»

Tomcat gre v pokoj

Slashdot - Z današnjim dnem se ameriška vojna mornarica tudi uradno poslavlja od letala Grummann F-14 Tomcat, ki je krstni let doživelo pred skoraj 36 leti in je leta 1972 začelo nadomeščati lovca/bombnika F4 Phantom II. Letalo je sposobno dosegati hitrost Mach 2.3, konstrukcija pa omogoča tudi spreminjanje geometrije kril, ki se pri večjih hitrostih zložijo bližje k trupu letala. F-14 že od začetka 90-ih let 20. stoletja nadomšča novejši F/A-18 Hornet. Tako bo edina država, ki še ima Tomcate v operativni rabi, ostal Iran, vendar je od prvotne pošiljke 79 letal, ki jih je država začela uvažati leta 1976 pred islamsko revolucijo, uporabnih le še manjše število.

86 komentarjev

Nov test: GeForce 6600 GT SLI

Pogled na dve kartici GeForce 6600GT povezanima v SLI

Slo-Tech - Za vse sladokusce le ena beseda: SLI. Senitel si je pogledal, kako se tehnologija, ki smo jo imeli priložnost preizkusiti že času Voodoojev, obnese z najhitrejšimi grafičnimi karticami danes. Kakor ugotavlja, se dve vzporedno vezani grafični kartici (v tem testu sta bili to GeForce 6600 GT), še vedno obneseta odlično. Branje obvezno.

43 komentarjev

Apache Geronimo promoviran v uradni projekt ASF-ja

TheServerSide.com - Že lani smo poročali, da je ASF (Apache Software Fundation) začel z razvojem odprtokodnega J2EE aplikacijskega strežnika. Po skoraj letu dni bivanja v t.i. inkubatorju (poseben strežnik ASF-ja, kjer so novi projekti v nekakšni čakalnici) je Geronimo očitno dovolj zrel za status uradnega Apache projekta.

Pomembnejše dobrote iz J2EE sveta, ki jih Geronimo prinaša:

  • EJB (Enterprise JavaBeans) podpora;
  • Java Transaction API ( JTA) - upravljanje s transakcijami;
  • Java Message Service ( JMS) - pošiljanje in sprejemanje sporočil ter njihov nadzor;
  • podpora za postavljanje strežnikov v gruče (clustering);
  • J2EE Management;
  • JavaMail API;
  • Java Activation Framework ( JAF) - ugotavljanje informacije o objektih oz. podatkih nasplošno (tip, podprte metode, ipd.) in
  • podpora za avtentikacijo in avtorizacijo ...

Avtorji projekta trdijo, da bo to prvi odprtokodni J2EE aplikacijski strežnik, ki bo ustrezal vsem zahtevam J2EE specifikacije. Mnogi dvomijo v to trditev, saj je celotna...

0 komentarjev

Java odslej hitrejša ?

ZDNet - IBM je predstavil namenski procesor za poganjanje javanskih aplikacij z uradnim imenom zSeries Application Assist Processor (zAAP). Namenjen je IBM-ovim velikim računalnikom (mainframe), njegova cena pa je, kot trdijo, dokaj nizka: 125 000 ameriških dolarjev na računalnik. Naj samo omenim dejstvo, da se cena IBM-ovih velikih računalnikov navadno začne pri milijonu zelencev.



Java že do sedaj normalno delovala na VelikihRačunalnikih™ VelikegaModrega™, toda namenske strojne opreme zanjo ni bilo. IBM priporoča nakup omenjenega procesorja vsem strankam, saj naj bi se tako na splošno povečala učinkovitost vseh tistih sistemov, na katerih teče Java. Razlog naj bi bil predvsem v razbremenitvi splošno namenskih procesorjev, ki potem skrbijo za druge, nejavanske procese. Splošno znano je, da je Java precej požrešna, saj zahteva veliko sistemskih sredstev za efektivno delovanje.



IBM seveda ni pozabil poudariti, da se ta investicija splača v kombinaciji z WebSphere Application Serverjem, ki...

12 komentarjev

Mednarodne nagrade za odprtokodne projekte

Slo-Tech - Na opensource.org je objavljen mednarodni natečaj za najboljše odprtokodne projekte. Nagrade so, verjeli ali ne, nekoliko skromnejše kot v Sloveniji, so pa vsekakor zelo odmevne, tako da jih nekateri, naprimer velecenjeni Slashdot, primerjajo celo z Nobelovimi nagradami.

Več o lanskih nagradah v Sloveniji najdete na straneh MID-a. Aja, pa še to: Natečaj MID-a bo letos, seveda, ponovljen :)

3 komentarji

Apache Geronimo

vir: Apache
Apache - Razvijalcem dobro znan projekt Apache, v okviru katerega lahko najdemo veliko odličnih odprto-kodnih produktov, je najavil začetek razvoja aplikacijskega J2EE strežnika pod kodnim imenom Geronimo. Strežnik bo najbrž referenčna implementacija za vse razvijalce v Javi, ki se ukvarjajo s tehnologijami kot so na primer EJB, JMX, clustering ali fail-over, podobno kot je že nekaj časa odlični Tomcat za Servlet-e in JSP-je. Natančneje o Geronimu tukaj.

0 komentarjev

Nova Apacha

Warp2Search -

Včeraj je izšla nova verzija Apache HTTP Serverja 1.3, ki je tokrat označena kot revizija 1.3.28. Nova različica ne prinaša kakšnih večjih dodatnih funkcionalnosti, saj edine spremembe napram 1.3.27 popravljeni nekateri hrošči in varnostne luknje. Prenos je že mogoč.

Tudi dvojka je dočakala svojo novo inkarnacijo, ki je tokrat oštevičena kot 2.0.47. Tudi tu novih zmožnosti ni, saj so odpravljene le nekatere varnostne luknje s hrošči. Dolvleka.

Klik!

0 komentarjev

Microsoft kupuje Macromedio?

Slo-Tech - Na spletu se je začelo šušljati, da naj bi Microsoft kupoval podjetje Macromedia. Le-ta je zanimiva predvsem zaradi grafičnih programov in ponudbe na področju spletnih tehnologij. V ozadju prevzema je Microsoftov vnovični "teroristični" napad na Sun, saj je Macromedia z izdelki MX postala eden ključnih ponudnikov tehnologije J2EE, ki bi jo Billy gotovo rad nadomestil z arhitekturo .NET. Ker pa sta Microsoft in Sun trenutno na sodišču ravno zaradi afere z Javo, se utegne zgoditi, da bo sodišče Microsoftu prekrižalo načrte. Klik!

8 komentarjev