» »

Tri programski jeziki za "full-stack"

HotBurek ::

Dobro jutro.

Sedajle razmišljam, da so potrebni samo tri vrste "programskih jezikov", da postaviš funkcijonalno spletno stran:

- SQL za database
- Python za "backend"
- (HTML/CSS/)JS za frontend

Če daš zraven še sistemsko administracijo, je to vse, kar potrebuješ za full-stack.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

mr_chai ::

;((

Tudi samo z enim se da vse to kar si naštel.

DamijanD ::

Kaj si pa pred tem razmišljanjem mislil oz. pričakoval?

JanBrezov ::

Za funkcionalno spletno stran rabiš samo HTML/CSS, JS samo, če kompliciraš.

Za spletno aplikacijo rabiš neko hrambo (storage), kar se da pri malih podatkih rešiti kar z datotekami preko serializacije/deserializacije internega stanja in cachingom. Če se podatki spreminjajo redko in je prometa malo, je to čisto ok. Za kaj več je pametno imeti bazo, ki je lahko (no)SQL. Če uporabiš Node.js, imaš tudi na backend JS, ni potrebe po dodatnem programskem jeziku.

Cr00k ::

rust ftw :))

ViperR ::

React, FastAPI, postgreSQL.

Pa še redis, če rabiš stream.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ViperR ()

WizzardOfOZ ::

Cobol + DB2 :))
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

WhiteAngel ::

HotBurek je izjavil:

Dobro jutro.

Sedajle razmišljam, da so potrebni samo tri vrste "programskih jezikov", da postaviš funkcijonalno spletno stran:

- SQL za database
- Python za "backend"

Če daš zraven še sistemsko administracijo, je to vse, kar potrebuješ za full-stack.

Pozabil si še na mobilno aplikacijo 8-)

WhiteAngel je izjavil:

Pozabil si še na mobilno aplikacijo 8-)

Kaj ti bo mobilna aplikacija, če imaš spletno stran? Ti si ziher podžigalec (spletnih debat) :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: JanBrezov ()

Tody ::

ZA funkcionalno spletno stran rabiš, samo nekam jo dat ostalo ti naredi AI... Postavit spletno stran pa tudi prej ni bil nek hud podvig odkar obstaja wordpress.

@OP predvidevam, da je to filozofska debata na temo webdev, ne striktno tehnična. V tej luči spodnji odgovor.

Tody je izjavil:

ZA funkcionalno spletno stran rabiš, samo nekam jo dat ostalo ti naredi AI... Postavit spletno stran pa tudi prej ni bil nek hud podvig odkar obstaja wordpress.

Hm, mogoče ne. V tem primeru rabiš samo proxy. Ta prejme http zahtevke, ki jih predela v AI prompte, AI odgovore posreduje nazaj uporabniku. S sistemskim promptom poskrbiš za design in veljavnost html-ja.

Naj nekdo sproba to, rezultat bi lahko bil zanimiv (čuden) :)

Tole je prvi hit na googlu :)
https://base44.com/

bm1973 ::

Pravi maherji naredijo FullStack razvoj v C >:D
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

brbr21 ::

Sedajle razmišljam, da so potrebni samo tri vrste "programskih jezikov"

Kaj pa če bi začel najprej s slovenščino? Tudi ChatGPT ti bo kvalitetneje nahaluciniral.

dope1337 ::

bm1973 je izjavil:

Pravi maherji naredijo FullStack razvoj v C >:D

Mal si se zatipkal. Najbrz si mislil assembler.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

pegasus ::

HotBurek je izjavil:

Dobro jutro.

- SQL za database
- Python za "backend"

SQL ni programski jezik.
HTML ni programski jezik.
CSS ni programski jezik.

pegasus je izjavil:

SQL ni programski jezik.
CSS ni programski jezik.

AI mi pravi, da SQL je:
Yes, SQL is classified as a programming language. It's a domain-specific language for managing and querying relational databases, though some debate its scope compared to general-purpose languages.

