Forum » Omrežja in internet » statični IP
statični IP
jan020 ::
Frend mi je predlagal, naj si naročim statični IP.
Zanima me, kakšen so sploh prednosti in slabosti (če sploh so) statičnega IP. Rad bi postavil FTP dostop do računalnika. Sedaj imam to preko dinamičnega.
Zanima me, kakšen so sploh prednosti in slabosti (če sploh so) statičnega IP. Rad bi postavil FTP dostop do računalnika. Sedaj imam to preko dinamičnega.
BigWhale ::
Prednost je to, da je staticen, slabost pa isto :P
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BigWhale ()
swar ::
Se ena slabsot staticnega IPja je da se ti ukine dostop 4 racunalnikov hkrati povezanih na internet(uporabiti moras ICS),sam se borim na siolovih forumih da bi to nekak ukinil,sam ne vem ce mi bo ratal....
Tomi ::
Če imaš statični IP, potem pač urediš router. Gre strojno in programsko, kako točno, pa piše v oni veliki temo Deljenje Internetne povezave.
metrodusa.blogspot.com
Bakunin ::
Pa ne pozabit pisat na dns@siol.net da ti spremenijo "povratni IP zapis" (PTR) iz BSN*.dsl.siol.net v nekaj bolj "domacega".
Karkoli ...samo da ni BSD*.dsl.siol.net.
Obstajajo smtp strezniki (tudi v Sloveniji), ki ne sprejemajo poste s streznikov, ce njihov PTR zapis vsebuje dsl/dialup in podobna znamenja, ki kazejo na to da to ni streznik, ampak navaden (l)user.
Kar je cisto ok, ker iz dsl/dialup prihaja samo spam ali pa virusi.
Obstajajo smtp strezniki (tudi v Sloveniji), ki ne sprejemajo poste s streznikov, ce njihov PTR zapis vsebuje dsl/dialup in podobna znamenja, ki kazejo na to da to ni streznik, ampak navaden (l)user.
Kar je cisto ok, ker iz dsl/dialup prihaja samo spam ali pa virusi.
tx-z ::
hmm..kaj naj ne bi delal če maš statičn ip..sj to je čist isto k da maš dinamičnga..sam da pač ne padš dol vsakih 24 ur...slaba lastnost:če težiš na ircu..si bannan... sj veš ..če maš dinamičnga greš dol pa nazaj gor pa maš nov ip..tko pa morš počakat da te unbannajo..
tx-z
zigam:
ce delas bedarije na Internetu, potem si si sam kriv in ne staticni IP.
Staticni IP na adsl ima prednosti
- po 24 urah uporabe ti ne prekine sej, ki jih imas
- lahko postavis razne Internet service/streznike (www, e-posta,ftp....)
- lahko se iz Interneta povezujes na domac racunalnik (recimo iz sluzbe, kjer imas tudi *upam* staticni IP)
- lahko dobis cisto svoj povratni (PTR) naslov (ja zastonj je!)
...
Ce nekdo misli da ga bo dinamicni IP varoval pred crackerji/vdori - se moti. (security through obscurity)
Pozarni zid moras imeti v VSAKEM primeru.
ce delas bedarije na Internetu, potem si si sam kriv in ne staticni IP.
Staticni IP na adsl ima prednosti
- po 24 urah uporabe ti ne prekine sej, ki jih imas
- lahko postavis razne Internet service/streznike (www, e-posta,ftp....)
- lahko se iz Interneta povezujes na domac racunalnik (recimo iz sluzbe, kjer imas tudi *upam* staticni IP)
- lahko dobis cisto svoj povratni (PTR) naslov (ja zastonj je!)
...
