» »

Dva hdd na enem kablu - vrstni red

Dva hdd na enem kablu - vrstni red

reber ::

Zanima me, koliko je pomemben vrstni red diskov na enem kablu: ali je nujno, da je master na koncu kabla ? razumem da pri cable select mora tako biti, če pa je na obeh diskih nastavljeno ročno, eden master drugi slave, ali je vseeno na kateri konektor je kateri disk priključen, ali kljub ročni nastavitvi velja da mora master biti na koncu ?
Sprašujem zato, ker zaradi fizične postavitve diskov in kratke razdalje med konektorjema na kablu in če želim diska zamenjati med sabo master/slave, bi jih moral še premontirati... če pa ni pomembno na kateri konektor je disk priključen, potem mi diskov ni treba premontirati ampak samo jumperje prestavim.

Wad@ ::

Boš kar mogu diske prestavljat:D

MilkyWay ::

Master naj bi bil na koncu kabla. V nasprotnem primeru boš imel težave.

GUFY ::

Točno tako kot pravi MilkyWay, jaz sem jih že imel.:\

reber ::

Sem jih že imel, pa nisem našel vzroka. Kazale so se kot nestabilno delovanje win98.
Namreč zakaj tako: najprej sem imel samo en disk 40GB IBM 7200rpm 2M , sistem win98se, in je vse delalo normalno in brez problemov. Dodam nov disk maxtor 80GB 7200rpm 2M , na ta novi disk naložim sistem, najprej z eno particijo, kar pa seveda ni šlo, kasneje pa disk obdelam z maxblast3, naredim dve particiji po 40GB in naložim sistem. Bilo je malo bolje ampak še vedno ni bilo v redu. Maxtor je bil master in na sredini kabla. vse skupaj je bilo nestabilno in na čase počasno. Obupam nad zadevo in spet postavim sistem na IBM disk. Še prej sem mimogrede ugotovil praskanje v disku in potrebno je bilo narediti full erase z drive fitness, ker mi je prej javljal defective device. No, po tem full erase je bilo v redu. Btw, ali je ta full erase mogoče low level format ? Naložim sistem na ta disk, vse v redu, kasneje ugotovim počasnost zaganjanja nekaterih programov, kot prej. Ves software je bil enak le antivirus je bil drug (promotional version) ugotovim, da je bil za počasnost kriv antivirus in dam nazaj starega. Potem je bilo vse v redu, po hitrosti in stabilnosti. Le pri zaustavitvi sistema se mi sistem obeša če ročno ne zaprem vseh programov vključno z adsl conection.
Nameravam sistem postaviti spet na maxtorjev disk, zato pa me zanima, kako je z vrstnim redom, da pač premontiram diske, da bo maxtor master in na koncu kabla.
Ali potem ni vseeno če na diskih nastavim cable select namesto ročne določitve master/slave, saj tako ali tako mora biti pravi vrstni red na kablu. Zakaj potem sploh je možnost cs, master, slave ?

MilkyWay ::

Maxtor je bil master in na sredini kabla.

Napaka. Master je na koncu kabla, slave na sredini.

Jaz Cable Select (CS) načina ne uporabljam nikoli, vedno določim master in slave ročno. CS naj bi samodejno postavil napravo, ki je na koncu kabla, kot master, napravo, ki je pa na sredini, pa kot slave. Seveda moraš potem obema napravama z jumperji nastaviti CS.

reber ::

Zaenkrat se vam zahvaljujem za odgovore, bom v prihodnje pazil na to.

Zanima pa me, če se komu ljubi pisati, kakšne težave se ponavadi pojavljajo, če je napačno priključeno ?

LeQuack ::

Jst zaradi tega se nisem imel problemov, ceprav sem doskat dal master na sredino. Mogoce bi jih imel, ce bi dal cable select, kdo ve...

Binji ::

Jaz sem mel velike probleme ko sem kupil eno masino kjer je blo to narjeno. Problemi pa so bli predvsem da je sistem prakticno ustavil takoj ko je meu karkoli dela z diskom. Potem sem stvar popravil in zadeva leti brez problemov. Ne mors verjet kasna razlika je lahko zaradi tega
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

boštjan ::

jaz sem pri WD disku opazil,da če je sam,ga moram dat na CS,ker če dam jumper na M se system ne boota.No to tudi na WD strani piše

SasoS ::

Ako je na kablu samo 1 disk, potem mora biti ta na koncu (da kabel ne "visi" v zraku, da je električno zaključen). Če sta na kablu 2 diska, potem je vrsti red popolnoma vseeno kakšen je. Ni nobene prednosti ali slabosti kje je kater disk...more delat na vsak način.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

priklop DVD

Oddelek: Pomoč in nasveti
8663 (580) Baja
»

Trdi disk

Oddelek: Pomoč in nasveti
383307 (2534) Voluharr
»

master with slave/cable select

Oddelek: Pomoč in nasveti
111118 (1032) fosil
»

pri okroglem IDE kablu je disk glasnejši

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
171639 (1404) Pudding
»

serial ATA

Oddelek: Strojna oprema
91282 (1038) Sergio

Več podobnih tem