» »

slepo tipkanje

slepo tipkanje

«
1
2

_juMek ::

Sprašujem keri bi uporabil da bi se nauču mal hitrej tipkat??V začetku sm pisu z typingmaster pro-sam fora je da ko narediš 4 stopno se vse konča(ker je demo)Tako da se naprej ne da!!Zdej me pa zanima če se je še kakšen s tem ukvarju??

LP.
Jumek_rola

MadMicka ::

Če bi se res rad nauču slepo tipkat, greš in si nabavš knjigo za strojepisje, ki jo uporabljajo na srednji administrativni šoli, potem pa sam vaja, vaja in še enkrat vaja.
Začni z osnovno vrsto in pol naprej. Če boš preveč črk naekrat, ne bo dobr...

Uporabnik ::

prepričan sem da je ene 100x boljš da en program najde, kot pa da se iz knjige uči

BigWhale ::

> prepričan sem da je ene 100x boljš da en
> program najde, kot pa da se iz knjige uči

99% 'tipkarc' se ke ucil tipkat iz knjige recimo, zdaj si pa ti preprican, da je 100x boljs, da ima program? :P

Ziga Dolhar ::

Za to, da v nedogled ponavljaš stavke tipa "Ada kuha čaja. Ada rada diskutira. Kaj kuha Ada?" in preveriš točnost, pa res ne potrebuješ program :-).

Vaja dela mojstra.

p.s.: najboljša šola je pa učiteljica tipkanja, ki ti neprestano gleda pod prste, skrbi, da imaš vedno dvignjeno zapestje (AUVA!) in prste na pravih pozicijah.

Demonstracija: natipkaj tri vrstice stringa "pšp špš" z mezincem. Sedaj si predstavljaj, da udarjaš po starem Olympusovem stroju. Hej, zapestja v luft!

>:D
https://dolhar.si/

_juMek ::

Ah ke,pa ne bom zdej u bukvo gledu_zato k sm bil z programom hitr not:zdej me pa zanima katerega bi lahk še uporabu(tko de se splača)

LP.
Jumek_rola

Ziga Dolhar ::

Fatal, KAJ boš v knjigo gledal? Tega se ne učiš tako, da _gledaš_ v knjigo, ampak tako, da _pišeš_. Prepisuješ pa lahko iz zaslona, ali pa iz pisne predloge. Kaj bo v praksi bolj verjetno?
https://dolhar.si/

_juMek ::

No ja,bo že sej že vadm iz mircom ;))))

dejc2 ::

Jz sm hodu ne ekonomsko šole in znam čist slepo tipkat, naučil smo se pa men se zdi da smo mel en program ki se imuje fdsa, in iz njega se učiš, zgoraj ti piše tekst, ti ga moraš pa tipkat, to je isto k da bi iz knjie prepisval, sm tam so pač lažje besede, oz najprej zlogo.

LP Dejč

MadMicka ::

No sej res nismo v kameni dobi :) . Knjiga, program, vseeno, bistvo pa je, da se tipkanje uči po korakih. Vsak teden po nekaj črk ob 30 minutni vadbi vsak dan, pa rezultat ne more izostati. Da se mal pohvalim, jaz sm mel včasih (pa zdej pomoje nimam dost manj) po 280 udarcev na minuto. Na pet minut nič ali ena napaka, pač odvisno od dneva. Seveda govorim o lažjih tekstih, z lažjimi besedami in brez številk. :D

moj_nick ::

Huh? A za slepo tipkanje potrebuješ programe? Jst sm se nauču kr tko. Enkrat sm reku, da bi blo fajn slepo tipkat, zato sm vedno manj gledal v tipkovnico, pa je šlo.

