»

KDE 3.2.2 -- še bolj slovenski

KBabel v akciji!

OSNews - Izšla je druga prenova najnovejše različice prvega namiznega okolja za Linux in druge Unixe, KDE 3.2.2. Kot že običajno velja za tovrstne izdaje, je KDE 3.2.2 predvsem različica popravkov, ki prispevajo k večji stabilnosti, varnosti in hitrosti namiznega "evropskega" okolja. Prav tako pa je izid nove različice pomemben zaradi novih prevodov, ki jih prevajalci veliko lažje dodajajo po izidu prve končne različice, saj se v razvojni stopnji pojavljajo tudi besedilni nizi, ki pred končno različico izginejo. V slovenščino je prevedeno dobrih 85% okolja KDE 3.2.2, med neprevednimi programi pa so večinoma razvojna orodja.

In ker smo ravno pri prevajanju -- KDE 3.2 je med mnogimi...

9 komentarjev

GNOME 2.6 beta1

OSNews - Izšla je prva beta-različica namiznega okolja GNOME 2.6. Prosto okolje v zadnjih mesecih doživlja čedalje večje uspehe, saj ga je poleg Red Hata za privzeto okolje izbral Sun v svoji distribuciji Linuxa, več deset tisoč namestitev je doživel v Španiji, podpira pa ga tudi Bruce Perens v svojem konceptu User Linuxa. Z novo različico se utegne GNOME po številu uporabnikov približati konkurenčnemu namiznemu okolju KDE. Njegove odlike so preprostost in precej manj možnosti nastavitev kot v KDE, kar je za nove uporabnike vsekakor dobrodošlo. Poleg seznama sprememb in prenosa je na voljo tudi kratka predstavitev nove razvojne različice, ki jo se spisal eden izmed prvih preskuševalcev.

19 komentarjev

KDE 3.2 Beta 2 pred drobnogledinjo

OSNews - Eugenia Loli-Queru, urednica strani OSNews, velja za eno izmed najbolj uglednih kritičark operacijskih sistemov in programja, povezanega z njimi. Nazadnje si je ogledala namizno okolje KDE 3.2 Beta 2 "Dobra Voda", ki je izšlo nedavno. Po njenem mnenju je KDE 3.2 bistveno hitrejši od prejšnjih različic in tudi od konkurenčnega okolja GNOME 2.4(!), kar je vsekakor pohvalno, saj smo hitrost pri KDE-ju precej pogrešali. Novih možnosti je preveč, da bi vse našteval, omenim pa naj še glavno črno piko, ki jo je Eugania dala KDE: okolje ostaja še vedno prenasičeno, torej novemu uporabniku ponuja toliko možnosti, da se le-ta prevečkrat izgubi. Meniji so še vedno preobsežni, da ne govorimo o nastavitvenih modulih v Nadzornem središču. Klik!

2 komentarja

KDE 3.2 Beta 1: Rudi

PC Linux Online - Začelo se je obdobje velikega preskušanja beta različic nove izdaje KDE, saj je pred kratkim izšel "Rudi", strokovno imenovan KDE 3.2 Beta 1. Do izida končne različice ne bo dodane nobene nove možnosti, torej je zdaj idealna priložnost, da si ogledate, kako bo izgledala nova različica najbolj priljubljenega namiznega okolja za Linux. Glede na to, da se nova različica lahko pohvali s 25 strani dolgim načrtom razvoja, odpravljenimi 10 000 hrošči in z odobrenimi 2000 zahtevami uporabnikov, bi do konca predstavitve novosti v KDE 3.2 verjetno potrebovali več časa, kot ga je ostalo do izida končne različice. No ja, kljub temu pa ostaja nekaj pomembnih stvari, ki izstopajo, zato jih odkrijte!

