☰

» »

Encoding filmov, se kdo ukvarja s tem?

Encoding filmov, se kdo ukvarja s tem?

1
2
»

PrimoZ_ ::

iloveboobz je izjavil:

PrimoZ_ je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

zakaj se sploh ukvarjat s tem
dokler imas medij, ki sprejema original, bi jaz pozabil ter imel tako kot je

Nimam medija, samo “backup” :)

iloveboobz je izjavil:

Če ne vidiš razlike v 1080p 8GB encodu pa 120GB remuxu so moznosti samo dve;
al si slep oz. te načenja EMŠO al pa pa maš zanič TV. TV vemo da maš ok, torej...

Pa še neki; danes delat doma re-encode filmov je izjemno neumno početje. Namesto da zapravljaš čas in energijo za ta podvig, enostavno greš na poljubn tracker, zbereš kompresirane relisov filmov, k bi jih rad arhiviral in je to to. Originale pa zbrišeš. Vzame manj časa in manj napora z bolšimi rezultati. No razn če si še vedno na ADSL 5km stran od centrale.

Ti uploadam dvominutni izsek pa poglej sam.
Iz kavča na 3m razdalje zares ne opazim razlike.

Vidim pa recimo razliko pri 3GB 720p verziji tega istega filma iz trackerja. Tam je opazno na prvi pogled.

nerabiš, točn vem kako zgledajo 8 pa 20 pa 100GB relisi...

PrimoZ_ je izjavil:

Kaj manjka temu posnetku glede kvalitete?
https://drive.google.com/file/d/1KbIbLl...

AV1, RF=18, P=3 encoding v handbrakeu.

iloveboobz ::

Grimnir3 je izjavil:

iloveboobz je izjavil:

Če ne vidiš razlike v 1080p 8GB encodu pa 120GB remuxu so moznosti samo dve;
al si slep oz. te načenja EMŠO al pa pa maš zanič TV. TV vemo da maš ok, torej...

Pa še neki; danes delat doma re-encode filmov je izjemno neumno početje. Namesto da zapravljaš čas in energijo za ta podvig, enostavno greš na poljubn tracker, zbereš kompresirane relisov filmov, k bi jih rad arhiviral in je to to. Originale pa zbrišeš. Vzame manj časa in manj napora z bolšimi rezultati. No razn če si še vedno na ADSL 5km stran od centrale.

Če dela encode z rf=18 in p=3 pol je to odlična kvaliteta.
99,9% ljudi ne bi v slepem testu opazilo razlike glede na original BD. Če to gledajo film in ne zmrznjene slike.

ampak ni samo video signal.. je tudi audio... In če maš proper sound setup bo seveda precej tudi slišna razlika med dolby atmos pa recimo nek kompresiran 2.0 stereo al pa 5.1 skompresiran do amena. dolby atmos pa ze sam po seb zasede kr neki placa...

karafeka je izjavil:

A pa vi dejansko shranjujete te filme? Ne rečem, če je kak posnetek otrok ali pa kakega praznovanja, ampak dejanske filme?

js praktično ničesar ne shranjujem od filmov. Nima smisla. Ko in če, se odločim za rewatch, poiščem najnovejši in najbolši relis in to potegnem dol. Verjameš ali ne, v določenem času lahko isti film pride ven z novejšim scanom, obdelavo itd v bolši kvaliteti, k si jo shranu 5-10 let nazaj.
smoki

Zgodovina sprememb…

link_up ::

bd release se splaca ze zaradi truehd ali dts hd zvoka. To neprimerno bolj poka. :)
Sicer pa, bi ti pustil pol ploscka praznega al kako?
In and Out

Meiniken2 ::

Grimnir3 je izjavil:

Meiniken2 je izjavil:

Že takoj na začetku ko se prstan vrti se v ozadju vidijo kocke, manjka ostrine. Stvari ki so od blizu snemane so okej, ko je nekaj dlje stran in se premika včasih izgleda kot zmazek (kot recimo tisti orci na 0:44).

Gledam že tretjič, pa ne vidim kock???

Zgoraj original, spodaj obkroženi primeri (tudi kjer ni obkroženo je kockasto). Ubistvu je cel desni del kockast kjer je preliv med temno in svetlejšo barvo.

Kdor ne opazi naj se ne sekira. Glej film in uživaj. Če koga zmoti naj prenese boljšo kvaliteto in povečuje dokler ne bo good enough.

Meiniken2 je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

Meiniken2 je izjavil:

Že takoj na začetku ko se prstan vrti se v ozadju vidijo kocke, manjka ostrine. Stvari ki so od blizu snemane so okej, ko je nekaj dlje stran in se premika včasih izgleda kot zmazek (kot recimo tisti orci na 0:44).

