» »

Služba

Služba

Dejavu67 ::

Zdravo,

Znašel sem se v kar hudi zagati. Naj takoj povem, da je pridobitev nove službe zame praktično nemogoča.

Po bolniški prihajam nazaj na delo in vse je bilo že dogovorjeno. Ustavilo pa se je tik pred koncem, ker nekdo noče podpisati nekega dokumenta o prilagoditvi mojega delovnega mesta. Drug, bolj vpliven je začel postopek, kjer me bodo povsem degradirali. Po odločbi se tega ne sme.

Imam tudi invalidsko odločbo, kjer pa sem posledice bolniške opisal samo za 1. delovno mesto, ki je povsem pisarniško. Za 2., kjer me dajejo v tovarno, pa jih nisem. Moralo bi pisati zgolj brez težjega fizičnega dela in brez nočnih izmen. Odločba je pravnomočna, ker se je vse spremenilo tik pred zdajci.

Sedaj bom dobil že predlog za novo delovno mesto in verjetno rok 3 dni. Potem sledi pogodba, ampak zadeva je že prepozna.
Kar mi pade na pamet je, da zahtevam zdravniški pregled pri zdravniku, ki pa je seveda interni.
Če grem spet v postopek za novo odločbo bo to trajalo pol leta.

Kaj mi svetujete?

kloko ::

Dejavu67 je izjavil:

Kaj mi svetujete?

Da si poiščeš strokovno pomoč s področja delovnega prava...

solatko ::

Dejavu67 - Zahtevaš pregled za ponujeno delovnio mesto. Mnenje zdravnika medicine dela, ne more bit v nasprotju z odločbo invalidske komisije, kjer je opisano kaj lahko delaš. Če ponujeno DM ustreza pač nimaš kaj.
Delo krepa človeka

velikBrokoli ::

Danes registriran account z zelo hudimi problemi, klasičen bait.

mojsterleo ::

velikBrokoli je izjavil:

Danes registriran account z zelo hudimi problemi, klasičen bait.

Ja in če je danes registriran? Brez registracije ne moreš odpreti teme ali zastaviti vprašanja.

strawman ::

kloko je izjavil:

Dejavu67 je izjavil:

Kaj mi svetujete?

Da si poiščeš strokovno pomoč s področja delovnega prava...

Prvi in edini pravilni odgovor. Sledijo samo še gostilniške debate, anekdote in osebna mnenja.

V-i-p ::

@ChatGPT

V-i-p, če bi me ta uporabnik vprašal za mnenje, bi mu svetoval predvsem, naj ne podpisuje ničesar na hitro samo zato, ker je rok kratek.
Iz napisanega se mi zdi pomembno:
Če ima pravnomočno invalidsko odločbo, mora delodajalec upoštevati omejitve iz odločbe. Ne more ga enostavno prerazporediti na delo, ki je z odločbo v nasprotju.
Pred podpisom nove pogodbe naj zahteva natančen opis del in obremenitev novega delovnega mesta.
Če meni, da novo delovno mesto ne ustreza njegovemu zdravstvenemu stanju, naj zahteva presojo izvajalca medicine dela. To ni nič nenavadnega in ni treba slepo zaupati samo mnenju delodajalca.
Če prejme ponudbo nove pogodbe, jo lahko vzame domov, prebere in se posvetuje s pravnikom, sindikatom ali invalidsko organizacijo. Tridnevni rok je kratek, ni pa razlog za nepremišljeno podpisovanje.
Če je član sindikata, naj jih kontaktira takoj, še preden dobi pogodbo.
Smiselno je tudi, da zbere vso dokumentacijo: invalidsko odločbo, zdravniške izvide, zapisnike sestankov, e-pošto in vse, kar dokazuje, kaj je bilo prej dogovorjeno.
Kar pa me malo skrbi pri njegovem zapisu, je stavek: "Po odločbi se tega ne sme." Če res obstaja odločba, ki prepoveduje takšno razporeditev, je to lahko zelo pomemben argument in bi bilo dobro, da dokument pokaže pravniku za delovno pravo.
Sicer pa velja eno praktično pravilo: podpisano pogodbo je veliko težje izpodbijati kot pogodbo, ki je še nisi podpisal.
Ker gre za delovno-pravni in invalidski status, bi mu priporočal čim hitrejši posvet z odvetnikom za delovno pravo ali s sindikatom. Že 15 minut pogovora z nekom, ki pozna zakonodajo, mu lahko prihrani mesece težav.
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: V-i-p ()

