»

17" LCD monitorji pod drobnogledom

Sony SDM-HX73

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Dandanes, ko so cene računalniške opreme precej nizke (v primerjavi izpred nekaj let), se vedno več ljudi pred nakupom opreme posvetuje, kako le-ta vpliva na njih in večina jih precej raje izbere nekoliko dražjo opremo, ki pa dolgoročno zagotavlja zdravje. Zato so ruski fantje pri X-Bit Labs opravili test LCD monitorjev, ki so sicer dražji od klasičnih katodnih monitorjev, vendar pa ne sevajo in zatorej nimajo škodljivega vpliva na oči (kar pa verjetno že veste).

Testirali so 14 monitorjev, ki so bili predstavniki naslednjih podjetij: Acer, CTX, Hansol, Nec, Samtron, Samsung in...

13 komentarjev

Grafična prihodnost je ... integrirana?

Tom's Hardware - Dandanašnji že zelo težko najdemo integrirano grafično kartico, saj se le-te zelo malo uporabljajo. Eden izmed vzrokov je gotovo to, da se za grafiko uporablja pomnilnik na matični plošči, ki že tako potrebuje procesor. Ravno zaradi tega so sposobnosti teh grafičnih procesorjev omejene.

Prednosti vgrajenih grafičnih procesorjev so cena in enako dobro delovanje pri 2D grafiki, medtem ko se tehnologija težko spoprime z novejšimi 3D stvaritvami. Če pa bi vseeno radi videli, kako se obnesejo najboljše integrirane matične plošče, le odklikajte k Stričku Tomu.

19 komentarjev

19-palčniki za množice

Tom's Hardware - Tehnologija LCD zaslonov je postala dostopna ljudstvu že pred kar nekaj časa, cene pa so postale znosne šele v zadnjih nekaj letih. 17 palcev naj bi povsem zadoščalo povprečnega smrtnika, medtem ko pri delu z videom, slikami ali preprosto igranju iger velikokrat pride prav večji zaslon.

19-palčniki, ki jih je tesiral Striček Tom, niso vrhunec tehnologije, vendar predstavljajo cenejše alternative, saj naj cena ne bi presegala tisoč evrov. Če vas zanima, kateri izmed šestih ekranov bi bil najprimernejši za vas, si članek le preberite.

4 komentarji

Za vse 21" LCD-ja željne

Testirali so Pentiu... em ...Samsungov LCD :)

vir: GamePC
GamePC - Danes so postali 17" LCD zasloni že skoraj standard, medtem pa počasi na naše mize in pred naše oči prihajajo še večji. GamePC je tokrat izvedel zanimiv preizkus 21-palčnega Samsungovega LCD prikazovalnika, ki sliši na ime SyncMaster 213T. Ponaša se z diagonalo enaindvajsetih palcev in dostopnim časom 25 ms. Izdelek že na pogled očara in bo verjetno pritegnil marsikaterega kupca z malo globljim žepom, da bo investiral vanj. Vsem, ki imate kak tolar preveč (ali morda 250.000 preveč -- alien-w) in bi ga radi (nes)pametno vložili, vam svetujem da si ogledate test.

16 komentarjev

Preveliko povpraševanje po LCD-jih in visoke cene

The inquirer - Acer in Benq, vodilna proizvajalca LCD-zaslonov trdita, da se je pojavilo presežno povpraševanje po teh zaslonih, ki ponudbo presega tudi do polovice, poročajo na The Inquirerju. Cene 17-palčnih LCD-jev za zdaj ostajajo stalne, medtem ko so cene njihovih manjših 15-palčnih bratcev v Aziji poskočile za več kot petino in se ustalile pri 250 dolarjih. Podražitve se bodo gotovo kmalu odrazile tudi v naših trgovinah, zato če ste odločili, da boste kupili nov zaslon, vsekakor pohitite. Več o tem.

5 komentarjev

Sonyjevih 23 palcev

vir: Tweak3D
Tweak3D - LCD zasloni, namenjeni domači uporabi, so ponavadi v velikostih 15 in 17 palcev. V primerjavi s CRT-monitorji imajo sicer manjšo porabo energije in večjo površino zaslona, a za ceno odzivnih časov, zornega kota in zrnavosti ekrana. Sony pa je na trg poslal 23-palčni LCD zaslon, ki nam lahko služi že kot manjši TV ekran. Tako je gledanje filmov še večji užitek. Naj le še omenim, da je največja možna ločljivost kar 1920x1200 točk.

11 komentarjev

17 palčniki na kupu

Tom's Hardware - LCD zasloni so si na prvi pogled podobni, a ko se spustimo v njihove sposobnosti ugotovimo da se med seboj razlikujejo. Ne razlikujejo se samo v obliki, temveč tudi v zornem kotu, svetilnosti, resoluciji, velikosti točk in nenazadnje tudi v odzivnih časih. Če jih primerjamo, so na trgu trenutno 20 in 16 milisekundni LCD zasloni, ki so primerni za domačo uporabo. Sicer se razlika zdi zelo majhna, skoraj nepomembna, a igra veliko vlogo pri igranju hitro poteznih akcijskih iger. Barve najlepše...

12 komentarjev

Nov članek!

spajkanje

Slo-Tech -

Simon Belak, bolj znan kot Owca na naši spletni strani [:D], se je potrudil in spisal članek, v katerem je opisal voltmod VDD-ja na EpoX 8RDA+ matični plošči. Z modifikacijo, ki mu je odlično uspela, je pridobil nekaj dragocenih desetink volta, kar mu je omogočilo, da je iz pomnilnika iztisnil še tiste zadnje megaherce moči. Za povrhu še to; postopek sploh ni težak. Če je v vas vsaj malo navijalca, si članek le preberite.

15 komentarjev

Lepa prihodnost LCD zaslonov

The inquirer - Že pred kakim letom ali dvema smo bili deležni kar opaznega znižanja LCD zaslonov, saj se cene spustile na dokaj znosno raven 150 000 SIT in se počasi začele približevati meji na 100 000 SIT. Vendar so cene kljub obetavni napovedi kar naenkrat poskočile nazaj na 250 000 SIT in upanja na množično razširitev (razen v bankah, kjer denar tako ali tako ni bil nikoli problem) je bilo konec. Kljub vsemu, pa se je ljudstvu ponudila še ena priložnost, da se znebijo svojih CRT monitorjev, v katerih prebiva 100 let stara tehnologija, saj so cene spet padle. Ravno zaradi nizkih cen je pričakovana tudi visoka prodaja. Samo Tajvan računa, da bo njihova prodaja LCD zaslonov to leto dosegla magične 4.9 milijarde dolarjev ali 70 % več kot lansko leto. Tajvanska vlada predvideva, da bodo LCD zasloni, ki jih podjetja uporabljajo v "pametnih" telefonih (Nokia Communicator?), mobilnih telefonih in monitorjih dosegli 25.3 % tržni delež na svetovnem trgu, ki naj bi se leta 2002 povečal na 30 %. Seveda pa...

0 komentarjev