»

Kitajska zaprla 1600 internetnih vstopnih točk

Reuters - Po poročanju agencije Reuters so na Kitajskem zaprli okoli 1600 internetnih vstopnih točk (kiber kavarn) od 1,8 milijona pregledanih v preiskavi. Vzrok temu ukrepu bi naj bil, da so lastniki vstopnih točk dovoljevali mladoletnim osebam, seveda za določeno vsoto, igranje njim neprimernih iger. Pod to kategorijo po njihovem spadajo nasilne igre in igre namenjene odraslim osebam. Poleg zaprtja pa so jim kitajske oblasti naložile tudi kazni v skupni vrednosti 12,1 milijona dolarjev.

"Pornografija, igre na srečo, nasilje in podobni problemi imajo negativne posledice na zdravo razvijanje interneta na Kitajskem," pravi Zhang Xinjian, drugi na oddelku za marketing na kitajskem ministrstvu za kulturo, po poročanju novinarske agencije Xinhua.

16 komentarjev

Za vsakega uslužbenca skoraj dva pretvornika

Reuters - IBM bo v prihodnjih dneh vpoklical okoli 553 tisoč električnih pretvornikov za svoje prenosne računalnike. Modeli ThinkPad serij i, 390, 240 in deloma s so bili namreč opremljeni s pretvorniki podjetja Delta Electronics Inc. iz Tajvana, slednji pa so se zaradi pregrevanja lahko celo stopili ali v skrajnem primeru povzročili ogenj. Pretvorniki s 56 vati moči so bili na voljo tudi kot dodatek, računalniki pa so se prodajali med januarjem 1999 in avgustom 2000. Klik!

Vprašanje je seveda, kje so bili uporabniki cela štiri leta?!

4 komentarji

Spet ena "modra"

Reuters - Zgodbe, kako se različne "plemenite" organizacije v imenu velikih imen založništva borijo proti nemoralnim piratom, postajajo naš vsakdanjik. Verjetno ne mine dan, da ne bi omenjali tožbe, patenta ali ideje, kako preprečiti nelegalno kopiranje avtorskih vsebin. Danes dodajamo nov kamen v mozaik.

Kot poroča Reuters, je ameriška (kje drugje sicer lahko sploh najdemo razne ideje) veriga WMT.N začela prodajati samouničljive DVD medije, znane tudi kot EZ-D. Kupec za ceno malo več kot 7 zelencev dobi vakuumsko zaprt medij, ki na zraku postaja čedalje manj berljiv. Tako je deklarirana doba gledanja 48 ur, kar pa je premalo, ugotavljajo v novici.

Tako se upravičeno sprašujejo, kako lahko ti mediji sploh konkurirajo klasičnim, ki si jih za nekaj manj denarja za nekaj več časa sposodimo v videoteki. Edina razlaga, ki mi pride na pamet, je dejstvo, da gre za prodajo v Združenih državah. To tudi nekaj pomeni.

Hvala Todyu, ki nas je opozoril na zanimivost.

7 komentarjev

Nove varnostne kopije na pohodu

ZDNet - Bitka med tvorci intelektualne lastnine na področju zabavne elektronike in podjetji, ki jim gredo zaradi inovativnih rešitev v nos, poteka že precej časa. Kljub temu pa se ena od strani trdno oklepa represivnih metod kot edine rešitve problema. Tako bo, kot kaže, tudi v tem primeru.

Tako je po poročanju ZDNet-a podjetje Tritton Technologies v petek predstavilo izdelek, imenovan DVD CopyWare. Gre za bolj ali manj preprost program, ki omogoča izdelavo popolnih kopij vaših najljubših medijev DVD.

Da gre lahko v tem primeru za novo poglavje v bitki med MPAA in izdelovalci programske opreme kaže dejstvo, da je sorodno podjetje 321 Studios že zadela tožba združenja MPAA. Vendar, kot nam zagotavlja Von Huben iz Tritton Technologies, imajo sami v tem primeru prednost, saj niso neposredni avtorji izdelka, ampak samo vmesniki pri prodaji.

O tem, kako se bo zgodba razvijala, vas bomo še obveščali, saj MPAA zaenkrat še ni podala svojega mnenja. Vseeno pa gre pričakovati opiranje na...

0 komentarjev

Sony proti piratom z vsemi sredstvi

SiOL -

Filmi, ki jih bo ponujal Sony, naj bi bili odslej pripravljeni v vrhunski kvaliteti; uporabnik jih bo lahko prek interneta prenesel v svoj računalnik, si jih ogledal (ali pa tudi ne), v točno določenem času pa se bo zapis s filmom uničil. Tehnologija, ki jo je razvil japonski Japan Wave, naj bi zapisala filmsko datoteko v več map hkrati, s čimer bo onemogočeno predvajanje s klasičnimi video predvajalniki. Posebna programska oprema naj bi ob predvajanju sproti združevala vse potrebne dele datoteke v uporabno celoto. Kdor bi se, denimo, sam poskušal igrati sestavljanko, bi sprožil takojšnje samouničenje filmskega zapisa. Nad novo tehnologijo so že navdušeni pri Walt Disneyu, kjer bodo novost tudi preizkusili na ameriškem tržišču.

Tudi pri DVD-jih in kemijskih reakcijah so našli svojevrstno rešitev. DVD-ji bodo ob nakupu hermetično zaprti in preplasteni s posebnimi kemikalijami. Po odprtju embalaže bo v 48 urah dotična kemikalija potemnila DVD ploščo in tako laserju v DVD enoti...

31 komentarjev