Forum » Loža » Gospodinjski pripomočki, ki zmanjšajo čas priprave hrane
Gospodinjski pripomočki, ki zmanjšajo čas priprave hrane
OutOfTheBox ::
Kontekst - kuham parkrat na teden, ampak sem pri določenih opravilih še vedno lesen. Npr pri kuhanju golaža, je s pripravo čebule preveč dela. Prvo jo morš olupit in potem narezat. Ok, to z rezanjem sem recimo rešil problem in čebulo vržem v blender. Problem nastane , ko potrebuješ določeno zelenjavo specifično narezano npr kolobarje, torej to vzame dost časa.
Sedaj sem slučajno ugotovil, da obstaja multipraktik ki ti čebulo, kumare, korenje ipd, lahko nareže na rezine - kar bi v bistvu potreboval. Problem je da so te rezine lahko kdaj še vedno "predebele" (odvisno pač od okusa in hrane ki jo pripravljaš).
Potem sem malo iskal po aliexpressu in našel nekaj ročnih aparatov, ki imajo ravno tako rezilo in obljubljajo na tanko narezano zelenjavo (karkoli pač daš). Ampak preden jaz karkoli kupim, me zanima kaj vam odgovarja za rezanje, lupljenje zelenjave.. skratka izkušnje iz prve roke.
Cilj je skrajšati čas priprave neke določene vrste hrane s kakšnim orodjem ki to omogoča. Tako da lahk date še kak primer oz. "hack", ki rešuje ta problem, ne glede na vrsto hrane.
Sedaj sem slučajno ugotovil, da obstaja multipraktik ki ti čebulo, kumare, korenje ipd, lahko nareže na rezine - kar bi v bistvu potreboval. Problem je da so te rezine lahko kdaj še vedno "predebele" (odvisno pač od okusa in hrane ki jo pripravljaš).
Potem sem malo iskal po aliexpressu in našel nekaj ročnih aparatov, ki imajo ravno tako rezilo in obljubljajo na tanko narezano zelenjavo (karkoli pač daš). Ampak preden jaz karkoli kupim, me zanima kaj vam odgovarja za rezanje, lupljenje zelenjave.. skratka izkušnje iz prve roke.
Cilj je skrajšati čas priprave neke določene vrste hrane s kakšnim orodjem ki to omogoča. Tako da lahk date še kak primer oz. "hack", ki rešuje ta problem, ne glede na vrsto hrane.
z3ro ::
Če golaža in podobnih zadev še ne kuhaš v ekonom loncu, priporočam...sicer moraš še vedno vse narezati sam ampak čas kuhanja se pa bistveno zmanjša.
PacificBlue ::
Ne rabis nic od teh plastik fantastic pripomockov.
Vecina hrane po trgovinah je ze pripravljena v obliki, katero isces.
Vecina hrane po trgovinah je ze pripravljena v obliki, katero isces.
We are fine without wings.

Kretencr ::
Jaz korenje kar z zobmi narežem na kolobarje..
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: velikBrokoli ()
c23po ::
Vse tiste gadgete je treba na koncu pomiti in očistiti. Vadi z nožem, na koncu boš hitrejši.
Računalniki nimajo spominov.
nejc_nejc ::
vsa elektro ropotija vezana na rezanje, seklanje je brez veze za domače količine
lesena dila ter nož in dva lupilnika
z malo vaje je trikrat hitreje
čas, velik procent, ti vzame luplenje, ki pa je pri obeh postopkih enak
ele. lupilca za 10 krompirjev ali kar koli ne rabiš
malo se natreniraj ter zelenjavni nož nabavi za rezanje ter dva lupilca za lupljenje
na "žlico" delaj vsaj za tri obroke in samo pogrejes
malo se natreniraj ter zelenjavni nož nabavi za rezanje ter dva lupilca za lupljenje
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nejc_nejc ()