Gledam že tretjič, pa ne vidim kock???

Zgoraj original, spodaj obkroženi primeri (tudi kjer ni obkroženo je kockasto). Ubistvu je cel desni del kockast kjer je preliv med temno in svetlejšo barvo.

Kdor ne opazi naj se ne sekira. Glej film in uživaj. Če koga zmoti naj prenese boljšo kvaliteto in povečuje dokler ne bo good enough.

Tega ne opaziš v gibajoči sceni, sploh pa ne s treh metrov razdalje.

Kot rečeno na TV-ju opazim razliko med 4k bd remuxom in raznimi bdrip, xvid, 720p releasi slo trackerjev.

Medtem ko pri tem svojem encodu razlike ne opazim več.

Kar sem preletel dokumentacijo in forume, RF pod 20 nima smisla, samo povečuješ datoteko brez nekega pribitka na kvaliteti. Jaz sem šel z RF 18.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: PrimoZ_ ()

Anney ::

Najbolje, da greš za internal riperja na hdbits. :)) U glavnem zmazek, škoda filma in elektrike. Potegni raje proper 1080 rip, manj dela in hitreje pa ne iz yifi.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

Grimnir3 ::

Anney je izjavil:

Najbolje, da greš za internal riperja na hdbits. :)) U glavnem zmazek, škoda filma in elektrike. Potegni raje proper 1080 rip, manj dela in hitreje pa ne iz yifi.

To ste kot avdiofili, ki slišijo rayliko pri pozlačenih konektorjih. In to pri digitalnem signalu!

Namreč to kar je OP dal gor ni noben zmayek, niti na 77" oled-u ne.

WhiteAngel ::

bm1973 je izjavil:

Slovenske sinhronizirane risanke težko tako najdeš...

BTW. ali še vedno izposojajo DVD/BluRaye v knjižnicah, da bi jih potem ripnil?

Izposojajo. Ampak so ponavadi tako spraskani, da ti jih enota ne prebavi več. 8-O

tony1 ::

Konec 90ih smo tezave z branjem popraskanih medijev reševali s počasnejšim branjem CDjev (tudi z 1x hitrostjo), včasih je obstajal mali tool CD Bremse, s katerim si nastavil max. hitrost branja... Se to da početi na BDjih, ali kaj nuca?

(Pred 25imi leti so v videoteki komentirali, da je narod z videokasetami še kar skrbno ravnal, z DVDji pa da delajo vse mogoče, imajo jih namesto deske, ko režejo salamo :-D)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

opeter ::

bm1973 je izjavil:

Kdo ima 10-15 let stare naprave?!?!?!

Jaz. Ampak sem specifičen primer, ker imamo manjšo zbirko DVD-jev in še nekaj VHS kaset. Slednji so žal vse bolj problematični v fizičnem smislu, sem pa na srečo uspel večino digitalizirati še pred leti.
Filme, ki jih gledama, pa so praviloma 720p, v najboljšem primeru 1080p, ker moj TV itak ne omogoča več kot to (en 27" LG iz leta 2012). Saj več niti ne potrebujem, po pravici povedano.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

bpr123 ::

Meni se zdi to kar je dal OP odlična kvaliteta.

preskoki med 480p, 720p, 1080p so precej očitni, medtem kot med 1080p in 4k je precej manj razlike. Govorim da to gledaš na TV-ju iz 3+ metrov.

Pač diminishing returns, ko prideš enkrat do ene stopnje so razlike samo še na papirju.

In potem se vprašaš, zakaj potemtakem cukati 4k in zabijati prostor in elektriko, če lahko v osnovi cukneš 1080 ali 720p, če je to za tvoje potrebe dovolj. Zakaj potem z nekimi kvazi hitrimi encodi, potrato elektrike in časa ustvarjas nekaj kar ze drugi naredijo bolje.

Anney je izjavil:

In potem se vprašaš, zakaj potemtakem cukati 4k in zabijati prostor in elektriko, če lahko v osnovi cukneš 1080 ali 720p, če je to za tvoje potrebe dovolj. Zakaj potem z nekimi kvazi hitrimi encodi, potrato elektrike in časa ustvarjas nekaj kar ze drugi naredijo bolje.

Zakaj pa ne? Naj ma človek hobi :)

Pa ne uporabljamo vsi nekih top tier tujih trackerjev. Sem 100% da lasten encode filma v AV1 1080p pri katerem dobiš 8GB fajl preseže kvaliteto raznih 720p in 1080p slovenskih "scenskih" releasov v h264 in velikosti med 2 in 5GB.