Vse je res. Ja, izredni zdravniški pregled. Tu bom seveda dodal še drugo polovico težav z zdravjem, ki me pri pisarniškem delu ne ovirajo, pri fizičnem pa.

Nekako pa bom moral dodati to v odločbo, kjer je edina pot, da spet prožim postopek, ki potem traja pol leta.

A je kaj drugače, če grem na privat oz. pošljem prošnjo kadrovski da mi odobri? Kaj pa če rečejo ne, da sem pregled že imel?

enavlaka ::

Ti moraš opravljati vse teste, kakor bodoči novo zaposleni.
Probem, ki ne vem ali si ga opisal je: Ali si že sklenil novo pogodbo?
Po zakonih te ne smejo dati na slabše delovno mesto ampak tega se nobeden ne drži in moraš biti previden, ker bodo pritiski iz vseh strani.

Na novem delovnem mestu imaš:
Seznanitev z nevarnostmi na delovnem mestu (rekel si, da gre za fabriko/trak)
Nov zdravstveni pregled _ZA OMENJENO DELOVNO MESTO_, ki upošteva VSE gibe in zahteve, ki jih boš delal. Star zdr pregled za pisarniško delo se ne more uporabit za delo za trakom ali karkoli drugega, če ni imel vsega tega že noter.
Nov varnostni načrt in opravljeno varnost pri delu za delo za trakom ! Obvezno !
Po zakonu mora biti delavec seznanjen s tveganji na delovnem mestu, pa četudi gre za sedenje v pisarni.

Za ostalo si poišči nekoga, ki pozna delovno in invalidsko pravo. Firme so pokvarjene, previdno !

Podpisal nisem še nič. Počasi bom dobil osnutek pogodbe in verjetno kratek rok. Za to slabše delovno mesto. Tu sem se obrnil na sindikat in so se obrnili proti meni in začeli dajati na slabše delovno mesto.
Obenem se bom obrnil na direktorja in poskušal zagnati postopek za prvotno delovno mesto. Direktor bo moral potem prvega prekiniti.
Če se to ne zgodi, bom moral podpisati osnutek za slabše delovno mesto, ker drugače bom prejel še odpoved.
Ne vem pa, kako povedati, da sem se obrnil na sindikat. Drugega nisem imel, ker direktorja ni bilo.

Utk ::

To delajo, ker se te bi radi znebili. Ne podpiši nič in si išči drugo službo.

fikus_ ::

Vsako delovno mesto ima opis del ter oceno tveganja in iz tega se vidi, kakšne zdravstvene "sposobnosti" moraš imeti. Imaš " invalidsko odločbo", kjer so napisane omejitve.
Če bodo menjali , ti ponudili drugo delovno mesto, moraš na nov zdravniški pregled (pošlje te firma na njihove stroške) , ki ga opraviš na medicini dela. Lahko ga tudi zahtevaš zaradi spremembe delovnega mesta. Ter najpomembneje, ne smeš začeti delati na tem spremenjenem delovnem mestu pred opravljenim zdravniškim pregledom, vsaj tako je na papirju, čeprav se na dosti firmah ne držijo tega.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Sedaj čakam na obrazec dd-1. Skupaj ga bodo naredili moj vodja - vodja zaposlovanja - pravnica. Menda za obstoječe delovno mesto. Ni pa še nujno.
Podjetje je potrdilo, da se strinja z načinom prilagoditve. Sedaj je ta obrazec bolj kot ne trivialen. Pač iz opisa se odstrani ven alineja ali dve in zadeva bo ustrezala odločbi ZPIZ. Ampak spodaj pod komentarje in pripombe se lahko predlaga novi delovno mesto in to je kar tako malo. V odločbi sicer piše, da morajo iskati v okviru moje zaposlitve.
Če dodelijo drugo mesto in dam ugovor bom verjetno dobil odpoved?

