»

Cell gre na 45-nm

Ars Technica - IBM je najavil prehod proizvodnega procesa Cell procesorjev, ki poganjajo Sonyjeve PlayStation 3 konzole, s sedanjega 65-nanometerskega na 45-nanometerskega. Poleg spremembe velikosti procesorja se bo njegova poraba po IBM-ovih besedah zmanjšala za 40 odstotkov, zaradi česar bo tudi potreba po hlajenju manjša. Obenem bo zaradi prej naštetih sprememb sam procesor cenejši, kar utegne vplivati tudi na ceno samih konzol PlayStation 3, vendar za zdaj še ni napovedanih pocenitev omenjenih igralnih konzol.

Več o tem preberite v izvorni novici na ...

5 komentarjev

Sony ne bo znižal cen PS3 v Evropi

GamesIndustry.biz - Kot že veste, Sony namerava znižati ceno PS3 za 100$, kljub temu pa nas evropejce to znižanje ne bo doletelo. Prav tako v Evropi ne bo možno dobiti 80GB model PS3.

Sony Computer Entertainment Europe navaja, da bo namesto znižanja cen, obogatila nakup PS3 konzole s še enim Sixaxis kontrolerjem in dvema izmed naslednjih iger: Resistance: Fall of Man, Motorstorm, Genji: Days of the Blade, Formula One Championship Edition in Ridge Racer 7. Tako boste 1. 8. že lahko kupili dopolnjen komplet, seveda za isto ceno, 599€.

Predsednik SCEE, David Reeves pa še navaja:

"With sell through of over 1.2 million units in the SCEE territories to date, PlayStation 3 has proved to be an instant and huge success ..."

... kar bo pa pokazal čas.

15 komentarjev

Supercomputing '06 konferenca

Slo-Tech - Prejšnji teden je v Tampi na Floridi potekala vsakoletna mednarodna konferenca Supercomputing'06. Tematika je jasna že iz naslova; poleg nje so obravnavane tudi teme iz skladiščenja podatkov, omrežij in orodij za analizo.

In o čem je tekla beseda letos? Od tega, kako benchmarkajo Blue Gene/L, kako se (bo) programiralo na Cell arhitekturi, do tega, kakšne so izkušnje iskanja določenih zaporedij v genih s pomočjo <i>grid computinga</i>. Tematika je vsekakor preobsežna, da bi jo lahko zajeli in pojasnili v enem stavku.

Več si lahko ogledate na sc06.org, vključno s povzetki v pdf formatu. Na voljo je tudi arhiv prejšnjih konferenc.

Veselo branje!

17 komentarjev

PS3 bi moral stati več

Slo-Tech - Vodja Sony-jevga oddelka za zabavo (Sony Computer Entertainment Inc. (SCEI)), Ken Kutaragi, meni, da je cena za prihajajoči PlayStation 3, prenizka. Spomnimo, Sony bo ponujal dve različici konzole, in sicer okrnjeno verzijo za 499 dolarjev (20 GB trdi disk, brez HDMI podpore in WiFi) ter dražjo, za 599 dolarjev.

Kutaragi svoje mnenje utemeljuje slikovito, s primerjavo hrane v tovarniški menzi in restavraciji. Predvsem opozarja na zmožnosti nove konzole. Če boste lahko ostali brez besed, potem cena ne bo problem, smelo zaključi. Več o tem tukaj in tukaj.

Cene XBOX-a 360, in še posebej Nintendovega Wii, so (bodo) precej nižje.

25 komentarjev

Sony PSP

The Register - Sony je včeraj najavil PSP oziroma PlayStation Portable - ročno igralno konzolo, ki pa bo morda vsebovala tudi telefon. Torej na način Nokie nGage a vseeno precej drugače. PSP-ju lasten bo UMD (Universal Media Disc) pogon s kapaciteto enega visoko zaščitenega (AES, regije, ID številke ...) dvoplastnega ploščka 1,8 GB.

Igre (in DVDje ter glasbo) bo poganjal 90 nanometrski procesor zgrajen iz MIPS 32-bit R4000, zvezan z 8 MB 333 MHz pomnilnika s prenosom okoli 2,6 GB/s. Poleg tega procesorja bo tu še en, identični, ter dva grafična procesorja, vsak s svojo nalogo, katerih rezultat bo 24-bitna barvna globina in neverjetne zapolnitvene zmožnosti (664 millijonov pikslov na sekundo). 480 x 272-pikslov velik LCD...

21 komentarjev

Pocenitve PlayStationa 2

Game Pro - Po ogromnem uspehu prodaje teh konzol se je Sony Computer Entertainment odločil, da bo ceno PlayStationov znižal za eno petino na Japonskem, kot so tudi storili v Združenih državah Amerike meseca avgusta.

Vzrok za pocenitve je najbrž to, da je sedaj konzola že precej stara, saj je na tržišču že 4 leta in si jo sedaj lasti že skoraj vsak Japonec. Za akcijo pa so se verjetno odločili tudi zaradi finančnih težav, saj so pred dnevi oznanili, da bodo morali zaradi zmanjšanega dobička od predvidenega odpustiti 1400 delavcev in prestrukturirati podjetje.

Cena naj bi padla na 180 ameriških zelencev, kar bi pri nas znašalo okoli pičlih 37.000 tolarjev. Mogoče ni niti tako zanemarljiv sledeč podatek. Klik.

Pocenitve za Japonce, kaj pa za nas?

2 komentarja

Nov Playstation od Sonyja

GameSpot - Sony je na konferenci v Tokyju naznanil novo konzolo, PSX imenovano. Mogoče se spomnite raznih govoric o Playstation 3, ki so krožile po internetu. Koliko je bilo v tistem resnice, ni znano. A PSX ne bo neposreden naslednik Playstationa 2. PSX je v bistvu le predelava PS2. In kaj je novega? PSX v prvi vrsti ne bo namenjen igram, temveč DVD filmom in glasbi.

Glede same tehnične zasnove glede na PS2 ni izboljšanega nič, nekaj pa je dodanega. 120 GB disk, DVD(+ in -)RW pekač, Ethernet kartica, USB 2.0 in TV tuner. Že samo po specifikacijah se lahko sklepa, da bo konzola namenjena trgu zabavne elektronike in to potrujejo tudi dejstvo, da je ne bo tržil Sony Computer Entertainment (SCE) ampak Sony's...

5 komentarjev