»

Založnikom iger na Kitajskem še težje

Slo-Tech - Založnikom iger je na Kitajskem težko, saj so njihova birokratska pravila za pridobitev ustreznih dovoljenj skrajno zapletena. In bodo postala še bolj zapletena, je v sredo najavila kitajska vlada. Njihovo ministrstvo za kulturo je v okrožnico zapisalo, da bo potrebno ponovno oceniti vsebino iger, ki jih je moč dobiti, da se v njih ne bi slučajno znašla obscena ali nasilna vsebina. Prav tako bo potrebno omejiti število virtualnih porok in medigralskih dvobojev v igrah. Kot pravijo, morajo igre krepiti socialistične vrednote, zaradi česar bodo operaterji morali najeti posebne strokovnjake za oceno, ki jih bo določilo ministrstvo.

Razlog, da bodo založniki najverjetneje le ubogljivo pokimali, pa je seveda kitajska velikost. Trg iger tam raste s 30 do 50 odstotki letno, letos pa naj bi se na njem obrnilo od 3,5 do 4 milijarde dolarjev. Blizzard se je na lastni koži naučil, da z oblastmi ne gre zobati češenj, saj so jim Kitajci preprosto ukinili World of Warcraft.

7 komentarjev

KaZaA je legalna (vsaj na Nizozemskem)

Slashdot - Zanimivi odločitvi nizozemskega Vrhovnega sodišča smo bili priče ta teden, saj je le-to v tožbi glasbene založbe proti KaZaA odredilo, da KaZaA in njeni stvaritelji ne morejo biti odgovorni in krivi za nelegalno početje uporabnikov -- torej prenos glasbe in programov, zaščitenih z avtorskimi pravicami. Ker je to ena izmed prvih tovrstnih razsodb, utegne biti to odličen precedens za podobne procese v prihodnosti, menijo odvetniki KaZaA. To je zgodovinska zmaga za internet in uporabnike, pa trdita Niklas Zennstroem in Janus Friis, ustanovitelja KaZaA. Več o tem.

25 komentarjev

Konec KaZaA Lite

Zeropaid - Projekt KaZaA Lite je kot predelava origalnega klienta P2P klienta KaZaA svoj uspeh doživel predvsem zato, ker so odstranili ves spyware, s katerim je bila KaZaA obremenjena. Uspeh ni izostal in kmalu je KaZaA Lite postala bolj uporabljana kot prvotni odjemalec.

Kot poročajo na ZeroPaid, so pri Sharman Networks temu naredili konec in pokopali KaZaA Lite. Razlog? Fastrack omrežje, na katerem deluje izvirna KaZaA, je financirano z oglasi, ki pa jih je Lite različica odstranila. Več o tem.

28 komentarjev

Kazaa in Bollywood

ZDNet - Pri Sharman Networks so v četrek najavili, da bodo omogočili prenos filma Bollywoodske produkcije, s svojim "peer-to-peer" programom Kazaa. Gre za Hindujski film Supari, ki si ga bodo uporabniki lahko ogledali za 2,99 avstralskega dolarja. Glasba iz filma oz. posamezne skladbe pa bodo na voljo za 90 centov, medtem ko bodo filmski izvlečki - prikolice in posnetki s snemanja - dosegljivi zastonj. Producenti filma bodo denar dobil vsakokrat, ko bo film dodan v javno dostopne datoteke ali kupljen s pomočjo programa Kazaa. Klik!

4 komentarji

Lepotno tekmovanje

vir: SMH
SMH - Tokrat lepotno tekmovanje ni tekmovanje lepotic iz vrst človeške samice, niti tekmovanje najlepše pobarvanih računal, temveč izbiranje najlepše izmed vseh digitalno ustvarjenih lepotic. Italijanski projekt Miss Digital World je prav to - lepotno tekmovanje digitalno ustvarjenih deklic.

Programerji/umetniki z vseh strani neba že prijavljajo svoja "dekleta", ki se bodo čez teden dni potegovala za krono Miss digitalnega sveta. Zanimivo je dejstvo, da so vsi trenutno prijavljeni modeli, razen enega, ženske, čisto vsi oblikovalci pa moški, ki so vlagali neskončne ure dela v svoje umetnije. Tale, na sliki, je recimo zahtevala kar 18 mesecev dela. SMH

46 komentarjev

Bo KaZaA postala plačljiva?

SMH -

Upravitelji najpopularnejšega servisa P2P za prenos datotek, KaZaA, so sporočili, da začenjano uresničevati načrt, po katerem bodo uporabniki za uporabo njihovega servisa morali plačevati. Ideja sáma je podobna kot pri novem Napsterju, ki sedaj začenja obratovati. Uporabniki bi vsako preneseno pesem plačali s kreditno kartico, najverjetneje kar na računu za dostop do interneta.

