»

Odvajanje od elektronike

CNET.co.uk - Andrew Lim, pisec na britanskem CNETu, je odvisen od elektronskih naprav. Zase pravi, da jih časti kot božanstva in da mora ob izidu novosti vedno postati njihov lastnik, sicer je njegovo življenje prazno. Prav zaradi naštetega je Andrew odličen testni subjekt poskusa odvajanja od gadgetov.

V osmih dneh se je poba postopoma poskušal znebiti vseh elektronskih naprav, ki so do tedaj predstavljale pomembne člene v verigi njegovega vsakdana, pri čemer se je, kot bi najbrž lahko pričakovali, soočil z mnogimi zanimivimi situacijami. Iz dogodivščine je nastal izviren prispevek z obilico humorja, katerega branje svetujemo.

Izvorni članek.

2 komentarja

ATI Multi-GPU CrossFire Technology

ATi CrossFire

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Davnega marca 1998 je 3Dfx splavil grafični pospeševalec Voodoo 2. Njegova posebnost je bila v tem, da je imel možnost dodati še eno identično kartico in jo s posebnim SLI kablom povezati v skupno delovanje, ter s tem povečati hitrost izrisa grafike, kar je zelo pospešilo igre. To tehnologijo smo nato videli še pri Voodoo 5 (kjer so bili procesorji na sami kartici povezani s SLI povezavo), in danes pri Nvidii in njeni 6600/6800 seriji grafičnih kartic.

ATi že dolga leta poskuša razviti podobno tehnologijo (Rage Fury MAXX; Radeon MAXX, ki je ostal samo pri prototipu), sedaj pa je kot odgovor na Nvidiin SLI splavil tehnologijo CrossFire.

Kot je znano, potrebujemo za delujoč SLi sistem dve popolnoma enaki grafični...

12 komentarjev

Intervju z MSI

HardOCP - Na tej strani so opravili intervju z enim izmed najbolj znanim proizvajalcev matičnih plošč in grafičnih kartic. Intervju ni ravno kdove kaj, vendar pa v njem MSI vseeno odgovarja na nekaj dobro zastavljenih vprašanj. Med drugim odgovarjajo, da trenutno dobro sodelujejo z Intelom in si veliko obetajo od prodaje dvoprocesorskih matičnih plošč, da bodo prvo matično ploščo z naborom KT400 izdali v tretji četrtini tega leta in da zaradi dobrih stikov z Nvidio zaenkrat (še) ne nameravajo izdelovati kartic z grafičnimi procesorji Radeon 2.

0 komentarjev

ATI-jevi načrti

X-Bit Labs - Prvi Radeon 2 primerki z beta silikonom prihajajo in kljub malce mlahavim rezultatom moramo priznati, da bo šlo za odličen čip, ki bo GeForcem 3 povzročil marsikatero preglavico. Seveda je marsikdo že naredil križ čez novega Radeona, ko je videl rezultate, vendar se morate zavedati, da gre tukaj za inženirske primerke, ki se niso nikoli ponašali s kakšno posebno hitrostjo, beta ali raje alfa gonilnike, ter beta silikon, ki še zdaleč ni v končni fazi. Ko bo enkrat ATI izdal polno verzijo čipa ter izpilil gonilnike (ATI je bil že od nekdaj znan po dobrih gonilnikih), bo Radeon postal prava pošast. No, čeprav so inženirski primerki pokazali, kako bo izgledal čip, pa je marsikateri ATI-jev bodoči projekt zavit v tančico skrivnosti.
Za Radeon 2 že vemo, kako bo izgledal in da ga bomo na prodajnih policah zagledali nekje v septembru. Tudi specifikacije RV200, ki bo nekakšna oskubljena različica čipa Radeona 2 in se bo najverjetneje imenovala Radeon 2 VE vemo že skoraj na pamet. Gotovo...

5 komentarjev

ATIjevi načrti

3D Concept - Glede na trenutno stanje na trgu, je edini resen konkurent Nvidii ostal ATI (in mogoče STM). Podjetje, ki so ga že dalj časa pestile velike težave, je sedaj očitno prišlo iz krize in se z novim elanom zagnalo k zmagam. Tako vsaj kažejo njihovi načrti za prihodjne leto, ki so res obetavni:
  • Mobile Radeon:Potem, ko je Nvidia najavila GeForce2 Go in s tem prevzela pobudo na mobilnem tržišču, je ATI seveda moral odgovoriti. Njihov odgovor se imenuje Mobile Radeon oziroma Radeon Mobility. Kako se bo lahko kosal z mobilnim GeForcom bomo šele videli, saj gre v bistvu za izpeljanko Radeona VE, ki ima le en renderirni cevovod in je brez T&L enote. Izid je načrtovan za prvo četrtletje tega leta.
  • R 200: Naslednik Radeona s kodnim imenom Sidewinder nas bo tudi razveselil že v tem četrtletju. Čip bo deloval pri 300MHz, imel bo 4 renderirne cevovode in popolnoma progamibilno in DX 8 kompatibilno T&L enoto.
  • AGP 4x Bridge: Glavni razlog za neuspeh MAXX kartic je bil popolnoma neuporaben Bridge čip,...

1 komentar

ATI stavi na MAXX

Gamer's Depot - V Gamer's Depotovem intervjuju je K.Y. Ho, predsednik ATIja odgovarjal na mnoga zanimiva vprašanja, med njimi tudi o MAXX tehnologiji. Podjetje je definitivno še vedno zainteresirano za uporabo le-te, edini problem trenutno je pomanjkanje ustreznega bridge čipa za Radeone. Razvoj na takem čipu trenutno poteka in fantje upajo, da ga bodo dokončali do izida Radeona2. Radeonov MAXX torej ne bomo videli, medtem ko je povsem možno, da bomo deležni Radeona2 MAXX. Upajmo le, da bodo znali spackati tudi ustrezne gonilnike za Win2k, saj je ravno pomanjkanje teh razlog za neslavno smrt prvega MAXXa.

0 komentarjev