deepsick ::
To in podobno (+ bograč, jota, pasulj, ...) se lahko pripravljeno kupi, mislim, da je 1 liter.
Furbo ::
Morda se preveč držiš 'pravil'.
Nareži zelenjavo kakor hočeš, nima to veze v 90% primerih, ni treba zdaj z milimetrskim papirom delat.
Jaz rad naredim kakšne enolončnice, zmečeš noter lahko glih kar hočeš in kakor hočeš.
Nareži zelenjavo kakor hočeš, nima to veze v 90% primerih, ni treba zdaj z milimetrskim papirom delat.
Jaz rad naredim kakšne enolončnice, zmečeš noter lahko glih kar hočeš in kakor hočeš.
i5-13600K, Noctua NH-D15, TUF Z790-F, 64GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX 5080 AORUS, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX 5080 AORUS, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
EU_zamašek- ::
OP, čebulo z blenderjem, to se ne dela !!!
Zbito vse skup, ni zraka vmes, na koncu grenko vse in zanič.
Nabasvi si nek oster nož, recimo fiskars, pa kvalitetnejši brus zanj.
In ekonom lonec, kot je bilo že predlagano.
Pa golaž ne redči z vodo, ampak vinom.
Pa bog ne daj zgoščevati s prežgano moko.
Tako na kratko ... Sicer raje delam bograč, ampak to so že finese ...
Zbito vse skup, ni zraka vmes, na koncu grenko vse in zanič.
Nabasvi si nek oster nož, recimo fiskars, pa kvalitetnejši brus zanj.
In ekonom lonec, kot je bilo že predlagano.
Pa golaž ne redči z vodo, ampak vinom.
Pa bog ne daj zgoščevati s prežgano moko.
Tako na kratko ... Sicer raje delam bograč, ampak to so že finese ...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: EU_zamašek- ()
iKst_ ::
vsa elektro ropotija vezana na rezanje, seklanje je brez veze za domače količine
Se 100% strinjam. Kuham vsak dan, vsaj 2 obroka, včasih 3. 90% hrane pripravim z dobrim, ostrim nožem (izjemno pomembno), desko, wokom in kozico.
Z nekaj vaje čebulo olupiš in narežeš hitreje kot v multipraktiku, pa 5x manj dela je s pomivanjem.
Pa organizacija se tudi pozna. T.i. "mise en place". Da imaš taprave sestavine pripravljene, ko jih rabiš in tam kjer jih rabiš.
PacificBlue ::
Ena dobra stvar za trening je recimo francoska solata.
Za enih 10 ljudi.
Za enih 10 ljudi.
We are fine without wings.
pegasus ::
Francoska je zakon, da. Tak lep family event, seckanje vse tiste krame ;)
Podobno recimo ribanje zelja za kisanje ... ene 50kg pa celo popoldne cele ekipe :D
Podobno recimo ribanje zelja za kisanje ... ene 50kg pa celo popoldne cele ekipe :D

razor1911 ::
OutOfTheBox je izjavil:
Ja, zadeva je sicer strašno zakomplicirana in jo redko kdo zna uporabljati, sploh gledalici Master Idiot Chief, ampak deluje odlično. Reče se ji OSTER NOŽ in kilometrina. Dela odlično, hitro, učinkovito, spere se z gobico v 5-10 sekundah, ne da dlje čistiš kot režeš.
Visoko tehnološko napredna, vrhunska, če gre za večje količine, uporabiš dva in se pridruži še kdo, s katerim lahko debatiraš. Prekaša vse ostalo.
Pa litoželezen dutch oven, kjer je pokrov tudi ponev.
Obstajata samo dve vrsti desničarjev: bogati in njim koristni idioti.
Preveri svoj bančni račun, da ugotoviš, v katero skupino spadaš.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: velikBrokoli ()
mirator ::
Apsolutno se s tabo strinjam, čeprav tudi nisem povsem proti elektronskim pripomočkom. Je pa seveda vse odvisno od celega kupa faktorjev. Ali hrano pripravljaš za družino ali samo zase ali pač imaš tedenske obiske sorodnikov in prijateljev.
estons ::
Namesto ekonom lonca za golaž raje vzemi slow cooker pa pusti golaž da se skuha čez noč. Ekonom lonc naredi hitro, ampak ni toliko okusno.
TucoX ::
finta za prihranek časa pri kuhanju/pečenju je v tem, da se pripravi velika količina katero se zamrzne:
haše, slivovi cmoki, svaljki, golaž, čiste juhe, burek, kruh, pleskavice, itd., idej je ogromno na internetu
haše, slivovi cmoki, svaljki, golaž, čiste juhe, burek, kruh, pleskavice, itd., idej je ogromno na internetu