WhiteAngel ::

tony1 je izjavil:

Konec 90ih smo tezave z branjem popraskanih medijev reševali s počasnejšim branjem CDjev (tudi z 1x hitrostjo), včasih je obstajal mali tool CD Bremse, s katerim si nastavil max. hitrost branja... Se to da početi na BDjih, ali kaj nuca?

Obstaja za CDje, DVDje in BDje ja. Običajna "eject" komanda ima že parameter -x, ki nastavi hitrost branja: https://man7.org/linux/man-pages/man1/e...

Ampak ko je medij dovolj poškodovan ti tudi najmanjša hitrost ne pomaga več :'(

Anney je izjavil:

Zaradi tega

Grimnir3 je izjavil:

Sem 100% da lasten encode filma v AV1 1080p pri katerem dobiš 8GB fajl preseže kvaliteto raznih 720p in 1080p slovenskih "scenskih" releasov v h264 in velikosti med 2 in 5GB.

Mogoče je LOTR slab primer, ker zanj je dejansko na voljo cel kup vseh mogočih verzij tudi na infire in blinku. Je pa mnogo filmov, ki so na voljo samo v h264 kodeku in velikosti 3GB za 720p in 5GB za 1080p. In ravno zaradi tega sem ramišljal kaj če bi sam naredil encode z enim boljših kodekov in boljšo kvaliteto.

Časa ne zabijam neki zelo s tem, saj to računalnik dela sam v zadju, moj 65W TDP ryzen 7700 pa tudi ne porabi prav dosti elektrike.

bm1973 ::

Jaz za neke dobre, meni všečne filme snamem boljšo kvaliteto, tudi v 4k, se pozna razlika...

Za pogledat trenutno ponudbo, je dovolj 1080p, x265, tam do 3 GB. Če mio je film res všeč, potem najdem boljšo kvaliteto za moj arhiv.

Mene bolj moti manjko podnapisov, predvsem angleških. Slovenski me tako ali tako ne zanimajo, tuji (izven ZDA; UK) filmi na travniku so pa redkost...
Evropa je okupirana s strani ZDA od leta 1945.

Dokaz: 80.000 ameriških vojakov na celini.

Meiniken2 ::

Zgornja je tisto kar je objavil PrimoZ_, spodnja je The.Lord.of.the.Rings.The.Fellowship.of.the.Ring.2001.EXTENDED.PROPER.1080p.BluRay.H264.AAC-RARBG.mp4 v velikosti 4.35GB

x265 verzija je 3.56GB

Zgodovina sprememb…

Meiniken2 je izjavil:

Zgornja je tisto kar je objavil PrimoZ_, spodnja je The.Lord.of.the.Rings.The.Fellowship.of.the.Ring.2001.EXTENDED.PROPER.1080p.BluRay.H264.AAC-RARBG.mp4 v velikosti 4.35GB

x265 verzija je 3.56GB

Razlika?
Spodnja ni HDR10.

kixs ::

Spodnja je bolj zablurana, manjkajo detaili. Vseeno LoTR ni za pod 6-7GB na x265 1080p

bm1973 ::

Filmi, kjer je slika bolj mračna in ima malo barv, so pri visoki kpompresiji preprosto neuporabni.

Oz. zamudiš uporabniško izkušnjo...
Evropa je okupirana s strani ZDA od leta 1945.

Dokaz: 80.000 ameriških vojakov na celini.

pegasus ::

O video encodingu je že toliko napisanega in toliko debat obdelanih, da se v 2026 sploh nima več smisla o tem bockat ... Se počutim kot da je spet 2003. Če pa se že želite pričkat, se prosim dajte najprej malo izobrazit o tematiki.

pegasus je izjavil:

O video encodingu je že toliko napisanega in toliko debat obdelanih, da se v 2026 sploh nima več smisla o tem bockat ... Se počutim kot da je spet 2003. Če pa se že želite pričkat, se prosim dajte najprej malo izobrazit o tematiki.

Stvar je tudi v tem da imajo vsake oči svojega malarja in vsak encoding na svoj način "pokvari" sliko.

pegasus ::

Drži. In vendar so za kvaliteto encodinga razvili objektivne metrike, s katerimi se da objektivno primerjat različne kodeke in njihove parametre. To so že ustaljeni postopki in tu ni več kaj dosti prostora za odkrivanje tople vode.

Encode iz 93419 kbps (92gb...cca 80gb filma) na 33000 kbps (22gb) x265

original

original

encode

encode

Odprite slike vsako v svojem zavihku in primerjajte.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Anney ()
1
2
»