Modern SQL dialects (e.g., PostgreSQL, SQL Server) are Turing-complete with procedural extensions like loops, conditionals, variables, and functions, enabling complex logic beyond simple queries. It integrates seamlessly with languages like Python or Java for full applications.

OutOfTheBox ::

Za funkcionalno spletno stran potrebuješ samo en jezik, ki se imenuje "Prompting".

Človeški jezik pa res absolutno ni programski jezik ;)

Ja sej ne rabi bit.

- 30k novih developerjev vsak mesec na Apple platformi (podatki iz 2024, verjetno je danes x2)
- Čakalna doba za pregled appa je šla iz nekaj ur na nekaj dni - tednov v zadnjih mesecih

13 let sem programiral ampak tole je postalo noro. Delam z ljudmi, ki vsak dan pljunejo po 2 nova appa na store.

Programiranje je obsolete. Bilo je zabavno dokler je trajalo.

Jaz se bom tega ______(vstavi poljuben negativen pridevnik) na daleč izognil. In obnovil zanimanje za proper jezike, kot je npr. Spark ADA.

Več boš imel od tega če boš pisanje kode prepustil ___ , ti pa boš delal oz. usmerjal celotno arihitekturo, s tem da na koncu preveriš kaj koda dela. Podjetja so začela že z integracijami __ v IDE (Google, Apple).

Težko boš konkuriral stroju na dolgi rok, ne glede na "proper" jezik.

Zgodovina sprememb…

black ice ::

pegasus je izjavil:

HotBurek je izjavil:

Dobro jutro.

- SQL za database
- Python za "backend"

SQL ni programski jezik.
CSS ni programski jezik.

Po kateri definiciji SQL ni programski jezik?

Jaz se bom tega ______(vstavi poljuben negativen pridevnik) na daleč izognil

To je kot da bi ti ponudili bager za skopat jamo pred hišo, ti pa bi rekel da bi še vedno rad delal z lopato. Ne glede na to koliko mišic maš in kako si to prej znal delat z lopato, te bo sedaj nekdo ki mu je jasno kako kontrolira oz. usmerja bager z joysticom nesel v produktivnosti.

Če nisi ravno 2 leti pred penzijo, scat prot vetru nima nobenega smisla.

Zgodovina sprememb…

Zimonem ::

pegasus je izjavil:

Jaz se bom tega ______(vstavi poljuben negativen pridevnik) na daleč izognil. In obnovil zanimanje za proper jezike, kot je npr. Spark ADA.

Tukaj sem te čakal, Ada Spark ni Turing complete kakor tudi naravni jeziki niso.
Bi bilo pa fajn ,če že pametuješ o teh stvareh bi pa predagal da se spoznaš vsaj z osnovnimi koncepti in teorijo preden pišeš traparije.

pegasus je izjavil:

Človeški jezik pa res absolutno ni programski jezik ;)

pegasus je izjavil:

V nekem ozkem akademskem svetu z zelo striktnimi definicijami (sumim, da si tu noter) naravni jezik morda res ni programski jezik, a bolj splošno filozofsko gledano so programski jeziki pač neka notacija ukazov, s pomočjo katerih nek interpreter na nekem stroju nekaj naredi. S tega vidika so programski jeziki tudi HTML in CSS, čeprav sta zelo omejena na domeno. Naravni jezik pa je definitivno neomejen, kjer je AI njegov interpreter. Če jemlješ zbirniški jezik (assembler) kot prvi programski jezik, lahko opaziš, da se vsi naslednji pribljižujejo naravnemu jeziku (in oddaljujejo od specifik strojne implementacije), kjer je naravni jezik najmanj domenski in najbolj splošen. S tem AI postane interpreter, ki lahko izvede karkoli na katerikoli platformi.

