»

Kar se Janezek nauči ...

Slo-Tech - Univerza v Ljubljani s svojo vlogo najvišje izobraževalne institucije predstavlja enega od stebra sodobne slovenske družbe. Vsakdo, ki je kdaj obiskal katero od uvodnih predavanj, je bil zagotovo deležen lekcije glede citiranja in spoštovanja avtorskega dela drugih. V primeru resnejših kršitev se vam mimogrede zgodi, da tudi po pol leta ne smete opravljati izpitov ali pa vam popolnoma prepovedo obiskovanje univerze.



Žal so s svojim vzornim ravnanjem selektivni, kar pokaže že hiter pregled uradnih strani Univerze v Ljubljani. Na določenih podstraneh se namreč nahajajo slike z znane spletne strani iStockPhoto. S tem ne bi bilo nič narobe, če le ne bile ožigosane z vodnim žigom ponudnika fotografij.

Čeprav...

74 komentarjev

Trojanec zoper nelegalne prenose

Neowin - Na svet je privekal trojanski konj z imenom Troj/Qhost-AC, ki se prenareja, da je generator registracijskih ključev za znane programe. Tak način razširjanja ni nič novega, so pa posledice njegovega delovanja zelo zanimive. Seveda program ne vsebuje tovrstnega algoritma, temveč si je njegov avtor za cilj izbral osveščanje ljudi, da je prenašanje avtorsko zaščitenih datotek s torrenti po spletu prepovedano. Trojanec v datoteko hosts zapiše naslove treh popularnih strani s torrenti in IP-naslov 127.0.0.1, z čimer onemogoči njihov obisk z okuženega računalnika. Poleg tega odpre pojavna okna na zaslonu in zaigra melodijo downloading is wrong, medtem ko kakšne dodatne nesnage (spyware, maleware) ne naloži.

9 komentarjev

Monolith - novo piratsko orodje?

Crypto-Gram - Kot vemo, je distribucija avtorskopravno zaščitenih datotek prepovedana. Zato je Jason Rohrer prišel na idejo, da bi to preproved zaobšel, in sicer tako, da ne bi distribuiral avtorsko zaščitenih datotek, hkrati pa bi jih distribuiral.

Se sliši zapleteno? Rešitev je tehnično povsem preprosta. Izdelal je namreč program Monolith, ki je v osnovi šifrirni program, ki za šifriranje uporablja algoritem XOR.

Program vzame dve datoteki in med njima izvede operacijo XOR. Rezultat je tretja datoteka, ki jo program imenuje "datoteka Mono". Če sedaj vzamemo prvo datoteko in datoteko Mono ter med njima izvedemo operacijo XOR, bomo dobili drugo datoteko. Če pa vzamemo drugo datoteko in datoteko Mono, bomo dobili prvo datoteko.

Ideja avtorja je, da vzamemo avtorsko nezaščiteno datoteko, npr. kakšno ISO-sliko Linuxovega CD-ja ter avtorsko zaščiteno datoteko in iz njiju naredimo Mono datoteko. Nato distribuiramo uporabljeno ISO-sliko ter datoteko Mono. S tem naj ne bi kršili nobenega zakona....

38 komentarjev

Minty MP3 player

Sensible Erection - Če vam iz kakega razloga (DRM morda?) komercialno dostopni predvajalniki niso všeč, si lahko z nekoliko napora naredite svojega. Prav to je naredila gospodična Limor iz Bostona.

Minty MP3 player* je predvajalnik z vgrajenim mikrokontrolerjem, MP3 dekodirnim čipom, DAC pretvornikom, CompactFlash pomnilnikškim prostorom, ki uporablja ATA protokol, kar pomeni, da bi lahko namesto CompactFlash uporabili tudi kak disk, vgrajen pa je tudi FM oddajnik, ki poskrbi, da ne potrebujete nobenega dodatnega pripomočka, ko želite svojo glasbo poslušati tudi v avtomobilu. Novejša različica pa ima vgrajen še USB vmesnik, ki...

42 komentarjev

Znebite se slabe vesti!

Slo-Tech - Omrežja za deljenje datotek gredo tako močno v nos raznim založbam in njihovim združenjem, kakršna je na primer tudi RIAA, da so posegla že po mnogih sredstvih, s katerimi bi poboljšala nepokorno ljudstvo. Krotiti so ga do zdaj poskusili samo na grd način.

Kako naj na to odgovorimo tisti, ki slabo vračamo z dobrim?

Na srečo je splet velik in na njem se je našel prostor tudi za dobre ljudi. Če vas je, ob tem ko ste izvedeli, da je deljenje avtorskih del nelegalno, zapekla vest, potem se lahko poskusite oddolžiti avtorjem in borcem za njihove pravice. Zakaj ne bi ukradenega vrnili in obljubili, da se boste za vedno poboljšali? Če vas zanima, kako se znebite bremena vesti, potem brez pomislekov sem!

17 komentarjev

RIAA spet razsaja

The Register - Čeprav je naslov novice zelo pomenljiv, RIAA v tem primeru ne pomeni novega nevarnega virusa ali črva, vsaj ne neposredno. Kot vam je znano, gre za marioneto velikih pojdetij, ki jim cvetličarji gredo v nos.

