»

Mozilla predstavila Kraken

Konkurenca v lovkah Krakena?

vir: Wikipedia
Hexus - V današnjem svetu tekmovalnosti med spletnimi brskalniki vedno večjo vlogo igrajo sintetični testi, ki prikažejo njihovo zmogljivost in/ali hitrost. A glavna težava sintetičnih testov je, da ne pokažejo dejanskega stanja oz. ne predstavljajo hitrosti delovanja pri opravilih v resničnem svetu. To želijo popraviti pri Mozilli z novim testom, ki so ga poimenovali Kraken. Tudi ta...

49 komentarjev

Mozilla Firebird in Mozilla Thunderbird v slovenščini

Mozilla.Lugos.Si - Mozilla Firebird in Mozilla Thunderbird, novopečena samostojna programa iz Mozilline kodne osnove, sta odslej na voljo v slovenščini. Že pred časom je bil na voljo jezikovni paket XPI za namestitev slovenščine v angleški različici programov, zdaj pa sta na voljo še binarna paketa Mozilla Firebirda 0.6.1 in Mozilla Thunderbirda 0.2 za Linux in Windows. Ker so poslovenjene različice in tudi programa sama še vedno v razvojni stopnji, jih uporabljajte le za preskušanje. Veseli bomo vsake povratne informacije! V kratkem lahko pričakujete novi različici obeh programov in še dve novi različici Mozille.

4 komentarji

Mozilla Composer bo razvijalo podjetje

Mozillazine - Daniel Glazman, nekdanji Netscapov uslužbenec, je sporočil, da želi ustvariti podjetjte, ki bo nadaljevalo razvoj Composerja, Mozillinega urejevalnika spletnih strani. V svojem spletnem dnevniku je takole predstavil svojo odločitev: "Trenutno ustanavljam svoje lastno podjetje v Franciji, ki bo nadajevalo z delom na Composerju. Podjetje bo razvijalo programske rešitve za svetovni splet in ponujalo storitve za različne spletne tehnologije in odprtokodna orodja. Mislim, da bomo postali tudi del W3C... Zaželite mi veliko sreče!"

Daniel Glazman se je z razvojem urejevalnika iz Mozilline kodne osnove ukvarjal več let in je bil od novembra 2000 in julija 2003 zaposlen pri Netscape Communications Corporation. V začetku tega leta je oznanil, da želi nadaljevati razvoj Composerja, ki bi postal samostojen program, podoben Mozilla Firebirdu and Mozilla Thunderbirdu. Nadaljnja usoda Composerja je pomembna predvsem za uporabnike Linuxa, kjer je Composer edini urejevalnik spletnih strani s...

7 komentarjev

Mozilla 1.5 Beta in Mozilla Thunderbird 0.2 RC

Mozillazine - Mozilla.org je pravkar izdala Mozillo 1.5 Beta, ki prinaša predvsem novosti v odjemalcu za pošto in novice ter veliko nadgradnjo ChatZille, odjemalca za klepet po protokolu IRC. Končno smo dočakali tudi črkovalnik, ki je bil dolga leta na voljo le kot razširitev. Podrobnejše informacije o novostih, prenosu in znanih težavah lahko najdete tukaj ali pa se odpravite neposredno na prenos. Na voljo je že tudi slovenski jezikovni paket. Vabljeni k preizkušanju in poročanju o hroščih!

Scott MacGregor, ki je pred kratkim postal redno zaposlen pri organizaciji The Mozilla Foundation, pa je skoraj sočasno objavil izid prvega kandidata za izdajo Mozilla Thunderbirda 0.2. Tako je zapisano tudi v novi začrtani poti, po kateri so načrtovali sočasen izid Mozille 1.5b in Mozilla Thunderbirda 0.2 RC, skupaj pa naj bi izšli tudi končni različici obeh programov. Prenos!

12 komentarjev

Mozilla in dokumentacija

Mozillazine - Portal MozillaZine je danes objavil novico o splavitvi Projekta Orb, ki bo skrbel za pripravo dokumentacije za Mozillo. Natančneje, projekt bo pripravljal navodila za uporabo ne le programske zbirke Mozilla, ampak tudi brskalnikov Mozilla Firebird in Camino. Nekoliko nenavadno je, da je projekt odprt na SourceForge.net in ne na Mozdev.org, ki gosti veliko večino projektov, ki želijo dodati nove razsežnosti Mozilli. Zanimivo pa je tudi, da datum prijave projekta sega v marec, rezultatov pa ni prav nobenih.

Precej aktivnejši pa je projekt Firebird Help. Mozilla Firebird zaenkrat še nima pomoči, omenjeni projekt pa mu dodaja prav to. Razvijalci so nekoliko izpopolnili vmesnik za pomoč iz programske zbirke Mozilla, dodali večino navodil iz spletne strani Mozilla Firebrid in spisali še nekaj novega besedila. Razširitev priporočam vsem uporabnikom Mozilla Firebirda, če pa želite pomoč v slovenščini, obiščite stran Mozilla Firebird Slovenija.

0 komentarjev

Mozilla Firebird v slovenskem jeziku

Mozilla.Lugos.Si - Na voljo je Mozilla Firebird v slovenskem jeziku (za Tomaže)! Gre za prvo poslovenjeno različico čedalje bolj priljubljenega brskalnika, zato je prisotnih nekaj napak, ki pa bodo kmalu odpravljene. Namestite Mozilla Firebird in slovenski jezikovni paket, ter sledite navodilom, opisanim na strani za prenos slovenskega jezikovnega paketa.

Zdaj ste torej spet na vrsti vi, da nam sporočate napake, in sicer tiste, ki se tičejo prilagajanja v slovenščino. To lahko storite s komentarji na našem dopisnem seznamu. V kratkem lahko pričakujete nove jezikovne pakete, tem pa bodo sledili tudi celotni binarni paketi ua Linux in Windows.

Znane napake:
  • Okno s splošnimi nastavitvami se v okolju Window se ne prikaže
  • Napredne možnosti JavaScripta se ne prikažejo popolno
  • User Agent String je še vedno en-US (hrošč v Mozilla Firebirdu)

73 komentarjev

Primerjava Linux binarnih paketov

Slashdot - Medtem, ko lahko uporabniki Oken 'uživajo' o prečudovitih orodij, kot so InstallShield ipd., imamo uporabniki GNU/Linux distribucij na voljo binarne pakete, ki se znajo namestiti na sistem in ga tudi pripraviti do tega, da sprejme njihovo prisotnost čim manj boleče. Čeprav pravi Linuxaši prisegajo kar na izvorno kodo in PrevediSiSam™, bo koga drugega vseeno zanimala primerjava raznih paketnih oblik.

0 komentarjev

Mozilla Firebird 0.6!

Mozillazine - Dolgo smo čakali in naposled tudi dočakali. Izšel je Mozilla Firebird 0.6 -- brskalnik, ki temelji na Mozillini kodni osnovi in bo od Mozille 1.5 naprej osrednji element tega programa. Prejšnja različica je izšla decembra, zato je spisek novosti resnično dolg. Najbolj opazna sprememba je nova privzeta tema, ki temelji na Qute. Pogovorno okno z nastavitvami je povsem prenovljeno in omogoča tudi preprosto brisanje zgodovine, piškotov ... Številnih izboljšav je bil deležen tudi upravitelj zaznamkov, nova različica pa je opremljena z orodjem, ki v primeru odkritja hrošča samodejno pošlje sporočilo razvijalcem (Quality Feedback Agent). Opombe k izdaji in Dolpoteg.

19 komentarjev