» »

Avto za minimalno uporabo

Avto za minimalno uporabo

«
1
2

Grizzly ::

V naslednjih mesecih bom moral kupiti nov avto in nimam pojma, kaj kupiti. Niti se ne spoznam na te zadeve.
Dejansko ga potrebujem za nekaj 10 kilometrov na vsakih nekaj mesecev. Verjetno ga bom 2 meseca minimalno premikal samo zato, da mi mirovanje na parkirišču ne pusti kakšnih posledic, tretji mesec pa bom z njim morda naredil 100 km in potem bo spet nekaj časa stal. Daljše poti so bolj izjema kot pravilo - morda 1x letno, da se moram zapeljati kam na čisto nasprotni konec države.
Rabim ga res samo za neke kratke poti, kjer drugače kot z avtom res ne gre. Več kot 2.000 kilometrov letno z avtom že zdaj ne naredim. Izposoja ali kakršnekoli alternative mi ne pridejo v poštev, tako da sem prisiljen v nakup. Kaj sploh kupiti za tako uporabo? In koliko naj odštejem za nakup?
Garaže nimam, tako da avto stoji zunaj na parkirišču - pozimi izpostavljen minusu, poleti izpostavljen visokim temperaturam in možnosti toče. Iščem nekaj takega, da bo čim bolj vzdržljiv in čim manjkrat videl mehanika - kot rečeno se na avte ne spoznam, zato mi je vsak obisk pri mehaniku stresen, pa še čas težko najdem.

Na kratko: Iščem avto, ki bo overall (nakup + redno vzdrževanje + izredne situacije) čim cenejši, da bo vzdržljiv in zanesljiv (čim manj poslušanja "kaj tam naenkrat ropoče?" in čim manj obiskov pri mehaniku) in da bo brez problema vozil še vsaj 8 let (idealno 10+). Zaželjeno tudi, da ne bom ob vsaki toči opazil novo udrtino. Pa naj ne stane celo premoženje, da bodo stroški in servisi manj boleči.

Se najde kaj primernega zame? Model, znamka, cena?

Blinder ::

Nekaj z odpada, pa da se da še vedno spravit čez tehnični
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i5-14400f rtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

iloveboobz ::

nisi povedal najbolj kjučne stvari -- budget
smoki

Budget - kaj pa vem? Če avto, ki ustreza mojim potrebam dobim za 5k, ga bom vzel. Če pa pod 10k ne bo šlo, bom pač dal 10k oz. kolikor bo treba.

Saj niti ne vem, ali se bolj splača vzet avto za 15k in ga potem rihtat, ali se bolj splača vzet za 5k in ga vsakih nekaj let menjat. Nisem še zračunal, kaj pride ceneje.
Mi je pa jasno, da lahko dam tudi 20k in če se pojavi neka piz**rija, mi še zmeraj lahko mehaniki rečejo "ej, tega se ti pa več ne splača rihtat". In potem je 20k šlo. Zato gledam, da bo čim ceneje oz. čim boljši ratio med ceno in kakovostjo.

genesiss ::

Nek start fiat punto za 200 eur.

fikus_ ::

R Clio, F Fiesta, kakšen Azijc,.... nekaj kar čim manj rjavi samo od sebe, bencinar,... cena do 2k€ + do 1k€ za prvi konkreten servis, da bo mir.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Twixz ::

A si naredil izračun za izposojo oz. rent a car ali si pač misliš da to ne pride v poštev?

d4vid ::

S subvencijo dobiš novega twingota za 12.5k€. Za 2000km letno več kot dovolj. Samo v razmislek, glede na to, da da ne iščeš shitbox za 500€.

nekikr ::

Ampak če se vanj zabije kolesar bo totalka. Ta nova subvencija je prav za tega Twingota narejena. Da lahko še vedno dobijo polno ceno za pol avta. Ampak se bolje sliši, ker je tako močno znižan iz tako previsoke cene.

