»

Pomnilnik se cení

X-Bit Labs -

Sodeč po novici na X-Bit Labs, je pomnilnik za osebne računalnike vedno cenejši. Cena 256 Mb DDR SDRAM čipa je v manj kot dveh tednih padla za več kot tri odstotke na 4,35 dolarjev, medtem ko se je cena enakih DRAM čipov spustila kar za sedem odstotkov na 4,81 dolarja.

Analitiki pri Gartner Dataquest poročajo, da se je pomnilnik v zadnjem letu pocenil za slabo tretjino oz. približno devet odstotkov vsako četrtletje. No, kljub ugodnemu trendu za potrošnike ne pričakujte preveč, saj so proizvajalci pomnilnika že pred časom prišli k pameti, tako da cene niso več povsem proste, temveč delno regulirane, da držijo minimalen dobiček in ne zaidejo v izgube. Več o tem.

5 komentarjev

Samsung še vedno največji

X-Bit Labs - Sodeč po poročilu Gartner Dataquest je bil Samsung v drugem letošnjem kvartalu še vedno največji proizvajalec pomnilnika, saj obvladuje slabo tretjino trga (31 odstotkov), kar je za odstotek več kot v prvem letošnjem četrtletju. Povečali so tudi prihodke od prodaje, ki so zdaj znašali 1,155 milijarde dolarjev. Na drugem mestu je Micron, sledijo pa mu Infenion, Hynix, Nanya in Elpida. Več o tem.

3 komentarji

Tretjinski porast prodaje pomnilnika

The Register - Kot napovedujejo pri Gartner Dataquest, bo v tretjem letošnjem četrtletju prodanega za okrog 35 odstotkov več pomnilnika kot v drugem kvartalu. Kakorkoli že, običajno je, da se prodaja malenkostno dvigne v tretjem četrtletju, a napovedi kažejo, da bo letošnja bera to povprečje krepko presegla. Tudi Hynix je že objavil, da povpraševanje po pomnilniku pričenja dosegati proizvodnjo. Če so predvidevanja Gartner Dataquest pravilna, bodo v tretji četrtini letošnjega leta po svetu prodali za 5 milijard dolarjev pomnilnika, medtem ko so ga v drugi zgolj za 3,72 milijarde. Več o tem.

7 komentarjev

PSC z lastnim pomnilnikom

X-Bit Labs - Powerchip Semiconductor Corporation, skrajšano PSC, so se odločili, da bodo kmalu začeli prodajati svoje lastne DRAM-čipe, ki naj bi predstavljali do 40 odstotkov vseh njihovih izdelkov. PSC upa, da bodo izdelke prodajali na evropskem, tajvanskem in kitajskem tržišču, dočim na ZDA še ne računajo. Dokončnih odločitev še ni, zatorej se lahko načrti še spremenijo. Klik!

0 komentarjev

Cene pomilnika se še vedno višajo

The inquirer - Sodeč po novici na The Inquirerju, naj bi se cene DDR in SDRAM pomilnika še vedno višale tako na daljnem vzhodu, kot v Evropi. Bolj natančno, cena 256 MB DDR pomilnika naj bi se sedaj gibala med $55 in $60 dolarji, medtem pa naj bi bile cene 128 MB PC133 SDRAMa $18 dolarjev, 256 MB PC133 pa med $34 in $36 dolarji.
Čeprav so se cene postopoma višale skozi cel teden, pa naj bi bila prodaja pomilnikov ne tako velika. Zgleda, da kupci čakajo, da bodo videli, če se bodo cene RAMa spet znižale.

6 komentarjev

Slabe napovedi za Windowse XP Professional

Gambit - Kot vidim, je zadnje čase pravo pomanjkanje novic (je razlog poinfosovska utrujenost?), zato bom malo vskočil.
Kljub vsemu trudu, ki ga je v oglaševanje Windowsov XP vložil Microsoft, se vsaj profesionalni različici ne obeta prav rožnata prihodnost. Tako Gartner Dataquest napoveduje, da bo do konca leta profesionalna različica XP nameščena na samo 16% poslovnih računalnikov. Levji delež (41%) bodo še vedno navzemali Windowsi 2000. Malo boljša slika je pri Home ediciji, kjer zaradi novosti od serije Win9x/Me napovedujejo večji odstotek. Sicer bi bilo pa zanimivo videti še sliko druge plati izven statistike.

4 komentarji

Cene SDRAMa še vedno padajo

Slo-Tech - Že smo mislili, da nižje ne morejo biti, toda cene SDRAM pomnilnika še naprej padajo. Trend velikih pocenitev se je začel par mesecev nazaj in vse kaže, da bo trajal še kar nekaj časa. 128Mbit SDRAM čipi so na Azijskih trgih ta teden padli na okoli $3, kar je približno enako kot cena 64Mbit čipov pred petimi meseci. Proizvajalci pomnilnika seveda niso preveč navdušeni nad tem, toda prav tako ne morejo narediti ničesar. Globalna recesija, ki je zajela računalniški trg namreč še vedno narekuje znižanje cen, proizvajalci pa morajo obdržati visoke proizvodne številke, saj drugače ne morejo upravičiti investicij v proizvodne linije in nadaljni razvoj. Začaran krog, torej...
Kako dolgo bo to stanje trajalo ne ve nihče, toda nekateri analitiki (Grant Johnson, Converge Inc.) verjamejo, da bo trajalo še kar nekaj časa. Več tukaj. Thnx, OZZY.

2 komentarja

KyLix z nižjo ceno

Borland - Borland je končno prišel k pameti, bomo rekli uporabniki Linuxa. To pa zato, ker je znižal cene paketov KyLix in končno bo paket bolj ali manj dostopen vsakemu programiranja željnemu Linuxašu. Ceno je spustil iz neverjetnih 999$ na še bolj neverjetnih 199$, jaz osebno tega nisem mogel verjeti, dokler nisem prijadral sem.

4 komentarji

Novi DDR SDRAM iz Hynixa

Slo-Tech - Podjetje Hynix, prej bolj znano kot Hyundai, je pričelo s proizvodnjo novih DDR SDRAM čipov, ki bodo izdelani v 0.18 mikronski tehnologiji in bodo delovali pri napetosti 2.5V. Podpirali bodo frekvence vse od 200MHz pa do vključno 275MHz. V podjetju ciljajo predvsem na uporabo teh čipov v kombinaciji s trenutno najhitrejšima grafičnima procesorjema Nvidia GeForce 3 in ATI Radeon. Del proizvodnje bodo usmerili tudi na trg zahtevne mrežne opreme, kjer naj bi se njihov pomnilnik uporabljal v gigabitnih optičnih stikalih in usmerjevalnikih. Še cena: za kos 4Mb x 16 čipa bo potrebno odšteti 10 dolarjev, v večjih količinah pa 5 dolarjev. Thnx, mlevar!

2 komentarja