Ce nekdo misli da ga bo dinamicni IP varoval pred crackerji/vdori - se moti. (security through obscurity)
Pozarni zid moras imeti v VSAKEM primeru.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Bakunin ()
some1 ::
Mam eno vprasanje prjatu mi je reku ce bom vzel staticen Ip da bom imel probleme s povezavo dveh racunalnikov prek huba.A je to res?Sicer pa jest nevem kje bi bil kle problem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: some1 ()
MadMax ::
some1:
Prek huba/switcha res, ampak če maš za ADSL in 2 računalnika, boš spraskal tudi ene 15kSIT za router, mar ne?
Prek huba/switcha res, ampak če maš za ADSL in 2 računalnika, boš spraskal tudi ene 15kSIT za router, mar ne?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
mare_ ::
bo imel težave, ker se nemorta dva rač. naenkrat povezat, če ima statični IP.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mare_ ()
hmm..kakšn naslov pa maš lahk pol? mislm namest ipja..a je to kej tazga blabla.siol.net al kej? al je čist svoje npr. blabla.testbla.com ??
tx-z
some1 ::
Kaj bo potem delal al ne????
Dons sm se pogovarju z enim pa mi je reku isto da se lohk prek staticnega ipja povezes samo z enim racunalnikom,z drugim se mors pa pol neki zajebavat da ti prek mreze najde povezavo na prvem.Neki tazga.
Dons sm se pogovarju z enim pa mi je reku isto da se lohk prek staticnega ipja povezes samo z enim racunalnikom,z drugim se mors pa pol neki zajebavat da ti prek mreze najde povezavo na prvem.Neki tazga.
revd ::
hm lih sm klicu na 0801000 in pravi da je povrnitev nazaj iz staticnega k dinamicnega placljivo
[Eraser] ::
Karkoli ...samo da ni BSD*.dsl.siol.net.
hmmmm samo kaj? dajte mi mal predlagat , kaj je sploh mozno met:))
me mika da bi poslal mail...
hmmmm samo kaj? dajte mi mal predlagat , kaj je sploh mozno met:))
me mika da bi poslal mail...
greš sm sm pa si nardiš preusmeritev na svoj ip..pa rečeš na siol da ti dajo ta naslov pa boš mel namest bsn-*.dsl....boš mel neki.dnydns.org ..npr, tle maš več izbir..lahk si pa kupš domeno..pa si postavš dns server..pa maš lahk neki.com ..al pa daš na neke free virtual dns serverje..to domeno..mislm da je to tko..
aja prvič je reverse zastonj, drugič je pa za plačat ne?..kok pa?
aja prvič je reverse zastonj, drugič je pa za plačat ne?..kok pa?
tx-z
Ikar ::
A mi lahko se enkrat bolj podrobno razlozis, lahko tut PM, kako si ti to mislil. Ta trenutek bom oddal prosnjo za staticni ip, zdj bi pa rad se zamenjal naslov v bolj "domacega".
Se pravi, zdj bom dobil statični ip. Kaj potem?
A grem na tisto stran k si jo dal, se registriram, ustvarim eno domeno, in prosim SIOL da mi spremenijo naslov v tisto domeno, ki sem jo ustvaril?
Zakaj je to potrebno? a ni dost, ce mi SIOL spremeni naslov? a ni potem to ze domena?
Se pravi, zdj bom dobil statični ip. Kaj potem?
A grem na tisto stran k si jo dal, se registriram, ustvarim eno domeno, in prosim SIOL da mi spremenijo naslov v tisto domeno, ki sem jo ustvaril?
Zakaj je to potrebno? a ni dost, ce mi SIOL spremeni naslov? a ni potem to ze domena?
aja...če to mislš, ti si lahk tm registriraš domeno, pa bo preusmeritev delala..če maš kakšn http server ..pa boš tisto vpisu v IE al pa kej..boš pršu gor, ti ni treba zato nardit reversa...zakaj ga pa rabš?
tx-z
siol ti spremeni ime, ki se nanasa na tvoj IP. (npr. 193.77.55.55 = jaz.no-ip.com)
in tisto ime mora kazati na tvoj IP, kar pa ne more siol narediti. (jaz.no-ip.com = 193.77.55.55)
ce nimas nobene domene ter domisljije (ali pa denarja) si uredi hostname na dyndns.org/no-ip.com/hopto.org/ ipd....
