»

Prenosniki prehiteli namiznike

X-Bit Labs - Prvič v zgodovini se je zgodilo, da so v ZDA prodali več prenosnih računalnikov kot njihovih namiznih bratrancev. IDC je objavil, da je v tretjem četrtletju prodaja prenosnikov zavzela 55,2 % delež, kar znaša več kot 9,5 milijona kosov in je za osemnajst odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Praktično vsi vodilni proizvajalci so se držali trenda in prodali več prenosnikov; Toshiba denimo prodaja izključno le-te, Sony, Acer in Lenovo pa so z njimi presegli dvotretjinski delež svoje prodaje. Več o tem.

56 komentarjev

Prenosnik z osmimi jedri

X-Bit Labs - L Computers International je najavil prenosni računalnik z dvema štirijedrnima procesorjema Intel Xeon 5300. Omenjeni prenosnik bo nosil ime Hollywood Pro X8 in bo na voljo v omejenih količinah. Poleg dveh štirijedrnih procesorjev bo podpiral do 8 GB DDR2 667 MHz pomnilnika, za shranjevanje podatkov bo imel na voljo do 160 GB trdega diska. Grafična kartica Nvidia Quadro FX 2500M s 512 MB pomnilnika bo sliko prikazovala na 17-palčnem LCD zaslonu z ločljivostjo 1920x1200 pik.

Več o tem na X-bit labs.

17 komentarjev

Novi Celeroni D

Slo-Tech - Intel je najavil prihod novih nizkocenovnih procesorjev Celeron. Medtem ko v srednjem in višjem zmogljivostnem razredu začenjajo prevladovati dvojedrni procesorji, bodo novi Celeroni ostali enojedrni. V 65-nanometrski tehnologiji izdelani procesorji bodo imeli glede na predhodnike podvojen, 512 kB L2 cache (predpomnilnik).V tretjem četrtletju letošnjega leta tako prihajajo Celeron D 352, 355, 356 in 360. Novi Celeroni D temeljijo še na starem NetBurst, in ne na novejši arhitekturi Core. O cenah novih procesorjev še ni informacij.

Več o prihajajočih Celeronih v izvorni novici na Daily Tech-u.

15 komentarjev

Intel Pentium 4 670

Požrešnost sodobnih procesorjev

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Danes je Intel predstavil najnovejšega predstavnika procesorjev iz družine 6xx, ki bije na 3.8 GHz. Kot domnevajo na X-Bit labs, bo to zadnji in najhitrejši procesor, zgrajen okrog NetBurst arhitekture.

Rezultati ne prinašajo v svet procesorjev nobene novosti. Intel je končno prišel do prepada, čez katerega, pa če oddelek za marketing še tako hoče, inženirji ne morejo. Je dvojedrni procesor (8xx) zasnovan na isti arhitekturi res prava rešitev?

Test!

26 komentarjev

Transmeta z 90 nm Efficeoni

X-Bit Labs - Transmeta naj bi že januarja iz Fujitsu Microelectronics prejela prve testne primerke Efficeona, narejene z 90 nm tehnologijo. Tako bodo še dodatno zmanjšali porabo procesorja, kar nam bo dalo še nekaj dodatnega časa ob delu z prenosnikom, katerim je procesor prvotno namenjen. Hkrati pa se, zaradi upada povpraševanja po Transmetinih Crusoe procesorjih, lahko nadejamo tudi kake namizne variante z Efficeon procesorjem.
Za konec pa samo še originalna novica

0 komentarjev

Sony predstavil dva posebneža

vir: Sony
The Register - Kot kaže, razvoj prenosnih računalnikov zadnje čase vse bolj dohaja, če ne kar prehiteva razvoj klasičnih modelov. In, kakor nam nakazuje tudi sledeča novica, tudi kaže na brisanje mej med obema skupinama.

Tako je Sony ta teden predstavil dva modela, polprenosnik in ultratanek prenosnik. Prvi sliši na kodno ime PCV-P101 in vsebuje 17" zaslon, mobilni procesor pri 1,66 GHz, 40 GB disk, kombinirano DVD/CD-RW enoto in spodvito tipkovnico.

Druga novost je ultratanek prenosnik PCG-X505, ki se ponaša z debelino enega centrimetra in težo 825 gramov, sicer pa po specifikacijah ne sodi v vrh ponudbe. Cena vseeno ne odraža tega dejstva, saj znaša krepkih 3235 dolarjev. Ameriških,...

7 komentarjev

Zadnji NetBurst Celeroni za prenosnike

X-Bit Labs - Intel je danes uradno predstavil zadnji Mobile Celeron procesor za prenosnike, ki temelji na arhitekturi NetBurst (nima zveze z internetom) in jo najdemo tudi v namiznih Pentiumih 4 in Celeronih.

Novi procesor, ki ne bo imel svojega naslednika, tiktaka pri 2,5 GHz, v velikih količinah pa je na voljo za 149 dolarjev. Spomnimo še, da ima procesor 256 kB drugonivojskega predpomnilnika, 400 MHz FSB; zgrajen je v 0,13-mikronski tehnologiji, porabi pa največ 35 W energije. Več o tem.

1 komentar

Celeron 2,7 GHz v prodaji

X-Bit Labs - Kot smo že poročali, se je Intel držal datuma, ki si ga je zastavil, in tako včeraj uradno predstavil in izdal novi najhitrejši Celeron. Novinec ne prinaša ničesar pretirano novega, saj še vedni čepi v starem podnožju Socket 478, s svetom se pogovarja pri 400 MHz Quad Pumped vodilu, na sebi pa nosi še 128 kB drugonivojskega predpomnilnika. Kot njegovi šibkejši bratci in 2,8 GHz inačica, ki bo prišla na prodajne police nekoliko kasneje, je še vedno izdelan v 0,13-mikronski tehnologiji izdelave. Klik!

4 komentarji

Celeron na arhitekturi Pentiuma 4

Slo-Tech - Novico nam je poslal Koci:

Po zadnjih podatkih pripravlja Intel cenejšo različico procesorja Pentium 4, ki bo namenjena manj zahtevnim računalniškim sistemom. Kot pišejo na svoji strani naj bi v prodajo prišla v drugi polovici naslednjega leta. Intel naj bi nove Celerone izdeloval na osnovi trenutne arhitekture Pentiuma 4 z uporabo jedra Willamete. Pentium 4 Celeron bo vseboval 128 KB drugonivojskega predpomnilnika kar je pol manj od trenutno aktualnih Pentium 4. Celerone bo podpiral nabor veznih čipov Brookdale-GL, ki bo vseboval tudi integriran grafični procesor.

0 komentarjev

Še na kratko

X-Bit Labs - Intel je danes objavil svoj Intel Celeron procesor s frekvenco 850Mhz. Procesor ima 128KB drugonivojskega predpomnilnika (L2) in zunanjo frekvenco 100MHz FSB. Cena kosa pri velikih količinah (1000 kosov) je $138. Seveda pa ta novi Celeron ni tekmec AMD-jevemu Duronu, ki ga prekaša v vseh testih. Razlika med Duron-om in Celeron-om je (po objavljenih specifikacijah) le v drugonivojskem predpomnilniku (L2). Duron ima namreč "le" 64KB drugonivojskega predpomnilnika (kar mu pomaga pri navijanju ), Celeron pa 128KB.

14 komentarjev