» »

Pomoč glede gramofona

Pomoč glede gramofona

zigabric ::

Zdravo,

nedavno nazaj me je zagrabil čar gramofonov in vinilk. Temu je sledila nabava parih super albumov - sedaj mi manjka samo še sistem, na katerem bi jih poslušal. Seveda so mi omenjene stvari še čisto nove, zato se s prošnjo po pomoči obračam na vas.

Oče je pred nekaj dnevi prinesel rabljen gramofon Fisher MT-35 (videti je, da vse dela tako kot mora) Prek Googla najdem bolj malo besed na to ime, mogoče kdo od vas kaj pozna tole zadevo?

Od nekaterih sem slišal, da se bojda gramofone kupuje izključno nove, saj so tudi tisti najcenejši boljši od tistih starejših. Bi se strinjali s tem?
Slišal sem tudi nekaj o tem, da se plošče obrabljajo s predvajanjem. V kakšni meri je to opazno/slišno? Predvidevam, da se pri kvalitetnejših (mogoče novejših?) napravah to dogaja v manjšem razmerju. Je obraba odvisna od kvalitete same igle?

Glavno vprašanje pa je. Naj se držim Fisherja, mu zamenjam iglo in dokupim nek osnoven phono predojačevalnik, da ga lahko priključim na PC, ali bom več dobil z nakupom novega gramofona za cca 200€?

Ogledam pa je tale oz njegov USB brat: http://www.whathifi.com/review/pro-ject... (za razliko od Fisherja ta nima avtomatskega izklopa in avtomatske nastavitve obratov, ima pa predojačevalec in USB priklop)

Hvala za vašo pomoč,
Žiga

pegasus ::

Jaz bi ciljal na najmanjšega Kuzmo. Kvalitetna slovenska roba.

Machete ::

Če ma denar. Drugače zna bit kar huda cena. Je pa res da nevem koliko stanejo najceneši kuzma :D, samo že ko slišim ime se mi zdi da ni poceni.
Glede cenejših novih.. Ne, ne morejo se primerjati z dobrimi rabljenimi. Sploh čipi čopi usb za 50EUR
Ob predpostavki da ta rabljeni nima zamika vrtljajev, obrabljen jermen itd..
Kolikor boš vložil toliko bo zadeva boljša, kakšne velike filozofije ni.
Dobro ohranjen gramofon cirka 250-400EUR (kakšni Technics, Pioneer so čist super za neko povprečno domačo rabo, pa še veliko se jih prodaja od raznih domačih DJev, ki so jih hitro pa začetnem navdušenju postavili v kot), kvalitetna glava 80EUR, nova igla 15-25EUR, dober osnovni predojačevalec 100-200EUR. Če si audiofilsko nagnjen, pa seveda lahko v to vložiš neomejeno denarja. Glede zvočnikov pa itak veš da je omejitev nebo.

Plošča pa logično da se obrablja. Saj igla mehansko jezdi brazdo. In vrhovi reliefa se pač obrabljajo, ko igla zdrsne čez, kanali pa se širijo in v njih se nabira umazanija. Govora je seveda na mikro nivoju. http://www.synthgear.com/2010/audio-gea...
Če jo zarolaš 10krat, tega ne boš opazil, če pa jo 100krat, pa verjetno že precej ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Machete ()

zigabric ::

Hehe, enako kot je rekel Machete, mi že ime govori, da je denarnica presuha. Poleg tega pa ne iščem nek izjemno kvaliteten ton (zaenkrat!). Konec koncev tudi ostala oprema ni nekaj baš dobra, zvok nameravam peljati kar v zvočno kartico na PC. Bolj mi je všeč sam proces in naprava sama - zaenkrat ostajam tu, saj vem, da za kaj več zaenkrat nimam dinarjev. :P

Skrbi me bolj to, da bi z rabljeno napravo prekomerno poškodoval same, sedaj še skoraj Mint vinilke. V tem primeru sem seveda pripravljen raje odšteti nekje max 250€, če bi to pomenilo počasnejšo obrabo :) Seveda, če je le ta pri novi igli približno enaka pri vseh napravah, potem zaenkrat ne vidim smisla menjave naprav in rajši za obstoječega dobim novo iglo.

Kot sem že omenil imam sicer ogledanega tegale za cca 250€. V primerjavi z mojim Fisherjem ima svoje pluse in minuse.

Kaj pa tisti predojačevalci za okoli 30€, na primer tale. Predvidevam, da tile extra cenejši nimajo te RIAA equializacije, ali pač?

Hvala!

