»

Project Looking Glass v praksi?

Slashdot - Pred časom je Sun predstavljal Project Looking Glass - GUI nove generacije, ki bo namizje postavil v 3D-okolje. Videli smo samo kratek film in bolj malo uporabnega, a na srečo ga Sun še ni patentiral, zato se je zganila odprtokodna skupnost in ustvarila projekt Metisse, ki je neodvisno od Sun-a začel razvijati 3D namizje. Rezultati so že vidni, program si lahko tudi sami namestite. Zanj potrebujete FVWM, X Windows, podporo OpenGL in seveda Linux.

13 komentarjev

Sun Java Desktop System 2 na poti

OSNews - Po besedah Curtisa Sasakija, Sunovega podpredsednika za namizne rešitve, bo Sun Microsystems na konferenci Desktop Linux Summit v San Diegu naznanil izid drugega Java Desktop Systema, ki se bo zgodil prvi teden v maju. Najpomembnejše novosti lahko pričakujemo na področju upravljanja sistemov, kar pomeni, da bodo lahko stranke oddaljeno nameščale, nastavljale, nadgrajevale in vzdrževale namizne sisteme. Podrobnosti bodo znane na konferenci, Sun pa je že zdaj ponosen na 21 pogodb, ki jih je sklenil z izdelovalci OEM na področju prodaje izdelkov, ki konkurirajo namiznim rešitvam Microsofota. Klik!

0 komentarjev

GNOME 2.6 beta1

OSNews - Izšla je prva beta-različica namiznega okolja GNOME 2.6. Prosto okolje v zadnjih mesecih doživlja čedalje večje uspehe, saj ga je poleg Red Hata za privzeto okolje izbral Sun v svoji distribuciji Linuxa, več deset tisoč namestitev je doživel v Španiji, podpira pa ga tudi Bruce Perens v svojem konceptu User Linuxa. Z novo različico se utegne GNOME po številu uporabnikov približati konkurenčnemu namiznemu okolju KDE. Njegove odlike so preprostost in precej manj možnosti nastavitev kot v KDE, kar je za nove uporabnike vsekakor dobrodošlo. Poleg seznama sprememb in prenosa je na voljo tudi kratka predstavitev nove razvojne različice, ki jo se spisal eden izmed prvih preskuševalcev.

19 komentarjev

IBM Sunu ponuja pomoč pri odpiranju Jave

Slashdot - Eric S. Raymond, eden najuglednejših podpornikov filozofije odprte programske opreme, je že pred časom izpostavil predlog odprtja Javine izvorne kode. Danes pa je idejo podprl še IBM, ki je Sunu poslal odprto pismo, v katerem predlaga, da podjetji sodelujeta pri odpiranju izvorne kode Jave. Veliki Modri je pripravljen ponuditi tehnične pripomočke in kodo za odprto implementacijo Jave, Sun pa naj bi odprtokodni skupnosti ponudil specifikacije Jave, preskuse in seveda izvorno kodo. Klik!

6 komentarjev

Sun razkriva podrobnosti namizja treh razsežnosti

OSNews - Sun Microsystems utegne kmalu postaviti novo prelomnico v evoluciji računalniškega namizja. Njihovi predstaviniki so namreč na nedavni konferenci Linux World v okviru projekta Looking Glass prvič javno demonstrirali namizje v treh razsežnostih. Zanimivo je, da je odprtokodno in zaenkrat teče samo na Linuxu, povsem logično pa, da je napisano v Javi. Glavna prednost 3D namizja, ki naj bi izšlo že v roku naslednjega leta, je v tem, da omogoča razporeditev elementov v prostor na različne nivoje, kjer jih lahko uporabnik obrača v obsegu 360°. Klik!

Kot vse kaže, bo končna različica ustvarjena s pomočjo Jave 1.5, saj je že izšla njena prva beta različica. Klik!

40 komentarjev

GNOME in razvoj aplikacij

OSNews - Na OSNews je objavljen komentar tehnologije Mono, njenega razvoja in reakcij nekaterih podjetij. Avtorica napoveduje t.i. monorhijo in monopolizacijo, kar naj bi pomenilo, da bodo v bližnji prihodnosti vse nove aplikacije za GNOME razvite v Monu in C#. Poleg tega kritizira Sunovo stališče, ki je proti vsakršni vključitvi C# v Java Desktop System (JDS), ki temelji ravno na GNOME-u; po drugi strani pa se Sun ni potrudil niti toliko, da bi temeljito povezal Javo z zbirko orodij in s knjižnicami okolja GNOME.

Še ena novica v sklopu razvoja aplikacij za GNOME. Vladimir Silva, IBM-ov razvijalec, je predstavil spremenjeno izvorno kodo SimpLIstic sKin interface (SLIK) in spisal članek na temo razvoja aplikacij z naprednim uporabniškim vmesnikom za Linux in Unix .

