Forum » Elektrotehnika in elektronika » kontrola napetosti baterij
kontrola napetosti baterij
Cuoresportivo ::
Mene zanima kako bi naredil vezje z diodami , ki bi kazalo napetost oz kolk so baterije še polne? Lahko je samo dvobarvna paleta diod, bilo bi pa naj 5-7(max) diod. Napetost pa je cca 6 V, namreč gre se za nadzor napetosti za 5 nimh akumulatorjev na avtomobilskem modelčku 1:8.Vezje bi naj bilo čim manjše. Prosil bi, če ma kdo kako shemo čimbolj simple vezja.
Zanima me pa še nekaj. Vem da je nekje na slo-techu na forumu bila tema DALJINSKI VKLOP pcja, vendar jaz tega nisem našel. Rad bi nardil ta daljisnki vklop, pa me zanima , če ma kdo kak link za to temo.
Hvala že vnaprej.
Zanima me pa še nekaj. Vem da je nekje na slo-techu na forumu bila tema DALJINSKI VKLOP pcja, vendar jaz tega nisem našel. Rad bi nardil ta daljisnki vklop, pa me zanima , če ma kdo kak link za to temo.
Hvala že vnaprej.
lep pozdrav(best regards)
- spremenil: Cuoresportivo ()
Tugo ::
simple vezje al pa kompleksno. ga ni. univerzalnega vsaj. lahko ti bo neki delal, ampak ne bo niti 20% natančno. že glede na to ali bojo baterije stare ali nove je razlika, kaj šele od proizvajalca oz., ko jih obremeniš. ni vredno truda! še to: potek praznenenja baterij NI linearen in zato ni mogoče narediti kaj takega.
lp, T.
lp, T.
barbarpapa1 ::
Pozdravljen
Sicer sem strojnik, sem pa nedolgo tega sodeloval pri razvoju izdelka, ki vsebuje nekaj podobnega, kot bi rad ti imel. Kot je že moj predhodnik omenil, direktne metode za to (najverjetneje) ni, sama napetost pa ti ne da nobene informacije o kapaciteti baterij. Da dobiš vsaj približno sliko o kapaciteti, moraš baterijo med meritvijo obremeniti z nekim bremenom, in nato na podlagi toka, ki steče in pa posedanja napetosti nekako dobiš informacijo, koliko "življenja" je še v bateriji. Ker pa zadeva ni linearna, moraš izvesti celo vrsto meritev pri različnih stanjih baterije, da dobiš približno neko sliko, kaj se z baterijo sploh dogaja.
Vem, da ti to niti približno ne bo pomagalo ustvariti vezja, bo moral kak elektronik kaj povedati...
LP
Jože
Sicer sem strojnik, sem pa nedolgo tega sodeloval pri razvoju izdelka, ki vsebuje nekaj podobnega, kot bi rad ti imel. Kot je že moj predhodnik omenil, direktne metode za to (najverjetneje) ni, sama napetost pa ti ne da nobene informacije o kapaciteti baterij. Da dobiš vsaj približno sliko o kapaciteti, moraš baterijo med meritvijo obremeniti z nekim bremenom, in nato na podlagi toka, ki steče in pa posedanja napetosti nekako dobiš informacijo, koliko "življenja" je še v bateriji. Ker pa zadeva ni linearna, moraš izvesti celo vrsto meritev pri različnih stanjih baterije, da dobiš približno neko sliko, kaj se z baterijo sploh dogaja.
Vem, da ti to niti približno ne bo pomagalo ustvariti vezja, bo moral kak elektronik kaj povedati...
LP
Jože
Elektronik tuki :))
Pred parimi leti sem delal merilec kapacitete. In ker ni bilo nobenega pametnega nikjer, sem moral začeti iz nule.
Problem vsega je, da pade napetost pri nekaterih baterijah (oz. za tiste, ki bojo pikolovski NiMh ali NiCd akumulatorji) prej na nulo, kot pri drugih. No in ravno zato sem delal merilec, da sem sploh vedel koliko kapacitete so sploh še dobri. Vsaka baterija ima pri določeni napetosti drugačno kapaciteto!
