☰

» »

Gospodinjski pripomočki, ki zmanjšajo čas priprave hrane

OutOfTheBox ::

Kontekst - kuham parkrat na teden, ampak sem pri določenih opravilih še vedno lesen. Npr pri kuhanju golaža, je s pripravo čebule preveč dela. Prvo jo morš olupit in potem narezat. Ok, to z rezanjem sem recimo rešil problem in čebulo vržem v blender. Problem nastane , ko potrebuješ določeno zelenjavo specifično narezano npr kolobarje, torej to vzame dost časa.

Sedaj sem slučajno ugotovil, da obstaja multipraktik ki ti čebulo, kumare, korenje ipd, lahko nareže na rezine - kar bi v bistvu potreboval. Problem je da so te rezine lahko kdaj še vedno "predebele" (odvisno pač od okusa in hrane ki jo pripravljaš).

Potem sem malo iskal po aliexpressu in našel nekaj ročnih aparatov, ki imajo ravno tako rezilo in obljubljajo na tanko narezano zelenjavo (karkoli pač daš). Ampak preden jaz karkoli kupim, me zanima kaj vam odgovarja za rezanje, lupljenje zelenjave.. skratka izkušnje iz prve roke.

Cilj je skrajšati čas priprave neke določene vrste hrane s kakšnim orodjem ki to omogoča. Tako da lahk date še kak primer oz. "hack", ki rešuje ta problem, ne glede na vrsto hrane.

z3ro ::

Če golaža in podobnih zadev še ne kuhaš v ekonom loncu, priporočam...sicer moraš še vedno vse narezati sam ampak čas kuhanja se pa bistveno zmanjša.

OutOfTheBox ::

Na to nisem še pomislil. Top ideja.

starfotr ::

Žena.

pegasus ::

Golaž vzameš od naturete, vsuješ v kozico in pogreješ.

PacificBlue ::

Ne rabis nic od teh plastik fantastic pripomockov.

Vecina hrane po trgovinah je ze pripravljena v obliki, katero isces.
We are fine without wings.

Kretencr ::

Jaz korenje kar z zobmi narežem na kolobarje..

Zgodovina sprememb…

c23po ::

Vse tiste gadgete je treba na koncu pomiti in očistiti. Vadi z nožem, na koncu boš hitrejši.
Računalniki nimajo spominov.

nejc_nejc ::

vsa elektro ropotija vezana na rezanje, seklanje je brez veze za domače količine

lesena dila ter nož in dva lupilnika

z malo vaje je trikrat hitreje
čas, velik procent, ti vzame luplenje, ki pa je pri obeh postopkih enak

ele. lupilca za 10 krompirjev ali kar koli ne rabiš

malo se natreniraj ter zelenjavni nož nabavi za rezanje ter dva lupilca za lupljenje

na "žlico" delaj vsaj za tri obroke in samo pogrejes

Zgodovina sprememb…

deepsick ::

To in podobno (+ bograč, jota, pasulj, ...) se lahko pripravljeno kupi, mislim, da je 1 liter.

Furbo ::

Morda se preveč držiš 'pravil'.

Nareži zelenjavo kakor hočeš, nima to veze v 90% primerih, ni treba zdaj z milimetrskim papirom delat.

Jaz rad naredim kakšne enolončnice, zmečeš noter lahko glih kar hočeš in kakor hočeš.
i5-13600K, Noctua NH-D15, TUF Z790-F, 64GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX 5080 AORUS, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

EU_zamašek- ::

OP, čebulo z blenderjem, to se ne dela !!!
Zbito vse skup, ni zraka vmes, na koncu grenko vse in zanič.
Nabasvi si nek oster nož, recimo fiskars, pa kvalitetnejši brus zanj.

In ekonom lonec, kot je bilo že predlagano.

Pa golaž ne redči z vodo, ampak vinom.

Pa bog ne daj zgoščevati s prežgano moko.

Tako na kratko ... Sicer raje delam bograč, ampak to so že finese ...

Zgodovina sprememb…

iKst_ ::

nejc_nejc je izjavil:

vsa elektro ropotija vezana na rezanje, seklanje je brez veze za domače količine

malo se natreniraj ter zelenjavni nož nabavi za rezanje ter dva lupilca za lupljenje

Se 100% strinjam. Kuham vsak dan, vsaj 2 obroka, včasih 3. 90% hrane pripravim z dobrim, ostrim nožem (izjemno pomembno), desko, wokom in kozico.

Z nekaj vaje čebulo olupiš in narežeš hitreje kot v multipraktiku, pa 5x manj dela je s pomivanjem.

Pa organizacija se tudi pozna. T.i. "mise en place". Da imaš taprave sestavine pripravljene, ko jih rabiš in tam kjer jih rabiš.

PacificBlue ::

Ena dobra stvar za trening je recimo francoska solata.
Za enih 10 ljudi. :))
We are fine without wings.

pegasus ::

Francoska je zakon, da. Tak lep family event, seckanje vse tiste krame ;)

Podobno recimo ribanje zelja za kisanje ... ene 50kg pa celo popoldne cele ekipe :D

razor1911 ::

OutOfTheBox je izjavil:

Cilj je skrajšati čas priprave neke določene vrste hrane s kakšnim orodjem ki to omogoča. Tako da lahk date še kak primer oz. "hack", ki rešuje ta problem, ne glede na vrsto hrane.

Ja, zadeva je sicer strašno zakomplicirana in jo redko kdo zna uporabljati, sploh gledalici Master Idiot Chief, ampak deluje odlično. Reče se ji OSTER NOŽ in kilometrina. Dela odlično, hitro, učinkovito, spere se z gobico v 5-10 sekundah, ne da dlje čistiš kot režeš.

Visoko tehnološko napredna, vrhunska, če gre za večje količine, uporabiš dva in se pridruži še kdo, s katerim lahko debatiraš. Prekaša vse ostalo.

Pa litoželezen dutch oven, kjer je pokrov tudi ponev.
Obstajata samo dve vrsti desničarjev: bogati in njim koristni idioti.

Preveri svoj bančni račun, da ugotoviš, v katero skupino spadaš.

Zgodovina sprememb…

mirator ::

nejc_nejc je izjavil:

Apsolutno se s tabo strinjam, čeprav tudi nisem povsem proti elektronskim pripomočkom. Je pa seveda vse odvisno od celega kupa faktorjev. Ali hrano pripravljaš za družino ali samo zase ali pač imaš tedenske obiske sorodnikov in prijateljev.

Spxy ::