Forum » Kaj kupiti » Mreža
Mreža
azislo ::
Lepo pozdravljeni !
Imam namen povezati ( v raziskovalne namene ) v mrežo dva računalnika.Torej AMD 2500+ z integrirano mrežno kartico in Pentium 133 ( zaenkrat še brez mrežne kartice ) .Zanima ali lahko kupim prvo mrežno kartico ki jo vidim v trgovini, ali pa potrebujem kakšno strarejšo ki bi delovala na 133ki.
Se priporočam za nasvete
Mejte se !
AZI
Imam namen povezati ( v raziskovalne namene ) v mrežo dva računalnika.Torej AMD 2500+ z integrirano mrežno kartico in Pentium 133 ( zaenkrat še brez mrežne kartice ) .Zanima ali lahko kupim prvo mrežno kartico ki jo vidim v trgovini, ali pa potrebujem kakšno strarejšo ki bi delovala na 133ki.
Se priporočam za nasvete
Mejte se !
AZI
Dead_Eye ::
Če ima 133-ka prost pci slot lahko vstaviš noter vsako mrežno, drugače rabiš ISA.
The one and only
r5r ::
mazy:
Na nekaterih cenikih se lahko zasledijo mrezne z isa vodilom, vendar so 5x drazje od tistih, ki uporabljajo pci vodilo.
azislo:
Predvidevam, da imas na maticni plosci 4x pci in 3x isa vodila. Tako da je najbolje, da gres v kaksno rac. trgovino in kupis za okoli 2 tisoc realtek-ovo kartico(ta cenejsa). Dela od win98 naprej, v linux-u tudi.
Za povezavo 2 racunalnikov lahko uporabis cross-over UTP kabel, ki omogoca hitrost le 10Mbit/s (imam izkusje - preverjeno), cetudi so mrezne 10/100. Za hitrejso povezavo uporabis switch in navadne patch UTP kable.
Na nekaterih cenikih se lahko zasledijo mrezne z isa vodilom, vendar so 5x drazje od tistih, ki uporabljajo pci vodilo.
azislo:
Predvidevam, da imas na maticni plosci 4x pci in 3x isa vodila. Tako da je najbolje, da gres v kaksno rac. trgovino in kupis za okoli 2 tisoc realtek-ovo kartico(ta cenejsa). Dela od win98 naprej, v linux-u tudi.
Za povezavo 2 racunalnikov lahko uporabis cross-over UTP kabel, ki omogoca hitrost le 10Mbit/s (imam izkusje - preverjeno), cetudi so mrezne 10/100. Za hitrejso povezavo uporabis switch in navadne patch UTP kable.
And it makes me wonder.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: r5r ()
sash ::
Zadevo sem včasih uporabljal in preverjeno dela z UTP cross kablom na razdalji 70+ metrov tud na 100 Mbps
--------------------
Think different...
TOROiD Group
Think different...
TOROiD Group
hruske ::
r5r, ker je privzeto nastavljeno na samozaznavo, ti oba lavfata samo na 10 mbit. Enega moras nastaviti na 100mbit full duplex, potem se bo pa tud drugi prilagodil.
poskusi.
poskusi.
mazy ::
ja samo moja stara 486ka nima pci vodil tak da bi nuco isa mrežno al pa nek pretvornik iz isa na pci če se dobi?
ali3n ::
mazy - poglej med oglasi na Slotechu ali na www.bolha.com ; sigurno bos kaj nasel (za mali denar - do 2k sit max..)
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."
No , cross-over kabel sem sam naredil s sivanko in kladivcem (nisem imel se klesc) tako, da je bolj svoh vlekel na 100mb , ko sem nastimal obe na 10mb pa je delal super. No vec nisem dal, ker sem bil ze s tem uspehom zelo zadovoljen - matru sem se 2 ure
And it makes me wonder.
Poldi112 ::
Kladivo ok, ampak zakaj pa sivanka? Jaz sem samo s kladivom cez vec jezickov naenkrat usekal (ok, ene 10x nezno) in je bilo narejeno.
Sivanka za to, da lahko zobcke ven poberes in iz konektirja, ki je ze bil prikjucen na kabel.
And it makes me wonder.
Lith ::
jst mam še neki ISA materiala - 3Com Etherlink III Combo (ima UTP in BNC) za 1,5k bi se lahko znašla pri tebi --> ZS
azislo ::
r5r: Za povezavo 2 racunalnikov lahko uporabis cross-over UTP kabel, ki omogoca hitrost le 10Mbit/s (imam izkusje - preverjeno), cetudi so mrezne 10/100. Za hitrejso povezavo uporabis switch in navadne patch UTP kable.
Hmmm..
Doma imam 10m navadnega kabla za postavitev mreže, kakšne hitrost ta sploh dosega?( 10mbit/s ? ).In zakaj bi moral uporabiti cross-over UTP kabel če omogoča hitrost le 10Mbit/s ?
AZI
Hmmm..
Doma imam 10m navadnega kabla za postavitev mreže, kakšne hitrost ta sploh dosega?( 10mbit/s ? ).In zakaj bi moral uporabiti cross-over UTP kabel če omogoča hitrost le 10Mbit/s ?
AZI
ali3n ::
Preberi si članek Ehternet - najdeš ga tule.
- "Rozi vidm." "S psom!"
Daedalus ::
>Doma imam 10m navadnega kabla za postavitev mreže, kakšne hitrost ta sploh dosega?( 10mbit/s ? ).In zakaj bi moral uporabiti cross-over UTP kabel če omogoča hitrost le 10Mbit/s ?
Cross kabl rabiš za direktno povezavo dveh PC-jev brez huba/switcha. Brez cross kabla boš pač mogo nabavit hub ali switch.
Aja, pa članek si le preberi
Cross kabl rabiš za direktno povezavo dveh PC-jev brez huba/switcha. Brez cross kabla boš pač mogo nabavit hub ali switch.
Aja, pa članek si le preberi
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Daedalus ()
Cross-over je najcenejsa resitev:
2 konektorja po 70SIT pa potem meter kabla je 100SIT. => 2*70SIT + 10m*100SIT = 1140 SIT
Navadna s switchem:
4 konektorji, pa en switch. => 4*70SIT + 10m*100SIT + 5000SIT = 6140 SIT
Sicer se tistih 10MB ne razlikuje velik od 100MB, ce ne prenasas kaksnih velikih datotek(okoli 100MB) in se ti ne gre za cas ...
Za zacetek je dobr met cross-over, potem pa, ko imas 3 racunalnike pa se switch.
2 konektorja po 70SIT pa potem meter kabla je 100SIT. => 2*70SIT + 10m*100SIT = 1140 SIT
Navadna s switchem:
4 konektorji, pa en switch. => 4*70SIT + 10m*100SIT + 5000SIT = 6140 SIT
Sicer se tistih 10MB ne razlikuje velik od 100MB, ce ne prenasas kaksnih velikih datotek(okoli 100MB) in se ti ne gre za cas ...
Za zacetek je dobr met cross-over, potem pa, ko imas 3 racunalnike pa se switch.
And it makes me wonder.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Podaljševanje UTP kabla (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 28196 (13925) | denisbegood |
» | Dve linije po enem ethernet kabluOddelek: Omrežja in internet | 7432 (5865) | Pesimist |
» | Razcepnik-ADSL modem vprasanjeOddelek: Pomoč in nasveti | 1984 (1528) | Bungee- |
» | ADSL za dvaOddelek: Omrežja in internet | 1947 (1483) | Mercier |
» | mrežna-problemOddelek: Pomoč in nasveti | 1682 (1410) | Jinxy |