»

Toshiba gradi novo tovarno flash pomnilnika

Ogromen kompleks Yokkaichi Operations

X-Bit Labs - Toshiba je ta teden napovedala, da bo začela graditi peto tovarno za proizvodnjo flash pomnilnika, ki bo stala v mestu Jokaiči. V sklopu Yokkaichi Operations ima Toshiba že štiri tovarne. Japonci so dolgo premišljali, kdaj zagnati novo tovarno, še zlasti po hudem padcu povpraševanja v letu 2008. Zdaj je po njihovem mnenju čas za gradnjo dozorel, s proizvodnjo pa bo nova tovarna začela prihodnjo pomlad.

Tovarna 5 naj bi bila primerljiva s tovarno 4, ki zmore 210.000 silicijevih rezin na mesec, s čimer je ena največjih 300 mm-tovarn na svetu. Za končne uporabnike pa to pomeni, da se proizvajalci zavedajo pomena flasha in da se bodo v doglednem času izdelki (tu seveda mislimo...

22 komentarjev

AMD-jeva širitev v Dresdnu

X-Bit Labs - Predstavnik AMD-jeve dresdenske podružnice je v zadnjem intervjuju povedal, da razmišljajo o širitvi in investiranju v nove tovarne v Dresdnu. Deppe je za Sächsische Zeitung dejal, da resno razmišljajo o 4,7 milijarde evrov težkem vložku v tretjo dresdensko tovarno, ki bi jo lahko zgradili do leta 2008, s čimer bi Dresden poleg trenutnih 2800 delovnih mest pridobil še kar nekaj novih. Prav tako bodo posodobili obstoječi Fab 30 in 36. Dokončna odločitev, ali bo do gradnje res prišlo, bo znana poleti. Več o tem.

3 komentarji

AMD-jeva tovarna v Dresdnu bo

X-Bit Labs - Konec preteklega tedna smo poročali o nepotrjenih informacijah, da naj bi AMD nameraval odpreti novo tovarno v naši bližnji okolici, v Dresdnu. Danes je vsa stvar postala uradna, saj je AMD svoje načrte obelodanil tudi sedmi sili. Nova tovarna bo zgrajena in popolnoma funkcionalna do leta 2006, zaposlovala pa bo predvidoma več kot tisoč visoko izobraženih inženirjev in tehnikov. Celotna investicija je vredna 2,4 milijarde dolarjev. Več o tem.

12 komentarjev

Kdo je izumil telefon? Bell? Nope, wrong answer!

The Age - Vsi, ki smo (da, tudi sam sem bil med njimi) mislili, da je Alexander Graham Bell izumil telefon, smo živeli v zmoti. Vas zanima resnica? Ste že kdaj slišali za Antonia Meuccija? Naj vam razširim obzorja.

Antonio Meucci, rojen leta 1808, je bil, bolj kot ne, reven inženir mehanike. Leta 1830 se je preselil na Kubo kjer je odkril, da se zvok lahko prenasa po bakreni žici. Leta 1850 se je preselil nazaj v ZDA, kjer je dokončno razvil to tehnologijo. Žal pa si ni mogel privoščiti patentiranje zadeve, saj bi za kaj takega potreboval $250. Tako mu je idejo, tehnologijo ter dejansko tudi slavo 2 leti kasneje "ukradel" Bell, ki si je z Meuccijem delil laboratorij. Bell si je namreč lahko privoščil patentiranje. Meucci je umrl leta 1889, 113 let po njegovi smrti (torej letos) pa so končno dokazali, da je telefon njegov izum.

In še zanimivost; Microsoft je izdal dve verziji Encarte - italijansko in angleško. V italijanski je telefon izumil Meucci, v angleški pa Bell. Volk sit, koza cela?...

6 komentarjev

Hercules ter ATI

Hercules - Hercules, nam dobro znan proizjvajalec grafičnih kartic, je pred kakšnim letom poleg vgraditve nVidiinih čipov na svoje izdelke izbral še STMjev Kyro ter Kyro II, za pokritje nižjega cenovnega razreda ter za raznovrstnost izbire. Volk sit, koza cela, bi lahko rekli. Gledano iz monopolistične perspektive nVidie, najbrž ta poteza dotični firmi ni odgovarjala prav najbolje, saj je Kyro bolj ali manj direktno konkuriral družini Geforce2 MX. No, samo ugibamo lahko, zakaj se je Hercules odločil za naslednjo potezo. So bili krivi nevzdržni nVidiini pogoji? Mogoče nVidia ni imela s svojim odnosom pri tem nič in se je Hercules za potezo odločil iz lastnih razlogov? Da vam pojasnim - Hercules je, kot je bilo pred časom že napovedovano, kot ponudnika GPUjev za višji cenovni razred izbral kanadsko velepodjetje ATI. Nadejajte se, kajti kmalu boste lahko videli Radeone 8500 z modrim PCBjem . Datum? Sredina februarja 2002. Hercules res izbira alternativna pota. STM ter ATI za zapolnitev njihove...

3 komentarji

AMD gradi tovarno v Braziliji

Electic Tech - AMD je potrdil govorice, da bo začel graditi tovarno v Braziliji. Zakaj ravno Braziliji? Začetkom leta so Brazilci sprejeli zakon, ki naj bi ponujal davčne olajšave proizvajalcem elektronskih izdelkov. Tako bo AMD lahko relativno poceni delal ogromne količine procesorjev, ter bo oproščen deleža davka. Obenem pa nova tovarna pomeni veliko novih zaposlitvenih mest, kar je odlično za državo. Vidite, volk sit, koza cela .

7 komentarjev