»

Izdelan čip iz prepletenih nanožic

vir: Nature
Nature - V novi številki revije Nature znanstveniki z Univerze Harvard s sodelavci v članku Programmable nanowire circuits for nanoprocessors pišejo, da so uspešno sestavili mikročip iz samih nanometrskih delcev.

Medtem ko je moderna elektronika narejena z odtiskovanjem vzorcev na "prazne" polprevodniške čipe, so to pot znanstveniki začeli drugače. Iz germanija so izdelali 10 nanometrov široke vodnike, ki so jih nato nanesli na rezino...

14 komentarjev

Novi polprevodniški pogoni iz OCZ-ja

TG Daily - OCZ je izdal novo generacijo svojih polprevodniških pogonov (SSD) z družinama Vertex 2 in Agility 2. Novi pogoni imajo spremenjeni krmilnik, ki bi naj poskrbel za boljše karakteristike. Vertexi 2 tako po besedah proizvajalca bere s hitrostmi do 285 MB/s in pišejo z 275 MB/s, zmorejo pa 50.000 I/O operacij na sekundo. Pogoni Agility 2 so nekoliko cenejši, zato ob enakih hitrostih branja zmorejo le 10.000 I/O operacij na sekundo. Oboji podpirajo nativni TRIM in imajo triletno garancijo. Na voljo so v kapacitetah 50, 100, 200 in 400 GB. Dobavljivi bodo v prihodnjih tednih, ko bodo znane tudi cene.

26 komentarjev

Prvi uporabni optični procesorji?

Lenslet - Podjetje Lenslet bo čez nekaj tednov na sejmu MILCOM v Bostonu (očitno gre za sejem vojaške tehnologije) predstavilo svoj prvi optični DSP Enlight256 z deklarirano hitrostjo 8 TeraFlops-ov, kar znese približno 1000 krat več od trenutno najbolj "mišičastih" DSP procesorjev.

Podrobnosti o notranjem ustroju in s tem tudi fleksibilnosti procesorja nisem zasledil, piše pa sicer nekaj o tem, da je vdelana v optiki MAC enota s fiksno vejico, ki zmore 8 bilijonov operacij na sekundo, ob njej pa vektorska enota z 128 milijardami operacij na sekundo. Vse skupaj krmili klasičen Texas Instruments-ov DSP serije TMS320C64xx, čeprav naj bi bil Enlight sposoben tudi samostojnega dela.

Zanimivo pa je videti elektrooptični vmesnik Ablaze, ki na Demo tiskanini služi kot vmesnik med fotoniko v DSP-ju in elektroniko na tiskanini, kjer tudi sicer "straši" kopica Xilinxovih FPGA-jev.

Ablaze je fizično kos polprevodnika na folijskem kablu, gre pa za svetlobni modulator s prostorsko modulacijo. Če sem...

4 komentarji

VIA v vode integrirane grafike

X-Bit Labs - Ker VII ni zadosti to, da izdaja bedne procesorje (glede tega jih čakajo premnoge tožbe, kot je zapisano v novici nekaj dni nazaj), se spuščajo še v vode integrirane grafike. Namesto da bi vložili finance v izboljšanje svojih procesorjev, se spuščajo še v eno področje, v katerem jim bo pomagalo njihovo hčerinsko podjetje, nekdanji gigant grafičnih kartic, S3. Napovedali so naslednje specifikacije:
  • 166MHz hitrost jedra, 2 piksla na nihaj, 2 teksla na piksel
  • Strojna podpora T&L, 18.5 milijona poligonov v sekundi.
  • Podpora DirectX 7
  • Izhod za TV
  • DuoView tehnologija (podobno, če ne enako nVidiinem TwinViewu)
  • Poraba energije 1.5W
Problem leži v tem: Ko bo VIA izdala ta produkt, bo nVidiin Crush v sebi imel že Geforce3 MX grafični procesor. Če vprašate mene, je ta projekt že vnaprej obsojen na propad. A kdo sem jaz, da bi sodil...

12 komentarjev

Načrti proizvajalcev RAM-a

X-Bit Labs - Zaradi izjemno nizkih cen RAM-a so proizvajalci prisiljeni, da malce preuredijo proizvodnjo. Ravno zaradi prenizke cene RAM čipov ne bomo tako kmalu ugledali proizvodnje, ki bo temeljila na 300 mm silicijskih vaferjih (material, iz katerega so narejeni čipi). Po podatkih na X-bit labs bomo proizvodnja čipov, ki bodo bazirali na 300 mm vaferjih stekla šele v Q1 leta 2002. Čeprav te proizvodnje ne bomo videli še kar nekaj časa, pa bomo prav kmalu videli druge izboljšave proizvodnje:
  • 90 % Samsungove proizvodnje pomnilniških čipov bo septembra baziralo na 0.15 mikronski tehnologiji

  • Micron ima najavljen prehod na 0.15 mikronsko tehnologijo izdelave že za konec leta 2001

  • Tudi Hynicx namerava prilagoditi 50 % svoje proizvodnje 0.15 mikronski tehnologiji izdelave čipov konec leta 2001

  • Infineon bo šel še korak dlje. Svojo proizvodnjo RAM-ov bo prilagodil 0.14 mikronski tehnologiji izdelave čipov

  • Za tekmeci noče zaostati niti Elpida in ostali manjši tajvanski proizvajalci, ki imajo prav...

1 komentar

ATI R300 -> Radeon 3?