Na sploh mi je način po korakih neumen - če že rabiš vajo, vzameš časopis in prepisuješ >:D

@Ziggga:
Ne govorit okol o težavnosti tipkanja po tipkovnicah - sem tipkal po olympusovi makini, po stari ibm tipkovnici, po laptop tipkovnici itd. in ti povem, da se nič ne more primerjat z mojim pianinom. :D

Ziga Dolhar ::

moj_nick: Ugovarjam. Ko sem tipkal po cerkvenem stopnišču onega mogočnega olympusa s svojim nežnim mezincem ... Argh.

p.s.: sicer se pa da klavir prav fino špilat tudi z navadno tipkovnico. ddfggfdsaasddss tako čist suvereno predstavlja delček ode radosti ;-). Le, da je vtipkan z neskončno majhno mero truda :].
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

moj_nick ::

S tem, da je totalno brez dinamike in občutka, iz česar sledi, da je bolje, da si skladbo zažvižgaš. :D

Vikking ::

jst mam en program k ga uporabljajo na ekonomskih srednjih šolah za učenje hitrega tipkanja, sam to še ne pomen da se boš nauču v 1 tednu hiter tipkat, to moreš dost vadit, in seveda ne vadit na obroke, ampak redno in po kakšnem dobrem letu boš tipkovnico obvladu na pamet, kar pa še ne pomeni da boš tko hiter tipku, da bodo tipke letele po zraku, za to pa rabiš še več časa za učenje....

BigWhale ::

> Huh? A za slepo tipkanje potrebuješ
> programe? Jst sm se nauču kr tko. Enkrat sm
> reku, da bi blo fajn slepo tipkat, zato sm
> vedno manj gledal v tipkovnico, pa je šlo.

Ampak ti najbrz ne tipkas deset prstno ampak najvec pet prstno, mogoce sest, tako kot jaz. :) Pa se vedno ti prsti 'odletijo' dol s tipkovnice in moras dol pogledat :)

moj_nick ::

Uporabljam vse prste, razen palca, katera uporabim samo za space in ne, pogled mi ne uide na tipkovnico. Trenutno se učim še slepo uporabljat številke.

;)

edit: verjetno je to zaradi klavirskih spretnosti. Ko delam v Linuxu, slepo zadanem znaka / in * (na številčni tipkovnici), poleg tega pa še ", ', ?, !, oba oklepaja, &, \, @ in #

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: moj_nick ()

Ziga Dolhar ::

Palec se poleg za pritiskanje preslednice uporablja še za črki Q in Đ.

;)
https://dolhar.si/

moj_nick ::

In potem imaš roke križno postavljene? :D

Q lepo zadanem z mezincem Đ-ja pa nisem vajen.

V-i-p ::

Se strinjam z žigom, popolnoma. Tudi mene je v šoli profesorica tipkanja spravljala v nočno moro s svojim "zapestje gor, pa oči drži kam drugam, ne na tipke" >:D Ko je nisem "jebal" mi je pa črne špegle zrihtala, da nisem nič videl :) In ja, dobri stari Olympus, prsti boleli že po parih vrsticah :)) Samo, zdaj sem ji hvaležen. Pravilno slepo znam tipkat vse kar tipkovnica premore. Črke, številke, znake in to fino fajn hitro :8) Ravno prej sem se stestiral po dolgem času: 400 znakov na minuto. Brez napake. In res je fino da se učiš z nekom ki to obvlada. Začneš z osnovnim položajem in ga tipkaš in tipkaš (F in J) potem greš dalje, ko to obvladaš in tako naprej, dokler nimaš cele tipkovnice z številkami in znaki vred v glavi...

P.s. lahko bi enkrat naredili tekmovanje v tipkanju med Slo-Techovci >:D.
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: V-i-p ()

DMouse ::

Hja, tudi jaz sem se tipkanja naučil brez kakršnih koli programov ali priročnikov. Vedel sem, da morata biti kazalca na f in j, to pa je tudi vse... na začetku gre sicer počasi, ker ne veš napamet kje je katera tipka, po kakem mesecu pa prsti kar avtomatsko letijo po tipkovnici. TypingMaster pravi, da tipkam s hitrostjo 300 znakov/min, vendar se pri tipkanju večkrat zmotim, takoj pobrišem znak ali dva ter tipkam naprej. Če bo kako tekmovanje za "najboljšo tajnico", pridem pogledat ;)

mchaber ::

Typing Master je kul program.Demo je res kratek,Mula takoj najde polnega.;)

A je res treba met zapestje gor?:\
.

