Forum » Pomoč in nasveti » Ali je to pregrevanje grafe?
Ali je to pregrevanje grafe?
crvek ::
Danes me je med igranjem igre Prince of Persia dvakrat prekinil čuden ekran, in sicer s pokončnimi črtami raznih barv, ki so potekale po celonem ekranu. Pomagalo je samo reset. Zanima me, ali je to pregrevanje grafične, imam pa Sapphire Radeon 9800 pro (128 MB). Če so moje domneve pravilne mi prosim napišite, kako se da "ohladiti" grafo (postopek), če pa moje domneve niso pravilne, pa prosim pomoč. Ostala konfiguracija: matična MSI K7N2 delta 400, Athlon XP 2500+, 512 MB DDR 400, Win 98. Mislim, da se mi tudi procesor malo preveč greje, vendar zaenkrat ni panike (neobremenjen cca. 48 stopinj C, obremenjen pa cca. 58-60 stopinj C).
Fury ::
Al to, al pa kaksen driver bug.
Probaj to:
Odpri ohisje, zraven postavi en sobni ventilator, ki naj piha not.
Igraj princa cel dan Ce se ne zgodi se zadeva pregreva.
Proti pregrevanju definitivno pomaga prepih v ohisju. Spredaj spodaj cimvec hladnega zraka not, zadaj zgoraj cimvec toplega ven.
Mal si preber clanke na tem sajtu
EDIT: Mozno je tut, da mas presvoh napajanje? Kaj mas zaen napajalc?
Probaj to:
Odpri ohisje, zraven postavi en sobni ventilator, ki naj piha not.
Igraj princa cel dan Ce se ne zgodi se zadeva pregreva.
Proti pregrevanju definitivno pomaga prepih v ohisju. Spredaj spodaj cimvec hladnega zraka not, zadaj zgoraj cimvec toplega ven.
Mal si preber clanke na tem sajtu
EDIT: Mozno je tut, da mas presvoh napajanje? Kaj mas zaen napajalc?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Fury ()
OZZY ::
To se je zgodil že dostim- tudi meni. Ampak ne v igri temveč na dekstopu. Pol pa sem se pogovarjal z enim serivserjem, ki je rekel, da gre lahko za defektno kartico- pač da je nekaj odpovedalo ali pa driver bug-
Samo sem pol nekaj pogruntal. če inštaliram prvo drajverje od plate in pol kartico je deloval brez problema. Če pa sem inštaliral prvo drajverje od kartice in pol od plate pa je slej ko prej prišlo do tega problema. tako da je šlo pri meni za driver bug, ker kartice je po prvem načinu potem delovala BP.
Samo sem pol nekaj pogruntal. če inštaliram prvo drajverje od plate in pol kartico je deloval brez problema. Če pa sem inštaliral prvo drajverje od kartice in pol od plate pa je slej ko prej prišlo do tega problema. tako da je šlo pri meni za driver bug, ker kartice je po prvem načinu potem delovala BP.
Go with the flow.
nicjasno ::
Mogoce bi pomagalo naloziti kak resen operacijski sistem. Recimo win2k/xp .
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com
Zakaj imate toliko proti Win 98? Velika velika večina programov (uporabniški, igre, glasba itd.) dela na 98-tki, kar za XP-je ni mogoče trditi, zato bom verjetno še nekaj časa ostal na 98-tki. Sicer pa ne govoriti o nekem "resnem" operacijskem sistemu, saj ga ma 99% vseh ljudi samo zato, da računalnik dela in ne zato, da bi z njim delali "nevamkakopomembne" stvari. Zato je tako ali tako vseeno, kateri winsi so gor.
Glede napajalnika pa ne vem, kupljen je bil pri e-misiji (megahit) v MB, je 400 Watt-ni in ima 120 mm ventilator. Mislim, da mi v tej trgovini niso prodali nekega sranja, zato mislim da ni napajalec.
