»

GNOME ponuja štipendije za punce

GNOME - GNOME je skupaj z Mozillo, Wikimedio, Fedoro in še nekaterimi dobro znanimi odprtokodnimi organizacijami najavil sveži, že peti krog štipendij za punce programerke. Skupaj je na voljo 20 razpisanih mest z 5.000 dolarjev štipendije, za obdobje od 2. januarja do 2. aprila prihodnje leto.

Outreach Program for Women, kot se shema imenuje, želi povečati delež programerk v odprokodnem programju, ki je izjemno nizek, to kljub temu, da na lastniškem (zaprtokodnem) programju dela že več kot debela četrtina žensk. Podobne programe (gender diversity grants) ponujajo še številne druge organizacije, ter v zadnjem času skoraj vse večje odprtokodne konference (zastonj kotizacija, potni stroški, podobne dobrote). Veliko se dela tudi na odnosu med sodelavci, ki naj bi bil v...

113 komentarjev

Francoska vojska prispevala kodo za Thunderbird 3

Slo-Tech - Francoska državna uprava je, kot smo v zadnjem času večkrat poročali, velika uporabnica odprtokodnega programja, kot kaže pa v skupnost tudi prispevajo.

Francoska vojska se je tako pred časom zaradi varnosti namesto programa Microsoft Outlook na 80.000 računalnikih odločila uporabljati odprtokodni odjemalec e-pošte Mozilla Thunderbird. Za Thunderbird so pričeli v okviru projekta Trustedbird razvijati številne varnostne izboljšave, nekatere med njimi pa so tudi vključili v tretjo različico Mozille Thunderbird.

Po mnenju francoske vojske je prednost odprtokodnega odjemalca e-pošte Mozilla Thunderbird ravno odprtost, ki jim omogoča razvoj številnih varnostnih dodatkov. Po mnenju slovenske vlade pa je koda Linuxa preveč odprta in zato neprimerna za končnega uporabnika.

27 komentarjev

Wesley Clark je za odprto kodo!

Mozillazine - Na spletnem dnevniku Wesleyja Clarka, ki želi postati demokratski kandidat na predsedniških volitvah v ZDA prihodnje leto, so v sklopu predstavitve tehničnega dela za izvedbo kampanije objavljeni tudi podatki o programski opremi, ki jo osebje uporablja na računalnikih. Glavno sporočilo je, da je večina programja odprtokodnega. Za pisarniško delo uporabljajo OpenOffice.org, za brskanje po internetu Mozillo, za pregledovanje elektronske pošte pa Mozilla Thunderbird in Squirrelmail (spletni vmesnik).

Wesleya za predsednika?

5 komentarjev

E-volitve: kako jim lahko zaupamo?

Wired News - Na Slo-Techu smo že poročali o ameriških težavah z volilno tehnologijo. Tudi o tem, da so direktorji podjetja Diebold republikancem nakazovali denarna sredstva. Tokrat pa je s pomočjo Wired-a na dan prišla še bolj zaskrbljujoča novica, ki postavlja uporabo informacijske tehnologije v volilne namene še pod večji vprašaj. Na nedavni konferenci o volilnih sistemih je namreč predstavnik Kalifornije javno povedal, da je Kalifornija ustavila certifikacijski proces volilnih naprav podjetja Diebold. Razlog?

Diebold naj bi na volilne naprave v enem izmed volilnih okrožij naprave namestil neoverovljeno programsko opremo. Kasneje se je izvedelo, da gre za okrožje Alameda County, ki velja za trdnjavo - demokratov. Je to ob nakazilih Diebolda republikanski stranki res samo naključje? Verjetno ne, saj obstaja več poročil, ki trdijo, da je Diebold v svojih napravah namenoma onemogočil vgrajene varnostne mehanizme, kar naj bi omogočilo ponarejanje volitev. Diebold pa naj bi se tudi že povsem...

6 komentarjev

Nov kandidat za predsedniške e-volitve?

Wired News - Sistemi elektronskih volitev kar naprej zahajajo v težave. Po Dieboldu, za katerega se je izkazalo, da njihov sistem elektronskega glasovanja ni zanesljiv in varen, je tokrat prišlo na vrsto podjetje Sequoia Voting Systems. Ob tem pa seveda ni zanemarljiv podatek, da so tehnologijo tega podjetja uporabljali tudi na zadnjih volitvah za terminatorja, pardon, guvernerja Kalifornije.

Kaj se je zgodilo? Po poročanju Wired news, je nekdo na nezaščitenem FTP strežniku podjetja Jaguar Computer Systems, ki je skrbelo za informacijsko podporo kalifornijskim volitvam, našel programsko opremo, ki jo Sequoia uporablja v svojih volinih strojčkih. Za razliko do Dieboldove programske kode, ki je bila dostopna v izvorni obliki, je Sequoina koda dostopna v binarni obliki. Kar pa ne pomeni, da je ni mogoče analizirati in odkriti morebitnih varnostnih pomankljivosti. Le trajalo bo nekoliko dlje časa - ocenjujejo da kakšna dva meseca.

So pa seveda strokovnjaki nekaj stvari že odkrili. Sequoia se...

3 komentarji

E-volilno goljufanje?

Wired News - Informacijsko tehologijo je mogoče uporabiti za marsikaj. Tudi za... volitve. Volitve pa so, kot vemo, občutljiva zadeva.
Tudi - ali po Floridi sploh - v ZDA. Ameriško podjetje Diebold, namreč ponuja glasovalne naprave, ki nadomeščajo klasično glasovanje. Gre za to, da volilec namesto preko glasovnice svoj glas odda preko zaslona občutljivega na dotik, njegov glas pa zabeleži računalnik.


Vendar pa se je izkazalo, da tak način glasovanja ni zanesljiv oziroma varen. Ob tem ni zanemarljiv podatek, da njihove sisteme uporablja že 37 ameriških zveznih držav.
Odgovorni v podjetju so se sicer skušali delati nevedne, vendar je marca na njihov slabo zaščiten FTP strežnik vdrl heker in novinarjem ter aktivistom posredoval 15.000 internih obvestil podjetja, ki dokazujejo, da je bilo podjetje Diebold z varnostnimi pomankljivostmi seznanjeno, vendar so sistem kljub temu prodajali še naprej. Zaradi teh varnostnih pomankljivosti je lahko kdorkoli, ki je imel dostop do glasovalnih naprav dodajal...

20 komentarjev

Forum

Slo-Tech - Glede na veliko pomanjkanje moderatorjev v forumu, sva se s Sergejem odločila poskusiti nekaj novega.
Vsak, ki želi postati moderator oz. želi koga predlagati za to mesto, naj to sporoči na razpis@slo-tech.com. Uporabniki, ki so bili kadarkoli kaznovani s kakršnim koli nazivom, ne morejo postati moderatorji.

Naslednjo soboto bomo v primeru, da se bo nabralo več kot 5 kandidatov, objavili seznam kandidatov ter prošnjo, da napišejo krajše besedilo, kako si predstavljajo moderiranje oddelkov. Potem pa bomo videli.

Iščejo se novi (dodatni) moderatorji za vse oddelke.

35 komentarjev