DMouse ::

Mislim, da ne. Sploh pa je na teh novih podaljšanih tipkovnicah, na katere nasloniš roke, tipkanje tako udobno, da res nevem zakaj bi moralo biti zapestje dvignjeno. Mogoče natipkaš kakih 10 znakov več, ker hitreje dosežeš številke? :)

Poldi112 ::

Na sploh mi je način po korakih neumen - če že rabiš vajo, vzameš časopis in prepisuješ


Zelo napacno. Po korakih prej osvojis lekcijo. Tudi sestevati se ucis pred mnozenjem z razlogom.

Pa se vedno ti prsti 'odletijo' dol s tipkovnice in moras dol pogledat :)


Zakaj to? Saj "j" in "f" sta oznacena, tako da cutis, kdaj si na njih.

Sem pa sel jaz enkrat z eno iz trgovske, ki je imela to v soli. In moj ponos je zrasel... Ceprav nisem blazno hiter. Sem sel zdajte testirat na tisto stran in imam 59 wpm in 2 napaki.

Skrat ::

Hmm... nikol nisem imel te "srece", da bi hodil na kaksno solo, kjer bi nas ucili slepo tipkat :D sicer je trajalo kar nekaj let, da sem se naucil, ampak zdej znam...

Pomoje je najboljsi (sigurno pa ne najhitrejsi!) nacin uporaba IRCa in podobnih chat pogruntavscin >:D. Se posebej, ce chatas z vec osebami na enkrat.
Free software is a matter of liberty, not price.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Skrat ()

MadMicka ::

Vip, kaj je to 400 znakov na minuto brez napake zate? Mislm, če s tako brzino prepisuješ tekst in to brez napak, pol si moral že na kr precej tekmovanjih v Sloveniji zmagat :)

teleban ::

Hehe, sm glih zdej vidu to debato o slepem tipkanju. In morem povedat da sm hodu na ekonomsko šolo na keri smo se to učil. In edino kar mi je iz te šole ostalo in mi ni žal da sem se na njo vpisal je to da znam pisat deset prstno slepo tipkanje. No morm se še pohvalt da sm bil še na državnem tekmovanju (srednjšolskem seveda) na katerem pa tut nism bil tok slab. (ampak če bi šel danes na to tekmovanje bi ga bol resno vzel, tko smo se šli tja več al manj zafrkavat in mi je blo čist vseen kero mesto bom dosegel. Sam da je bil prost dan šole :D )
Mislim sploh si več ne znam predstavljat da ne bi znal tipkat na vse prste.:\
To k pa eni govorijo da vzameš časopis pa prepisuješ sploh ne drži. Ok sej se lahko verjetno tut tko naučiš 10prstno tipkat, sam kok časa (let) pa traja tako učenje. In mislim da je učenje s programom 100x boljše in pravilnejše.

lp, teleban

V-i-p ::

Vip, kaj je to 400 znakov na minuto brez napake zate? Mislm, če s tako brzino prepisuješ tekst in to brez napak, pol si moral že na kr precej tekmovanjih v Sloveniji zmagat


MadMicka, brez napake v dotičnem testu, včasih pa tudi pade kakšna, pošteno povedano, pa niti ne vem točno koliko udarcev na minuto je "dobro" in koliko "odlično". Vem pa, da me je enkrat videla od sodelavke kolegica (sodnica) prepisovat en tekst za našo tajnico in je rekla samo "wow, če pa tebe ne spravim na sodišče delat, ko tako hitro pišeš pa nočem nič" :D. Me pa ima, da bi enkrat šel na kakšno tekmovanje, da vidim "kam sodim". In če se potrudim, res potrudim, po mojem pridem na okoli 450-500 znakov/min. Je pa tudi res, da slepo tipkam že od prvega letnika srednje šole, tega pa je sedaj 8 let :)
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: V-i-p ()

Gandalfar ::

Fantje .. no warez

mchaber ::

Ja ata.:|
.

Nona ::

Veš kaj, V-i-p, če pa res tako hitro tipkaš - vsaka ti čast. Lani sem učila dijake 4. letnika upravne smeri, ki so imeli strojepisja 4 ure na teden. Za odlično oceno je bilo treba natipkati 280 znakov ali več. Na tekmovanjih pa so najboljši s 350 udarci na minuto. Samo toliko, da vidiš, kje si.