Tokrat so pripravili seznam 204 ljudi, ki po njihovem mnenju nelegalno delijo multimedijske datoteke z avtorskimi pravicami. Vendar sedaj ne bodo udarili neposredno s tožbo, ampak bodo moralnim grešnikom ponudili teden časa za indulgence. Kako točno naj bi ta prehodni čas izgledal, niso izbrskali niti na Registru, kakor pa poznamo farse, v katere se zapleta RIAA, pa lahko tudi tokrat pričakujemo na seznamu nekaj uporabnikov Macov, ki "poganjajo Kazaa-o". Še klik.

3 komentarji

Zgodba se nadaljuje

The Register - Zadnje čase ste verjetno navajeni, da vas zabavam z zgodbami o "najbolj zlobnih uporabnikih" spleta in sorodnih dogodivščinah. Tokrat se je po vseh sodbah, ki jih je RIAA vložila proti velikemu številu ljudi, tudi sama znašla na zatožni klopi. Ne prvič, in ne zadnjič.

Tokrat najboljšemu zastopniku kapitala nasproti stojijo Sharman Networks, najbolj poznani po izmenjevalnem omrežju Kazaa. Kot verjetno veste, so sodniki odločili, slednji ne moreji biti krivi za početje uporabnikov, ki programje uporabljajo. Sharman Networks pa sedaj upravičeno moti, da RIAA razpečuje lastne modifikacije Kazaa-e, ki uporabnike zabava z raznimi obvestili.

Kakšna so dejstva sedaj, poglejte tukaj, kako pa se bo zgodba razpletala (in zapletala), pa vas bomo obveščali.

Na travniku so se pojavile plastične rože...

6 komentarjev

Ne prenašaj mp3 datotek. Ja, seveda...

The Times-Reporter - Zaradi nedavnih tožb ameriškega združenja RIAA je večina tamkajšnih univerz začela s kampanijami za ozaveščanje svojih študentov, naj ne prenašajo avtorsko zaščitenih datotek iz interneta. Tako objavljajo opozorila v študentskih časopisih in razobešajo plakate. Nekateri so šli celo tako daleč, da so se vsi bruci dolžni udeležiti predavanja na to tematiko.

Tam jim je razloženo, da bo univerza v primeru zahteve s strani RIAA posredovala njihove informacije naprej in bodo tako izpostavljeni na milost oziroma bolj nemilost tožb zaradi kršenja avtorskih pravic. Bolj mili pa priporočajo, da naj vsaj izključijo prenašanje k drugim uporabnikom. Tako bodo manj verjetna tarča.

Študentje se ob vsem tem le nasmihajo, saj so se v zadnjih letih dodobra navadili, da večino informacij dobijo oz. prenesejo iz spleta. Vendar je vseeno marsikdo izključil možnost deljenja datotek z drugimi uporabniki, za vsak primer.

Ob vsem tem je RIAA skupaj z ostalimi založniki sprožila tožbo proti iMeshu, kljub...

16 komentarjev

Ko se pravniki ne morejo dogovoriti

The inquirer - Zgodbe o zaščiti medijev, predvsem zgoščenk, in kaznovanju velikih grešnikov, ki si drznejo preko spleta deliti svoje najljubše datoteke, postajajo podobne mehiških nadaljevankam. Tako smo pred nekaj dnevi poročali, da bo RIAA izvedla splošno pomilostitev vseh uporabnikov, če se ti zavežejo, da ne bodo več deliti intelektualne lastnine.

Ker pa, kot kaže, naša družba ne zna več živeti brez zapletov, so se pri Webcaster Alliance odločili, da, pa naj se sliši še tako absurdno, tožijo RIAA-o. Poleg tega dodajajo, da uporabniki, ki bodo podpisali izjavo, ne bodo varni pred založniki. Tako naj bi ti še vedno imeli dolžnost ali priložnost, da tožijo vsakega posameznika. Vsaj tako navajajo tukaj, kako pa se bo zgodba razvijala, pa v naslednji epizodi.

Napovednika vam na žalost ne moremo dati.

3 komentarji

RIAA vas bo oprostila ...

The inquirer -

Če se še spomnite, je RIAA nedavno napovedala obtožbe proti vsem tistim, ki si prek spleta izmenjujejo in kopirajo glasbo. Tem napovedim seveda nismo verjeli, saj si tudi RIAA ne bi mogla privoščiti nekaj milijonov tožb.

No, danes je RIAA spet presenetila, saj so očitno spoznali svojo neumnosti in uvideli, da ne bodo mogli tožiti toliko ljudi. Tega seveda ne priznajo, zato so se zatekli k drugi taktiki. Sedaj so objavili, da bodo vsem domačim uporabnikom ponudili oprostitev, če obljubijo, da ne bodo nikoli več kopirali glasbe prek interneta. Odločitev sproža mnoge pomisleke, češ kdo bi sploh priznal kopiranje glasbe, glede na to, da RIAA po vsej verjetnosti zanj sploh ne ve. Več o tem.

EFF (Electronic Frontier Foundation) naprimer pravijo, da bi se morala RIAA namesto z oprostitvijo 60 milijonov ljudi ukvarjati z rešitvijo, kako legalizirati prenos glasbe prek interneta za majhno ceno. Rezultati bi bili vsekakor mnogo boljši.

19 komentarjev