Pri inštalaciji sem upošteval, da grejo najprej driverji od matične, nato directX in na koncu od grafične, zato tudi to po mojem ne more biti vzrok.
Kišta ravno ni nevemkako prevetrena, saj imam na zadnji strani zgoraj samo en ventilator za odvajanje zraka. Sem pa na sprednji strani ohišja odstranil kovinske ploščice na mesth, kjer pridejo veliki pogoni, na zadnji strani pa dve za PCI naprave. Trenutno kaže temperaturo sistema 38 stopinj C.
Če ima kdo še kakšno konstruktivno in pametno idejo, naj jo izkašlja tukaj.
Glede napajalnika pa ne vem, kupljen je bil pri e-misiji (megahit) v MB, je 400 Watt-ni in ima 120 mm ventilator. Mislim, da mi v tej trgovini niso prodali nekega sranja, zato mislim da ni napajalec.
Pri inštalaciji sem upošteval, da grejo najprej driverji od matične, nato directX in na koncu od grafične, zato tudi to po mojem ne more biti vzrok.
Kišta ravno ni nevemkako prevetrena, saj imam na zadnji strani zgoraj samo en ventilator za odvajanje zraka. Sem pa na sprednji strani ohišja odstranil kovinske ploščice na mesth, kjer pridejo veliki pogoni, na zadnji strani pa dve za PCI naprave. Trenutno kaže temperaturo sistema 38 stopinj C.
Če ima kdo še kakšno konstruktivno in pametno idejo, naj jo izkašlja tukaj.
Mavrik ::
Aja? In točno kateri programi ter igre ne delajo na Win2k/XP?
Priporočajo ga pa zato, ker sta ta dva operacijska sistema neprimerno bolj stabilna in imata manj hroščev ter problemov z driverji kot W98.
Priporočajo ga pa zato, ker sta ta dva operacijska sistema neprimerno bolj stabilna in imata manj hroščev ter problemov z driverji kot W98.
The truth is rarely pure and never simple.
Mavrik, verjetno si malo mlajšega datuma, zato ne uporabljaš kakšnih iger za otroke, starosti 2, 3 ali 4 leta. Igre, ki ne delajo na XP-jih, so igre od DZS-ja ali Mladinske knjige (Maček Muri, Raziskovanje telesa (Kostko), Raziskovanje sveta, itd.). Mi malo starejši moramo misliti tudi na te stvari, zato XP-ji niso najbolj primerni.
apachee ::
Crvek ma jst te preprosto ne razumem. Najprej prosiš za pomoč oz. nasvet glede nekega problema. Sam si celo pomislil da gre mogoče za problem z driverji. In ko ti ljudje svetujejo da pomisli na novejši OS, se upreš ??? Ma men ni jasno zakaj? In glede teh iger -> imam tud s tem izkušnje ko sem delal na OŠ in ti rečem da tud to tam dela sam je treba znat . Vsekakor še enkrat razmisli o Win 2k/XP, ker ti bo VELIKO problemom ki ji imaš z računalnikom takrat preprosto izginilo.
You can't win without The Finn!
apachee ::
Ne mi zamert ampak zakaj si kupu tako hudo mašino če maš zdej gor win98? Škoda keša, zaenkrat.
You can't win without The Finn!
Se opravičujem vsem, ki sem jih mogoče užalil s svojim pisanjem. Mogoče bi temu dejal: "Stara navada, železna srajca." Sicer pa je lastnost VELIKIH tudi v tem, da spoznajo in priznajo svoje napake.
Sicer pa mi nekako ne gre v glavo, da bi operacijski sistem imel takošno veliko vlogo pri moji težavi. OK, verjetno sem res v zmoti, zato bom poskusil z XP-ji.