Priporočam, da stopiš korak ven iz tega ozkega akademskega sveta, saj boš s tem videl, kako umetno (artificial, man-made) je to okolje s svojimi definicijami in kategorijami. Kaj takega kot "proper" jezik sploh ne obstaja, so samo različni načini notacije, ki poskušajo doseči isti cilj. Vedno bolj in lažje bo to izvesti z AI.

black ice je izjavil:

Po kateri definiciji SQL ni programski jezik?
Originalni SQL ni imel vejenja in zank, današnji dialekti to pretežno imajo v taki ali drugačni obliki.

Zimonem je izjavil:

Ada Spark ni Turing complete
:))

Zgodovina sprememb…

• spremenil: pegasus ()

JanBrezov je izjavil:

V nekem ozkem akademskem svetu z zelo striktnimi definicijami (sumim, da si tu noter) naravni jezik morda res ni programski jezik, a bolj splošno filozofsko gledano so programski jeziki pač neka notacija ukazov, s pomočjo katerih nek interpreter na nekem stroju nekaj naredi.
Moja bolečina pri jezikih pretežno izhaja iz dvoumnosti, ki jih vsebujejo praktično vsi jeziki, iz česar potem sledi kup "implementation specific" obnašanj in rezultatov. Znanost pričakuje ponovljive rezultate in če delaš svoje simulacije z orodjem, kjer je ponovljivost zgolj best effort, se mi to orodje zdi dokaj slaba izbira. Skozi tvoj primer lahko napišem, da želim imeti en identični nabor ukazov, ki na kateremkoli interpreterju na kateremkoli stroju vrne z enakimi vhodnimi podatki enak rezultat. In iz tega lahko vidiš, da mi AI prav nič ne diši, nasprotno, v eksaktnih znanostih od AI ne pričakujem prav nobene korisiti.
Ampak trenutno delam v zelo neeksaktni znanosti, kjer je AI že pobral nobelovo nagrado in pričakujem v kratkem še nekaj njih ... tako da ... ;)

krneki ::

OutOfTheBox je izjavil:

Ja sej ne rabi bit.

- 30k novih developerjev vsak mesec na Apple platformi (podatki iz 2024, verjetno je danes x2)
- Čakalna doba za pregled appa je šla iz nekaj ur na nekaj dni - tednov v zadnjih mesecih

13 let sem programiral ampak tole je postalo noro. Delam z ljudmi, ki vsak dan pljunejo po 2 nova appa na store.

Meni je včeraj trajalo 19ur za update Apple appa. V prejšnji petek pa 5ur. Ni sile. Mogoče za nov app traja dlje.

pegasus je izjavil:

Moja bolečina pri jezikih pretežno izhaja iz dvoumnosti, ki jih vsebujejo praktično vsi jeziki, iz česar potem sledi kup "implementation specific" obnašanj in rezultatov. Znanost pričakuje ponovljive rezultate in če delaš svoje simulacije z orodjem, kjer je ponovljivost zgolj best effort, se mi to orodje zdi dokaj slaba izbira. Skozi tvoj primer lahko napišem, da želim imeti en identični nabor ukazov, ki na kateremkoli interpreterju na kateremkoli stroju vrne z enakimi vhodnimi podatki enak rezultat. In iz tega lahko vidiš, da mi AI prav nič ne diši, nasprotno, v eksaktnih znanostih od AI ne pričakujem prav nobene korisiti.

Kaj ima AI s tem? S temi težavami se mora ukvarjati programer, naj bo naravni ali AI. Če si lead researcher, itak ne programiraš, ker moraš voditi ekipo. Programerju daš navodila in nek način validacije pravilnosti (najmanj unittesti, testni input/output podatki). Ponovljivost rezultatov se zagotovi tako, da se popiše opremo in nastavitve le-te, priloži vhodne podatke v odprtem formatu in priloži uporabljeno programsko opremo v odprti kodi, če možno. Najbolj smešno pri tem je, da so znanstveniki svoje algoritme do sedaj objavljali predvsem v člankih v psevdokodu, ki sploh ni programski jezik. AI bi lahko bil zelo dober interpreter tega.