IL_DIAVOLO ::
Dlje kot pripravlja hrano, bolj je kvalitetna. Tak da, ne iskat bližnjic.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
nejc_nejc ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Dlje kot pripravlja hrano, bolj je kvalitetna. Tak da, ne iskat bližnjic.
dej objasni prosim
mojsterleo ::
Jaz ne morem brez grelca vode. Zadeva močno poenostavi gretje vode, skrajša čas priprave toplih napitkov, instant juh in podobnih zadev.
komunist1945 ::
Uporablja kdo kaj takega?
https://www.youtube.com/shorts/vY0ThCcY...
Se mi zdi, da bi mi lahko nekaj časa prihranilo za pomfri, čebulo, ampak nisem prepričan.
Se mi zdi, da bi mi lahko nekaj časa prihranilo za pomfri, čebulo, ampak nisem prepričan.
Barbarpapa2 ::
Dobro jutro...
Če bi bil res letnik, ki ga navajaš v svojem nicku, bi vedel, da je v 70 in 80 letih prejšnjega stoletja tole bilo praktično v vsakem gospodinjstvu. Pa je pomfri (in cvrtje nasploh) nekako prišlo iz mode in je zadeva zginila (zgleda). In ja, lahko potrdim, krompir si imel narezan en-dva-tri (včasih se je kak trmast krompir malo upiral, zato je bilo dobro, če je zadeva bila kovinska)...
Drugače pa za sekljanje čebule in podobne zadeve pa je zakon ta priključek (k ročnemu ali paličnemu mešalniku):
Bistveno nižje hitrosti kot blender. Imaš kar dober nadzor nad tem, kako veliki so delci nasekljanega materiala. Pride prav tudi za peciva s koščki (ne mletimi!) orehov ali lešnikov. Da pripavo pesta genovese niti en omenjam... Pa še čiščenje je relativno enostavno...
...vi fajn kuhajte, jaz grem pa delat
Jože
komunist1945 je izjavil:
Uporablja kdo kaj takega?
Če bi bil res letnik, ki ga navajaš v svojem nicku, bi vedel, da je v 70 in 80 letih prejšnjega stoletja tole bilo praktično v vsakem gospodinjstvu. Pa je pomfri (in cvrtje nasploh) nekako prišlo iz mode in je zadeva zginila (zgleda). In ja, lahko potrdim, krompir si imel narezan en-dva-tri (včasih se je kak trmast krompir malo upiral, zato je bilo dobro, če je zadeva bila kovinska)...
Drugače pa za sekljanje čebule in podobne zadeve pa je zakon ta priključek (k ročnemu ali paličnemu mešalniku):
Bistveno nižje hitrosti kot blender. Imaš kar dober nadzor nad tem, kako veliki so delci nasekljanega materiala. Pride prav tudi za peciva s koščki (ne mletimi!) orehov ali lešnikov. Da pripavo pesta genovese niti en omenjam... Pa še čiščenje je relativno enostavno...
...vi fajn kuhajte, jaz grem pa delat
Jože
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Barbarpapa2 ()

Pri vseh pripomočkih večjih od noža so ena in isti probemi, pa naj bo mandolina, multipraktik ali karkoli se že zmisliš:
- zavzemajo prostor
- ker so za specifično opravilo, je ta prostor nekje od rok
- ker je od rok, ne uporabiš
- čiščenje običajno traja dlje kot uporaba
- prav legendarno so nekompatibilni z pomivalnim strojem (tudi dobri noži)
Na koncu so samo še ena igrača, ki je ne uporabljaš.
- zavzemajo prostor

