»

Nove Mozille

Mozillazine - Mozilla Foundation predstavlja nove različice svojih programov za delo z internetom. Mama Mozilla je le malenkostno posodobljena, kajti različica 1.7.3 odpravlja par minornih varnostnih lukenj. Nadgradnjo kljub temu nadvse priporočamo!

Thunderbird se je na poti približevanja Firefoxovim različicam povzpel do številke 0.8. Slednja uvaja novost, globalni imenik Prejeto, v katerega se lahko shranjuje pošta iz vseh računov POP. Dodana je tudi podpora branju vsebin RSS in Atom, tako da lahko uporabnik s pomočjo posebnega računa prebira novice in spletne dnevnike. Olajšan je prehod iz alternativnih orodij, izboljšana pa zasebnost in vrstica za iskanje.

Glavna in najtežje pričakovana novost pa je seveda brskalnik Firefox, ki je dočakal predstavitveno različio 1.0, imenovano tudi 0.10, ki je zadnja pred uradno izdajo Firefoxa 1.0. Med novostmi velja še posebej izpostaviti "velike tri": žive zaznamke, ki omogočajo spremljanje novic na spletu preko zaznamkov "v živo", orodno vrstico...

32 komentarjev

OpenOffice.org na strežnikih POWER

PC Linux Online - Večina uporabnikov za vsakodnevna opravila potrebuje pisarniško zbirko in med te spadajo tudi uporabniki, povezani na strežnike s procesorji POWER, na katerih teče Linux. OpenOffice.org je zgled brezplačne odprtokodne pisarniške zbirke, ki deluje na različnih platformah in ponuja zadovoljive zmogljivosti za povprečnega uporabnika. Na IBM-ovih straneh, namenjenih uporabnikom Linuxa, se nahaja uporaben članek, ki opisuje postopek namestitve OpenOffice.org na strežnike iSeries in pSeries. Klik!

7 komentarjev

UserLinux bo kmalu nared

Portret UserLinuxa

Silicon - Bruce Perens, ugleden protagonist prostega programja in odprte kode ter antagonist Microsofta in njemu podobnih, je novembra 2003 začel z razvojem nove distribucije Linuxa, ki jo je poimenoval UserLinux. Temeljni namen distribucije je, da podjetjem in domačim uporabnikom zagotovi popolnoma brezplačen, prost, zmogljiv operacijski sistem z možnostjo dodatnih storitev, podpore in certifikatov o združljivosti, ki bo povečal storilnost in varnost, a zmanjšal stroške. Razlog za razvoj nove distribucije je ogorčenost pobudnika nad početjem komercialnih ponudnikov, predvsem Red Hata in SuSE-ja, ki svoje distribucije za poslovno rabo ponujata za več 100 ameriških dolarjev. Klik!

Na konferenci...

4 komentarji

Varnost v sistemih Windows

SecurityFocus Online - Če vas je v lanski ali letošnji zimi obiskal kakšen računalniški virus, ste se gotovo spraševali, kako vaš sistem kar se da dobro zaščititi. Kljub dejstvu, da vam hekerji verjetno ne bodo storili kaj hudega, pa vam bodo zato veliko raje škodovali razni krekerji, virusi in otroci z rastočim egom.

Da do tega ne bi prišlo, se je Scott Granneman iz SecurityFocus odločil, da bo poskusil svoje izkušnje v učiteljevanju prenesti tudi v računalništvo in navadnim uporabnikom s pomočjo preprostega kviza pokazati, kako naj poskrbijo za varnost svojega računalnika. Če ste tudi sami v dvomih, ali ste ustrezno zaščiteni, pa le kliknite sem.

27 komentarjev

Kako bi lahko izgledal Longhorn

Longhorn na DVD-ju

vir: Extremetech
Extremetech -

Ob takšnem večeru, ko zastran praznikov primanjkuje tistih klasičnih računalniških novic, si lahko privoščimo, da malce pošpekuliramo in pogledamo, kaj nas čaka v prihodnosti. Oziroma to za nas naredijo drugi.

Microsoft je, če se še spomnite, nedavno tega nekaterim razvijalcem predstavil razvojno različico .4051 novih Windows Longhorn. Na ExtremeTech so si jo ogledali in malce pošpekulirali, kaj nam utegnejo novi Windows prinesti. Zanimiv člančič, a vzemite v zakup, da nas do končne različice ločita še vsaj dve leti, tako da bodo spremembe še velikanske.