Če delaš resne simulacije, morda uporabljaš CUDA. Če da, si ga tako ali tako nasankal. S tem nisem delal, zato sem vprašal AI. Dobil sem tole:
Yes, scientific simulations using CUDA can return different results due to driver or kernel changes.

Reasons for Differences
Floating-point math in CUDA is non-deterministic across driver versions, GPUs, or even runs on the same hardware. Changes in driver optimizations, instruction scheduling, or fused multiply-add (FMA) operations can alter rounding, leading to bit-level variations that propagate in iterative simulations.

Examples
- Neural network training showed worse RMSE and classification rates after a driver upgrade from older versions to 196.75, despite faster execution.​
- Code failed to produce correct results with driver 512.15 but worked with 456.81, using CUDA 9.2-10.1 in PGI compiler.​
- Different results across platforms (Mac vs. Linux) due to GPU-specific floating-point behavior.

Če to drži, potem veliko sreče pri ponovljivosti :)

pegasus je izjavil:

Ampak trenutno delam v zelo neeksaktni znanosti, kjer je AI že pobral nobelovo nagrado in pričakujem v kratkem še nekaj njih ... tako da ... ;)

To berem, kot da ti je že jasno, da se motiš :)

krneki je izjavil:

OutOfTheBox je izjavil:

Ja sej ne rabi bit.

Meni je včeraj trajalo 19ur za update Apple appa. V prejšnji petek pa 5ur. Ni sile. Mogoče za nov app traja dlje.

Od sredine Januarja izredno varira. Od takrat sem naredil nekje 10 updejtov, od tega sta dva čakala cca 1 teden na review. Ampak delam tudi z drugimi ljudmi, ki čakajo po tedne (update ne nov app), da ne omenjam, da je reddit in apple developer forum poln ljudi ki se jim bo odpeljalo.

McAjvar ::

Kako ljudje, ki dnevno na AppStore porinejo 2 nova appa, le-te potem vzdržujejo?
"[...] the advance of civilization is nothing
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov

DamijanD ::

večje vprašanje je kakšna je korist od take količine appov?

bm1973 ::

pegasus je izjavil:

v eksaktnih znanostih od AI ne pričakujem prav nobene korisiti.

Saj ne more, pač glede na delovanje...

Isti prompt da dostikrat različne rezultate...

McAjvar je izjavil:

Kako ljudje, ki dnevno na AppStore porinejo 2 nova appa, le-te potem vzdržujejo?

Z novimi prompti in upajo, da njihovi app-i nimajo bugov...

Recimo, SportRadar ima zdaj razvojno politiko, da deploja eno aplikacijo na teden...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

McAjvar je izjavil:

Jih ne. Dajo gor in upajo da se bo prijelo.

DamijanD je izjavil:

večje vprašanje je kakšna je korist od take količine appov?

Če je ideja appa taka ki zadene neko nišo, potem je pač korist za tisti folk. Problem je ker večina dela klone, ampak tudi pri klonih se nekje ustavi in jih ne več sprejmejo na store.

Drugače pa je ni koristi, večinoma škoda za vse, ker se potem trg porazdeli na vse in namesto da en zasluži 1000EUR jih bo zaslužilo 100 po 10EUR, in noben nima nič od zadeve. Na koncu uporabniki potegnejo kratko ker imajo cel kup aplikacij na voljo in od tega jih je več kot 90% nevzdrževanih in potencialno z luknjami, ker jim je ai spisal celotno zadevo.

Zgodovina sprememb…

Za "funkcionalno spletno" stran je mišljeno, da mora biti tudi nekaj aktivnosti na serverju. Recimo vnos/sprememba podatkov. Recimo tale forum je tak super primer.

