» »

Kakšen program mi svetujete ?

strani: 1 2 »

webfreak ::

Vsakemu dokumentu je potrebno definirari doctype. No med head tage moras vpisati tole:
< !DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd" > (na zacetku in nakoncu je presledek prevec). To ti omogoci da validiras svojo stran. deklaracijo loose.dtd sem ti napisal zato, da se ne bos prevec ubadal s napakami :D . ce pa hoces jo lahko se vedno spremenis v strict. ;).

EDIT* -> ma sem budala :D No kaj sem prjavu. Ta del kode ne smes vpisat med head tage ma direkt na zacetek indexa. Se zelo upravicujem za mojo ogromno napako!!!!!! 8-O

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: webfreak ()

Edelweiss ::

In kaj s tem pridobim ? Kaj se kje kaj spremeni?
Ali je zaradi tega moja stran bolj kompatibilna?
I don't now ! :8)

webfreak ::

Ne tvoja stran ni zaradi tega kar je potrebo dodati prav popolnoma nic bolj komplicirana. S tem pridobis le da lahko stran validiras (preveris ce koda ustreza W3C strandardom). To ti lahko velikokrat pomaga pri odpravljanju tezav s prikazovanjem tvoje strani v razlicnih brskalnikih.

Edelweiss ::

To pomeni,če to vpišem med HEAD,kar si mi prej napisal bom omogočil videt tud ostalim,ki jo recimo z drugim brskalnikom niso mogli?
Ja pa sem to vpisal pa sem šel preverit na tisti link od piknica,pa mi je napisalo "Fatal Error ?? 8-O
windows-1250 pa zbrišem iz indexa ??

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Edelweiss ()

webfreak ::

OK bolj natancen opis tega kar ti ponuja < !DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">.

Vsaka stran naj bi imela med znackami < head> < /head> prejsnjo kodo. Le ta omogoci avtorju in vsem ostalim uporabnikom, da preverijo ali koda validira ali ne. Organizacija W3C, ki je vodilna v www svetu ponuja web page validator. To je program, ki stran, ki jo seveda validiras (v okence napises svoj link in pritisnes validate - > na linkih, ki ti jih je prejle objavil Picnik) prebere in odkrije vse programerske napake, ki jih je avtor strani naredil. To so napake, ki ne ustrezajo W3C standardom. Ko bos svojo stran validiral se ti bo verjetno izpisal seznam napak. Le te bos lahko z razlago, ki ji poleg napake tudi ponujajo tudi popravil. Ko bos obravil te napake pridobis kar nekaj izkusen in kmalu ugotovis katerih napak ne bos vec pocel. Pomaga pa tudi pri odpravljanju razlicnega prikaza v brskalnikih ;)

Ta vrstica ne spremeni nobenega izgleda in prav popolnoma nic ne vpliva na tvojo stran. Ce ti se kaj ni jasno ti kar uprasi. Ti bom z veseljem pomagu :D

Edelweiss ::

Webfreak,sedaj ko sem to vpisal bi ti moral mojo stran tud lepše videt a ne ??
Probaj prosim pogledat pa mi javi.Sedaj sem spremenil tole in preveril na tisti strani pa ni bilo nobenega errorja in nato sem obstoječo na serverju zamenjal z mojo prenovljeno.
Me zanima ali morda to kaj spremeni situacijo oziroma sam izgled.
Prej ti je raspadala praviš mislim,da bi sedaj morala biti boljša a ne? Ti to najbolje veš,tako daleč se pa jaz še ne spoznam.
Hvala ti !

Edelweiss ::

No prav to kar si mi ti prej napisal sem jaz v zadnjem postu spraševal.
No,hvala za zadnjo vrstico,ki si jo napisal glede pomoči oziroma odgovorov na moja vprašanja.Imaš en Zlatorog v dobrem ;) .

webfreak ::

No izgled se na zalot ni spremenil ker strani se vedno ni uspelo validirati se vedno so napake (sem poizkusil :( ) ( link).

Kolikor vidim se nahajajo se te napake:
* The HTTP Content-Type field.
* The XML Declaration.
* The HTML "META" element.