The inquirer - Čeprav o Radeonu 2 ni ne duha ne sluha, ATI pospešeno dela na t.i. R300 čipu. R300 čip bi utegnil biti Radeon 3. Čeprav je do Radeona 3 še daleč, so na The Inquirer že dobili specifikacije tega precej skrivnostnega čipa. Radeon 3 naj bo deloval pri frekvenci 350 Mhz, narejen pa bo v 0.15 mikronski tehnologiji. Izdelovali ga bodo v TSMC ali UMC. Podpiral bo podpiral do 256 MB pomnilnika, do njega pa bo dostopal po 128 bitnem vodilu. Podprt bo tako DDR RAM, kot tudi počasnejši SDRAM. Čip bo tudi DirectX kompatibilen, zmogel pa bo obdelati do 75 milijonov trikotnikov na sekundo, tako da se za prihodnost ne gre bati. Razvoj Radeona 3 bo končan nekje konec leta, v proizvodnjo pa ga bodo poslali spomladi/poleti leta 2002. Več podatkov o R300 (Redeonu 3) najdete tukaj.

3 komentarji

ATI zaenkrat po načrtih...

X-Bit Labs - Če spremljate dogajanje okoli ATIja in Radeona2, potem veste, da bi se po njihovih načrtih prva testna proizvodnja čipov že morala začeti. Sodeč po tej strani je tem res tako, še več: ATI že uspešno proizvaja A3 revizije R200 čipa, ki so že skoraj končane. To pomeni, da bo na tem Computexu zelo verjetno predstavil tudi prve Radeon2 kartice. Na žalost bo prve primerke videlo le malo ljudi, predvsem predstavniki OEM izdelovalcev grafičnih kartic. ATI je namreč nekaj dni nazaj najavil namero o začetku prodaje svojih čipov OEM izdelovalcem. Trenutno pa OEM trg povsem obvladuje Nvidia, tako da sama namera nikakor ni dovolj in ATI upa, da bo z novimi Radeon2 primerki k sebi pritegnil čimveč proizvajalcev. Zaenkrat mu kaže dobro, saj specifikacije Radeona2 (ki naj bi se pojavil septembra) izgledajo dobro tudi v primerjavi z GeForcom3: 0.15 mikronska tehnologija izdelave, 250MHz jedro, 4 renderirni cevovodi, TRUFROM tehnologija, popolna DX 8 kompatibilnost......

2 komentarja

Novi Cyrixi

The Register - VIA kar naprej razvija nove in nove različice neuspešnega Cyrix III procesorja. To je seveda popolnoma razumljivo, saj s trenutnimi performansami, ki jih procesor dosega nikoli ne bodo dosegli 7% procesorskega tržnega deleža, kar je njihov cilj za to leto. Tako so že najavili, da bodo na marčevskem CeBITu predstavili novo različico. Tu je nekaj specifikacij:
  • 750MHz frekvenca jedra (pozneje 800 in 850MHz),
  • 128KB L1 predpomnilnika,
  • 64KB L2 predpomnilnika,
  • 100/133MHz FSB,
  • podpora MMX in 3D Now! ukazom,
  • 0.15 mikronska tehnologija izdelave,
  • delovna napetost 1.5V
Največja novost je torej L2 predpomnilnik, ki bi moral pospešiti procesor za kakšnih 15%. Ali bo to dovolj za vsaj sprejemljive performanse bomo še videli, čeprav jaz ne bi preveč upal. Najmočnejša stran novega procesorja bo tako kot vedno cena, toda ni mi povsem jasno, kako se lahko kosa s cenenimi Duroni, ki so po zmogljivostih neprimerljivi. Bomo videli......

0 komentarjev

Xbox čipovje v proizvodnji

The Register - Sodeč po tej novici je grafični čip za Xbox že odposlan v proizvodnjo. Pa še nekaj specifikacij te zverce:
  • 0.15 mikronska tehnologija izdelave
  • 60 milijonov tranzistorjev
  • 250 Mhz jedro
  • 125 milijonov poligonov na sekundo
  • 4 biljone pixlov na sekundo
  • en trilijon operacij na sekundo ()
Urg, močna zadevca, nekako petkrat hitrejša od GF 2 GTS.

1 komentar

NV20 specifikacije

X-Bit Labs - Pred nekaj časa smo bili deležni pravega navala raznoraznih "specifikacij" kartic, ki še niso izšle, recimo NV20 in Rampaga, potem pa je vse bilo tiho. Očitno pa se ob približevanju izida novega Nvidiinega čuda spet začenjajo govorice, katerih plod so tudi te specifikacije. Kitajska stran, ki je objavila tri NV20 slike, je tokrat objavila še to:
  • Izdelava: 0.15 ali 0.13 mikronska
  • Št. tranzistorjev: 30-50 milijonov
  • Renderirni cevovodi: 4
  • Teksturirne enote na cevovod: 3
  • Hitrost čipa: 300Mhz
  • Hitrost pomilnika: 250MHz DDR (500MHz efektivno)
  • Prepustnost pomnilnika: 8Gb/s
  • Pixel Fill Rate: 1200 milijonov na sekundo
  • Texel Fill Rate: 3600 milijonov na sekundo
  • Predelava trikotnikov: 150 milijonov na sekundo
No, večina specifikacij je nekako tisto, kar smo tudi pričakovali, razen morda tehnologije izdelave. 0.15 mikronska še nekako (čeprav tudi to le mogoče), 0.13 pa nikakor, saj bodo tudi največji proizvajalci na njo pripravljeni šele konec leta. Sicer pa: do februarja nas ne loči več veliko,...

0 komentarjev