Zadeva je bolj mišljena v tem, da ni potrebno imeti n framework-ov, tako na front kot back end-u. Na nek način je tak (JS + Python + SQL) setup dokaj preprost. Kar pride prav pri spremembah, vzdrževanju. Manje je depandecijev. Raznih upgrade nekompatibilnosti.

Na koncu, če poenostaviš "potrebe" uporabnikov, je mnogo stvari dokaj preprostih. Vnos podatka, preverjanje, response...

Mislim, da je poznavanje osnovnih osnov sistemske administracije in programiranja, ter "zvezat" vse to skupaj (browser - backend - database) prednost v primerjavi, če tega nimaš, ne glede na to, kaj AI zmore.

vke4XC ::

Op, to so resna vprašanja? Mislim, delujejo zafrkanstvo glede na tiste scrapperje.

pegasus je izjavil:

JanBrezov je izjavil:

V nekem ozkem akademskem svetu z zelo striktnimi definicijami (sumim, da si tu noter) naravni jezik morda res ni programski jezik, a bolj splošno filozofsko gledano so programski jeziki pač neka notacija ukazov, s pomočjo katerih nek interpreter na nekem stroju nekaj naredi.

Ne trudi se preveč in ne sekiraj se , lingvistika in vsaj osnovna matematika sta ti španska vas. Ada Spark ne more biti in ni Turing complete. Niti ne more biti je pa žalostno da nekdo piše in modelira stvari ob enem pa se mu je da prebrati Tarskega, goedla , Turinga in vsaj priročnika za ado spark. Ni tam zastonj stikalo da odklopi Spark preverjanje.
Spark v osnovi zahteva zgolj pojemajočo rekurzijo.

Sedaj pa hitro po ribjo čorbo , da pobriše tvoje blanširanje.

@OP: jaz sem vprašanje razumel bolj v smeri, kaj je minimalni tech stack, da nekaj narediš.

"Funkcionalna spletna stran" je zelo širok pojem in ne pove točno, kaj bi rad. Paziti moraš, da ista spletna stran lahko eskalira samo zaradi tega, ker je več uporabnikov. Omenil si slo-tech forum kot primer. A to je načeloma mali forum v primerjavi z reddit. Tam zaradi števila uporabnikov, mednarodnosti, različnih zakonodaj, monitoringa, varnosti, porazdeljenosti, načina moderiranja itd. stvar zahteva bistveno več in nekatere stvari se pač lažje reši z drugimi tehnologijami. Poglej si Reddit Tech Stack. Pod language & frameworks je 20 različnih jezikov in ogrodij, kot hrambo uporabljajo 15 različnih baz.

Škoda, da ni kakšnih možnosti, kjer bi bilo možno "tekmovanje" v postavitvi reddit-a, tako da bi jih teklo nekaj vzporedno in bi lahko primerjali. Sedaj lahko zgolj verjamemo, da je vse iz spiska potrebno in da ni možno postavit bolj optimalne (manj različnih programskih jezikov/baz/orodji/itn.) rešitve.

Je pa tok kar skrajen primer.

Koliko je v sloveniji dejansko ljudi, ki se srečujejo s tako zahtevno spletno stranjo?

In koliko je potem takih, ki se ne?

Saj je cel splet. Kaj sedaj čarajo niti ne vem več. Ampak svoj prvi Page sem delal v perlu. Baza pa ... Ne bom me je sram.

Zimonem je izjavil:

Saj je cel splet. Kaj sedaj čarajo niti ne vem več. Ampak svoj prvi Page sem delal v perlu. Baza pa ... Ne bom me je sram.

MS Access?:)

:@)))))yeah

Pa sej ni bilo znjim nič narobe , sam baza ni bil

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

Burek na reditu je 65 prostih delovnih mest, prijavi se pa jih nauči kako se stvari delajo! Sicer pa ideja o tekmovannju o postavljanju formumov je tko kot da bi rekel kdo bo postavil najboljšo streaming platformo... Kaj vse uporablja netflix zato da ti dobiš film na tv je noro :) Je pa vprašanje koliko od tega je leagcy in koliko bi dejansko res rabili.