Pri tebi vidim manjka celotna vsebina head tagov.

naj ti malo pomagam pri tem:

Najprej napisi not tole:
< !DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
< html>
< head>

< title>tvoj naslov< /title>

< meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">
< meta http-equiv="imagetoolbar" content="no">
< meta name="tvoje, meta besede,i">
< meta name="description" content="kaj predstavljas -> lahko pises stavke">
< meta name="author" content="Webfreak">
< meta name="robots" content="all">
< meta name="copyright" content="SLO-Design">
< meta name="revisit-after" content="5 days">
< meta name="doc-class" content="living document">

< /head>
Tako to si skopiri cist na zacetek tvojega fajla (index.html)). pred tem se ne sme nahajati prav popolnoma nic (0) ;). Pa potem provaj validirati.

Edelweiss ::

Ma nikak mi ne rata !! Prav vse kar sem skopiral mi je pokazal na začetku poje strani zgoraj.Prava štala je nastala.8-)
Grem še probat .

webfreak ::

Ce imas na netu ti lahko pomagam uploadaj pa bomo videli kaj je narobe :D

Edelweiss ::

Čakaj takoj,minutka.

Edelweiss ::

Si videl,kakšen mišmaš ? Gulp...

webfreak ::

kaj pa kaki presledki 8-O . No ker ta neverjetni forum ne podpira objave html kode (ko bi vsaj lahko jo prikazali) je bilo potrebno narediti spredaj nekaj presledkov. Pobrisi jih in je vse ok. pa se presledek pri < /title> zbrisi pa je. :D

Edelweiss ::

Pravkar mi je pozvonila pošta,ko sem hotel poslat ta post,da mi je uspelo.8-)
Ufff...pa ni to tako enostavno.
Prosim mi povej,kaj sem sedaj dosegel s tem,ko imam to vpisano.Na kratko,da bom sploh vedel čemu služi.8-) :)

webfreak ::

Ok najprej si pridobil kot sem ti ze prej povedal moznost pregleda kode ali je pravilna. ker pa sem bil dobre volje :D sem ti naredil nastavek tudi za ostale meta tags. Sedaj lahko tam, kjer ti pise keywords vpisujes posamezne besede locene z vejicami, po katerih hoces da te ljudje iscejo. Opozarjam te da moras vsako besedo napisati samo enkrat in jo vedno lociti z vejico. Ne napisi jih prevec (max 30), kajti potem te google ne najde ravno najraje. description je opis, ki se pokaze, ko google najde tvoj page (pod linkom se izpise kratek opis -> naj ne bo predolg). potem je se nekaj nastavitev, kot so avtor in copiright to verjetno razumes (samo pove kdo je delal in ali je stran zascitena). Potem je se nakaj ostalih definicij, ki pa ti zaradi boljsega iskanja priporocam da jih obdrzis.

webfreak ::

pa se opozorilo:

na tvoji strani imas sedaj narejeno tako:

< html>
< head>
< !DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
< title>tvoj naslov< /title>
< meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">
.....................................

spremeni tako:
< !DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">

< html>
< head>

< title>tvoj naslov< /title>
< meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">

Edelweiss ::

No,da si dobre volje in voljan pomagati sem spoznal že pred dnevi.
Ja hvala za tvoje obrazložitve.To pomeni,da moram to oziroma s tem začeti tudi podstrani?
Isto to kaj si mi prej napisal potem napišem v naslednjo podstran ...itd.

webfreak ::

Ja to pomeni da moras vsako stran zaceti s tem.

za lazje razumevanje sem naredil kratko stran tako da bos videl kako izgleda :D
link Upam da bo kaj pomagalo.

Edelweiss ::

Sedaj ko pa skopiram tako kot si mi zgoraj napisal,pa mi sploh ne pokaže nič,ko v WinCommanderju 2x kliknem na index.

webfreak ::

Upam da nisi kar vsega skopiru 8-O. To je samo primer, ki naj bi ti pokazal kako definiras meta tags in doctype. No malo sem ze utrujem tako da mislim da bova z najinim razgovorom nadaljevala jutri :D. ce bos se delal si malo oglej primer ali pa poglej kak source kake strani.

kaj je narobe pa sedaj nisem pogruntal. Se pa obljubim da bom potrudil in popravil.

Edelweiss ::

Sem že rešil.Kako ti lahko en sam razmak pokvari celo stvar.8-O
No saj se bom že naučil,kako in kaj.Nobeden se ni pameten rodil.
Hvala ti res.
Tako za danes bo pa to vse.Grem še malo pogledat kaj je novega.
Sem preslišal,kaj je oni v Štanjelu nekaj grozil z dinamitom 31 ur.Grem malo prebrat,da vidim.Ajde,serbus !

webfreak ::

Ok sem ponovno sel malo na pogled tvoje strani in ugotovil da se vedno nisi prav nastavil doctypa in meta tagov.

