»

Minutni ADSL

The Register - V času, ko celo v Sloveniji pobudo začenjajo prevzemati širokopasovne povezave, se v ne tako oddaljeni okolici pojavljajo ponudniki, ki menijo, da je časovno zaračunavanje ADSL storitev smotrno.

Kot poroča Register, je nizozemski ponudnik ZON ponudil ADSL dostop, ki se ga plačuje po časovni porabi. Kot razlagajo, še vedno obstajajo uporabniki, ki ob določenem času rabijo velike hitrosti, vendar to le krajši čas. Zanimivo je vseeno dejstvo, da urna postavka v cenejši tarifi predstavlja skoraj desetino mesečne naročnine.

Izvorna novica pa ponuja še nekaj primerjalnih podatkov, ki se vam lahko zdijo zanimivi.

10 minut najete linije, prosim...

21 komentarjev

Stari mp3.com se poslavlja, prihaja novi (plačljivi)

News.com.au -

Spletno stran mp3.com je leta 1997 ustanovil Michael Robertson in od takrat je poznamo kot največji svetovni arhiv skladb v formatu MP3 na svetu. S svojo razpoznavnostjo in velikostjo je predstavljala odskočno desko v svet mnogim še neuveljavljenim skupinam, ki so tam objavljale svoje albume. Do leta 2000 je stran tako ponujala prek 1,6 milijona skladb več kot 120.000 izvajalcev.

Leta 2001 se je Robertson zapišil v ustanovitev podjetja Lindows.com, mp3.com pa je prodal Vivendi Universal, ki jo je pred nekaj tedni kupil C-Net. Slednji se je odločil, da bo stran popolnoma preuredil. Tako bo 2. decembra izbrisal vse glasbene arhive in ustanovil plačljiv servis za prenos glasbe. Kaj se bo zgodilo s skoraj petimi terabajti glasbe, še ni znano, pojavljajo pa se ideje, da bi neprofitna organizacije archive.org obdržala vsaj trenutne arhive. Več o tem.

6 komentarjev

Vsak začetek ima svoj konec

Slo-Tech - Drage bralke in bralci najbolj kakovostne računalniške slovenske revije pod soncem. Kot veste, vsakemu človeku slejkoprej zmanjka časa za stvari, s katerimi se ukvarja intenzivno ljubiteljsko. Tako se je žal dogodilo tudi meni, saj poleg vseh rednih dnevnih obveznosti enostavno nisem več zmogel vlagati potrebnega dela, ki bi ga Slo-Tech od mene tudi zahteval.

Ravno zaradi tega se mi zdi najbolj smotrno, da s svojega uredniškega položaja tudi odstopim. Sicer bom še vedno zelo aktiven soudeleženec strani, s katero sem živel in dihal prejšnja tri leta in pol. Še pomnite? Pred točno tremi leti in enim dnevom smo zamenjali obliko ter postali "modeni" Slo-Tech. Kdo bi vedel, da čas tako hitro mine.

V vsakem primeru -- z mojim odhodom bodo šle stvari verjetno samo še na bolje. Vsem "zamancem" (ljudem, ki bodo za Slo-Tech delali za mojim obdobjem) želim čim večjo produktivnost in objektivnost, vsem bralcem pa -- se vidimo na forumu [:D].

Urednikovanje te strani je bilo eno najlepših...

89 komentarjev

Nintendo povečal tržni delež

The Register - Če gre verjeti sledeči novici na Registru, je recept, kako v malo več kot mesecu dni povečati tržni delež na velikem trgu, zgolj in samo rahlo znižanje cen.

Tako je Nintendo objavil, da je znižanje cen GameCuba pred 35 dnevi povzročilo preskok prisotnosti pri prodaji iz 19 na 37 procentov. Podjetje se je zato izognilo padcu prodaje, ki je grozil v nasprotnem primeru, saj se je tudi prodaja konkurenčih izdelkov znižala. Tako Microsoft z Xboxom beleži na letni ravni 3%, Sony pa s PS2 kar 17% padec prodaje.

Kako bodo izziv sprejeli drugi proizvajalci zabavne elektronike, pa si oglejte tukaj.

