»

Indijski tablični računalnik za 30 evrov postaja realnost

engadget - Poleti smo pisali, da Indija razvija tablični računalnik v vrednosti 30 evrov in da je prototip že nared, manjkali so le še proizvodni partnerji. Marsikdo je bil takrat skeptičen, a kot kaže, bo Indija res uspela izdati svoj tablični računalnik po napovedani ceni. Te dni so namreč podpisali pogodbo s podjetjem HCL Technologies, ki bo proizvajalec novih tabličnih računalnikov.

Prvi modeli bodo imeli 7-palčni zaslon (kasneje bodo na voljo tudi verzije s 5- in 9-palčnim zaslonom), stali pa bodo napovedanih 35 dolarjev, pri čemer Indija za prihodnost napoveduje upad vse do 10 dolarjev. Točne specifikacije še niso znane, bo pa imela nova naprava povezljivost Wi-Fi, podporo za Flash in dvogigabajtno spominsko kartico. Prvi gotovi primerki bodo prispeli 10....

121 komentarjev

Indija razvija tablični računalnik za 30 evrov

Kapil Sibal predstavlja prototip

CNN - Indijska vlada želi računalniško opismeniti svoje milijardno prebivalstvo, zato iščejo proizvodnega partnerja za novi tablični računalnik, katerega prototip so že predstavili. Namenjen bo šolajoči se mladini, ki bi lahko prve primerke prejela že prihodnje leto. Glavna odlika bo nizka cena, saj bo končni izdelek sodeč po prototipu stal manj kot 30 evrov.

Minister za razvoj človeških virov Kapil Sibal je dejal, da gre za indijski odgovor na MIT-ov stodolarski računalnik. V mislih ima seveda prenosnike fundacije OLPC, za katere je Nicholas Negroponte postavil ciljno ceno 100 dolarjev, a so se na koncu podražili na njen dvakratnik.

Nov indijski prototip se na domačem trgu ni srečal z navdušenjem privatnega sektorja, zato se je Sibal obrnil na študente in...

22 komentarjev

Želite prvi okusiti Xandros Desktop 3.0?

MadPenguin.org - Xandros, komercialni distributer Linuxa, ki zelo spominja na nek drug operacijski sistem, zbira preskuševalce razvojne različice prihajajočega Xandros Desktopa 3.0. Nova različica naj bi izšla še letos, podjetje pa poskuša poiskati čim več prostovoljcev z različno strojno opremo in z različnimi izkušnjami, ki bi pripomogli k izboljšanju sicer komercialne distribucije. Prijava.

1 komentar

Ubuntu 4.10 "The Warty Warthog"

OSNews - Izšla je prva uradna različica nove distribucije Linuxa, Ubuntu. Različica 4.10, ki označuje leto in mesec izida, je plod dela večinoma južnoafriških razvijalcev, ki jih podpira podjetje Canonical Ltd.

Nova distribucija je že po izdajah razvojnih različic pritegnila ogromno zanimanja in uporabnikov. Odlikujejo jo Debianovi temelji, brezplačnost in zelo preprosta uporaba. Namestitev sicer še vedno poteka v besedilnem načinu, a je zelo preprosta in kratka. Vključeno je veliko programja najnovejših različic za vsakodnevna opravila, novo okolje Gnome 2.8 pa je uvedlo tudi nekaj novih orodij za konfiguracijo.

Ubuntu Linux je ena izmed najprimernejših distribucij za začetnike, uporabimo...

17 komentarjev

OpenOffice.org na strežnikih POWER

PC Linux Online - Večina uporabnikov za vsakodnevna opravila potrebuje pisarniško zbirko in med te spadajo tudi uporabniki, povezani na strežnike s procesorji POWER, na katerih teče Linux. OpenOffice.org je zgled brezplačne odprtokodne pisarniške zbirke, ki deluje na različnih platformah in ponuja zadovoljive zmogljivosti za povprečnega uporabnika. Na IBM-ovih straneh, namenjenih uporabnikom Linuxa, se nahaja uporaben članek, ki opisuje postopek namestitve OpenOffice.org na strežnike iSeries in pSeries. Klik!

7 komentarjev

Linux v tabletkah

Slashdot - Na spletišču Diracian.com poročajo o novem tabličnem računalniku, ki bo prišel izpod rok podjetja Lycoris. Za tiste, ki še nikoli niste slišali zanje, naj povemo, da so avtorji distribucije Linuxa Lycoris Desktop, ki temelji na Red Hatovem paketnem sistemu.

Novo tabletko bo poganjal posebej prirejen operacijski sistem z imenom Lycoris Desktop L/X Tablet Edition Linux. Za strojno podlago so vzeli Toshibin Protege in tako dobili izredno močan računalnik, ki ga sedaj poganja še robusten operacijski sistem. Trenutna cena je 1.900 ameriških dolarjev, kar je občutno ceneje od serije Protege, ki uporablja Microsoftove izdelke (2.350 USD). Trenutno edina slabost je...