Predlagam da pogledas link link, ki sem ti ga objavil ze vceraj in najprej napises doctype (pred njim ne sme biti nic -> nobenih meta tagov nic!!!) No potem na vrsto pride zacetek head tagov (< head>) med head tage napises meta tage, ki ti tvojo stran naredijo dostopno celotnemu svetu. V meta tags je potrebno nastaviti: keywords, description, author, copyright. To napisi sam ni ti potrebno mojega imene in mojih podatkov samo svoje napisi.

Link ti prikazuje kako zacni celoten zacetek datoteke. vse kar je je potebno da v svojem fajlu do < body> spremenis na nacin, ki je naveden v linku.
(upam da je sedaj malo bolj razjasnjen ta del :D ) Sporoci ko bos kaj popravil da ti povem ali je ok ali ne

Edelweiss ::

Webfreak,situacija je sledeča.
Odločil sem se,da začnem znova.Naredil bom spletno stran,ki bo avtorsko samo moja brez bilo kakšnih sposojenih ali pa že narejejenih plačanih templat.
Že od ranega jutra študiram tabele ter razne bloke in urejanje slik ter pisa....itd.
Še malo,pa mi bo vse pregorelo v glavi.
Sedaj je pa stvar sledeča,če jaz začnem v beležnici stvar postavljat popolnoma povdarjam popolnoma na novo se mora moj dokument glasiti kako?
Katere so prve stvari,ki jih vpišem? Enostavno prekopiram iz tiste tvoje strani "skavt"??
Tisto na netu bom pa še malo pustil ob prvi priliki pa jo bom skinil.
Torej,hvala.
Lp

webfreak ::

No zacni tako da na prazno stran prekopiras vse skupaj, kar sem ti ze prej na linku objavil. Prilimaj gor in spremeni podatke. Potem pa svojo stran zacnes graditi pod znacko < body> Tukaj gre not vse skupi od tvoje strani< /body>.

Edelweiss ::

WEBFREAK: Ti imaš brkalnik Mozilla? Ali ti narejene strani z Macromedia Dreamware MX 2004 tudi raspadajo,ki jih pregleduješ ?8-O
Hmmmm..... . Če so tvoji odgovori DA , potem pa predlagaj kateri program za delanje spletnih strani je kompatibilen za vse brskalnike ? Mislim,da takšnega programa ni,ali pač ?
Hvala za odgovore.

P.S.
Sedaj,ko včasih od kar seveda vem za ta W3C pregledujem "za foro" tud druge internetne strani,opažam,da imajo vse strani napake.Malokatera se najde,da je popolna - med osebnimi mislim.
Ja moram še to pripisat: preveril sem stran od Nuše Derenda pa isto napiše:
THIS PAGE NOT VALID!!
Zanimivo,pa firma jo je naredila,ki si s tem služi kruh?!8-O
Vprašanje se glasi: Tudi profesionalci torej delajo strani z napakami ??

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Edelweiss ()

webfreak ::

Kar se tice pregledovana je vcasih zelo tezko narediti veljavno spletno stran. Se posebej ce delas s CSS, kajti zadovoljiti je potrebno vec zahtev. Prva je da se stran prikazuje v vseh brskalnikih enako, druga da validator pohvali tvojo stran in tako dalje. Vem pa da slovenske firme bolj malo pozaijo na to ali napisejo veljvno ali neveljavno kodo. No kakor hocejo -> ce bom narocal jaz (>:D tezko verjetno :D) bodo mogli napisati veljavno kodo.