Rent-a-car mi ne pride v poštev. Sem gledal, ampak mi zaradi določenih omejitev ne pride v poštev. Da bi pa si kar tako od nekoga sposodil ali pa nekoga klicaril, pa se doloročno v tem ne vidim.
Stanujem v centru srednje velikega mest, zato imam veliko stvari na dosegu. Z iskanjem primernega parkirišča bi izgubil samo še več časa, kot če to opravim peš ali s kolesom. Posledično imam tudi minimalno potrebo po avtu.
Problem so razni opravki izven mesta, kjer se avto dejansko potrebuje.

V čem pa je fora, da se za manj kot 12k ne splača kupovati? Že nekaj ljudi mi je reklo, da vse pod 12k je reskirano kupit, da če hočem res imeti kvaliteto, da moram dati vsaj 12k.
Po drugi strani pa poznam ljudi, ki kupijo avto za nekaj drobiža in jim čisto lepo služi.

kamiKaZaA ::

Citroen Ami - novega dobiš za manj kot 10k.

Grizzly je izjavil:

Saj niti ne vem, ali se bolj splača vzet avto za 15k in ga potem rihtat, ali se bolj splača vzet za 5k in ga vsakih nekaj let menjat. Nisem še zračunal, kaj pride ceneje.

a rabi sploh kaj računat? Cenejšega kot kupiš, manj te bo stal. Kadar avto stane pod 500 € se začne računat, ali ni mogoče ceneje kupiti enega za 1000 €, pa še takrat je odgovor ponavadi ne.

https://www.avto.net/Ads/details.asp?id...

tudi tale jajčka bi bla ok. za 10 jurjov maš nov avto in ti je vseeno za njega.
smoki

OutOfTheBox ::

Jaz sem za točno te zadeve kupil shitbox za jurja in služi odlično svojemu namenu. Fjakanje do trgovine, pa otroka v vrtec in podobne zadeve. 2 jurja km na leto.

Zgodovina sprememb…

Citroen Ami:

Konec marca ga lahko naročite, junija bo že na nekaterih trgih. To je ami, le 2,41 metra dolg dvosedežnik na elektropogon s 70 kilometri dosega, z baterijo zmogljivosti 5,5 kilovatne ure, največjo hitrostjo 45 kilometrov na uro in polno ceno 6.900 evrov.

ami je neuporabna kanta, ker je omejena na 45kmh, počasno ac filanje in kakih 50km dosega. Za karkoli izven mesta totalno useless...
smoki

Je pa poceni ;)

l. Daljše poti so bolj izjema kot pravilo - morda 1x letno, da se moram zapeljati kam na čisto nasprotni konec države.

good luck.
smoki

iloveboobz je izjavil:

l. Daljše poti so bolj izjema kot pravilo - morda 1x letno, da se moram zapeljati kam na čisto nasprotni konec države.

good luck.

Še nisi slišal, da obsatja za električne avte podaljševalnik dometa? Si ga pač takrat izposodiš ;)

romex ::

Kupi si shitbox. Dobrega dobiš že za jurja.

Ponujate mu električarja, katerega po premikal od polnilnice do polnilnice, ker se bo parkiran praznil.

kupiš shitboxa, pa bo po parih mescih mel prazn akku in oljno luzo pod njim 8-)
smoki

Če bi prebral, kaj sem napisal, ne bi napisal te neumnosti!

in če bi kaj poznal EVje, bi vedel da pišeš neumnosti. Pol EV bo tut zdrzal mesce, ne da bi ga blo treba filat...
smoki

Pithlit ::

Grizzly je izjavil:

V naslednjih mesecih bom moral kupiti nov avto in nimam pojma, kaj kupiti. Niti se ne spoznam na te zadeve.
Dejansko ga potrebujem za nekaj 10 kilometrov na vsakih nekaj mesecev. Verjetno ga bom 2 meseca minimalno premikal samo zato, da mi mirovanje na parkirišču ne pusti kakšnih posledic, tretji mesec pa bom z njim morda naredil 100 km in potem bo spet nekaj časa stal. Daljše poti so bolj izjema kot pravilo - morda 1x letno, da se moram zapeljati kam na čisto nasprotni konec države.
Rabim ga res samo za neke kratke poti, kjer drugače kot z avtom res ne gre. Več kot 2.000 kilometrov letno z avtom že zdaj ne naredim. Izposoja ali kakršnekoli alternative mi ne pridejo v poštev, tako da sem prisiljen v nakup. Kaj sploh kupiti za tako uporabo? In koliko naj odštejem za nakup?
Garaže nimam, tako da avto stoji zunaj na parkirišču - pozimi izpostavljen minusu, poleti izpostavljen visokim temperaturam in možnosti toče. Iščem nekaj takega, da bo čim bolj vzdržljiv in čim manjkrat videl mehanika - kot rečeno se na avte ne spoznam, zato mi je vsak obisk pri mehaniku stresen, pa še čas težko najdem.