in tisto ime mora kazati na tvoj IP, kar pa ne more siol narediti. (jaz.no-ip.com = 193.77.55.55)
ce nimas nobene domene ter domisljije (ali pa denarja) si uredi hostname na dyndns.org/no-ip.com/hopto.org/ ipd....
zigam:
ne rabis ga ce ga imas samo za domaco rabo.
ce bos pa pricel uporabljati tisti IP za kaksne streznike (predvsem e-posto!!!), potem si bos moral urediti tako da tvoj reverz zapis ne bo *.dsl.siol.net.
ne rabis ga ce ga imas samo za domaco rabo.
ce bos pa pricel uporabljati tisti IP za kaksne streznike (predvsem e-posto!!!), potem si bos moral urediti tako da tvoj reverz zapis ne bo *.dsl.siol.net.
revd ::
Js ne razumem cist zadeve z 'povratnim ip zapisom'.Recimo da pošleš prošnjo za statičen ip.Sam sem si že ustvaril free domeno na no-ip.com ane...uporabljam pač ko vklopim ftp server da ni userjem potrebno vsakič tipkat drugega ip-ja.
Kako pa naredim sedaj z statičnim ip-jem, da ne bom imel vec 'dsl.siol.net' ampak to domeno, ki sem jo prej že registriral za ftp server?
Kako pa naredim sedaj z statičnim ip-jem, da ne bom imel vec 'dsl.siol.net' ampak to domeno, ki sem jo prej že registriral za ftp server?
Mavrik ::
swar: In kako bi ti potem naredil, da bi se lahko povezala dva računalnika naenkrat če maš statični IP? Kdo bi potem to routal na posamezen računalnik, če bi oba računalnika imela isti IP?
The truth is rarely pure and never simple.
> Kako pa naredim sedaj z statičnim ip-jem, da ne bom imel vec 'dsl.siol.net' ampak to domeno, ki sem jo prej že registriral za ftp server?
pises na dns@siol.net in napises da naj spremenijo PTR zapis za ta IP na tisti tvoj nekaj.no-ip.com.
pises na dns@siol.net in napises da naj spremenijo PTR zapis za ta IP na tisti tvoj nekaj.no-ip.com.
SasoS ::
Mavrik: Šlo naj bi se za to, da bi prvi connection dobil vedno isti IP (tvoj statični), ostali trije pa dinamičnega. Tako bi imel recimo en komp (server) vedno na istem IPju, ostale pa poljubno na dinamičnih...
sasos:
"malo visje" je gandalf napisal:
CLANEK O DELJENJU INTERNET POVEZAVE
to ti bo verjetno pomagalo.
razen ce hoces imeti EN staticni IP ter poganjati dolocene IP streznike na drugih racunalnikih v intranetu/dmz/whatever.
Potem si zgooglaj "port forwarding'.
"malo visje" je gandalf napisal:
CLANEK O DELJENJU INTERNET POVEZAVE
to ti bo verjetno pomagalo.
razen ce hoces imeti EN staticni IP ter poganjati dolocene IP streznike na drugih racunalnikih v intranetu/dmz/whatever.
Potem si zgooglaj "port forwarding'.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Bakunin ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Filtriranje spama čez blackliste (RBL), (spamcop, sorbs, ...)Oddelek: Omrežja in internet | 1985 (1813) | Bakunin |
» | Mail relay v okviru .dsl.siol.netOddelek: Omrežja in internet | 4162 (3801) | McBoby |
» | SMTP Relay; delovanje boot, ki to izkoriscajoOddelek: Omrežja in internet | 2091 (1888) | BigWhale |
» | ircOddelek: Programska oprema | 1192 (1043) | AljoOo |
» | Domena na IRC-uOddelek: Pomoč in nasveti | 1320 (1152) | fRiK0 |