»

Mobilne turbo novosti pri Operi

Opera Mobile 9.7

vir: Opera software
Opera software - Opera je danes naznanila prihod beta različice nove verzije priljubljenega brskalnika za mobilne naprave Opera Mobile.

Najpomembnejši novosti sta hitrejši in zmogljivejši pogon za izrisovanje Presto 2.2, ki je enak tistemu v namizni različici in tehnologija Opera Turbo, ki so jo uporabniki Opera Mini že vajeni in ki z uporabo kompresije na strežnikih občutno pohitri nalaganje strani na počasnejših povezavah.



Če prištejemo še podporo za widgete in že znano brskanje s tabi, je Opera Mobile nedvomno postal postal najnaprednejši brskalnik za mobilne naprave.

Opera...

16 komentarjev

Izšla nova različica Inkscapa

Slo-Tech - Pred kratkim je izšla nova različica odprtokodnega programa za urejanje vektorske grafike Inkscape. Inkscape, ki za zapis uporablja Scalable Vector Graphics (SVG) format, se uporablja za oblikovanje risb, plakatov, logotov, naslovnic knjig, pa tudi za risanje diagramov, zemljevidov, itd. Inkscape pri razvoju sicer želi konkurirati programom, kot so Illustrator, CorelDraw in Xara X.



Različica 0.46 pa poleg ostalih izboljšav prinaša tudi pomembno novost: polno podporo PDF dokumentom. Z Inkscape bo od sedaj naprej mogoče PDF dokumente ne samo ustvarjati, pač pa tudi urejati.

Inkscape je na voljo za Linux, Windows 2000/2003/XP ter OSX. V slovenski jezik je preveden...

34 komentarjev

Brezplačna Opera za izobraževalne ustanove

Opera Web Browser - Podjetje Opera Software je 12. januarja letos objavilo, da bo odslej izobraževalnim ustanovam ponujalo brezplačno licenco svojega internetnega brskalnika Opera (brez oglasov) za vse šolske računalnike, skupaj z brezplačno tehnično podporo. Brskalnik je posebej primeren za univerzitetna okolja, saj že v osnovni obliki ponuja vse funkcije, ki jih študentje potrebujejo, možne so pa tudi prilagoditve za potrebe šol, vključno z obveščanjem študentov prek za to namenjenega prostora.

Le nekaj dni za tem so objavili prve rezultate, po katerih se je v program prijavilo že več kot 500 izobraževalnih ustanov, ki tako svojim študentom odslej ponujajo varnejše in hitrejše brskanje po internetu.

Več informacij in prijava

22 komentarjev

Sveže programje

OSNews - Izšel je Service Pack 3 za Microsoftov Office XP. Paket popravkov prinaša varnostne popravke in tudi pohitritve ter večjo stabilnost.

Kmalu bo izšla Opera 7.50, norveško podjetje pa je že izdalo različico Opera 7.50 Preview 3, ki je sočasno na voljo tako za Windows, kot tudi Linux, Solaris in FreeBSD. Nova različica omogoča prenos datotek pri klepetu, boljše nitenje v poštnem odjemalcu in drugo.

KDE 3.2 je doživel prvo prenovitev, saj je izšla različica 3.2.1, ki prinaša najnujnejše popravke.

6 komentarjev

Opera gre na prosti trg

OSNews - Podjetje Opera Software ASA je prikazalo finančne rezultate zadnjega četrtletja preteklega leta, ki so precej spodbudni. Skoraj 29 milijonov norveških kron prihodkov pomeni več kot 100-odstotno povečanje v primerjavi s predlanskim obdobjem. Skupaj so tako ustvarili okoli 6 in pol milijonov kron dobička, predlani pa so imeli ravno toliko izgube.

Razlogov za veselje torej ne manjka in po devetih letih delovanja se je podjetje odločilo ponuditi svoje delnice na prostem trgu, ki bodo na voljo od marca naprej na borzi v Oslu. Po besedah prvega moža, Jona S. von Tetzchnerja, bo ta poteza podjetju dala nove možnosti, da se uveljavi kot vodilni igralec na področju interneta. Klik!