Na kratko: Iščem avto, ki bo overall (nakup + redno vzdrževanje + izredne situacije) čim cenejši, da bo vzdržljiv in zanesljiv (čim manj poslušanja "kaj tam naenkrat ropoče?" in čim manj obiskov pri mehaniku) in da bo brez problema vozil še vsaj 8 let (idealno 10+). Zaželjeno tudi, da ne bom ob vsaki toči opazil novo udrtino. Pa naj ne stane celo premoženje, da bodo stroški in servisi manj boleči.

Taksi.

Za manj kot te tvoje 2kkm te bo stal manj na km kot pa lastništvo avta.
Life is as complicated as we make it...

Hangman ::

Kaj pa ko se bo moral zapeljati nekam dlje? Saj je napisal, da enkrat letno skoči tudi v kak oddaljen kraj. Kateri taksi ga bo zapeljal tako daleč?
Za njegove potrebe je normalen avto, ki je z življenjsko dobo nekje na polovici. Tak avto ni ne nov, ne star. Če bo zanj skrbel, bo lahko še dolgo služil.

IL_DIAVOLO ::

2 leti star avto za 11k je v današnjih casih po moje top ponudba.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

11 jurjov za tako kanto je vsaj 5 jurjov preveč.
smoki

Saj imas letnik 2018 za 7k. Ampak se ne splača.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

k maš novo jajčko za 10...
smoki

Verjetno zeli civilen avto.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

sj T03 je civiln avto oz. nič manj avta k i10... oba sta A razred..
smoki

jan_g ::

Najmlajši Clio, ki ga dobiš za svoj budget.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jan_g ()

še alternativa za podobn dnar, če nočeš leapmotorja...

Pr takih cenah kupovat rabljen i10 za jurja več... morš bit nor
smoki

Če bi rad zanesljiv avto, katerega bo lahko tudi 10-15 let starega prodal za neko solidno ceno (ter predvsem čimprej) in da bo v tem času imel čim nižje stroške vzdrževanja in da bo udobno prepeljal 500 km v enem dnevu je best-buy trenutno stari model Renault Clio, katerega dobi novega za 15k (s kamero + nekaj servisi). Vse kar bo manj gledal bo ali Kitajec ali pa kakšni še manjši avto od tega 4 metrskega Cliota.

Renault Clio Evolution 1.0 TCE 90 + Kamera + My Revision za 15.650€

kolk bo avto po 10-15 letih vredn je irelavantno. Al dobi za njega jurja ali jurja 500 je čist nebistveno za TCO...

Kupiš avto, s katerim se rabiš čimmanj ukvarjat. In to ICE pač ni. Optimum za OPja bi bil malo rabljen EV z 3 jurja subvencije, ampak takih avtov za pod 10 jurjov ni glih na pretke, zato je bolš kupit novga...
smoki

Renault Clio prejšnja generacija je recimo samo 7cm krajši od 1. generacije Renault Megane.

Renault Clio V. (405 cm)
Renault Megane I. (412 cm)

Zimonem ::

Hangman je izjavil:

Kaj pa ko se bo moral zapeljati nekam dlje? Saj je napisal, da enkrat letno skoči tudi v kak oddaljen kraj. Kateri taksi ga bo zapeljal tako daleč?
Za njegove potrebe je normalen avto, ki je z življenjsko dobo nekje na polovici. Tak avto ni ne nov, ne star. Če bo zanj skrbel, bo lahko še dolgo služil.

