»

Linuxov tržni delež dosegel odstotek

Slashdot - Na Net Applications redno spremljajo, katere operacijske sisteme in brskalnike uporablja 160 milijonov obiskovalcev spletnih strani, ki sodelujejo v HitsLink, in te informacije vsak mesec obdelajo in objavijo. Zadnji rezultati o tržnih deležih operacijskih sistemov v aprilu so zanimivi predvsem zato, ker je Linux po njihovih podatkih prvikrat presegel magično mejo en odstotek. Windows je izgubil nekaj desetink odstotnih točk in dosegel nov minimum pri 87,9 odstotka, Maci se z 9,73 odstoka držijo, kjer so bili, Linux pa je poskočil z 0,9 odstotka marca na 1,02 odstotka.

Razčlenitev po verzijah operacijskih sistemov kakšnih bistvenih pretresov ne kaže. Še vedno prepričljivo vodi Windows XP z 62,21 odstotka, ki se mu priljubljenost zlagoma zmanjšuje, malenkost je pridobila Vista in dosegla 23,90 odstotka.

236 komentarjev

Windows 2006

OSNews - Microsoft je ta teden na partnerski konferenci uradno priznal, da bo naslednja različica operacijskega sistema Windows, znana pod delovnim imenom Longhorn, na voljo šele čez tri leta in ne že leta 2005, kot je podjetje iz Redmonda obljubljalo še pred meseci. Zanimivo je, da smo že avgusta poročali o prepričanju nekega tržnega analitika, da novi Windows ne bo nared pred letom 2006. To je spet voda na mlin Linuxu, saj ima tako še več časa, da se še pred izidom konkurenčnega operacijskega sistema izpopolni do te mere, da bo pridobil velik del njegovih uporabnikov. Za nameček pa je svoje dodal še Richard Seibt, direktor podjetja SuSE, ki je izjavil, da bo Applove računalnike čez 10 let poganjal Linux. [:D]

53 komentarjev

IDC, Prenosniki: 25 % padec ravni cen

IDC - Tudi na Slotechu se nam zadnje čase vse večkrat zapiše, da prenosniki marsikje počasi nadomeščajo stacionarne kolege, dejansko stanje pa to zgolj potrjuje. Ekspanziji pa botruje tudi kar precejšen padec cen, ki bi ga lahko (na lastno pest, seveda) primerjal z obdobjem prihoda Pentiumov.

IDC je tako objavil rezultate opazovanja trga, ki nakazujejo kar 25 % padec ravni cen prenosnih računalnikov v obdobju zadnjega leta. Indeks cen v primerjavi z avgustom 2000 tako znaša le 68, septembrski padec napram avgustu pa znaša 1,7 %.

Tovrstno zniževanje cen, ki je po predvidevanjih plod predvsem konkurenčnega boja, seveda pomeni tudi nižje prihodke podjetij. Verjetno ne pretiravamo, če ocenimo, da je trg prenosnih sistemov v primerjavi z namiznimi relativno precej manj razvit, to pa posledično verjetno pomeni tudi začasno precej visoko cenovno elastičnost povpraševanja, na podlagi katere je ocenjena kar 50 % rast končnopotrošniškega segmenta.

6 komentarjev

IDC: Windows še naprej dominira ...

OSNews - IDC je objavil raziskavo o prodaji in tržnih deležih operacijskih sistemov za strežnike in odjemalce za leto 2002. Glavna novica je, da Windows še naprej utrjuje vodstvo na računalniških namizjih, drugo mesto pa še vedno zadržuje Apple, a bi ga naj, tako IDC, že prihodnje leto prepustil Linuxu. Zanimivo je, da je Microsoft zaslužil ogromne denarje tudi na področju strežniških operacijskih sistemov, saj je lani prodal več kot pol vseh sistemov te vrste, na drugem mestu pa je Linux. Omeniti velja še, da brezplačne namestitve Linuxa niso bile obravnavane v raziskavi.

22 komentarjev

Prihaja Panther ...

