Forum » Strojna oprema » Procesor dela samo pod določenim pritiskom ??
Procesor dela samo pod določenim pritiskom ??
iskra ::
Danes sem stopil korak nazaj, kar se tiče hlajenja v mojem računalniku. Odstranil sem CPU vodni blok in cevi ter začasno ugasnil preglasno pokvarjeno črpalko. Kupil sem Zalmanov 7000A Al-Cu hladnilnik in ga, kot otrok, ki je pravkar dobil nove Lego kocke, takoj montiral v škatlo.
* * *
Ko sem pritisnil stikalo za vklop pa se je oglasila "policijska sirena" v imenu mame plošče Ajajaj ... Ker računalnika nisem mogel nikakor zagnati, sem moral h cimru obiskat strica googla, ki ima vedno kako modrost zame. Zavijanje matične plošče označuje BAD PROCESSOR . Prijel sem se za glavo in ko sem prišel iz šoka takoj vse razmontiral. Odstranil sem hladilnik, misloč, da sem ga preveč zatisnil (ni bilo nekoč nekje govora o 20kg pritisne sile?).
V glavnem, plošča je kar naprej piskala pa če sem se postavil na trepalnice in spihal čist vse čipe na matični plošči. Nato sem obupal. Namontiral sem hladilnik na procesor vendar ga nisem do konca privil. Tako ali drugače, ga bom spet vzel dol. In še zadnji pritisk na stikalo za vklop, češ, saj nima veze, in glej zlomka -- računalnik se normalno zažene. Seveda sem ga moral ugasniti, da sem dodal še termalno pasto
Torej, kje se skriva problem? Je procesor že tako "sprešan", da pod nižjim ali višjim pritiskom ne dela? Se je komu že pripetilo kaj podobnega?
* * *
Ko sem pritisnil stikalo za vklop pa se je oglasila "policijska sirena" v imenu mame plošče Ajajaj ... Ker računalnika nisem mogel nikakor zagnati, sem moral h cimru obiskat strica googla, ki ima vedno kako modrost zame. Zavijanje matične plošče označuje BAD PROCESSOR . Prijel sem se za glavo in ko sem prišel iz šoka takoj vse razmontiral. Odstranil sem hladilnik, misloč, da sem ga preveč zatisnil (ni bilo nekoč nekje govora o 20kg pritisne sile?).
V glavnem, plošča je kar naprej piskala pa če sem se postavil na trepalnice in spihal čist vse čipe na matični plošči. Nato sem obupal. Namontiral sem hladilnik na procesor vendar ga nisem do konca privil. Tako ali drugače, ga bom spet vzel dol. In še zadnji pritisk na stikalo za vklop, češ, saj nima veze, in glej zlomka -- računalnik se normalno zažene. Seveda sem ga moral ugasniti, da sem dodal še termalno pasto
Torej, kje se skriva problem? Je procesor že tako "sprešan", da pod nižjim ali višjim pritiskom ne dela? Se je komu že pripetilo kaj podobnega?
kajzer ::
Js sem par dni nazaj box cooler nekot cudno gor dal (tk da sem klipsno komi zapel -> večji pritisk na proc) in je plata res kr neki tulila oz. zavijala. Nato sem ga popravu in je blo OK.
Najbolj zanimivo pa je to, da je plošča zavijala naprej, tudi če sem vstavil procesor brez hladilnika (sem šel na riziko ). Je morda to znak, da bo šel procesor počasi rakom žvižgat?
Sem na vijakih ... nazadnje je bil na socket pritrjen 300 gramski box hladilnik kake tri mesece, od tam dalje pa samo vijaki ...
delfinus ::
Vsekakor poskodba na socketu oz na eni izmed vezic oz kontaktu. Lahko, da je kaksna povezava pocena in pride do kontakta zgolj samo ob doloceni sili. Zadevo resis s pomocjo izkusenega elektronika. lp, D.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | [OPOZORILO]Skylake procesorji se lahko upognejo!Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 3230 (2194) | boogie_xlr |
» | Računalnik se ne prižgeOddelek: Pomoč in nasveti | 17841 (13964) | G_mAn |
» | Ulra66 Bios is not installed - kaj naj naredim?Oddelek: Pomoč in nasveti | 1762 (1427) | amigo_no1 |
» | crknu laptop - matična ali procesor?Oddelek: Pomoč in nasveti | 2156 (1889) | JayKay |
» | Odpovedal računalnikOddelek: Pomoč in nasveti | 1954 (1436) | gt55gre |