Takrat ti ga pa rentacar dostavi kamor se zmeniš. Na parkirišču bolj težko srbiš za takorekoč opuščeno vozilo. Mehaniki se mu gravžajo, garaže pa spet niso zastonj.

iloveboobz je izjavil:

kolk bo avto po 10-15 letih vredn je irelavantno. Al dobi za njega jurja ali jurja 500 je čist nebistveno za TCO...

Kupiš avto, s katerim se rabiš čimmanj ukvarjat. In to ICE pač ni. Optimum za OPja bi bil malo rabljen EV z 3 jurja subvencije, ampak takih avtov za pod 10 jurjov ni glih na pretke, zato je bolš kupit novga...

EV je best-buy, če ti avto večino časa stoji na parkirišču, ker se tak avto ne uničuje kot se kakšni bencinar ali dizelaš. Stroški vzdrževanja EV so tudi dosti nižji proti ICE. Slabost EV pa je daljša pot, ker mreš načrtovat, kje boš polnil in upat, da takrat ne boš čakal prvo 5 ur preden boš prišel na vrsto.

nerabiš upat, imaš appe za to (abrp recimo)...
smoki

Pithlit ::

Hangman je izjavil:

Za tiste 3x letno vzameš rent.

Že tako je avto čisti strošek. Pri tako majhni uporabi lastništvo pač ni smiselno, razen če imaš višek šoldov... ali pa živiš nekje v pm, kjer ti razni taksiji računajo dvojno ker te morajo pač prit iskat.

Vsak sicer mora zase vedet. Ampak če veš zase, zakaj pol sprašuješ? Jaz zase vem da ne dam nekih 400€ na leto sam zato da mi avto pred bajto stoji (pa vsake toliko še 300, zato da zamenjam gume s profilom še za 25kkm). Plus razne servise...

kamiKaZaA je izjavil:

iloveboobz je izjavil:

EV je best-buy, če ti avto večino časa stoji na parkirišču, ker se tak avto ne uničuje kot se kakšni bencinar ali dizelaš. Stroški vzdrževanja EV so tudi dosti nižji proti ICE. Slabost EV pa je daljša pot, ker mreš načrtovat, kje boš polnil in upat, da takrat ne boš čakal prvo 5 ur preden boš prišel na vrsto.

EV za 2kkm letno? Smo na glavo padli? Mislim, ja. Se strinjam. Če ignoriramo amortizacijo.
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

• spremenila: Pithlit ()

sbawe64 ::

iloveboobz je izjavil:

kupiš shitboxa, pa bo po parih mescih mel prazn akku in oljno luzo pod njim 8-)

Če ve, da bo avto stal zunaj en mesec, so bolj problem razni glodalci.
Akku odklopis plus priključek in je mir z morebitno parazitsko porabo.
Vozil, od katerih curlja oz. so spodaj mastna, se ne kupuje.

OP ima zelo zanimiv robni primer.
Kje bo imel avto parkiran ves ta čas je tudi vprašanje.

R Clio, Opel Corsa 1.2 benc, metalik barva, čim manj rje po pragovih, (zimske) gume stare manj kot 5 let in vsaj 4 mm profila , opravljen velik servis (dela se na cca 10 let ali 100k km, kar pride prej).
To iščeš.
Ne pozabi da boš dal 400-500 EUR na leto za zavarovanje, tehnični in registracijo, odvisno v katerem premijskem razredu si, brez da bi naredil 1 km z vozilom.

Poleg tega se mali servis (olje, filter) dela 1x na leto ali 10-15k km, kar je prej.Tu greš lahko po principu, dokler je olje notri motor ne bo crknil ali menjaš vsake 3 leta.

Ko boš kupoval, prvo avto mora biti od zgoraj videti ok,
pelji avto na (preventivni tehnični) pred nakupom, tako lahko v kanalu vidiš stanje vozila **od spodaj**.
Kritična mesta so pragovi, spredaj/zadaj 'roke', spredaj/zadaj pod takoj odbijači (če je bil zaleten).To se vidi takoj brez orodja in pripomočkov.

Drugo so zavore, ročna zavora in delovanje vzmetenje.
Tretje ekologija: izpuh, lambda sonda in katalizator.