2 komentarja

OfB Open Choice Awards 2003

PC Linux Online - Spletna stran Open for Business je podelila nagrade najboljšim odprtokodnim projektom na različnih področjih. Najvidnejši nagrajenci so:
  • Najboljša distribucija: Mandrake Linux 9.1
  • Najboljše namizno okolje: KDE 3.1
  • Najboljša pisarniška zbirka: OpenOffice.org 1.1 (RC)
  • Najboljši brskalnik: Konqueror 3.1
  • Najboljši poštni odjemalec: Evolution 1.4
  • Najboljše orodje za neposredno sporočanje: Gaim 0.68
Zanimivo je, da so omenjeni nagrajenci vsi poslovenjeni ali v aktivnem postopku slovenjenja.

5 komentarjev

Sunova nova strategija

Slo-Tech - Pred dnevi smo že pisali o odhodu Billa Joya iz Suna. Marsikdo se je takrat spraševal, kaj to pomeni za prihodnost Suna, ter, ali si bo podjetje uspelo opomoči od vedno večjih finančnih težav.

Vendar se pri Sunu ne dajo -- v torek so predstavili nov poslovni model, s katerim so postavili na glavo trženje strežniških rešitev. Do sedaj je veljalo, da se ceni izdelke glede na to, kaj ponujajo in glede na zmogljivosti le-teh. Tako se je cena poštnega strežnika določala glede na kapaciteto ter količino uporabnikov, baze in portale pa se je cenilo glede na to, na koliko procesorjih tečejo, in tako dalje. Končna cena vseh teh izdelkov za večje podjetje tako zelo hitro naraste.

Pri Sunu so se zadeve s svojim Java Enterprise sistemom lotili popolnoma drugače. Za sto ameriških dolarjev na zaposlenega vam ponujajo celoten informacijski sistem. Seveda to pomeni ogromno pocenitev za podjetja, ki so do sedaj na primer plačevala po 30000 ameriških dolarjev na procesor za portalsko programsko...

2 komentarja

Java Desktop System

Privzeto namizje

Linux.com - Sun Microsystems je v uvodnih trenutkih vsakoletne konference SunNetwork uradno predstavil Java Desktop System, na Linuxu temelječe poslovno namizje z zbirko orodij, ki je del projekta s kodnim imenom "Mad Hatter". Operacijski sistem je v osnovi SuSE Linux 8.2 s prilagojenim namiznim okoljem GNOME 2.2, med drugim pa vsebuje tudi novo pisarniško zbrko StarOffice 7, brskalnik Mozilla 1.4, poštni odjemalec Evolution 1.4 in seveda Java 2 Platform Standard Edition 1.4.2 s podporo za izgled v slogu namiznega okolja GNOME. Java Desktop System bo na voljo decembra in bo skupaj s podporo s strani Suna stal 100 USD za posamezno namizje na leto. Kot del Java Enterprise desktopa bo zanj potrebno...

5 komentarjev

Projekt Mad Hatter se predstavi

OSNews - Podjetje Sun Microsystems se pripravlja na izdajo prvih sadov projekta Mad Hatter, s katerim želi izdelati sodoben namizni računalnik oz. delovno postajo, katerega glavna odlika bo nizka cena. Podrobnosti o strojni opremi še niso znane, že precej časa pa je jasno, da bo Mad Hatter uporabljal operacijski sistem Linux. Sprva je bil v igri Red Hat, na kar še vedno spominja ime projekta, pred kratkim pa se je Sun Microsystems s podjetjem SuSE dogovoril, da bodo uporabili njihovo distribucijo Linuxa, vendar po vsej verjetnosti pod svojo blagovno znamko. Zdaj je to toliko bolj očitno, saj so v javnost pricurjale prve uradne informacije o Mad Hatterja s slikami, iz katerih je jasno videti, da je Sun Linux "vzel v svoje roke".

Sun je projekt Mad Hatter ustvaril z namenom, da bi obstoječim strankam, ki so želele drag operacijski sistem Sun Solaris zamenjati z Linuxom, zagotovil sodobno, a poceni namizno rešitev, in tako ohranil lastne stranke. Sedaj je projekt dobil nove razsežnosti,...

13 komentarjev

Google Calculator

Google - Naš preljubi iskalnik je vključil novo zmožnost, ki bo marsikoga kar prilepila ob sedež -- kalkulator. Kaj je posebnega na njem? Z njim lahko računamo ne le s številkami in formulami, temveč tudi z besedami. Pri tem iskanju lahko uporabimo matematično nepravilne izraze, kot so masa Zemlje (mass of Earth), hitrost zvoka v milimetrih na dan (speed of sound in milimetres per day), Planckova konstanta (Planck's Constant), in tako dalje. Pogruntavščina zna tudi pretvarjati med merami -- če v iskalno polje Googla vpišete "1 kg m / s^2", bo Calculator izpljunil, da je to ekvivalent enemu Newtonu. Klik!

13 komentarjev

Sun predstavlja: Java Games Profile

SUN - Na zadnji konferenci razvijalcev programske opreme, točneje iger, ki se je odvijala med 19. in 23. tega meseca v Kaliforniji, je Sun Microsystems predstavil t.i. white paper, kjer je razkril podrobnosti o svojem projektu, Java Games Profile imenovanem. In kaj je njihov glavni cilj? S pomočjo Jave razviti plošček, katerega bo mogoče poganjati na PS2, X-Boxu, Windowsih ter celo Linuxu. Sun se razpiše. Pa še poročilo iz konference.

1 komentar