Za ostale. V šoli se v 1. letniku naučijo tipkati v 7 mesecih - imajo pa 2 uri na teden. Koliko poznam dijake, doma ne vadijo preveč. Pa pri informatiki uporabljajo samo 2 prsta, namesto vseh 10. Učijo pa se tipkati s programom ASDF. Lepo počasi ampak zanesljivo.

Palce pa se uporablja izmenično za pritiskanje na preslednico - če pa vi dosežete Q in Đ pa je z vami kaj narobe. :D

LP Nona

Mercier ::

rezultat mojega računalnika:

repeat delay min, repeat rate max, lastnik visi na tipki => cca. 2100 znakov/min

MadMicka ::

Se strinjam v celoti z Nono.

Saša, ti maš pa bug v programu :))

Gandalfar ::

Jzt bi se tud stestiral .. kaj tocno uporabljate za testiranje?

DMouse ::

Typing Master (evaluation)

Nona ::

Pozdravljeni! Preverila sem, kako hitro so naši sodelujoči tipkali na tekmovanjih. Eden izmed naših dijakov (fant) je bil 1. na tekmovanju in je dosegel 406 udarcev na minuto. In to je dosegel samo z vajo. Tako da je rezultat od 400-500 znakov na min pretirana številka.

Drugače pa se lahko stestirate s programom ASDF - če ga kdo potrebuje, naj se javi, saj je avtor programa dal dijakom srednjih šol in šolam ta program, da ga uporabljajo brezplačno.

Mercier ::

MadMicka
Saša, ti maš pa bug v programu
Probal sem za primerjavo, da vidim o kakšnih hitrostih se pogovarjate. (v wordu sem eno tipko držal eno minuto)

Imaš bistveno drugačen rezultat?

romell ::

poskušal sem dolpotegnit prog.asdf pa mi ni ratalo, zato se "javljam"
hvala Nona, :D

Gandalfar ::

Jaz bi se tudi javil

flipflop ::

Meni ga še lahko daš,Nona.0:)

MadMicka ::

Jaz bi tud prosil za program.

Drugače, hitreje ko tipkaš, več napak narediš. Običajno se hitrostni testi pišejo 5 min. Ena napaka ti pa odšteje od 25 udarcev do ene vrstice, kakor kje. Rekordi v hitrostnem tipkanju so pa blazno visoki. Že na tipkalnih strojih - tistih mehanskih so delal čistih udarcev čez 600 na min, na elektronskih pa blizu 1000, bi moral mal pogugalt :)

Na najdi.si je pod "hitrostno tipkanje" na prvem mestu državno tekmovanje l. 1998, kjer je imel najboljiši 294 čistih udarcev na minuto. Ne vem pa, koliko udarcev so odbili za napako.

Nona ::

Program lahko dobite na http://www2.arnes.si/~skepe/asdf.htm

Drugače pa se hitrost in pravilnost izračunavata tako

1 napaka = 50 točk --> št. napak * 50

št. natipkanih znakov - (št. napak * 50) = št. čistih znakov

št. znakov v 1 min = št. čistih znakov : čas v min

Ponavadi se hitrostni prepisi pišejo 10 min.

Seveda pa smo v šoli upoštevali še % napak pri hitrostnem prepisu (št. napak * 100)/ vsi znaki, nato pa smo iz te ocene in ocene za hitrost dobili končno oceno.

_juMek ::

Jest mam pa še eno vprašanje,evo mi je dal frend cd,gor pa so bili teli programi:ASDF,FDSA,FDSA2-ZDEJ pa nevem iz čem začet....thx nona
Jumek_rola

Nona ::

Ni za kaj, me veseli, da sem lahko pomagala.

Začni z ASDF - je osnovni program za učenje.

Zgoraj je okno, na katerem je narisana tipkovnica oz. del tipkovnice - tipke, ki se jih boš naučil pri tej vaji. Vedno imaš navedeno, kateri prst pritisne to tipko.

Pišeš v čisto spodnjo vrstico (v okvirček), prepisuješ besedilo/znake nad to vrstico, zgoraj pa so napisane vse 3 vrstice, ki jih moraš napisati pri posamezni vaji.