0 komentarjev

Sunova nova strategija

Slo-Tech - Pred dnevi smo že pisali o odhodu Billa Joya iz Suna. Marsikdo se je takrat spraševal, kaj to pomeni za prihodnost Suna, ter, ali si bo podjetje uspelo opomoči od vedno večjih finančnih težav.

Vendar se pri Sunu ne dajo -- v torek so predstavili nov poslovni model, s katerim so postavili na glavo trženje strežniških rešitev. Do sedaj je veljalo, da se ceni izdelke glede na to, kaj ponujajo in glede na zmogljivosti le-teh. Tako se je cena poštnega strežnika določala glede na kapaciteto ter količino uporabnikov, baze in portale pa se je cenilo glede na to, na koliko procesorjih tečejo, in tako dalje. Končna cena vseh teh izdelkov za večje podjetje tako zelo hitro naraste.

Pri Sunu so se zadeve s svojim Java Enterprise sistemom lotili popolnoma drugače. Za sto ameriških dolarjev na zaposlenega vam ponujajo celoten informacijski sistem. Seveda to pomeni ogromno pocenitev za podjetja, ki so do sedaj na primer plačevala po 30000 ameriških dolarjev na procesor za portalsko programsko...

2 komentarja

Spet "tabletke"

Tom's Hardware - Pred približno pol leta so se na trgu prvič pojavila čuda imenovana Tablet PC-ji oz. tablični računalniki. Prednost pred ostalimi prenosniki je v tem, da je to križanec med dlančnikom in prenosnikom, saj združuje tipalni zaslon in sposobnosti katerih smo vajeni pri starejših računalnikih. Na Tom's Hardware so si ogledali šest tabličnih računalnikov, ki se med seboj niso prav posebj razlikovali. Ugotovili so pričakovano -- to so odlični računalniki, a na žalost predragi.

13 komentarjev

Pisave Bitstream Vera 1.10

PC Linux Online - Kakovostne pisave so vsekakor nujno potrebne za sodobno grafično namizje in le redke med njimi so brezplačne. Pravkar je ena izmed njih postala družina pisav Bitstream Vera, ki je od različice 1.10 naprej dostopna pod precej radodarno licenco. Omogoča namreč uporabo, kopiranje in razširjanje pisav, vse dokler je to početje v skladu z avtorskimi pravicami in blagovno znamko.

Poteza podjetja Bitstream je posledica predhodnega dogovora s projektom GNOME. Zdaj lahko upravičeno upamo, da bomo tudi zagovorniki odprtokodnih sistemov na vseh glavnih distribucijah Linuxa v bodoče imeli na voljo nekaj dragocenih pisav. Tudi uporabniki distribucije Slotech GNU/Linux [:D]!

Na Tinyminds.org so spisali kratek članek o namestitvi pisav, preberite pa si tudi opombe k izdaji in se nato odpravite po nove pisave!

2 komentarja

Microsoft, NetWarez: Upiranje ni ekonomično.

The Register - Zanimiv esej je prišel izpod rok Microsoftovih uslužbencev: v njem namreč trdijo, da je boj proti izmenjevalnim omrežjem tipa Gnutella, kjer ni nekega centralnega strežnika oz. fizične lokacije, prej kot ne brezpredmetno.

No, to sicer vemo tudi sami -- precej bolj pa je zanimivo, da tovrstna izjava pride iz Microsofta (oz. njegovih uslužbencev). No, bolje bi bilo uporabiti izraz presenetljivo, saj izjav, ki bi se ukvarjale s to stranjo tematike, nismo ravno vajeni. Vemo, da so tovrstne stvari večinoma nelegalne (ne sama omrežja), ampak tovrstnega 'priznanja' kratkomalo nismo pričakovali.

Dejstvo je, da avtor tukaj predlaga, da se proti piratstvu bojujemo na ekonomski strani problematike. Bravo.

0 komentarjev

TabletPC: Prepogljivi PC

Microsoft - "Kaj je Tablet PC?"

Danes sem malce rutinsko romal po Microsoftovem spletišču ter naletel na ne le zelo zanimiv, ampak takisto zelo poučen odsek namenjen "prihajajočim" Tablet PC-jem, kjer sem izvedel marsikaj novega; skorajda bi lahko rekel, da pred tem nisem vedel, kaj Prepogljivi, Upogljivi oz. PCrepognjenček (primerno skovanko v stilu ŽePCnika™ pričakujte kmalu [>:D]) sploh je (ampak ne čisto tako).

Ogled spletišča ter flash predstavitve močno priporočam -- ne dvomim, da bo po slovenskih domovih naenkrat nemalo začudeno-navdušenih obrazkov. Klik!

6 komentarjev