» »

rpm ventov

rpm ventov

Dami ::

Rad bi si skup sestavu neke vrste advanced DD5 in me zanima kva morm kupit in nardit da bom vidu obrate venta na lcd-ju (seveda če vent to podpira) in kak lcd more to bit. Ob tem bi še vprašu kak bi nardil štekar za spremebo voltaže za ene 12ventov, pa rečmo da ma edn 12W (za vsak slučaj). Kuk močn upori pa potenciometri morjo bit gor, pa kaka naj bo pol vezava. Voltažo bi pa mela lestvico 0-3-5-7-9-12 (al neki podobnega). Zanima pa me tud če se da moč peltierja kak spreminjat (enak k tel pr ventih), kr če ne bo potrebno ne bi rad meu proc pod nulo. Hvala!

Bungee- ::

1. Rabis ne samo LCD --> kar je samo prikazovalnik ali kratica Liquid Crystal Display, ampak se kompletno logiko, kar bi pomenilo mikrokontroler ...... itd.
2. Glede na to da sprasujes kako naredit "stekar" za spremembo napetosti, iz tega sklepam da nimas ravno veliko teoreticnih oziroma prakticnih izkusenj. .. :O Delam na ravno takem projektu, pa sem naletel kar na nekaj "min" no ce te pa zanima nacelna BLOK shema, ker detajlne sheme se nimam narejene, pa kar napisi ti jo narisem.
S kladivom in dinamitom je mozno vse! - Poanta je samo v doziranju.

Dami ::

Nimam izkušenj ne:'(. Lej takle sn si zamislu megamerilnonapravo: 4 lcd-ji ki kažejo vsak svoje meritve (voltmeter, ampermeter, temperatura in rpm ventov). Pol bi rad naredu priključke za cca 12ventov (3pinske, 2 greta za napajanje edn pa za merjenje obratov). Pol bi pa na komandi plošči meu vrtljive gumbe. Edn za spremembe položaja temperaturnih senzorjev (kakih 6), edn za spreminjanje napetosti od 0-12 (to je sam gumb) in pol še edn s katerim bi preklaplau med obrati na lcd-ju. To ka sn zdej nakladau itak nč ne pove o notranjosti, ker pač ne vem kaj nucaš in še majn kak bi to nardil. Če znaš kakorkoli pomagat al svetovat, plis!

Izak ::

Hmm visoki cilji...preveč dela pomoje.

Bungee- ::

Ma dela je kar nekaj, vendar je zadovoljstvo tolk vecje, TU je blok shema kako naj bi moj projekt nacelno deloval. Aja opcijska oprema je zelo pomembna :P
S kladivom in dinamitom je mozno vse! - Poanta je samo v doziranju.

Riccio_ ::

Jaz delam na podobnem projektu ,ampak z uporabo samo enega LCDja kjer je prikazano vse.Če vzameš dovolj velik LCD lahko daš vse informacije gor.No moj projekt je bistveno manj obsežen kot ga nameravaš ti naredit ampak počasi se daleč pride in mogoče bom celo do takega kot si ti omenu kdaj prišu.Jaz bom meru samo temperaturo in krmilu vente (prižgan ugasnjen) ,ampak če je program v mikrokontrolerju tako napisan lahko meris tudi voltažo in število vrtljajev na ventih (sicer ne vem točno kako ,ker se v to še nisem poglobil).Električna shema je skoraj končana ,manjka samo še en podsklop za vklapljanje ventov ,programa pa nimam še napisanega ,vsaj ne v celoti.

Bungee- ::

Riccio_ za ventilatorje priklapljat lahko uporabljas ULN2808 ali pa nekje blizu tega, v tem cipu imas 4 kar nekaj watne driverje. Samo tolk za pomoc ;)) Aja a mi lahko shematiko mogoce posljes po mailu, jaz delam v EAGLE ali pa Tango progiju. Aja v vsakem primeru pa ti lahko se kaksen nasvet podam 8-)
S kladivom in dinamitom je mozno vse! - Poanta je samo v doziranju.

Dami ::

Ja vem da mam visoke cilje, sam cajt mam pa bom pač postopoma gradil. Zanima me kak LCD in kak vmesnik bi nucal za merjenje obratov ventov (vse iz tistega tretjega kabla ki je na ventu)?

Bungee- ::

Dami: Stvar se da naredit na dva nacina: Analogno in pa digitalno. Ce meris analogno, potem vezes izhod iz venta preko kondenzatorja in upora in meris volte, ti so preko nekega mnozilnega faktorja obrati (ce prav izracunas RC konstanto lahko dobis ze kar pravo vrednost x 100 recimo 8-) ) . Potem pa pac obstaja digitalno, tako da pac z nekim mikrokontrolerjem ali podobno stejes impulze na tretju zici in pac to izpisujes na zaslonce, seveda ni nujno, da je ravno mikrokontroler :) Dalo bi se naredit tudi nekako kot preprost frekvencmeter 8-) Ce kaga zanima nacelna shema, oziroma bolj detajlna naj napise.
S kladivom in dinamitom je mozno vse! - Poanta je samo v doziranju.

Dami ::

Seveda me zanima:D. Lahk mi pa tud vse ideje kar jih maš na mejl pošleš. Bi bil zelo hvaležen.

PsiHO ::

a loh se men
please tle:8):8)
i fell the need, the need for mhz speed

Bungee- ::

8-) Vidm da je neki zanimanja. Ker moram najprej se stestirat eno teorijo oziroma, preverit ce deluje, bom shematiko poslal teko tega tedna enkrat. Seveda bom vse lepo dokumentiral in objavil na moji strani, ki bo pocasi postala zbirka za take in drugacne projekte :)
S kladivom in dinamitom je mozno vse! - Poanta je samo v doziranju.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fan PWM signal X2

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
271227 (942) Brane22
»

Prikazovalnik prestave na motorju(125ccm)

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
263836 (3078) madboy
»

Regulator napetosti

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
314267 (3861) the_unborn
»

zmanjšanje napetosti ventilatorja

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
61271 (1194) Spajky
»

80 mm ventilatorji in LCD preklopnik?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
401999 (1577) zile

Več podobnih tem