Vedno glej vrstico, ki je nad okvirčkom!!! In pa priporočam ti, da pišeš v načinu dela 1 (F7, izbereš 1), ki ne napiše napačnih znakov, ki jih pritisneš, ampak samo pravilne znake, tako da ti ni potrebno iskati, kje v besedilu si natipkal napačni znak.

Ko natipkaš celotno vrstico, pritisni preslednico in že te program postavi v naslednjo vrstico oz. te vrže v okno s statistiko.

Do statistike prideš med vajami s pritiskom na F6, do poljubne vaje pa z F9. Z F10 greš po 1 nalogo naprej, 10 pa jih preskočiš s tabulatorjem.

Statistika:
levi okvirček je za vse vaje, ki si jih naredil, sredinski pa za trenutno vajo. Rezultat udarcev/min trenutno ni pomemben, saj se šele začneš učiti. Pomembni pa so rezultat vseh udarcev, vseh napak in napak v procentih.

Da se boš lahko primerjal - dijaki 1. letnika, ki se učijo tipkati 2x na teden po 1 šolsko uro, morajo po 20 urah za pozitivno imeti 0,7 % napak, tipkajo pa 1260 znakov (7 nalog po 180 znakov). Naučijo pa se tipkati a, s, d, f, j, k, l, č, e, r, u, i (do naloge 60).

0,00 - 0,10 % = 5
0,11 - 0.20 = 4
0,21 - 0,40 = 3
0,41 - 0,70 = 2


Še enkrat poudarjam - danes ni pomembno, kako hitro pišeš (včasih je bilo, ker ni bilo naprav za razmnoževanje besedila), ampak je pomembna pravilnost tipkanja.

Pa še v odgovor nekomu (sem pozabila nick): ni tako pomembno, da imaš dvignjena zapestja - važno je, da ne pritiskaš preveč zapestja na rob tipkovnice ali mize, kajti s tem imaš manjši "doseg" na tipkovnici, te bodo začela boleti zapestja (no, na začetku te bodo v vsakem primeru), pa tudi hitrost je večja, če jih ne tiščiš dol - preverjeno.

Lepo tipkanje vam želim ter da se naučite slepo tipkati čim prej in pravilno!
Upam, da nisem preveč zamorila s tipkanjem. :))
LP

Gandalfar ::

Pomojem je hitrost tipkanja pomembna, ker si potem lahko privoscis tipkati predavanja in opazujes, da so profesorji dejansko sposobni ustvariti par tipkanih strani besedila na uro. :)

moj_nick ::

A kdo ve za tak program v Linuxu? Hočem samo testiranje in to čez celo tipkovnico.

Nona ::

No ja, hitrost je pomembna, če delaš tam, kjer jo rabiš - npr. sodišča,...

Glede predavanj. Smo imeli v 3. in 4. letniku faksa priložnost tipkati predavanja - v bistvu je to negativno vplivalo na predavatelja - natipkali smo par strani, vendar je, ko je opazil, da smo tipkali, razlagal še bolj počasi, kot sicer. Opazili smo, da smo natipkali besedilo prej kot so ostali napisali, vendar se je oziral na nas in nas "čakal".

Odvisno pa je tudi, če ti profesor pusti, da tipkaš med njegovim predavanjem - saj veš, da so oni bogovi :D

Gandalfar ::

moj_nick: ASDF dela v linuxu

_juMek ::

:=) mi že gre,ja zakaj pa se pol uporablja fdsa in fdsa(2)..LP.
Jumek_rola

Nona ::

Lepo, da ti gre. Vaja dela mojstra (če mojster dela vajo) :D


V FSDA imaš dodatne vaje (201), ki se nato nadaljujejo v FSDA2 - v drugem delu so kombinacije črk in številk, tuje črke, menjava velikih in malih črk

Po moje je samo več vaj. V šoli uporabljamo samo ASDF.

Gandalfar ::

Mogoce bi bilo za razmisljat o kaksni knjigi za pomoc :)
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slepo Tipkanje

Oddelek: Programska oprema
4917405 (16187) Yacked2
»

Hitrost tipkanja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6311700 (9921) šernk
»

Hitrost tipkanja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
828561 (6010) mojca
»

Desetprstno tipkanje (učenje) (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
5223949 (22123) strictom
»

Ročne spretnosti

Oddelek: Loža
303234 (2884) mmisv

Več podobnih tem