Apachee, ker praviš, da znaš usposobiti stare igre v XP-jih, te prosim, da mi opišeš postopek, kar mislim, da bo zanimivo tudi še za koga drugega. Predstavljaj si, da imaš moj računalnik brez sistema, inštalacijski CD z XP-ji ter igrici Maček Muri in Raziskovanje sveta, ki morata delovati na tej mašini. Kako naprej????????
Sicer pa mi nekako ne gre v glavo, da bi operacijski sistem imel takošno veliko vlogo pri moji težavi. OK, verjetno sem res v zmoti, zato bom poskusil z XP-ji.
Apachee, ker praviš, da znaš usposobiti stare igre v XP-jih, te prosim, da mi opišeš postopek, kar mislim, da bo zanimivo tudi še za koga drugega. Predstavljaj si, da imaš moj računalnik brez sistema, inštalacijski CD z XP-ji ter igrici Maček Muri in Raziskovanje sveta, ki morata delovati na tej mašini. Kako naprej????????
ToniT ::
@crvek:
Maček Muri dela brez problema na XP-jih, za Kostkota in Raziskovanje sveta (pa tudi za Enciklopedijo narave in še kaj drugega....) pa obstajajo popravki za XP-je, ki jih dobiš tukaj.
Mavrik, verjetno si malo mlajšega datuma, zato ne uporabljaš kakšnih iger za otroke, starosti 2, 3 ali 4 leta. Igre, ki ne delajo na XP-jih, so igre od DZS-ja ali Mladinske knjige (Maček Muri, Raziskovanje telesa (Kostko), Raziskovanje sveta, itd.). Mi malo starejši moramo misliti tudi na te stvari, zato XP-ji niso najbolj primerni.
Maček Muri dela brez problema na XP-jih, za Kostkota in Raziskovanje sveta (pa tudi za Enciklopedijo narave in še kaj drugega....) pa obstajajo popravki za XP-je, ki jih dobiš tukaj.
ToniT, najlepša hvala.
Pri tem bi imel še eno vprašanje: Je za te igre pomembno, kakšen datotečni sistem izbereš pri inštalaciji (FAT 32 ali NTFS ali nekaj podobnega)? Ker po logiki stvari ima verjetno tudi to vpliv na delovanje teh in malo starejših iger, saj so prilagojene za datotečni sistem FAT in ne na tistrega, ki ga uporablja XP. Ker je pri inštalaciji XP-jev možno uporabiti ali enega ali drugega, bi rad uporabil tistega, ki je primernejši.
Pri tem bi imel še eno vprašanje: Je za te igre pomembno, kakšen datotečni sistem izbereš pri inštalaciji (FAT 32 ali NTFS ali nekaj podobnega)? Ker po logiki stvari ima verjetno tudi to vpliv na delovanje teh in malo starejših iger, saj so prilagojene za datotečni sistem FAT in ne na tistrega, ki ga uporablja XP. Ker je pri inštalaciji XP-jev možno uporabiti ali enega ali drugega, bi rad uporabil tistega, ki je primernejši.
ToniT ::
Za programe, ki delajo po windowsi ni pomembno, kateri datotečni sistem imaš. Nekateri DOS programi imajo probleme z NTFS (jaz še sicer nisem imel teh problemov, vendar baje obstajajo).
NTFS bo čisto v redu, še posebej zaradi zaščite pred otroci (in njihovimi prijatelji, ki kao vse obvladajo.... ).
NTFS bo čisto v redu, še posebej zaradi zaščite pred otroci (in njihovimi prijatelji, ki kao vse obvladajo.... ).
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Programi DZS v WinXP SP2??!Oddelek: Programska oprema | 3422 (2001) | ToniT |
» | igre za malo mlajše?Oddelek: Igre | 5352 (4986) | ffka |
» | Katere igreOddelek: Igre | 1260 (1158) | reptilia |
» | Moderna tehnologija in otrociOddelek: Loža | 1941 (1263) | SebaR |
» | Težave z Realtek AC97 AUdioOddelek: Zvok in slika | 1516 (1430) | motorist |