Miki N ::
OP imaš sosednjo temo o kvalitetnih nožih (ki si jih kupiš le enkrat!) ... po mojem koristnejše in kot je omenil član zgoraj precej lažje za čiščenje.
Edino pazi na prste, dokler si še n00b... najprej cak...cak... šele potem BRRRRR.
Edino pazi na prste, dokler si še n00b... najprej cak...cak... šele potem BRRRRR.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Miki N ()
Pri vseh pripomočkih večjih od noža so ena in isti probemi, pa naj bo mandolina, multipraktik ali karkoli se že zmisliš:
- zavzemajo prostor
To so dejansko legit problemi. Bi lahko imel milijon teh pripomočkov že, ampak jih nimam ravno zaradi tega kar si napisal. Na pultu imam najbolj pomembno, kar potrebujem večkrat na teden in to je grelnik vode in airfryer.
Kar se tiče rezanja, veliko vas je omenilo dober nož in tukaj se strinjam - nož tudi že imam. Ampak v vsakem primeru rabiš kilometrino, ne glede na nož. Zato pa sprašujem, če je kaj kar vi uporabljate in bi pohitrilo ta proces. Npr sem gledal kaj takega, ampak nimam pojma kako bi se obneslo. Taka zadeva pa bi tudi rešila večino problemov , ki si jih naštel zgoraj. Npr ne zasede dost prostora, za čiščenje pa verjetno uporablja nastavke, ki jih snameš in vse skupaj vržeš v pomivalni stroj.
predi ::
Za sekljat čebulo sem videl nekatere priporočati nek sekljalnik na vrvico. Tefal? Potegneš tako kot pri vžigu motorne žage, ipd., pa ti obrne nože. Enako kot ti z nožem v roki ziher ne bo. Meni gre sicer strašno na živce, ko mi koščki čebule letajo naokrog.
Za francosko, pomfri, imam jaz nek rezalnik od status.si, ampak vidim, da tega nimajo več v prodaji. Pač mreža nožev, en pant, stisneš skupaj. Sicer je pisalo, da ni za krompir, ampak kaj pa oni vedo. Tudi za pomivalca naj ne bi bilo, pa ga že deset let pomivam not (razen posodice). Par stvari se je v tem času polomilo, dela pa še vedno.
Za francosko, pomfri, imam jaz nek rezalnik od status.si, ampak vidim, da tega nimajo več v prodaji. Pač mreža nožev, en pant, stisneš skupaj. Sicer je pisalo, da ni za krompir, ampak kaj pa oni vedo. Tudi za pomivalca naj ne bi bilo, pa ga že deset let pomivam not (razen posodice). Par stvari se je v tem času polomilo, dela pa še vedno.

OutOfTheBox je izjavil:
- zavzemajo prostor
To so dejansko legit problemi. Bi lahko imel milijon teh pripomočkov že, ampak jih nimam ravno zaradi tega kar si napisal. Na pultu imam najbolj pomembno, kar potrebujem večkrat na teden in to je grelnik vode in airfryer.
Kar se tiče rezanja, veliko vas je omenilo dober nož in tukaj se strinjam - nož tudi že imam. Ampak v vsakem primeru rabiš kilometrino, ne glede na nož. Zato pa sprašujem, če je kaj kar vi uporabljate in bi pohitrilo ta proces. Npr sem gledal kaj takega, ampak nimam pojma kako bi se obneslo. Taka zadeva pa bi tudi rešila večino problemov , ki si jih naštel zgoraj. Npr ne zasede dost prostora, za čiščenje pa verjetno uporablja nastavke, ki jih snameš in vse skupaj vržeš v pomivalni stroj.
Poglej tekst kaj sem naredil s tvoji aliexpress linkom. Ne rabis se celega trackinga okrog talat.
Tole je edina naprava, ki jo rabiš in če boš nabavljal to navlako boš samo naredil full circle in na koncu spet prišel na to edino napravo (raznih oblik, od kitajske sekirce do noža za lupljenje):
Dobil za darilo mum multipraktik, ni da ni. Edina zadeva, ki jo uporabljam je za francosko solato, 1x na leto in gnetenje testa preden se nanj spravim "na roko". Imam mandolino, tako proper, inox, z nastavljivimi rezili, lezi v omari, iz preprostega razloga, da vse kar ponuja, v količinah, ki jih rabim, naredim prej z nožem, če v čas upoštevam čiščenje. Če bo delal pa 50 litrov golaža bi pa verjetno prav prišla.
Prav legendarna naprava je pa sokovnik, ma raje nikoli več ne pijem soka, kot, da moram mrežico čistit.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: razor1911 ()
Poglej tekst kaj sem naredil s tvoji aliexpress linkom. Ne rabis se celega trackinga okrog talat.
My bad.. se je obdržalo ko sem si preposlal iz telefona na pc. Hvala za popravek
Tle ko gledam, deluje čist "effortless" :). Sej je zanimivo, ampak me ubija to da bi pač mogu več kuhat oz. investirat tolk časa da pridem do tega.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()