Melkijad, a jih zdaj lahko kupi tudi katero konkurenčno podjetje?

9 komentarjev

Nova Opera

Warp2Search - Po neštetih različicah beta in RC (release candidate) je naposled le izšla nova različica Opere, zagotovo, skupaj z Mozillo, največje konkurentke Microsoftovemu Internet Explorerju. Nova različica, ki nosi oznako 7.20, nudi precej izboljšav in novosti, ki si jih lahko ogledate tukaj. Če vas nova Opera mika, kliknite za prenos.

10 komentarjev

Opera čedalje glasnejša v Linuxu

News Forge - Jon S. von Tetzchner, generalni direktor podjetja Opera Software, ki izdaja priljubljen lahki brskalnik Opera, je sporočil, da je razmerje med prenosi Opere za Windows in Linux enako osem proti ena. To lahko pomeni dvoje; da je Linux nameščen na 12,5 odstotkih vseh računalniških namizij (kar je težko verjetno) ali pa so uporabniki Linuxa mnogo bolj zavzeti za Opero kot uporabniki sistema Windows. Sicer je po številu uporabnikov okolje Windows za podjetje veliko pomembnejše, a se to utegne spremeniti, še posebej zdaj, ko je Opera Software nove različice za Windows in Linux začel izdajati sočasno. O prihodnosti Opere in vlogi Linuxa v njej se je razpisal Robin 'Roblimo' Miller.

1 komentar

MBM 5.2.1.0 je izšel

AnandTech - Tako, tokrat za spremembo še ena mehka (beri: software related) novica. Včeraj je izšla nova različica programa Motherboard Monitor, ki nosi oznako 5.2.1.0. Upam, da program poznate vsi Slo-Techovci, za ostale pa, to je program, ki meri temperature, napetosti in ostale parametre navitega (ali pa tudi ne) sistema. Obvezen pripomoček za vse overclockerje. Klik!

1 komentar

Opera 7: kmalu

The Register - Razvijalci skandinavskega 'revolucionarnega' spletnega brskalnika Opera so pridni. Sedma različica ima tako okenske uproabnike (linuxaši boste še malo počakali -- pa saj ste že navajeni, ne?) v različici beta obiskati v roku nekaj tednov (odvisno od količine veščovja). Kaj pa prinaša? Nič posebnega -- velik del kode -- vključno z izrisovalnim pogonom -- je na novo napisan, izboljšana oz. dodana podpora za standarde (recimo DOM) ter prav klišejsko izboljšanje hitrosti. Pozdravit gre tudi izboljšan vmesnik za elektronsko pošto, saj na tem delu Opera do sedaj ni ravno kraljevala. Bomo videli. Klik!

4 komentarji

Yahoo Search

ZDNet - V svojih prvih dneh pisunstva sem pisal o 'dobroti' Microsoftovega Internet Explorerja: ob vpisu neveljavnega naslova nam IE ni prikazal znane strani '404', ampak nas je raje preusmeril na svoj iskalnik. Ne smemo pozabiti, da je, kar se tiče prirejanja Windowsov ter IEja, Microsoft v veliki prednosti pred konkurenti, saj ga lahko prireja na veliko nižjem nivoju, kot je to omogočeno drugim razvijalcem dodatkov za IE. A Yahooju je le uspelo: Yahoo Experience. Stvarca poleg IM programčka (ala MSN Messenger) nastavi tudi nemalo IE 'tweakov', med poglavitnimi pa sta možnost preusmerjanja uporabnika iz MSjevih iskalnih strani na Yahoojeve. Druga dobrota vsebuje dodatno orodno vrstico, ki se namesti pod obstoječe IEjeve. Stvarce ne kanim preskusiti, vaši komentarji pa so vsekakor dobrodošli. Aja - Klik!

2 komentarja