HotBurek je izjavil:

Škoda, da ni kakšnih možnosti, kjer bi bilo možno "tekmovanje" v postavitvi reddit-a, tako da bi jih teklo nekaj vzporedno in bi lahko primerjali.

HotBurek je izjavil:

Je pa tok kar skrajen primer.

V osnovi je Slo-tech enak reddit-u. Razlika je v prometu. Postavit reddit je enostavno. Ga vzdrževat pri življenju, ko imaš 1.000.000 zahtevkov na sekundo, 100 milijonov aktivnih userjev dnevno, na tisoče serverjev, kjer vsak dan en crkne in se to ne sme videti navzven ter 1000 zaposlenih, to naredi razliko.
Reddit's architecture relies on heavy caching, sharding, and CDNs to manage load, with historical engineering talks (e.g., from 2010s blog posts) citing peaks around 80,000–200,000 requests per second during traffic surges. Modern optimizations likely push this into the millions, given growth and tech upgrades like those discussed in dev forums.

Takšno tekmovanje obstaja in se skriva pod raznimi imeni, kot so "free market", "private sector" in "real life". :)

RedDrake ::

JanBrezov je izjavil:

Takšno tekmovanje obstaja in se skriva pod raznimi imeni, kot so "free market", "private sector" in "real life". :)

Jep, in v tem "private sector", "real life" in "free market" tekmovanjih je pred znanjem in sposobnostjo dostikrat bolj relevanten nepotizem, sreča biti na pravem mestu/času, blefiranje, veze in poznanstva na splošno, podkupovanje, ipd ...
Videl sem že toliko tega da je kar zabavno. Da ne omenjam, kako sem bil v DE na enem razgovoru več kot 10 let nazaj in sem tam tistega, ki mi je dajal testne naloge podučil o boljših sysop pristopih, pa sva hitro zaključila, ker sem mu očitno stopil na žulj - da bo potencialno vse njegovo znanje splavalo po vodi in bo treba znati nekaj druega. Tega se vsak dev boji na smrt ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: RedDrake ()

tony1 ::

JanBrezov je izjavil:

Zimonem je izjavil:

Slabega četrt stoletja tega so nam ga dejansko tlačili v uvajalne vaje pri predmetu informatika, prvi ali drugi teden faksa, eno debelo popoldne smo švicali na MS Accesu in v spominu mi je ostal kot grozno nerodno orodje že pri najosnovnejših opravilih: ko si vedel, kaj bi rad z njim spravil skupaj, pa je bil že vmesnik tako zarukan, da ti je to vzelo živcev za popizdit... Arghhhhhhhhhhhhhh ;((

blay44 ::

Interpreterji, ki zagotavlajo univerzalnost med OSji:
Java
HTML
CSS
JS
+take in drugačne baze.

Pravi jeziki:
Za htri razvoj GUI app VB in derivati, ostalo C in C++
To je osnova, po moje.

WizzardOfOZ ::

tony1 je izjavil:

JanBrezov je izjavil:

Zimonem je izjavil:

Slabega četrt stoletja tega so nam ga dejansko tlačili v uvajalne vaje pri predmetu informatika, prvi ali drugi teden faksa, eno debelo popoldne smo švicali na MS Accesu in v spominu mi je ostal kot grozno nerodno orodje že pri najosnovnejših opravilih: ko si vedel, kaj bi rad z njim spravil skupaj, pa je bil že vmesnik tako zarukan, da ti je to vzelo živcev za popizdit... Arghhhhhhhhhhhhhh ;((

Slabe četrt stoletja nazaj je bil res okoren, danes se da pa še vedno marsikaj narest v njem.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Osnovno programiranje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7210544 (8323) Bud_Bundy
»

Na vrhu nič novega, Python ostaja najpriljubljenejši

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
3311611 (8899) WizzardOfOZ
»