MadMicka ::

Ne morem verjeti, da ni nihce omenil IK, ki da mnenje, ce je za invalida delovno mesto ustrezno ...

MadMicka je izjavil:

Ne morem verjeti, da ni nihce omenil IK, ki da mnenje, ce je za invalida delovno mesto ustrezno ...

@ChatGPT
Ta komentar ima zelo dober point.
"IK" v tem kontekstu običajno pomeni invalidska komisija pri Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.
Če je oseba že invalid in obstaja vprašanje, ali je novo delovno mesto skladno z njeno preostalo delovno zmožnostjo in omejitvami iz invalidske odločbe, je mnenje invalidske komisije pogosto zelo pomembno. Komisija lahko presoja, ali je predlagano delo primerno glede na zdravstvene omejitve.
Iz zapisa uporabnika se vidi, da ga skrbi predvsem to, da:
ga želijo premestiti na drugo delovno mesto,
meni, da to delo presega njegove omejitve,
obstoječa odločba morda ne opisuje vseh težav dovolj natančno.
V takšni situaciji je zato smiselno preveriti:
kaj točno piše v invalidski odločbi,
ali je bilo za novo delovno mesto pridobljeno ustrezno mnenje,
ali je možno zahtevati presojo ustreznosti delovnega mesta glede na invalidnost.
Seveda pa sam komentar ne pomeni, da bo invalidska komisija avtomatsko ustavila premestitev. Če v odločbi piše samo "brez težjih fizičnih obremenitev", komisija lahko ugotovi, da je predlagano delo še vedno ustrezno. Če pa novo delo očitno nasprotuje omejitvam iz odločbe, je to zanj lahko zelo pomemben argument.
Zanimivo pa je, da je avtor teme omenil medicino dela in novo invalidsko odločbo, invalidske komisije pa sploh ne. Zato se mi zdi komentar povsem na mestu – to je ena od prvih stvari, ki bi jo bilo vredno preveriti.
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

fikus_ ::

IK je ze napisala papir, na katerem so omejitve, sedaj mora OP še dobiti opis delovnega mesta in ceno tveganja za to, na pdlagi tega gre na zdravniško regled na medicino dela, ki potem presodi, al je sposoben opravljati delo na tistem delovnem mestu.
Najprej je potrebna papirologija (papir marsikaj prenese).
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Sedaj se bodo dobili moj vodja - Vodja zaposlovanja - pravnica in preverili, če so dovolj dobro prilagodili delovno mesto. Če ne, dajo predlog za drugega in nič ne morem.

Ne vem pa, kako lahko to objektivno prikažejo. Enostavno samo napišejo in je to to.

Potem pa grem na zdravniški pregled in tam dodam nove izvide.

ViperR ::

Kje je sploh težava? Očitno delujejo v smeri, da ti zagotovijo primerno delovno mesto. Samo tebi to ni vseč?

Iz pisarniškega okolja me selijo v tovarno na 3-izmenski šiht. Človeka po težkih operacijah in onkološki zgodovini.

Mimogrede. Kako natančno morajo pojasniti, da niso uspeli prilagoditi delovnega mesta? To potem kdo preverja?

