» »

Osnovno programiranje

Osnovno programiranje

1
2
»

garamond ::

Pozdravljeni,

pošiljam osnovna znanja naslednjih pojmov iz oglasa (izgleda, kot da je bil objavljen v javni upravi):

delo z bazami podatkov - osnovno
Osnove za delo z bazami podatkov:
- Sposobnost najti podatke glede na zaporedje črk v latinični abecedi.

- Izdelava novih podatkov.
- Fizična izvedba: narediti pravilne, natančne luknje v liste in jih vstaviti na primerno mesto. Uporabiti primerno orodje.

poznavanje računalniških omrežij - osnovno

- Poznati najbolj razširjeno omrežje na svetu: internet
 Slika Interneta iz dokumentarca The IT Crowd

Slika Interneta iz dokumentarca The IT Crowd

- Uporaba družbenih omrežij in video konferenc
- Kako internete povezati med sabo? Ena možnost je s kabli. Druga možnost je brez kablov.

programiranje - osnovno
Moja definicija je bistveno drugačna od hekerjev na tem forumu.
- Napredno nameščanje in brisanje programov (desni klik na ikono na namizju-> Delete)
- Inštalirati Google in Facebook
- Uporaba iskalnika Google v angleščini za iskanje tehničnih izrazov
- Sposobnost reševanja tehničnih težav z uporabo "Turning it off and on again" postopkom
- Zamenjati sliko ozadja na namizju
A parody of extremism is impossible to differentiate from sincere extremism.

spegli ::

If pa while veš in si zmagal. Če ti pnudijo pod 4k bruto, je kurac.

Csharp ::

Pojem programiranje se pogosto "zlorablja" za stvari, ki to niso. S tem mislim na kakšno klikanje znotraj Wordpressa pa kakšen html in css za oblikovanje spletnih strani itd. Če privzamemo, da delodajalec pravilno razume pojem "programiranje", potem je osnovno znanje programiranja to, kar je na prejšnji strani omenila Hypathia - osnovne veščine, ki bi jih v samem štartu pokazal nekomu, ki se želi naučiti programiranja.

Ko sem šefu razlagal o podrobnostih svojega dela, mi je včasih rekel, da nima pojma o čem mu govorim, češ da presega njegovo razumevanje. Tudi ko smo iskali novega sodelavca, smo razpis sestavljali mi zaposleni, programerji. Tak ponavadi ve, kaj so osnove. Če pa razpis sestavlja ne-programer, potem se pod osnove programiranja lahko šteje karkoli. Se tudi dogaja, da prideš na razgovor in firma ne ve, ali iščejo junior ali senior programerja, tako da morajo najprej imeti interno usklajevanje.

Težko je reči, kaj so za nekoga osnove. Jaz sem do zdaj ob ponudbi za novo delovno mesto vedno priložil link do osebne (samostojno izdelane) spletne strani, kjer imam podrobno predstavljene lastne projekte. Tako firma najlažje oceni, ali zadostujem njihovim kriterijem. Vsekakor pustiš dober vtis, ker imaš nekaj za pokazat.

kuall ::

Osnovno programiranje je točno to, kar pravi: enostavno programiranje. Primeri: HTML, Excel makroti (VB).
Pa da razumeš, za kaj se v programiranju gre, da ne ustreliš čist mim in rečeš npr to: prinesi mi program in bomo šli vrstico za vrstico.
Pač da si kdaj v življenju že kaj sprogramiral v bistvu. Da sploh veš, za kaj se gre, da se znaš znajti, ko je treba se kaj ukvarjat s kodo, sej to se da pol itak vse najti na internetu.

mr_chai ::

Izkušnje s snemanjem filmov z trdo vsebino: osnovno.

kuall je izjavil:

Osnovno programiranje je točno to, kar pravi: enostavno programiranje. Primeri: HTML, Excel makroti (VB).
Pa da razumeš, za kaj se v programiranju gre, da ne ustreliš čist mim in rečeš npr to: prinesi mi program in bomo šli vrstico za vrstico.
Pač da si kdaj v življenju že kaj sprogramiral v bistvu. Da sploh veš, za kaj se gre, da se znaš znajti, ko je treba se kaj ukvarjat s kodo, sej to se da pol itak vse najti na internetu.

html ni programiranje, ker html ni programski jezik

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mr_chai ()

kuall ::

mr_chai je izjavil:

odvisno, kako gledaš na stvar. sigurno je drugačen kot ostali jeziki. spada pod programiranje, isto kot css spada pod programiranje. potem lahko rečeš, da tudi sql ni programiranje. pač ker ima isto kot html omejen doseg, kaj se da z njim doseč. so pa strukture kot je html velikokrat uporabljene v programiranju: xml, razna drevesa. tak da če mene vprašaš spada pod programiranje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kuall ()

styrian ::

To kar je OP napisal je primer dela tipične HR kure, ki se boji, da bi kakšno polje na ZRSZ obrazcu ostalo prazno (kot je že nekdo rekel) in sploh ne ve kaj programiranje je.

