»

Navijanje 64-bitnega AMDja

Overclockers.com - Na spletnih forumih so se začeli pojavljati prvi rezultati navitih AMDjevih Opteronov. Osebek, ki se je spravil navijati Athlona 64 3200+, je lahko zvišal zunanjo frekvenco iz 200 na 215 MHz, medtem ko je pomnilnik deloval pri enaki hitrosti zunanjega vodila, torej pri razmerju 1:1. Pri spremembi hitrosti pomnilnika iz 200 na 166 MHz je lahko zlepa zvišal zunanjo frekvenco procesorja iz 200 na 240 MHz, kar je že zgledna pohitritev sistema (20 odstotkov). Vedeti moramo tudi, da pomnilnik, čeprav nastavljen na 166 MHz, ni delal pri dotični frekvenci, saj Opteronom malo drugače nastavljamo razmerje med hitrostjo pomnilnika in procesorja.

Zaradi tega, ker je hitrost pomnilnika neposredno odvisna od hitrosti jedra procesorja, je pomnilnik deloval namesto pri 166 kar pri 200 MHz. Težava je tukaj poglavitno v tem, da bo moral uporabnik, za dosego višje frekvence procesorja, zniževati hitrost pomnilniku, kar pa je v večini primerov precej "kisla" rešitev. Seveda pa moramo vedeti, da bodo...

5 komentarjev

Nakupovalni vodič: Trdi diski in pomnilnik

AnandTech - Kljub dejstvu, da se je te dni začela šola, in -- predvidevam -- da boste veliko manj časa namenili računalniku, so se fantje na Anand Techu vseeno potrudili in spisali zanimiv nakupovalni vodič za vse tiste, ki bodo našli dovolj časa (in denarja) za nakup novih komponent.

Tokrat so se posvetili pomnilniku, ki nas vedno znova preseneča z visokimi prepustnostmi, in trdim diskom. Ako imate kaj preveč časa, si lahko razširite obzorje z aktualnimi komponentami na trgu. Klik!

0 komentarjev

Trg pomnilnika: Maj 2003

X-Bit Labs - Ste se kdaj vprašali kaj se dogaja danes na pomnilniškem trgu? Na X-Bit Labs so tokrat spisali članek prav o tem. Razglabljali so o raznih novih in obstoječih tehnologijah, dobičkih in izgubah podjetij, ki izdelujejo to računalniško čudo in zaokrožili celoto na letošnji maj. Seveda je zelo zanimiva tehnologija DDR 2, ki se počasi uveljavlja v naših sistemih, veliko in še več pa si lahko preberete na tem naslovu.

2 komentarja

Računalnik prihodnosti?

Dan's DATA - Verjetno si večina računalnik še vedno predstavlja kot veliko, bež belo, ponavadi zelo glasno ohišje in škatlo s precej kilogrami in temperaturo, ki ob mrzlih večerih daje prijetno toploto, imenovano CRT monitor. Temu, da je še vedno big tower najboljša zadeva za modifikacije, in da prostora v ohišju ni nikoli dovolj, ne gre oporekati, samo kaj pa imamo na voljo, če želimo imeti kaj manjšega?

Odgovor na vprašanje nam ponujajo v članku Small or Smaller na Dan's Data. Primerjali so dve različni ohišji, vsako s svojimi prednostmi in slabostni, ter komentirali izbor periferije. Iz vse skupaj je nastal precej dolg članek z ogromno uporabnimi povezavami, tako da če imate petnajst minut preveč, ga vsekakor preberite.

Ati, kaj pa je bila ta bela kišta na tleh?
Sine, to je bil pa računalnik..


4 komentarji

Velika primerjava notesnikov

PC World - Na PCWorld.com so naredili veliko primerjavo najnovejši prenosnih računalnikov. Vsi tiktakajo pri procesorskih hitrostih višjih od 1GHz, za lažjo primerjavo pa so jih razdelili na dve skupini: "power" in "value", jih stehtali, preizkusili trajanje baterije, prijaznost do uporabnika, velikost ekrana...

Saj je bolje da ne naštevam, ker vem, da so imeli ogrooomno dela. Razpredelnico z vsemi podatki in ocenami si oglejte tule, začetek celotnega 19 strani dolgega članka pa je tu.

1 komentar