3 komentarji

KDE je star 7 let

PC Linux Online - 14. oktobra je minilo 7 let odkar je Matthias Ettrich objavil članek, v katerem je predstavil projekt, ki naj bi se ukvarjal z razvojem grafičnega namiznega okolja za operacijski sistem Linux. Sprva se je projekt imenoval Kool Desktop Environment, a se je kmalu preimenoval v K Desktop Environmet (Namizno okolje K), ki mu po domače rečemo kar KDE. Projekt je hitro zorel in danes je KDE najbolj razširjeno namizno okolje za Linux, deluje pa tudi na drugih sistemih. Nekaj tednov pred izidom različice 3.2 KDE obsega že 4,5 milijona vrstic izvorne kode. Vse najboljše!

5 komentarjev

KDE 3.1.4

Jesenska kolekcija KDE

OSNews - Danes je izšel KDE 3.1.4. Gre za četrto nadgradnjo uspešne serije KDE 3.1, ki odpravlja številne hrošče in prinaša izpopolnjene prevode, saj je KDE zdaj na voljo že v 52 jezikih. KDE 3.1.4 odpravlja tudi dve varnostni luknji v KDM. Uporabnikom KDE 3.x je priporočena nadgradnja na različico 3.1.4. Preberite (nepopolne) opombe k izdaji ali neposredno dostopite do povezav za prenos na strani z informacijami o KDE 3.1.4. Sočasno je bila nadgradnje deležna tudi zbirka orodij za izgradnjo iz izvorne kode -- Konstruct.

23 komentarjev

Odgovor na GNOME 2.4

Nekoč sem bil KDE :-)

vir: KDE
PC Linux Online - Danes je očitno pester dan kar zadeva namizna okolja. Izšel je KDE 3.2 Alpha 1, zgodnja razvojna različica okolja, ki predstavlja največjo konkurenco GNOME-u. Seveda je ta različica namenjena le preskušanju in ni primerna za vsakdanjo rabo na računalnikih s pomembnimi podatki, zato jo uporabljajte na lastno odgovornost. V novi različici je tudi razvojno okolje KDevelop 3.0 (Gideon) Alpha 6, kmalu pa bo izšel tudi KDE 3.1.4., ki bo pregnal nekatere preostale hrošče okolja KDE 3.1.


Sočasno z obema velikima namiznima okoljema pa je izšel tudi četrti kandidat za namizno okolje XFCE 4.0, ki slovi po hitrosti in skromnih sistemskih zahtevah. Najnovejša izdaja odpravlja...

9 komentarjev

KDE 3.1.2

KDE - Namizno okolje KDE 3.1 za sisteme UNIX je doživelo drugo pomladitev. Različica 3.1.2 ne prinaša novih zmožnosti, ampak izboljšano varnost in stabilnost. Vsebuje tudi večji obseg prevodov v ostale, neangleške jezike. Za natančnejši spisek novosti preberite opombe k izdaji ali pa se kar naravnost odpravite proti povezavam za prenos paketov. Tisti, ki uporabljate Konstruct si lahko KDE 3.1 prenesete skoraj samodejno.

Edino, kar me moti, je poimenovanje -- zakaj se niso odločili za KDE 3.11 for Workgroups? [>:D]

5 komentarjev

KDE 3.1

vir: KDE.org
Kiberpipa - Danes je bilo tudi uradno izdano namizje KDE 3.1.

Stvar je na voljo v 47 jezikih, med njimi seveda tudi v slovenščini.
Novosti so:
  • Konqueror je končno dobil tako priljubljene zavihke/uhlje
  • izboljšan HTML prikaz v Konquerorju
  • izboljšana podpora šifriranjem (pošte)
  • integrirane možnosti 'desktop sharinga' za oddaljen hkratni dostop do namizja
  • Kiosk način, ki omogča zaklenitev določenih funkcij namizja (za javne terminale ipd.)
  • nov multimedia plugin temelječ na Xine
  • in še in še in še
Več pa boste morali odkriti sami ...

6 komentarjev