še dveh Prescottov s frekvenco 2,8 ter 3 GHz. Načrtovana sta za prvo četrtino naslednjega leta in bosta morda delovala celo na trenutnih Springdale/Canterwood ploščah.

Na dan pa je prišla tudi novica o dveh novih čipovjih: Grantsdale-GV in Grantsdale-GL bosta med uporabnike prišli v drugi četrtini naslednjega leta in bosta uporabljali Socket T podnožje Procesorji pa bodo na voljo tako za Socket T, kot tudi za Socket 478. Tu si oglejte še nekaj pomembnih informacij.

9 komentarjev

Eden večjih za grafične karte

Mikhailtech - Končno en hladilnik za GPUje (no ja, ne popolnoma), ki mi je všeč. Zadnje čase prihajajo na tržišče samo še hladilniki na "radial fin" način ali na način "krneki", nič več tistih lepih, robustnih in dobrih štirioglatih reber z velikimi a tankimi ventilatorji na njih.

CoolJag je že nekaj časa nazaj izdelal zelo dobri nizko profilni hladilnik za procesorje (osrednje, ne grafične) in ogledali so si ga na Mikhailtehu. Hladilo ima kodno ime JAC311C copper in že takrat v testu si je avtor članka rekel, da bi se zadeva dobro obnesla na grafičnih karticah. Zato je malce priredil in porezal hladilnik ter dobil zares zmogljiv in dokaj tih hladilnik za svojo grafično kartico. Če vas zanima kako...

0 komentarjev

Nov test

Slo-Tech - Goorx, naš paranoični strokovnjak za hladilnike, je še tretjič napisal test teh kovinsko-plastičnih zadevic. Tokrat je v roke vzel celo paleto hladilnikov, katerim je pa skupna samo ena točka - v Sloveniji jih ne boste dobili, njihov nakup je pa v večini možen samo iz ZDA. Kako se obnesejo znana imena iz sveta navijalcev, kot so Silverado, Zen ter CoolJag? Naj vas vodi naš novi test!

2 komentarja

1GB CompactFlasha

The Register - Sicer se mi čas za internet izteka (naravnost sovražim to Ljubljano, ker si še nisem uspel do stanovanja potegniti linije, tako da sem revež na PA), zato bo tale novica zelo kratka.
Torej, kot so napisali tule, je izdelovalec pomnilniških kartic SanDisk objavil, da bo nekje v prvi četrtini naslednjega leta izdelal pomnilniške kartice s kapaciteto 1 GB. Cena naj bi bila približno 800 zelenih.
Tako da imate do tedaj čas, da doma zaprosite za en digitalni aparat in 1 GB kartico, potem pa na fotografsko seanso.

3 komentarji

Pentuim4 Celeron 1.8 GHz

The inquirer - Intel se je, sodeč po njegovih načrtih za prihodnost, odločil, da bo okrnjene Pentuime4 (kot Celeron, le da se najbrž ne bodo tako imenovali) izdal v tretji četrtini naslednjega leta, začenši pri 1800 megahercih. Izšli bodo v različici s 478 nožicami, sprva še v .18 mikronski tehnologiji, pojasnjuje The Inquirer. Kaj še načrtuje Intel poleg tega koraka? V prvi četrtini naslednjega leta naj bi se nadejali P4, grajenih v .13 mikronski tehnologiji, ki bodo sprva dosegali 2.2 GHz. Nato sledi prehod iz RDRAM na DDR pomnilnik. Brookdale, kot ga pri Intelu ljubkovalno imenujejo, naj bi tudi izšel začetkom naslednjega leta, čeprav Tajvančki pravijo, da se bo pomuzal ter poskrbel, da bo njegovo novo čipovje ugledalo luč dneva še to leto. Kodno ime Brookdale-E naj bi tudi nakazovalo, da bo Intel tekom naslednjega leta izdal še eno DDR čipovje, ki bo podpiralo hitrejše DDR module. To in še veliko več - tekom prihodnjih mesecev....

2 komentarja