OutOfTheBox je izjavil:
My bad.. se je obdržalo ko sem si preposlal iz telefona na pc. Hvala za popravek
Tle ko gledam, deluje čist "effortless" :). Sej je zanimivo, ampak me ubija to da bi pač mogu več kuhat oz. investirat tolk časa da pridem do tega.
Saj je effortless, ko enkrat dojameš, da s členki nastavljaš debelino in varuješ konice prstov in se malo zverziraš, lahko tudi stran gledaš, pa se ne boš urezal. Rabiš nekaj kilometrine ampak nič pretresljivega. Pa z topim nožem se boš prej urezal kot z ostrim, ne rabiš pa iti v drkarijo nožev po n eurov in osebno ne maram japonskih, prvič zaradi ročaja, drugič ker niso narejeni za "zibanje" po rezilu. Imam, uporabljam, ampak več uporabljam "nemškega".
Zgodovina sprememb…

(zgoraj govorim o "chefs knifu" ali jap. gyuto, rabiš še nekaj majhnega za luščenje zelenjave ipd.)
Izgleda da je Joshua posnel še en video.
Izgleda da je Joshua posnel še en video.
Zgodovina sprememb…

tony1 ::
Da naredim še malo reklame: Boscheve p. mešalnike (se kdo spominja štorije iz Jokerja iz začetka '95ega, kjer ga je neprimerno uporabila ZF robotka? :-D) izdelujejo v SLO, bivšo Gorenjevo fabriko pozna tudi eden od forumašev...
Nekdo je zgoraj omenil kuhanje golaža v ekonom loncu, kar zmanjša čas kuhanja (in verjetno nezanemarljivo tudi energije), kar se mi zdi dober hack. Odvisno sicer kaj pripravljaš, ampak a se ne golaž v tem primeru prime na dno posode?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()
tony1 ::
V dobri posodi (ni treba, da je ravno AMC), kar naj bi ekonom lonec bil, se nič ne prime...
Pa še tole: palični mešalnik ima rezilo seveda iz pleha, je pa lahko okoliško ohišje (ki obkroža nož) iz plastike, priporočam malo boljšega, ki ima tako rezilo kot spodnji del ohišja iz kovine...
Da naredim še malo reklame: Boscheve p. mešalnike (se kdo spominja štorije iz Jokerja iz začetka '95ega, kjer ga je neprimerno uporabila ZF robotka? :-D) izdelujejo v SLO, bivšo Gorenjevo fabriko pozna tudi eden od forumašev...
Pa še tole: palični mešalnik ima rezilo seveda iz pleha, je pa lahko okoliško ohišje (ki obkroža nož) iz plastike, priporočam malo boljšega, ki ima tako rezilo kot spodnji del ohišja iz kovine...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
feryz ::
Pa še tole: palični mešalnik ima rezilo seveda iz pleha, je pa lahko okoliško ohišje (ki obkroža nož) iz plastike, priporočam malo boljšega, ki ima tako rezilo kot spodnji del ohišja iz kovine...Za goste juhe itak ne more biti drugačen kot inox.
Razen če vam paše kuhano plastiko jesti.