KaZaA upa, da bodo založniki pozabili na nekdanje zamere in podprli nov projekt, ki bi dobiček prinesel tudi njim. Marty Lafferty, predsednik DCIA (Distributed Computing Industry Association), je predvidel, da bi uporabniki vsak mesec prenesli več kot 1,8 milijarde pesmi, kar bi založnikom navrglo milijardo dobička mesečno. Na njihove uradne izjave še čakamo. Več o tem.

20 komentarjev

Človeške baterije?

SMH - Raziskave na Japonskem so potrdile, da lahko s posebno napravo, ki proizvaja elektriko iz človeške krvi, človeka spremenimo v človeško baterijo. Teoritično bi lahko človek proizvedel do 100 W moči, če bi se vsa hrana, ki jo zaužijemo pretvorila v električno energijo. Ekipa v Panasonicovem laboratoriju za raziskovanje nanotehnologije je zaenkrat uspela proizvesti še zelo malo energije, daljnoročno gledano pa so zelo optimistični. Doktor Kazuo Eda, vodja raziskav, meni, da bo pridobivanje energije iz človeškega telesa naslednja stopnička raziskav. Matrica vas ima...

28 komentarjev

RIAA napovedala na stotine tožb

več strani -

RIAA je na včerajšnji seji ponovno spregovorila o nelegalnem izmenjevanju glasbe prek internetnih servisov (P2P), kar jim je velik trn v peti. Predsednik Cary Sherman je dejal, da bo RIAA v Združenih državah začela z masovnimi tožbami proti posameznikom, ki omogočajo nelegalno izmenjavo glasbe (torej uporabniki P2P-programov). Poudaril je, da ni pomemben obseg nedovoljenega delovanja in da so zanje vsi enaki. Prvi plaz nekaj sto tožb se bo usul najkasneje v desetih tednih, ko bo RIAA zbrala dokaze. Kazni naj bi znašale od 750 do 150.000 dolarjev za vsako pesem, ki jo posamezniki ponujajo. Tudi zapornih kazni ne izključujejo.

V ZDA trenutno po grobih ocenah P2P-programe nelegalno uporablja 57 milijonov Američanov. Na prvem mestu so KaZaA, Grokster in Morpehus, ki so postali popularni po propadu pionirja Napsterja. Založniki pravijo, da jim to gromozansko omrežje odžira milijarde dolarjev zaslužka in milijone dobička.

Odzivi javnosti so zelo mešani, a prevladuje mnenje, da RIAA spet...

20 komentarjev

Distributed computing strikes again!

BBC - Kot kaže, bomo dobili nov program za tako imenovani distributed computing, ki bo lahko končno konkuriral SETI-ju, ki že dalj časa deluje brez uspehov. Po poročanju novinarjev na BBC, se bo novi program ukvarjal z izračunavanjem podnebja od leta 1950 do leta 2050. Zanimivih bo zlasti "zadnjih" petdeset let, ki bodo znanstvenikom bojda razkrila marsikatero vprašanje. Ker se znanstveniki zavedajo, da hočejo uporabniki od projekta potegniti največ, bo program oblikovan povsem interaktivno, kar bo omogočalo uporabnikom, da si ogledujejo vzorce, ki se pojavljajo na zemeljskem površju. Kalkulacije bodo na povprečnem osebnem računalniku trajale vsaj 8 mesecev, za uspeh projekta pa je potrebnih vsaj 20.000 navdušencev.
Znanstvenike lahko samo pohvalimo, saj izgleda, da bo to po dolgem času končno prava konkurenca SETI-ju.

6 komentarjev

KaZaA: nedolžna

Newsbytes - Presenečenje. Nizozemsko sodišče je razveljavilo sklep nižjega sodišča, da KaZaA, priljubljen P2P program oz. omrežje, krši zakone o avtorskih pravicah: uporabniki jih! Klik!

Če ste trenutno v stanju zelo odprtih uči, pa se 'pomirite' ob obrazložitvi sodbe: KaZaA ne potrebuje centralnega strežnika, kot je bilo to pri Napsterju, ki je -- kratkomalo -- umrl (a še vedno brca! Novička kmalu), poleg tega pa je namenjen prenašanju tudi drugačnih, ne-glasbenih vsebin.

4 komentarji

KaZaA le ne rešena?

CD Freaks - Pred dnevi smo poročali, da je program KaZaA kupilo avstralsko podjetje Sherman Networks, da bi le-ta peer-to-peer razpečevalski program rešili gotove pogube ter finančne kazni 45.000 angleških funtov za vsak nadaljni dan omogočanja prenašanja datotek čez ta servis. Kot tudi veste, se to lahko naredi samo če se neha razpečevati sam program, kar so avtorji tudi storili. Problem pa nastopi, ker KaZaA nima osrednjega strežnika, ampak vsak računalnik, povezan v internet, služi kot vez med drugimi (node). Da preidem k bistvu - Sherman Networks ne obstaja. Ni jih v imeniku, noben še ni slišal zanje. Tudi v poenotenem imeniku avstralskih podjetij niso omenjeni. Smo bili spet nategnjeni?

0 komentarjev