Machete ::

Glede Pro-Ject gramofonov nevem kako so dobri, ampak ostalo elektroniko imajo precej kvalitetno. Plačaš pa pri njih gotovo 30% nad vrednostjo več zaradi imena, ki so si ga ustvarili. Sam imam predojačevalec Pro-Ject in sem zelo zadovoljen. Nimam pa avdiofilske opreme, niti najbrž ušesa.
Edino kar me zmoti je gramofon brez pokrova. Vem da jih je ogromno brez, ampak jaz ga ne bi kupil nikoli. Največji sovražnik ti je prah in ostala svinjarija.
Tist predojačevalec pa bo čisto ok. Če lahko se mogoče vseeno stegni za kakim pro-jectovim.. se jih dobi že okoli 70 80EUR rabljene, nisem pa že dolgo gledal cen..
Z rabljeno opremo plošče ne boš poškodoval. Jo pa boš z umazano iglo, ali zelo staro, ali ko ti bo ročico odneslo po vinilki ko jo boš premikal, in če boš imel nastavljeno preveliko silo pritiska ročice.
Ampak vinilka vseeno ni iz sladkorja, načeloma je to zelo trdna plastika, tako da se ne bat, da bo kar prvič plata fuč.
Konec koncev jo kupiš za poslušat. Nekatere zbirateljske jaz ne dam niti iz folije, ostalo dam gor in se ne sekiram za obrabo ;) saj zato plošča je, da se rola. Razen če je tista 'posebna' v foliji :P
Jih boš pa ohranil dlje dobre, če jih boš čistil vsake toliko in hranil v čistem okolju in plastičnih srajčkah.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Machete ()

zigabric ::

Aha ja, tudi mene je zmotilo glede samega pokrova. Malo sem pregledal slike, pa vidim, da nekateri ga pa imajo in tudi tisti, ki so slikani brez, so pomoje samo zaradi vizualnega prikaza, saj se jim zadaj vidijo tista ušesa, na katere se pritrdi pokrov. Moram pa preverit, če je to zraven ali z doplačilom :)

Preverim tudi za pro-jectove predojačevalce, če se kaj pametnega prodaja kje blizu :)

Super, hvala za razlago o obrabi. Laika oz. začetnika kar pomirijo takšni podatki :D Čiščenje in skrb pa je seveda šteta zraven pri teh stvareh.

Še vprašam glede predojačevalcev, imajo to RIAA equalizacijo vsi, ki so za phono, že zraven, ali to omogočajo šele tisti dražji, ki imajo to navedeno posebej tudi specifikaciji?

Razmislit moram torej, ali investirati v nek spodoben predojačevalec in iglo ali doplačati približno 120EUR in kupiti Pro-jectovega. Verjetno bo odločitev padla, ko ugotovim dostopnost/dobavljivost primernih igel. :) Ugotovitev, kateri od dveh je boljši, pa bi bila možna šele s primerjavo AB. Verjetno je mehanika starejšega precej boljša, vprašanje pa koliko je ohranjena. Moram dobit nekoga, da mu nesem ocenit zadevo :)

Hvala!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zigabric ()

jamiroq ::

> Aha ja, tudi mene je zmotilo glede samega pokrova. Malo sem pregledal slike, pa vidim, da nekateri ga pa imajo in tudi tisti, ki so slikani brez, so pomoje samo zaradi vizualnega prikaza, saj se jim zadaj vidijo tista ušesa, na katere se pritrdi pokrov. Moram pa preverit, če je to zraven ali z doplačilom :)

pri pro-jectovih gramofonih je pokrov zraven, afaik.

> Še vprašam glede predojačevalcev, imajo to RIAA equalizacijo vsi, ki so za phono, že zraven, ali to omogočajo šele tisti dražji, ki imajo to navedeno posebej tudi specifikaciji?

riaa ekvalizacijo imajo vsi, verjetno tudi tisti pri katerih ne pise eksplicitno. konec koncev so plosce tako posnete in je treba zvocni zapis povrniti v originalno stanje (beri wiki).

glede predojacevalcev: za ~100€ so imho vsi tam-tam. jaz razlik med cambridge audio, pro-ject in nad predojacevalcem nisem slisal in sem vzel kar nad pp-2i, ker je bil najcenejsi (ene 80€, ce se prav spomnim). je pa vprasanje, ce imam dovolj dobro opremo, da bi sploh slisal razliko, ce obstaja.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Priklop gramofona (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
619742 (3217) Mrakw
»

Kateri gramofon?

Oddelek: Zvok in slika
456114 (3411) dottor
»

Gramofon in vinylke

Oddelek: Zvok in slika
264453 (1829) Machete
»

Kako iz gramofona v MP3???

Oddelek: Zvok in slika
253879 (2617) Gapi
»

Iz vinilk na računalnik

Oddelek: Zvok in slika
92161 (2058) pblaz

Več podobnih tem