»

Še en malce drugačen GeForce4 4200

FiringSquad - Po tem ko smo videli dobro založene Golden sample kartice iz Gainwarda, Abitove OTES monstrume™, ki so zavzemali dve reži na matični plošči, ter še mnoge druge "nenavadne" verzije GeForce-ov, je svojo specialko na trg poslal tudi MSI. Od drugih se razlikuje predvsem po izvrstnem hlajenju, ki za razliko od Abitovega ne zavzema dodatnega prostora na osnovni plošči. Izdelano je iz bakra in kartico objema z obeh strani. Za pihanje skrbi dokaj močan ventilator, ki je v nasprotju z večino izredno tih. Kartico so preizkusili pri FiringSquadu, test pa preberite tu.

6 komentarjev

Spomini na 3Dfx

FiringSquad - Ko se po dolgem času spominjamo podjetja 3Dfx, v svojih zlatih časih najboljšega izdelovalca grafičnih pospeševalnikov, se marsikateremu (bivšemu) privržencu utrne solzica. Neslaven, nepričakovan in hiter propad je pustil za sabo dosti posledic. Pri FiringSquadu so se spomnili na njih in spisali kratko kroniko. Za pionirje Slo-Techa, ki jih v začetku razvoja grafičnih pospeševalnikov ni bilo na sceni, je članek še posebej zanimiv, primeren je tudi za vse ostale, ki jih zanima preteklost in načrtovana prihodnost podjetja 3Dfx. Klik!

2 komentarja

Anti-Aliasing

X-Bit Labs - Na x-bit labs so spisali res zelo podroben in natančen članek o anti-aliasingu, ki vsebuje primerjavo med različnimi načini senčenja robov ter različnimi grafičnimi karticami in njihovimi načini zglajevanja nazobčanih robov tekstur. Članek je že skoraj strokovno gradivo, tako da ga priporočam vsem, ki želite biti dobro osveščeni in podučeni v tej temi.

0 komentarjev

Multi sample anti-aliasing

FiringSquad - Na FiringSquad so spisali članek, v katerem so razložili v čem je poanta multi sample anti-aliasinga (če poskusim prevesti: mehčanje robov z večimi vzorci). V članku so tudi podrobno opisali rotated grid super sampling (RGSS, ki je uporabljen na Voodoo 5) ter ordered grid super sampling (OGSS, ki je uporabljen na večini ostalih kartic). Priporočeno branje za vse, ki bi radi vedeli, kaj je sedaj ta kup raznih metod za doseganje mehčanja robov. Vendar pazite, da vas še bolj ne zmede . Klik!

0 komentarjev

Zgodovina NVidie

FiringSquad - Na FiringSquad so tokrat napisali članek o NVidi kot podjetju. Opisali so, kako je NVidia skoraj propadla zaradi svojega čipa NV1, kako je NV2 pogorel pri tekmi za Dreamcast, in vrnitev v areno z Rivo 128 in Rivo TNT ter TNT 2, ter vzpon na sam vrh s serijo GeForce. Omenjena pa je tudi NVidina nova konkurenca - ATI, ki se je z čipom Radeon zavihtel povsem ob bok NVidi. Očitno še ne bo vse tako črno, kot so nekateri napovedovali... Klik!

1 komentar

Pomnilnik prihodnosti

Digit Life - Vse hitreje se bližamo fizični omejitvi materialov, ki jih uporabljamo za izgradnjo čipov in tako se znanstveniki zatekajo k popolnoma drugačnim metodam za doseganje svojih ciljev. V prihodnosti bodo potrebe po pomnilniku velikanske, toda trenutna tehnologija že kaže znake staranja. Na Digit-Lifu si lahko preberete zanimiv članek o prihodnosti pomnilnika. Trenutno sta vidni dveglavni smeri razvoja, holografska in molekularna. V članku je podan dober pregled obeh. Priporočeno branje za vse željne znanja!

0 komentarjev

Težava z AMD 760 čipovjem rešena

FiringSquad - Nekaj dni nazaj so se pojavila poročila o tem, da AMD 761 NorthBridge ima veliko težav z delovanjem pri 266MHz zunanjem vodilu in da bi to utegnilo vzrokovati poznejši dobavljivosti vseh DDR matičnih plošč za Athlone. Na srečo so težavo že rešili, kot poročajo na FiringSquadu. Proizvajalci bodo v plošče morali vdelati preprosto zunanje vezje, ki bo filtriralo napake, na srečo pa to ne bo vplivalo na čas dobavljivosti, ki še vedno ostaja december-januar.

1 komentar