0 komentarjev

Dan, ko je skoraj umrl mp3.com

The Register - Dogaja se velikim, dogajalo se je tudi v naših logih. Namreč to, da lastnik spletne strani pozabi podaljšati domeno. Tokrat je bil na vrsti mp3.com.

Kot poroča Register, je Steve Cox, pisec glasbe, ki za razširjanje uporablja tudi mp3.com, ugotovil, da poleg glavne strani ne deluje nobena od njenih podstrani. Po nekaj VeriSign-ovih preusmeritvah je za borih 35 dolarjev podaljšal domeno, česar očitno ni uspelo več milijonskemu Vivendi Universal.

Registru še ni uspelo ugotoviti, kako dogodek komentirajo pri Vivendi Universal, saj so nedosegljivi, poleg tega pa imajo blokiran poštni strežnik. Epilog, če bo, bomo spremljati tudi na Slo-techu.

Kdo bo naslednji na vrsti?

8 komentarjev

Sex.com, sodišče: Lahko tožite Verisign.

The Register - Alex Kozinski, sodnik 9. okrožnega prizivnega sodišča, je ustregel želji Garyja Kremena in mu dovolil tožiti VeriSign, domenskega registrarja, ki je z malomarnim gospodarjenjem nelegalno prepisal že marsikatero domeno, med drugim tudi najbolj znano, sex.com.

Kozinski je tako spletne domene opredelil za lastnino, podobno nepremičninam, kar pa je (jasno) v nasprotju z mnenjem VeriSigna. Primer bo obveljal kot pomemben presedan, saj je v preteklosti prišlo do mnogih podobnih primerov, registrarjem pa tako -- končno -- nalaga odgovorno ravnanje. Klik!

2 komentarja

Vrednost oglaševalskega prostora na Sex.com: 500.000 USD mesečno.

The Register - Nadaljujemo z razvpito afero domene sex.com, ki jo je VeriSign malomarno, na podlagi ponarejenega pisma in brez predhodnega preverjanja pri dejanskem lastniku, Garyu Kremenu, predal Cohenu, ki je po obsodbi prebegnil v Mehiko in postal priljubljena tarča lovcev na glave. Klik!

Tokrat je sodišče zavrnilo Cohenovo pritožbo -- ta mora tako plačati 65 milijonov dolarjev oškodovancu, vendar je svoje imetje prenesel preko meje, v Ameriki pa se izgovarja, da tolikšna odškodnina zanj pomeni propad in da bi moral vse svoje življenje delati le za Kremena.

No, nas pa bolj zanima nadaljevanje sojenja, saj je sedaj na vrsti VeriSign. Ta vztrajno zanika klasifikacijo domene kot lastnine in posledično tudi odgovornost, ki jo ima kot registrar, vendar je v ozadju nekaj več. Verjetno jih ne skrbi le to, da bo odločitev sodišča o odgovornosti registrarja pomemben presedan v podobnih zadevah (in bodo morali Kremenu izplačati $ 100 MIO) ...

... bolj zoprno je to, da so sami znani po neavtoriziranih...

3 komentarji

"Prvi" komercialni mp3

Newsbytes - Maverick Records in Vivendi Universal Net USA sta "prva velika založnika", ki sta skupaj izdala komercialno dostopen mp3. Gre za plesni remix skladbe "Earth" basista Meshella Ndegeocelloa, ki je povrhu vsega celo nezaščiten: torej ga kupci lahko prosto presnemavajo po svojih napravah za tresenje zraka.

Koliko pa je na tem res "dobre volje", pa bomo seveda videli sčasoma. Grenak priokus vsem, ki ne marajo kapitalizma, daje dejstvo, da je bila izdaja singla bolj namenjena sami promociji celotnega albuma: in kot vemo, ljudstvo dejansko kupi cd že zaradi samo enega izstopajočega komada. Prav tako so v ozadju morda višji (nižji?) interesi: če bo filetek bolj kot za kupce zanimiv za pirate, bo služil kot odlično orodje v boju proti p2p omrežjem. Klik!

0 komentarjev