»

Južna Koreja zaključila protimonopolno preiskavo

ComputerWorld - Južna Koreja je zaključila preiskavo o domnevnem kršenju protimonopolne zakonodaje proizvajalcev flash pomnilnika. Preiskovali so dve korejski, eno japonsko in eno ameriško podjetje, pri čemer so ugotovili, da ni dokazov o obstoju kartelnega povezovanja. Za katera podjetja točno je šlo, v korejskem FTC (Fair Trade Commission) niso želeli povedati, neuradno pa se omenjajo Samsung, Hynix, Toshiba in SanDisk.

Korejci niso našli nobenih dokazov o dogovarjanju o cenah na mednarodnem nivoju in omejene dokaze o dogovarjanju o domačih cenah. Preiskava se je usmerjala predvsem na pomnilnik NAND flash, ki se rabi v predvajalnikih glasbe, digitalnih fotoaparatih, pomnilniških karticah, USB-ključih in podobno.

2 komentarja

Microsoft namerava izdati nekaj izvorne kode

Slo-Tech - Pri Microsoftu baje razmišljajo o izdaji izvorne kode programskega modela Windows Forms (To je t.i. programski model v Visual Studiu, s katerim se potem lahko izdelujejo aplikacije za polkna.) Vsaj tako pravi Shawn Burke na svojem shawnburke.com.

Skratka, izdaja kode naj bi bila v planu, vendar je to tudi vse, kar se za sedaj ve. Sicer pa je še kar nekaj preprek, glede izdaje kode, tudi znotraj podjetja. Istočasno pa v ostalih skupinah znotraj razvijalske divizije delajo na izdaji kode. Do sedaj so izdali že enkaj malega kode, npr. Windows Instaler XML (WiX), ki jo lahko snamete iz sourceforge.net.

Izvorna novica: cnet.com.

14 komentarjev

Microsoft opozarja azijske države.

ComputerWorld - Microsoft Corp. je opozoril azijske države, da lahko pričakujejo patentne tožbe ker uporabljajo Linux operacijske sisteme namesto Windows programske opreme - Linux naj bi namreč kršil kar 228 patentov.

Ministrstvo za obrambo iz Singapurja je prešnji mesec namestilo na 20.000 računalnikov odprtokodno programsko opremo namesto Microsoftove. Ostale azijske države prav tako vedno več uporabljajo odprtokodne rešitve. Kitajska, Japonska in Južna Koreja so se celo sporazumele, da bodo skupaj razvijale aplikacije ki tečejo na Linux-u. Kitajska vlada pa tudi trdi, da vidi v povezavi z Microsoftom oz. njegovo opremo potencialno grožnjo. Teoretiki zarot namreč verjamejo, da določeni paketki v Windows kodi lahko omogočijo vladi ZDA dostop do njihovega interneta in ga onemogočijo, kar bi se po vsej verjetnosti zgodilo v primeru vojne s Tajsko. Celoten članek lahko preberete tukaj: ComputerWorld

Nekomu se pa hlače tresejo[>:D]

43 komentarjev

OfB Open Choice Awards 2003

PC Linux Online - Spletna stran Open for Business je podelila nagrade najboljšim odprtokodnim projektom na različnih področjih. Najvidnejši nagrajenci so:
  • Najboljša distribucija: Mandrake Linux 9.1
  • Najboljše namizno okolje: KDE 3.1
  • Najboljša pisarniška zbirka: OpenOffice.org 1.1 (RC)
  • Najboljši brskalnik: Konqueror 3.1
  • Najboljši poštni odjemalec: Evolution 1.4
  • Najboljše orodje za neposredno sporočanje: Gaim 0.68
Zanimivo je, da so omenjeni nagrajenci vsi poslovenjeni ali v aktivnem postopku slovenjenja.

5 komentarjev

Nov OS iz Azije

Reuters - Japonska, Kitajska in Južna Koreja so objavile namero o izdelavi novega operacijskega sistema, ki bo predstavljal alternativo Microsoftovem. Trenutno je vse skupaj še bolj na osnovi dogovarjanj, govori pa se, da bodo za osnovo vzeli Linux, vendar ni izključeno, da bodo šli izumljat toplo vodo.

Glede na to, da je Kitajska vlada pred kratkim prepovedala uporabo tuje programske opreme v državnih institucijah, ta poteza ni veliko presenečenje.

Azijske države se nasplošno rade nagibajo k cenzuri, zato je seveda vprašanje katere dodatne module bodo vgradili.

1 komentar

Kitajska ter Google

New Scientist - Situacijo zagotovo že poznate - 1.9.2002 je kitajska vlada svojim državljanom onemogočila dostop do spletne strani Google. Razlog naj bi tičal v Googleovi funkciji pomnjenja ter prikazovanja pomnjene strani. Kitajski vladi je šlo v nos to, da so lahko nadobudneži iz Kitajske lahko brskali po straneh, po katerih vladujoči nočejo, da bi jih njihova raja lahko brala. Tako Kitajci ne morejo brskati po novičarski strani BBC, seveda pa jim je onemogočen dostop tudi do Anonymizerja, ki bi jim omogočal skrito surfanje. Za Googleom je padla tudi Altavista, čeprav ta iskalnik predpomnjenja strani ne podpira. Rešitev zanje? Parodija na Googlea, elgooG imenovana. Zadeva uporablja Googleovo bazo, a rezultate vrne napisane obratno. To je za zdaj edina najdena luknja, ki pa bo, če vprašate mene, kmalu zakrpana. Za povezavo do članka se zahvaljujem Thomasu ter se potiho zahvalim, da živimo v državi, kjer je cenzura že passe......

2 komentarja

Kitajska - internetna država?

The inquirer - Dejstvo je, da je internet eden izmed najboljših izumov, kar so se jih znanstveniki kdaj izmislili. Dejstvo je, da internet kljub ogromnemu številu ljudi, ki vsakodnevno ali občasno brodijo po internetu in iščejo podatke še vedno ni dosegel svojega viška uporabnikov, ampak le-te še vedno vztrajno pridobiva. Dejstvo je, da nekatere velike države internet šele spoznavajo. Ena izmed takih držav je Kitajska, ki ima trenutno 26.5 milijona internetnih uporabnikov, do leta 2005 pa naj bi ta številka narasla do neverjetnih 200 milijonov. To je vsekakor ogromna številka in ravno zaradi obetavnih napovedi, se lahko zgodi, da bo Kitajska postala še kako zanimiva država za razna "internetna" podjetja.

0 komentarjev

Kitajska in ukinjanje cybercafe-jev

The Register - Kitajska se zagotovo boji "bolezni", ki sliši na ime zasvojenost z internetom. Posledica te bojazni je zaprtje skoraj 2000 cybercafe-jev, po poročanju časopisa Shanghai Daily, pa naj bi v kratkem zaprli še 6000 cybercafe-jev. Ne vem, če je to glavni vzrok, gotovo pa so pri tem imela veliko razna teženja staršev, ki so se pritoževali čez internet češ, da internet škoduje duševnemu in fizičnemu zdravju njihovih otrok. No ja, še vedno bolje, kot Talibanska odločitev .

1 komentar