Glede vprasanja o tem s cem bi izdeloval stran je sedaj zate kar primeren DW. Naredil ti bo "pregledno" in vsaj nekoliko "citlivo" kodo. Da pa se bo stran prikazovala enako v vseh brskalnikih je zelo tezko, kajti poznati je treba zelo dobro kake "bage" imajo posamezni brskalniki in kako se jih obide. Za enkrat se lahko zadovoljis s tem da naredis stran najprej vidno v IE potem pa si nalozis na racunalnik se Mozillo Firefox. To ti je sele dober brskalnik. Dodatno si lahko uklopis tudi veliko webdeveloperskih funkcij. Res ql stvar. Drugace pa tako kot sem ti rekel najprej vidno v IE potem pa se potrudi in dodelaj se za FF. :D

Edelweiss ::

To pomeni,da glede nato,da sem totalni "beginner" je bila tista moja prva,ki sem jo naredil zadovoljiva a ne?
Sem danes malo si vzel čas in sem brskal predvsem po "osebnih straneh" in kaj vse vidiš!!8-O .Porazno.Jaz dam predvsem na estetiko.Ampak ko malo brskaš vidiš,da ljudje naredijo stran SAMO zato,da jo imajo,ne gledajo pa na vizualne učinke.
Mene pritegnejo predvsem lepo oblikovane estetko narejene strani, normalno z vsebino,ki me zanima.

dr_gee ::

Veliko je tudi strani, ki imajo zelo lepo oblikovan design, vendar ga zapravijo s slabo vsebino. Veliko folka ma na spletnih straneh spisana imena prijateljev, 3 vici stare že 5 let, neke novice z leta 2k, opis kompa(pa boli mene Qrac, ka maš ti za enga kompa) en lep primer je tista harrypotter stran, ki omogoča da si vsak bedak naredi en page in pol tam piše starost, barva oči, las, zob pa ne vem še kej pa povejte koga zanimajo ti podatki od vsakega idiota in to je na matkurji pol vsakič samo 10 povezav do osebnih harryp. strani. Mislim ej, če to ni mučenje strežnika...

webfreak ::

AMEN!!!!! :D

PicNiK ::

Pa tiste domače strani ki vsebujejo vse možne barve, marvičasto ozadje, miljone GIF animacij(GRRR!) in pisavo times new roman.

Primer: http://www.angelfire.com/mb2/sebastijan/
http://www2.arnes.si/~oskrpre2s/ucenci/...
Seznam SLO torrent trackerjev: torrenti.atwebpages.com

webfreak ::

Tukaj je zelo dobra ideja kako narediti dobo - pravzaprav neverjetno spletno stran : link. :D :D :D

Edelweiss ::

No ta stran ni slaba.
Bit-freak popolnoma se strinjam s teboj.Kaj vse mora človek prebrat na netu,da ti kre na kozlanje.Ajde bok.8-)

webfreak ::

Moj komentar se seveda nanasa na vsebino filmcka, ki se ti zavrti :D

dr_gee ::

Nebi rekel če bi se ljudje s tega učili, ampak ko je tega že 5let neažuriranega shita 1/2 googla in pa več ko 3/4 matkurje je pa to, to!

webfreak ::

No pa se nekaj. ko sem malo pogledal linke, ki jih je objavil bit-freak sem naletel na zelo zanimivo stvar. Si ste videli tidti dobrodosli...bla bla. No sej ce bi bil kako drugace postavljen izbrana kaka druga pisava ali pa bi imel kako drugo velikost fajla OK. Ma se meni zdi da ko sem naredu eno od prvih strani (ne da bi se zdele sicer hvalu sej vem da je obupen pa vseen) sem naredu tud "podoben" gif. Zelo zanimivo je to da je njegov popolnoma enako velik, izbrane so enake barve, dimenzije,.... -> pomoje ste skapirali point a;( . Folk bi mogu spoznat da so stvari, ki so jih naredili drugi, kako bi se izrazil avtorjeve. Za lastno uporabo pa je potrebno ali poprositi avtorja za dovoljenje ali pa vzeti v roko misko in tipkalo ter ustvariti nekaj novega in boljsega.

Edelweiss ::

Sedaj če bi lahko bi slišal,da ploskam !

webfreak ::

lahko recem samo :D

dr_gee ::

webfreak, kater link sem jaz objavu?

webfreak ::

sorry tipkarska napaka se opravičujem -> picnic
strani: 1 2 »


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zunanja tekstovna datoteka

Oddelek: Izdelava spletišč
18603 (500) Ziga Dolhar
»

charset v phpbb forumu

Oddelek: Izdelava spletišč
9890 (827) Tic
»

problem pri novi strani

Oddelek: Izdelava spletišč
6457 (344) Tody
»

Charseti v html

Oddelek: Izdelava spletišč
7593 (447) R33D3M33R
»

PHPBB2 in pošiljanje pošte v slovenščini (Č)

Oddelek: Izdelava spletišč
11627 (485) Tito

Več podobnih tem