»

Prihaja KDE light

Slo-Tech - Manjša skupinica openSUSE razvijalcev je začela delo na "lažji" različici priljubljenega GNU/Linux namiznega okolja KDE, imenovani KLyDE (The K Lightweight Desktop Environment). KLyDE naj bi bila pošteno oskubljena tako manj rabljenih paketkov kot nastavitev. S tem naj bi se približala vedno bolj priljubljenim lahkim okoljem kot sta XFCE ali LXDE (oba prideta tudi kot posebni različici Ubunta).

Za začetek so iz jedra KDE odpakirali knjižnici Nepomuk (desktop search) in Akonadi (object store za mejle, kontakte in koledar), ki sta sprva obljubljali veliko, vendar zavoljo ne najboljše implementacije predvsem počasnita sistem. Podobna usoda čaka še Activities...

14 komentarjev

Želite prvi okusiti Xandros Desktop 3.0?

MadPenguin.org - Xandros, komercialni distributer Linuxa, ki zelo spominja na nek drug operacijski sistem, zbira preskuševalce razvojne različice prihajajočega Xandros Desktopa 3.0. Nova različica naj bi izšla še letos, podjetje pa poskuša poiskati čim več prostovoljcev z različno strojno opremo in z različnimi izkušnjami, ki bi pripomogli k izboljšanju sicer komercialne distribucije. Prijava.

1 komentar

Xandros Desktop 2.5

DistroWatch - Naslednik Corel Linuxa in nekdanji tesni sodelavec Linspira, tedanjega Lindowsa, Xandros Corporation, je predstavil novo različico svoje distribucije Linuxa za namizje, Xandros Desktop 2.5. Vsebuje CrossOver Office 3.0.1, ki omogoča uporabo nekaterih novih aplikacij za Windows, med drugim Lotus Notes 6.5.1, Microsoft Project 2000/2002 in Microsoft Outlook XP. Še vedno pa ostaja na stari veji jedra Linux, 2.4.24.

Že od samega začetka distribucija Xandros skuša biti čim bolj podobna okolju Windows, tako kar se ti tiče grafičnega uporabniškega vmesnika, kot tudi glede programske opreme. Ta je v veliki meri enaka kot v okolju Windows, novi programi pa so zelo podobni obstoječim v Microsoftovem okolju. Žal je podobnost ostala tudi na področju nabave distribucije, ki se je ne da dobiti brezplačno. Razen, če želite vaš obstoječi Xandros Desktop OS le nadgraditi. Klik!

0 komentarjev

Corel spet pripravlja WordPerfect za Linux

PC Linux Online - Kanadski Corel, znan predvsem po legendarnem orodju za delo z vektorsko grafiko, je pred par leti slovel kot najprivlačnejši distributer Linuxa za domače uporabnike. S tehnologijo WINE so tedanjo pisarniško zbirko WordPerfect 9 in pozneje 2000 pripravili do delovanja v Linuxu, po velikih finančnih težavah in predvsem po vrtoglavi injekciji s strani Microsofta pa jim je zgodba o Linuxu postala nezanimiva.

Sledila je prodaja podjetja neki firmi iz San Francisca, potem pa distribucije Linuxa podjetju Xandros, ki trenutno izdeluje eno izmed najbolj čislanih in uporabniku prijaznih različic Linuxa. Zgodba okoli pisarniške zbirke za Linux je povsem zamrla.

A očitno le začasno, kajti Corel pripravlja preskusni projekt, v katerem bo od 15. aprila naprej začel ponujati novo različico zbirke WordPerfect 12 za Linux, in to brez pomoči zunanjih knjižnic ali emulatorjev, torej v popolnoma domači izvedenki za Linux. Skušali bodo ugotoviti, ali se lahko z izdelkom kosajo predvsem s StarOfficom...

6 komentarjev

GNOME 2.6 beta1

OSNews - Izšla je prva beta-različica namiznega okolja GNOME 2.6. Prosto okolje v zadnjih mesecih doživlja čedalje večje uspehe, saj ga je poleg Red Hata za privzeto okolje izbral Sun v svoji distribuciji Linuxa, več deset tisoč namestitev je doživel v Španiji, podpira pa ga tudi Bruce Perens v svojem konceptu User Linuxa. Z novo različico se utegne GNOME po številu uporabnikov približati konkurenčnemu namiznemu okolju KDE. Njegove odlike so preprostost in precej manj možnosti nastavitev kot v KDE, kar je za nove uporabnike vsekakor dobrodošlo. Poleg seznama sprememb in prenosa je na voljo tudi kratka predstavitev nove razvojne različice, ki jo se spisal eden izmed prvih preskuševalcev.

19 komentarjev

Xandros Desktop 2.0

OSNews - Xandros Corporation je oznanil novo različico svoje tipično namizne distribucije Linuxa, ki ji je ime Xandros Desktop 2.0. Distribucija ja pri nas zaenkrat še nekoliko manj razširjena, vendar se njena priljubljenost utegne kmalu povečati, saj temelji na Debian Linuxu in nadaljuje z delom, ki ga je začel Corel, ki je bil eden prvih distributerjev Linuxa, privlačnega za namizne uporabnike.

Nova različica se lahko pohvali z novim okoljem KDE 3.1.4, predvsem pa s povsem poenostavljeno namestitvijo, ki se jo da opraviti že s štirimi (4) kliki. Xandros Desktop 2.0 bo na voljo od 9. decembra dalje, in sicer v treh izdajah:
  • Standard Edition (39 USD)
  • Deluxe Edition, ki lahko poganja tudi programe za Windows (89 USD)
  • 30-dnevna preskusna različica z brezplčanim prenosom

15 komentarjev

CrossOver Office 2.0!

PC Linux Online -

CodeWeavers, vodilni razvijalec programske opreme, ki omogoča uporabo programja za Windows pod Linuxom, je izdal CrossOver Office 2.0. Nova različica priljubljene programske opreme omogoča uporabo zbirke Microsoft Office XP in Adobeovega Photoshopa 7 v okolju Linux brez uporabe emulatorja. Polega tega dodaja podporo tudi japonskim, kitajskim in korejskim različicam programske opreme.

Že prejšnje različice so omogočale uporabo Lotus Notes, Intuit's Quicken, Microsoft Visio, Microsoft Internet Explorer in drugih programov v okolju Linux. Photoshop je za marsikoga ključni program, zato bo nova različica prispevala tudi k širjenju Linuxa na namizja. Uporabo Photoshopa pod Linuxom so si že ogledali na DesktopLinux.com.

CrossOver Office deluje na novih različicah distribucij SuSE, RedHat in Mandrake. Cena ene licence znaša 54,95 dolarjev. Klik!

5 komentarjev

Linux v Avstraliji

100si - Tole je prispeval Rok:
"Avstralcem je dovolj. Na univerzi Trinity college (del Melbournške univerze) ne prenesejo več nestabilnosti svoje Windows mreže. Hočejo nekaj varnega, cenejšega in nič več komplikacij z licencami. Mreža v Oknih je ne glede na različico takoj začela delati velike probleme. Rešitev s sistemi podjetja Sun je bila predraga, ker bi to pomenilo nakup novih računalnikov. Tako so se odločili da bodo na vse sisteme postavili Debian Linux in grafični vmesnik GNOME. Nova zmaga za Linux!"

3 komentarji