Slashdot - Apple je danes sporočil, da bo Mac OS X 10.3, ki nosi kodno ime Panther, na prodajnih policah od 24. oktobra naprej. Po mnenju mnogih poznavalcev najsodobnejši operacijski sistem bo dobil čez 150 udarnih novosti. Najpomembnejše med njimi so Finder™, ki omogoča hiter dostop do priljubljenih datotek in imenikov, Expose, s katerim lahko opazujete vsa odprta okna hkrati, in iChat AV, celovita rešitev za videokonference. Obširno predstavitev novosti in pomena novega Applovega operacijskega sistema lahko najdete tukaj.

7 komentarjev

Linux vse pogosteje tudi v telefonih?

Izgleda odlično!

News Forge - Pred kratkim je svoj pametni telefon z operacijskim sistemom Linux predstavila Motorola in obeta se nam čedalje intenzivnejše širjenje prostega sistema tudi pri drugih proizvajalcih. Motorola je uporabila sistem MontaVista Linux s programsko opremo neodvisnih razvijalcev, korejsko podjetje MIZI Reserach pa je predstavilo MIZI Linux v2.0 Phone Edition, ki združuje operacijski sistem Linux s programsko opremo za telefone tretje generacije, ki jo je izdelalo...

11 komentarjev

Windows 'Longhorn' leta 2006?

OSNews - Tržni analitik podjetja Jupiter Research, Joe Wilcox je prepričan, da Microsoftov nov operacijski sistem s kodnim imenom Longhorn ne bo na voljo pred letom 2006, kar je celo leto pozneje, kot trenutno napoveduje Microsoft. Wilcox trdi, da so spremembe, ki jih načrtuje monopolist iz Redmonda, preobsežne za izvedbo v tako kratkem obdobju, v zakup pa moramo vzeti tudi dejstvo, da se bodo morali tako razvijalci kot tudi uporabniki pripraviti na novi datotečni sistem.

Pri Microsoftu smo sicer navajeni na neprestano prestavljanje rokov izida njihovih izdelkov, še posebej, če pomislimo na Windows 2000 ali na prihajajočo pisarniško zbirko. Morda pa bodo pohiteli in tvegali kakšno stabilnostno in varnostno luknjo več!

15 komentarjev

Čemu sploh še Microsoft

X-Bit Labs -

V tokratnem sestavku so na Yahooju malce razmišljali. Tokratno vprašanje se je glasilo, ali obstaja na strežniškem področju sploh še kakšen razlog, zakaj bi uporabljali closed-source operacijske sisteme à la Windows. Po njihovem mnenju je bilo vprašanje pred petimi leti še smiselno, saj je Microsoft takrat res dominiral na vseh področjih, sedaj pa se odprto programje (večinoma Linux) vedno bolj krepi. Tudi brezplačna narava Linuxa ima pri tem pomemben delež, saj je Microsoftov sistem licenciranja predstavljal za marsikatera podjetja velikanske stroške. Gre Microsoftu za nohte? Članek.

Na novico nas je opozoril BigWhale.

32 komentarjev

Windows so cenjši od Linuxa, jasno

The Register - Strežniki na Windows 2000 platformi so cenejši od tistih, ki tečejo na Linux platformi, pravi študija IDC, ki je bila, kakšno naključje, sponzorirana s strani Microsofta. Ugotovitve bodo Microsoftovi tržniki zagotovo znali uporabiti sebi vprid, saj je javno prepričanje močno drugačno. Točne ugotovitve raziskave in ostale smešnice si lahko preberete na tem naslovu, samo za odlomek pa: vzdrževanje Linux strežnika s sto uporabniki stane povprečno 13.263 dolarjev, medtem ko naj bi Windows strežnik oskrbeli že z 11.787 dolarji. Iz tega so logično zaključili, da sedaj, ko je Linux izgubil še glavni argument -- ceno, le-tam avtomatično izpade iz tekme z Microsoftom.

ROTFL

27 komentarjev