Slo-Tech - Anthropic, ki se pripravlja na eno največjih javnih ponudb delnic (IPO), če ne celo največjo v zgodovini, bo pri tem sodeloval z Nvidio. Po Reutersovih neuradnih podatkih bo vrednotenje podjetja okoli 2000 milijard dolarjev, zbrati kanijo 100 milijard dolarjev svežega kapitala, od tega naj bi Nvidia prispevala kar 10 milijard dolarjev. Dogovori še niso dokončani.
Če bo Nvidia res sodelovala v IPO, s tem pa vstopila tudi v lastništvo, bo Anthropic v precej boljšem položaju kot sicer. S tem bo imel zagotovljeno večjo vsoto denarja, hkrati pa bo to signal za druge investitorje, ki bodo potem pogumnejši. Gre za tako imenovane stebrne investitorje, ki se zavežejo za nakup določenega deleža še pred začetkom IPO. Taki primeri so bili v preteklosti pri drugih IPO-jih, denimo v SpaceX-u, Nvidia, Amazon, savdski državni sklad in drugi.
Anthropic želi IPO izpeljati še pred novembrskimi volitvami. Letni prihodki podjetja so ocenjeni na 65 milijard dolarjev, kar je precej več kot lanskih devetih milijard. Do leta 2028 jih želijo povečati na 200 milijard dolarjev. Vrednotenje podjetja v IPO temelji na teh predvidevanjih, ne na trenutnih rezultatih.
Novice » Nakupi / združitve / propadi » Nvidia bi v Anthropic vložila 10 milijard dolarjev
feryz ::
Nekam hudo zelo malo se sliši 10 milijard. Je to ziher pravi podatek? Pričakoval bi vsaj bilijon ali kaj podobnega.
Motion ::
Zadnji mesec sem se mal igral z več temi LLMji. Poskušam si narest now interface za printer pa sem jim dal moj mock up kako naj bi UI zgledal.
Claude (free verzija) je daleč najbolje opravil. Chatgtp/Gemini/copilot mu niso niti blizu prišli po kakovosti ,....
Nepredstavljivo kako sposobna je ta stvar,....
Claude (free verzija) je daleč najbolje opravil. Chatgtp/Gemini/copilot mu niso niti blizu prišli po kakovosti ,....
M-XXXX ::
Nekam hudo zelo malo se sliši 10 milijard. Je to ziher pravi podatek? Pričakoval bi vsaj bilijon ali kaj podobnega.
Prav neverjetno kakšno nategovanje delničarjev in vrednosti je to.
Predstavljajte si scenarij: Anthropic vzame 10 svojih miljard, jih podari nvidiji, ji reče naj podarjeni denarjem vložijo nazaj v njih: baaam vrednost nvidije in anthropica je šla gor za 500 miljard.
Številke si izmišljene, ampak nisem ravno daleč od realnosti...

iloveboobz ::
Zadnji mesec sem se mal igral z več temi LLMji. Poskušam si narest now interface za printer pa sem jim dal moj mock up kako naj bi UI zgledal.
danes zna AI še za kaksn star printer cel driver skup spisat...
smoki
ZigaZiga ::
feryz ::
Nikonja ::
Bojo lahko z denarjem, ki jim ga da Nvidia kupili več Nvidijinih kartic.
US Economy 2026.
![]()
Glih to Nvidija dela že kar nekaj časa ko si umetno napihuje svojo vrednost, dejansko pa sami sebi prodajajo svoje kartice. Ves dnar katrega "ulagajo" v druge firme dobijo nazaj ko te iste firme kupijo njihove kartice. Kreativno računovodstvo.
Markoff ::
Predstavljajte si scenarij: Anthropic vzame 10 svojih miljard, jih podari nvidiji, ji reče naj podarjeni denarjem vložijo nazaj v njih: baaam vrednost nvidije in anthropica je šla gor za 500 miljard.
Po mojem si še malce podcenil številke...
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021
floyd1 ::
Po mojem si še malce podcenil številke...
O vlaganjih, delnicah... nimam pojma, zato se mogoče motim, ampak - a niso nekoč Sadarju sodili za neke zelooo podobne rabote? Seveda so zneski popolnoma neprimerljivi.
Karamelo ::
pač si imel "srečo" z claudom...danes je chatgpt na istem če ne celo malo boljši od clauda, sploh Sol in Astra
fikus_ ::
Bojo lahko z denarjem, ki jim ga da Nvidia kupili več Nvidijinih kartic.
US Economy 2026.
![]()
Glih to Nvidija dela že kar nekaj časa ko si umetno napihuje svojo vrednost, dejansko pa sami sebi prodajajo svoje kartice. Ves dnar katrega "ulagajo" v druge firme dobijo nazaj ko te iste firme kupijo njihove kartice. Kreativno računovodstvo.
Lahko bi rekli tudi krožno gospodarstvo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Spura ::
Saj kaj dosti vec ne morejo. Celotna emisija delnic za ta IPO je le 5% podjetja (100B po 2000B valuaciji), od te emisije jo bo Nvidia vzela 10% (10B dolarjev) ostalo pa kdo drug.
Nikonja ::
Zanimivo za vidit kako se bo to končalo, in če bo podobno Space-x IPO-tu, ker to bo (nisem glih 100% prepričan), prva "AI" firma na borzi. Ker če njima ne uspe potem se OpenAI še slabše piše in zna cela industrija it v banano... Ampak do tega bo še nekaj časa!