»

Ali je Hushmail še zaupanja vreden?

Slashdot - Hushmail je spletni ponudnik e-pošte, ki omogoča pošiljanje PGP/GPG šifrirane elektronske pošte preko spletnega vmesnika. Pri tem uporablja poseben Java applet, ki omogoča šifriranje in dešifriranje na strani odjemalca.

Hushmail naj bi bil tako najbolj varen ponudnik e-pošte, vendar pa se je konec lanskega leta izkazalo, da je kanadsko podjetje Hushmail na podlagi vzajemnega sporazuma o pravni pomoči med Kanado in ZDA ameriškim pravosodnim organom izročilo dešifrirana elektronska sporočila svojega uporabnika. Predstavniki Hushmaila so kasneje tudi priznali, da beležijo IP naslove uporabnikov.

Te dni pa so pri Cryptome odkrili še nekaj nadvse nenavadnega.

Hushmail namreč na svoji spletni strani ponuja dostop do celotne izvorne kode svojega šifrirnega stroja, tim. Hush Encryption Engine. Koda vsebuje tudi Javanski program označen z različico 3-0-0-30, ki skrbi za izvedbo šifriranja.

Kar je nadvse nenavadno pa je dejstvo, da so pri Cryptome odkrili, da se javanska izvršilna...

8 komentarjev

Ekipa Sambe dosegla dogovor z Microsoftom

The Register - The Register poroča, da je ekipa Sambe z Microsoftom dosegla dogovor o razkritju Microsoftovega mrežnega protokola.

Samba projekt bo v zamenjavo za 10.000€ ter podpis nečesa, kar zelo spominja na tipičen non-disclosure agreement, dobil dokumentacijo različnih strežniških protokolov ter seznam patentov, ki le-te zadevajo. Microsoftov prejšnji predlog je zahteval plačilo 50.000$ ter 80$ - 1.900$ na posamezen računalnik. Razlog za tako drastično spremembo pogojev bi naj bila odločitev Evropske komisije, da pritisne na Microsoft glede dokumentiranja njihovih standardov. Podrobnejša razlaga dogovora.

53 komentarjev

Saj ni res, pa je

Slo-Tech - Eni pravijo, da je zmrznil pekel, drugi, da je gorenc sosedu posodil jurja, tretji, da zunaj čaka miljon opic, ki se hočejo pogovoriti o pravicah za Shakespeara. A za izračun neverjetnosti dogodka, o katerem je govora v tej novici, bi morali zmnožiti neverjetnosti vseh prejšnjih in dodati še najmanj dva čajnika vroče vode s pripadajočim čajnim pecivom. Pa še vedno ne bi prišli blizu!

Izšel je Debian 3.1 Sarge.

Nova različica prinaša glede na prejšnjo stabilno (Woody) boljši namestitveni program (tudi v slovenščini!) ter podporo za jedro 2.6.x.

Ostali programski paketi so - KDE 3.3, GNOME 2.8, XFree86 4.3.0, GIMP 2.2.6, Mozilla 1.7.8, Galeon 1.3.20, Mozilla Thunderbird 1.0.2, Firefox 1.0.4, PostgreSQL 7.4.7, MySQL 4.1.11a, GNU Compiler Collection 3.3.5 (GCC), Apache 2.0.54, Samba 3.0.14 ...

Dolpoteg če imate Internet dostop ob namestitvi oziroma preko Bittorenta.

P.S.: Prvič na Slo-techu so hkrati tri novice na isto temo čakale na potrditev - sporhetC, germa, najpodrobneje pa...

39 komentarjev

Mandrakelinux 10.0 Community

OSNews - Mandrakesoft je izdal novo različico priljubljene distribucije Linuxa, Mandrakelinux 10.0 Community, ki uvaja nov sistem izdajanja različic (glej povezane novice). Novosti je zares veliko, izpostaviti pa moramo predvsem Linux 2.6.3, KDE 3.2, Sambo 3.0.2, OpenOffice 1.1 in Mozillo 1.6. Programja je precej več, kot ga je bilo ponavadi, saj se "desetka" nahaja na štirih zgoščenkah in ne treh, kot smo bili vajeni do zdaj.

Nova različica je za prenos na voljo le članom MandrakeCluba, čez nekaj dni pa bo še vsem ostalim. Mandrakelinux 10.0 Official bo izšel Maja 2004 in bo prinesel vse bombone, ki smo jih bili vajeni iz prejšnjih različic -- Discovery, PowerPack ... Razveseljivo je, da je nova različica poslovenjena precej bolje, kot prejšnje različice. Klik!

3 komentarji

Znebite se slabe vesti!

Slo-Tech - Omrežja za deljenje datotek gredo tako močno v nos raznim založbam in njihovim združenjem, kakršna je na primer tudi RIAA, da so posegla že po mnogih sredstvih, s katerimi bi poboljšala nepokorno ljudstvo. Krotiti so ga do zdaj poskusili samo na grd način.

Kako naj na to odgovorimo tisti, ki slabo vračamo z dobrim?

Na srečo je splet velik in na njem se je našel prostor tudi za dobre ljudi. Če vas je, ob tem ko ste izvedeli, da je deljenje avtorskih del nelegalno, zapekla vest, potem se lahko poskusite oddolžiti avtorjem in borcem za njihove pravice. Zakaj ne bi ukradenega vrnili in obljubili, da se boste za vedno poboljšali? Če vas zanima, kako se znebite bremena vesti, potem brez pomislekov sem!

17 komentarjev

Samba 3.0.0

Slashdot - Danes je izšla najnovejša različica brezplačne alternative za deljenje datotek in strežnikov Windows omrežjih - Samba. Različica 3.0.0 tako prinaša polno podporo za NT4 domene (primarni in nadomestni domenski kontroler) ter integracijo z Active Directory. Prav tako niso pozabili na podporo za Windows 2003 domenske kontrolerje. Vse novosti si lahko preberete v sporočilu za javnost.

Novica sama ni tako zanima za domače uporabnike, kot bolj za podjetja, ki dejansko izkoriščajo zgoraj naštete funkcije. Vendar pa pomeni pomemben korak pri prehodu na Linux okolje, saj je mogoče izkoristiti obstoječa Windows orodja za uporabljanje s Sambinim domenskim kontrolerjem in tako olajša prehod tako sistemskim administratorjem kot tudi za uporabnikom, ki lahko nemoteno delajo. Šefom se pa samo smeji, ker so prišli ceneje do stabilnejšega omrežja.

5 komentarjev