Avto ob hladnem zagonu mora takoj vžgati, ne sme kaditi črno modro belo, drugo je vodna para takoj na začetku, niti se ne sme vohati olja v dimu, to je znak da motor kuri olje.
In v samem motorju, se v olju (šipka za nivo olja) ne sme vohati hladilne tekočine.

Ostalo
https://www.zurnal24.si/avto/iz-druge-r...

PDF vodič
Spisek kontrolnih točk pri nakupu rabljenega avtomobila
https://smallpdf.com/share-document#r=r...

AvtoNet Clio, Corsa
https://www.avto.net/Ads/results.asp?zn...

https://www.avto.net/Ads/results.asp?zn...
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

OutOfTheBox ::

Ne pozabi da boš dal 400-500 EUR na leto za zavarovanje, tehnični in registracijo, odvisno v katerem premijskem razredu si, brez da bi naredil 1 km z vozilom.

Sem kupil shitbox za jurja, gledal sem da ima čim manj moči ravno zaradi tega stroška. Na koncu sem naredil nekaj kompromisa, ker je bil avto blizu mene in je bil v odličnem stanju. Ima 75KM, 1.4 motor. Sedaj je imel tehnični.., regsitracijo. Za vse skupaj sem dal, 70EUR zavarovanje (1 premijski razred), , 110EUR za tehnični in cestno takso.. torej 180EUR. Še bolje bi blo če bi dobil 60 konjskega, pod 1.4.. potem dost več kot 120EUR me ne bi prišlo skup.

Zgodovina sprememb…

za OPja bi bla idealna dača spring za kake 5-8 jurjov. Ta avto ma skupnega stroska manj k 150€/leto, servisov nerabis, gume so pocen. Pač nafilas do 80& k ga mislis pustitd alj časa in pozabis na njega.

Nazalost ugodnih primerkov tega avta ni (več).
smoki

Električni avto. In tistih parkrat, ko ga bo rabil za it na drug konec države, bo spraševal znance, da naj mu kdo posodi avto

aborko ::

Jaz zase vem da ne dam nekih 400€ na leto sam zato da mi avto pred bajto stoji (pa vsake toliko še 300, zato da zamenjam gume s profilom še za 25kkm). Plus razne servise...

Meni stoji en star clio takole, zaradi PR1 je komplet reg. in zav. pod 200€ letno. Ni optimalno izkoriščen, ampak za 16€ na mesec se pa ne bomo sekirali, če stoji, to je ravno 1 vožnja s taksijem. Pride večkrat prav za kakšne opravke, ga ni škoda in se ne sekiraš,če ga kdo butne ali ga stovče toča npr.

joez7 ::

Grizzly je izjavil:

Taksi. Taksi. Razen če si na HR.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

iloveboobz je izjavil:

in če bi kaj poznal EVje, bi vedel da pišeš neumnosti. Pol EV bo tut zdrzal mesce, ne da bi ga blo treba filat...

Clovek je napisal da ima 5k€ za avto, zato bo dobil star EV, ki bo lahko naenkrat nepremičnina.

mailer ::

Če potrebuješ avto tedensko nakup, če potrebuješ mesečno pa rentacar ali izposoja pri znancih.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

starfotr ::

Avto ti lahko posodi tudi bližnji salon z avti, ne samo rent a car firma. Pač stopi do nekoga v bližini in mu razloži. To sploh ni drago in (podobno kot pri taksijih), če si redna in dolgoročna stranka, so pogoji povsem drugačni kot samo pri enkratnem najemu.
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri avto? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Na cesti
24312054 (521) iKst_
»

golf 1.5 e hibrid (strani: 1 2 3 )

1085636 (2999) iloveboobz
»

Nakup avta za -+2000 evrov (strani: 1 2 3 4 5 )

22143260 (20764) KTr1sk
»

Nakup avta do 5.000 EUR (strani: 1 2 3 4 )

19533545 (24540) akulp
»

Koliko zdržijo novodobna vozila? (strani: 1 2 )

7323217 (20425) bambam20

Več podobnih tem