Pri svinčenih akumulatorjih je to veliko bolj enostavno.
Da bi vedel kdaj boš moral dat ponovno polnit akumulator se boš moral navaditit na svoj instinkt in posluh (kolk hitro ti še elektromotorček dela ;)
Če te zanima pa še karkoli v zveszi s tem, pa kar vprašaj.
lp, T.
Pred parimi leti sem delal merilec kapacitete. In ker ni bilo nobenega pametnega nikjer, sem moral začeti iz nule.
Problem vsega je, da pade napetost pri nekaterih baterijah (oz. za tiste, ki bojo pikolovski NiMh ali NiCd akumulatorji) prej na nulo, kot pri drugih. No in ravno zato sem delal merilec, da sem sploh vedel koliko kapacitete so sploh še dobri. Vsaka baterija ima pri določeni napetosti drugačno kapaciteto!
Pri svinčenih akumulatorjih je to veliko bolj enostavno.
Da bi vedel kdaj boš moral dat ponovno polnit akumulator se boš moral navaditit na svoj instinkt in posluh (kolk hitro ti še elektromotorček dela ;)
Če te zanima pa še karkoli v zveszi s tem, pa kar vprašaj.
lp, T.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tugo ()
huh, vidim , da se eni kar spoznate na zadeve. Kaj pa kaj podobnega tistim kontrolnikom ko so za avtomobilske 12 v akumulatorje?
ne vem kaj misliš tole pod kontrolnike.
ampak hec pri svinčenih akumulatorjih je, da 12V pri neobremenjenem akumulatorju pomeni 0%, 13V pa 100%... 12.4V je 40%... je linearen in zato lahko narediš prikaz polnosti. pri NiCd in NiMh ne moreš ker ni tako. v glavnem edino kar bi lahko naredil je, in še to s poskušanjem, da bi naredil vezje, ki bi ti pokazalo kdaj bojo baterije kmalu prazne. se pravi, da se ti bo lučka (ledica) vklopila, ko bojo baterije kmalu za nafilat. to bi bilo edino nekaj približnega, pa še to vprašanje, če bi ti to sploh kaj pomagalo.
ne vem, če se ti tole splača. predlagaj kaj drugega, kar bi bilo malo bolj zanimivo in uporabno, ker tole te bo po tem, ko boš naredil, minilo :) Verjemi ;)
lp, T.
ampak hec pri svinčenih akumulatorjih je, da 12V pri neobremenjenem akumulatorju pomeni 0%, 13V pa 100%... 12.4V je 40%... je linearen in zato lahko narediš prikaz polnosti. pri NiCd in NiMh ne moreš ker ni tako. v glavnem edino kar bi lahko naredil je, in še to s poskušanjem, da bi naredil vezje, ki bi ti pokazalo kdaj bojo baterije kmalu prazne. se pravi, da se ti bo lučka (ledica) vklopila, ko bojo baterije kmalu za nafilat. to bi bilo edino nekaj približnega, pa še to vprašanje, če bi ti to sploh kaj pomagalo.
ne vem, če se ti tole splača. predlagaj kaj drugega, kar bi bilo malo bolj zanimivo in uporabno, ker tole te bo po tem, ko boš naredil, minilo :) Verjemi ;)
lp, T.
ja jaz sem si zamilslil, da bi kazalo kako polne so še baterije ja. recimo 5 zelenih ledih in 2 rdeči. DA bolj prazno vedno manj jih gori. če je pa preveč komplicirano te pa tak ne bom delal oz če ni uporabno in natačno .
T0RN4D0 ::
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | 9V na 12VOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2597 (1083) | dreta |
» | Arduino na baterije 16850Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2084 (1738) | |
» | Postavitev AP ki bi se napajal na solarno energijoOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2614 (1944) | svizec75 |
» | Baterije nimh ali nicd kaj je boljeOddelek: Loža | 1797 (1588) | XPSISTEM |
» | kapaciteta polnilnih baterijOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 7445 (7057) | door_man |