V strojni in elektro panogi pa to pomeni CNC in PLC programiranje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: styrian ()

Vetrpiha ::

kuall je izjavil:

mr_chai je izjavil:

odvisno, kako gledaš na stvar. sigurno je drugačen kot ostali jeziki. spada pod programiranje, isto kot css spada pod programiranje. potem lahko rečeš, da tudi sql ni programiranje. pač ker ima isto kot html omejen doseg, kaj se da z njim doseč. so pa strukture kot je html velikokrat uporabljene v programiranju: xml, razna drevesa. tak da če mene vprašaš spada pod programiranje.

https://lemire.me/blog/2011/03/08/break...

Da se ne boste kregali, ker vam Gugl ne dela

Mercier ::

Odgovor, ki si ga prejela po ZS (in objavila tu) je sicer OK opis osnovnega programiranja, kar se mene tiče, ipak pa ima IMHO večina prav, da so krneki poklikali, oziroma jim je popolnoma vseeno, če kandidati osnovno programirajo ali mejajo olje v avtu sami. Če bi sam bil v vlogi delodajalca me prav nič ne bi motilo, da se kandidat poznima, kaj pomeni osnovno pri nečem tako širokem na področju čisto izven. Ali če smo pri tem, če se pozanima o čemerkoli. Ker opis je dejansko krneki.

Če bi pa štel kaj v plus pri pisarniškem delu in smrdi po programiranju, bi pa recimo kakšno avtomatizacijo preglednic v stilu VBA, kak lep SQL SELECT za obrnit podatke iz baze ali da zna ukrotit kak statistični ali matematični program s programskim jezikom v ozadju. Če bi znal zbirnik za kak star procesor, bi pa že malo sumničavo gledal, u stilu: "Kompliciraj ti kje drugje in komu drugemu."

Hypathia ::

Verjetno imaš prav, ravno danes sem v nekem članku prebrala, da se znanje SQL-a za ta profil precej priporoča.
If you're a man, don't say anything
to a woman on the street that you wouldn't
want a man saying to you in prison.

Mercier ::

Dokler ne prideš do točke, da ti je premetavanje podatkov všeč in te odpustijo, ker predlagaš Power BI premium licence. :) So mi pa nekoč omenili, da so tale MOC predavali civilom. Nekim bančnikom.

TheBlueOne ::

Problem programiranja je dejansko razumevanje jedra in vsega okoli njega. Za nekoga, ki o tehniki nima pojma je skoraj nemogoce narediti nekaj tecajev in biti med top kandidati. Formalne kompetence in detajlno poznavanje stroke v katero nekdo zeli je kljuc.

Pac geeki sigurno vec kot polovico zahtev delodajalca pokrijemo skozi privatne hobije. Nekdo, ki niti ne ve kaj priblizno bi bile osnove programiranja bo videl kisto in monitor. Morda znal instalirati okolje za programiranje, potem pa cudno gledal zakaj z izpisom HelloWorld ni na poti do seniorja.

Potem pa vzames geeka, mu pokazes isto kisto, on prepozna vecino komponent, ima priblizno idejo za katere protokole podpira, deloma pozna materiale, termalne karakteristike itn. Pogleda bolj podrobno opazi kaj posebej zanimivega in vprasa WTF je to tukaj. Na tisti tocki, se morda delodajalec pohvali, da to pa je njihova posebna komponenta, recimo za AI in geeku se zasvetijo oci.

Primer iz pretoklosti okoli VBA in SQL. Sem imel geeka, ki ni delal ne z enim ali drugim, pa je naredil povezavo z bazo podatkov, uvozil podatke, predelal podatke, naredil grafe in izdelal porocilo v prakticno enem delovniku. Samo dostop do neta je bil dovolj, da je premostil svoje znanje na VBA.

Phantomeye ::

Še vedno lahko narediš lažen email oz. osebo, pa jih vprašaš o podrobnostih. They'll never know.

Sem že večkrat to naredil.

Phantomeye je izjavil:

Še vedno lahko narediš lažen email oz. osebo, pa jih vprašaš o podrobnostih. They'll never know.

To pa se slisi kot nerealno veliko dela z rizikom, da se posteno osramotis.

TheBlueOne je izjavil:

Phantomeye je izjavil:

To pa se slisi kot nerealno veliko dela z rizikom, da se posteno osramotis.

Narediš nov email. Pošlješ vprašanje. Dobiš odgovor. Kaj veliko ne more iti narobe.

Razen, če ta email povežeš na svojega (npr. na gmailu) in z napačnim odgovoriš nazaj :D

V vsakem primeru - it's just another job, they'll be more just like it.

Phantomeye je izjavil:

Narediš nov email. Pošlješ vprašanje. Dobiš odgovor. Kaj veliko ne more iti narobe.