OutOfTheBox ::

Iz pisarniškega okolja me selijo v tovarno na 3-izmenski šiht

Na prvo žogo deluje kakor veliko slabša pozicija. Če ni skrivnost, zakaj ne moreš opravljati pisarniškega dela (kaj točno je narobe, kakšne prilagoditve potrebuješ,..)? Ker kaj bi lahko drugega še dejansko opravljal kot pisarniško delo, če gledamo na splošno?

Zgodovina sprememb…

ViperR ::

Mislim če pisarniškega dela ne moreš opravljat kam pa te lahko sploh dajo?

Pisarniškega lahko in bi ga rad. Težave imam s sluhom in to je to. Pač pomagal si bom s podnapisi, pogovorom 1 na 1, pisno komunikacijo ...

Delodajalec reče, da mu ni uspelo prilagoditi delovnega mesta in me pošilja drugam. Kako se to preverja?
Jaz recimo potem dobim obrazec dd-1, ampak to je že proti koncu.

Če napiše tiste ugotovitve (podnapisi) iz prvega odstavka, bi to moralo iti skozi?
Kako se delodajalca preverja, če je malo podel?

Magic1 ::

Verjetno je nekdo od šefov dal veto na dobrodelnost. Pač mu je šlo v nos, da se ti bo podjetje prilagajalo, sprejelo tvojo zmanjšano sposobnost in hkrati pustilo isto plačo. Zdaj ti bodo ponudili drugo delovno mesto s nižjo plačo. Lahko bi tudi rekli, da se ti ne morejo prilagoditi za nobeno delovno mesto in bi pristal na socialni. Ne vem, če država lahko prisili kogarkoli, da sprejme invalida...
Magic

mn ::

>> Kako se delodajalca preverja, če je malo podel?

Ugibam ampak, po moje samo sodišče. Inšpekcija verjetno samo preveri če je postopkovno vse v redu.

Res si čim prej najdi neko strokovno pravno pomoč, podjetje kakor veš jo že ima. Žal, nekaj bo verjentno stalo Googlaj "pravna pomoč delovno pravo", pa poliči tiste brezplačne opcije vsaj, mogoče dobiš kak odgovor.

Tukaj na forumu bo težko, če tistih par pravnikov ki je zahajalo na forum že dolgo ni na spregled.

Ne vem od kje mišlenje, da mora firma sprejet tvojo invalidnost. Ti imaš z njimi staro pogodbo in če ne moreš opravljati dela po njej, je na firmi da dobrodušno prilagodijo delovno mesto tebi, ali da se spremeni samo pogodbo. Ti bi imel moč zgolj, če bi invalidnost dobil na delovnem mestu. To da pa te sploh hočejo zaposlit, je verjetno zgolj zaradi tega, ker del plače prispeva država.
Magic

mn ::

Magic1 je izjavil:

Ne vem od kje mišlenje, da mora firma sprejet tvojo invalidnost. Ti imaš z njimi staro pogodbo in če ne moreš opravljati dela po njej, je na firmi da dobrodušno prilagodijo delovno mesto tebi, ali da se spremeni samo pogodbo. Ti bi imel moč zgolj, če bi invalidnost dobil na delovnem mestu. To da pa te sploh hočejo zaposlit, je verjetno zgolj zaradi tega, ker del plače prispeva država.

Aja, pa ne poslušaj mnenj cepcev kot je tale tukaj.

Definitivno so zadeve komplicirane za vse udeležence in seveda je na vsaki strani, da se dobro pozanima o svojih možnostih. Sam res ne verjamem, da mora podjetje brezpogojno sprejet neko invalidnost. Potem bi lahko tudi vse na zavodu naterali po firmah.
Magic

@Magic1: tole si pa zdaj zamešal japke pa hruške tako, da glava peče...