20 komentarjev

Za varnost ne potrebujete popolne kode, samo pametne uporabnike

Slashdot - Pri ITBusiness so opravili intervju z eno dandanes najvplivnejših oseb v IT industriji, Bill Gatesom. Pogovarjali so se predvsem o varnosti v Microsoftovih izdelkih in o tem, kaj razvijalci počno glede izboljšanja le- te.

Glede na odgovore vodilnega moža nameravajo v prihodnosti veliko sredstev vložiti v osveščanje uporabnikov, kako uporabljati požarne zidove in o tem, da je programsko opremo treba posodabljati, če želijo ostati varni. Sicer pa ni pozabil povedati, da jim njihova posebna orodja in interni pregledi kode omogočajo skoraj popolno programsko kodo.

Na podlagi teh izjav se postavlja vprašanje, če ne bo morda prihajajoči Longhorn omejil uporabnika na brskanje po 'varnem' spletišču stran na msn.com ter igranju zaupanja vredne pasjanse. [;)]

28 komentarjev

Tožba proti Microsoftu zaradi slabe varnosti

Wired News - Na Wired News so objavili novico, da je bila proti Microsoftu v Kaliforniji vložena tožba zaradi slabe varnosti njihovih produktov ( Microsoft Sued for Weak Security).

Tožniki zatrjujejo, da so Microsoftovi izdelki ranljivi, kar lahko povzroči množične zlome omrežij, njihova varnostna opozorila pa preveč kompleksna, ter da bolj služijo hekerjem kot navodila, kako izkoristiti varnostne luknje, kot pa uporabnikom. Tožniki se pri tem sklicujejo na poročilo varnostnih strokovnjakov CyberInsecurity: The Cost of Monopoly, ki ugotavlja, da je razširjenost Microsoftovih produktov iz računalniških omrežij naredila globalno grožnjo nacionalni varnosti.

Po mnenju tožnikov so današnja računalniška omrežja dovzetna za množične zlome in odpovedi tudi zaradi Microsoftovih poiskusov doseči monopolni položaj na trgu. Tožba se zato sklicuje na zakonodajo, ki prepoveduje nelojalno konkurenco in zakonodajo namenjeno varstvu potrošnikov ter njihovih osebnih podatkov. Tožniki zahtevajo izrek sodnega...

16 komentarjev

Nov Microsoftov črv

BBC - Microsoft je pred dnevi objavil novico o novi razpoki v Remote Procedure Call. Po svoji naravi je izredno podobna luknji, ki je služila kot osnova za črva MS Blaster. Črv je povzročil veliko paniko v svetu, saj je bil kriv za veliko ponovnih zagonov računalnikov, poleg tega je tudi pokazal, kako "vestno" skrbimo za varnost naših računalnikov.

Varnostni strokovnjaki sedaj tako na eni strani svarijo pred novo eksplozijo črvov, saj je menda v divjini že mogoče najti primerke kode, ki izkoristijo razpoko. Vendar si niso vsi enotni, saj so nekateri mnenja, da je strah neupravičen, saj naj ne bi bilo tako lahko razviti novega črva. Prav tako se zanašajo na to, da mnogi internetni ponudniki še vedno omejujejo promet na RPC vrata in bodo lahko izredno hitro ukrepali ob novi nevarnosti.

15 komentarjev

Intelovi štirje T-ji

Paul Otellini

vir: Intel
Slo-Tech - Intelova konferenca za razvijalce je v polnem teku in, kakor se za takšne dogodke tudi spodobi, so nas zopet razveselili s kopico novstmi. Tokrat so se bolj osredotočili na dodatne fićre svojih izdelkov in ne na računsko moč, saj je te že skoraj več kot preveč.

Prva novost je tako tehnologija Vanderpool, ki bo omogočala, da bo na vašem računalniku hkrati teklo več operacijskih sistemov. Strojno podporo temu smo zaenkrat lahko videli le na velikih strežnikih - mainframih. Sedaj se nam ne bo več potrebno zatekati k programski emulaciji, kot je na primer VMWare, ampak bomo imeli...

8 komentarjev