Ce znas v naprej postavljati prava vprasanja, potem imas dovolj znanja. Niti ni treba skozi email.

borut_p ::

Razgovor za sluzbo je vedno dvosmerna komunikacija. Vse prevec kandidatov samo sedi in caka, da se ga kaj vprasa. Razgovor je tudi dobra priloznost da se pozanima kaj tocno se od njega pricakuje. Če je obcutek, da je delovno mesto prezahtevno, seveda se dati kaj priucit. Ce je pa cisto mimo se pa pac zahvalis in isces dalje. Ni to nic strasnega. Pasiven kandidat tudi ne pusti najboljsega vtisa.

TheBlueOne je izjavil:

Phantomeye je izjavil:

Ce znas v naprej postavljati prava vprasanja, potem imas dovolj znanja. Niti ni treba skozi email.

Kaj naj rečem, različni ljudje, različni pristopi. Za job tega sicer še nisem delal. Je pa vedno fajn delat "reconnaissance" na tak ali drugačen način - sploh za kak high tier job. Kašne oblike prijave palijo, kaj radi vidijo, da vključuje, izkušnje trenutno zaposlenih (bolj pozitivne), bivših zaposlenih (manj pozitivne) itd.

borut_p je izjavil:

Razgovor za sluzbo je vedno dvosmerna komunikacija. Vse prevec kandidatov samo sedi in caka, da se ga kaj vprasa. Razgovor je tudi dobra priloznost da se pozanima kaj tocno se od njega pricakuje. Če je obcutek, da je delovno mesto prezahtevno, seveda se dati kaj priucit. Ce je pa cisto mimo se pa pac zahvalis in isces dalje. Ni to nic strasnega. Pasiven kandidat tudi ne pusti najboljsega vtisa.

"kakšne plače si želite tukaj?"

"kakšne pa so v povprečju?"

"Ne smem povedat, poslovna skrivnost".

So go figure, kako dvosmerna je včasih - ne preveč.

bajsibajsi ::

"... kak konkreten programski jezik. Se da kakšnega do osnovnega nivoja naštudirati v pol leta?"

The C# Player's Guide do nekje 20 poglavja pokrije dovolj osnove, s katero lahko prakticno nakucas "kakrsenkoli" program v C#. To je cca. 130 strani v 180 dneh. Uro ali dve na dan zagretega dela (ce zraven naredis tudi naloge in se kaj posrfas za dodatna pojasnila/znanje).

https://www.bookdepository.com/C-Player...

Drugace pa kot so nekateri ze omenili v temi: CSS/HTML/JS ali R + Python, SQL ipd. Nekdo je omenil tudi VB (moznost makrov v excelu). Lahko je sila uporabno, ampak se mi zdi nekako skoda casa, ki bi ga novinec porabil za ucenje VBA v tem casu.

mr_chai ::

Znanje kakršnega koli programiranja brez osnov CS-ja, je kot bi znal samo mešati malto, pa bi rad zgradil hišo.
Ja, za nek pencil pusher job, je mogoče fajn, če našteješ da znaš Word, Excel, SQL, nVision... Ampak za programerski job, pa ne pomeni čisto nič, če našteješ, da imaš izkušnje v javascriptu, golangu, ruby-ju, C#, Javi...

Če se hočeš lotiti, se moraš lotiti bistva. Predlagam tale course, je najbl popularn course za CS intro, kjer se boš naučila tudi programirati.

CS 50

l0g1t3ch ::

Nehajte noreti no.
Saj je bilo rečeno da gre za NE IT zaposlitev.

V takih podjetjih je programiranje
- vba v excelu
- R (v zadnjem času še Python) za kako obdelavo in analizo podatkov
- SQL za kak selecte iz baze
- HTML/CSS za urejanje kakih spletnih vsebin v slabo narejenem CMS-u

Ampak glede na to da želijo še osnovno poznavanje omrežij, operacijskih sistemov, ... je velika verjetnost da:
- niti ne vedo kaj rabijo in sploh ne rabijo programiranja, za popolne laike je programiranje že uporaba formul v excelu ali vnos vsebine v wordpress
- forma za oddajo oglasa ni dopuščala pustiti prazno

Bud_Bundy ::

Phantomeye je izjavil:

borut_p je izjavil:

"kakšne plače si želite tukaj?"

"kakšne pa so v povprečju?"

"Ne smem povedat, poslovna skrivnost".

So go figure, kako dvosmerna je včasih - ne preveč.

Hehe, ja ta je dobra in še kako res. Ali pa ko ti vprašaš po plači, sledi: "to pa ponavadi izveste na naslednjem razgovoru"
Samo kaj, ko sledi "Za koliko pa ste pripravljeni delati?"
najbolje, da rečem: "boste izvedeli, ko bom dal odpoved"
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Želim se naučiti programiranja - najbrž mi to manjka (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Programiranje
14033665 (17521) Strato5
»

Kako priti iz nič čim hitreje do službe v IT industriji? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6320141 (17269) vostok_1
»

Inženir informatike in zaposljivost z določenim znanjem (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6617407 (14396) Invictus
»

Kam po FRI-ju

Oddelek: Šola
266698 (5413) Ciklamen

Delo: Iščem čistilca(M/Ž). Zahtevano znanje programiranja. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7413487 (9925) Mavrik

Več podobnih tem