Utk ::

Ne pa ni. Ne more nekdo prisilit firmo, da ima zaposlenega z neko invalidnostjo za katero tam enostavno ni delovnega mesta.
Če ga lahko nekam premaknejo, ok, če ne, bo pa kaj? In kdo bo sploh odločal o tem. Lahko je bil na prejšnem delovnem mestu dober, na tem drugem pa tudi če ga bi teoretično lahko opravljal, enostavno ni tako dober kot bi moral bit oz kot bi bil nekdo drug, tudi če še večji invalid. Slovenski zakoni predvidevajo da vsak dovolj zdrav in šolan lahko opravlja vsako zanj primerno delovno mesto, in to enako dobro kot kdorkoli drug. To enostavno ni res, niti v teoriji, še manj v praksi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

fikus_ je izjavil:

IK je ze napisala papir, na katerem so omejitve, sedaj mora OP še dobiti opis delovnega mesta in ceno tveganja za to, na pdlagi tega gre na zdravniško regled na medicino dela, ki potem presodi, al je sposoben opravljati delo na tistem delovnem mestu.
Najprej je potrebna papirologija (papir marsikaj prenese).

Ja, ampak na začetku sami nekako izberejo delovno mesto. Ali obstoječe ali predlog novega. Ne vem pa, kdo to preverja ali dokazuje?

Ali lahko to izpodbijam?

Potem pa zdravniški pregled.

aytim ::

Pri zdravniskem pregledu imas se psiholosko testiranje. Tam bos znal povedati, da veckrat zaspis za volanom, si zelo agresiven in vedno bolj isces resitev za spanje v alkoholu. Verjetno trpi tudi tvoje socialno zivljenje, se redis pa se kaj dodatnega.
Tako si pac nesposoben za nocno delo.
Lahko celo, da bos popolnoma nesposoben za delo. Takrat bos sel na cakanje, da se ti najde delo. Ce se ti ne, pozdrav na borzo.

enavlaka ::

Menim, da bo prava smer delna invalidska upokojitev in delo za skrajšani/polovični delovni čas.
Rabiš pa odločbo invalidske komisije.

Ne vem od kje mišlenje, da mora firma sprejet tvojo invalidnost.

Nego? Kaj naj kr vse zmečejo na cesto?

Oni bodo sedaj izpolnili dokument o obstoječem delovnem mestu. Napisali bodo, kako so ga prilagodili in zakaj jim ni uspelo. Potem pa predlog novega delovnega mesta.

Jaz bom dobil ta dokument in bom lahko zapisal ugovor v smislu boljših izvedenih prilagoditev.

A je to pametno narediti? :(

MadMicka ::

fikus, nimaš prav, IK že poda omejitve in potem ZPIZ izda odločbo, ki vsebuje te omejitve, ampak potem, ko delodajalec išče ustrezno delovno mesto na podlagi dokončne odločbe ZPIZ-a, zopet pride v igro IK, ki pove, če je ponujeno delovno mesto ustrezno....btw ta situacija je standardna, na stotine tovrstnih primerov vsak mesec, ampak še vedno zadevo komentirajo ljudje, ki niso bili blizu tem postopkom, wtf ... p.s., pa s tem ne mislim fikusa...

Ja, tako je. Sedaj, ko išče izpolni dokument kako je delovno mesto prilagodil in je to to. Ali pa druga možnost, da predlaga drugo delovno mesto.
Prav tu pa me zanima, ker moje prilagoditve niso ne vem kaj in kako se to dokaze, da mu ni uspelo?

Če dam ugovor na ponujeno drugo mesto lahko pričakujem odpoved?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Invalidska komisija

Oddelek: Loža
123961 (3503) Vice
»

Zdravniški pregled pred zaposlitvijo (strani: 1 2 3 4 )

17291457 (21800) destroyer2k
»

bolniška odsotnost - vprašanje...

478820 (6453) korenje3
»

4 ure na bolniški, 4 ure dela, določila?

4622027 (20219) val46
»

Prekomerno delo?

4011776 (7086) gendale2018

Več podobnih tem