» »

Kako v Sloveniji do zdravil za nevrolosko motnjo pozornosti (ADHD/ADD)?

Kako v Sloveniji do zdravil za nevrolosko motnjo pozornosti (ADHD/ADD)?

1
2
»

stara mama ::

Ja žal, THC res ni na dolgi rok, zato je pa najmanj problematična droga!!!
Še enkrat, posvetuj se z zdravnikom in nehaj poslušat strica googla!
Ekologija™ in Trajnost™

chuck ::

Definitivno imam obliko ali sorodno motnjo ADHD in posledično nisem uspel končati šole, po drugi strani pa sodim v vsaj 1% najbolj uspešnih v naši državi (če se za trenutek brcneš in rečeš, da je merilo uspešnosti zaslužek). Od tu dalje laično, saj nisem zdravnik (niti nimam potrpežljivosti, da bi postal). So pa skoraj vse moje zveze bile s psihologinjami. Motnja je zame popolnoma zgrešen izraz, bolj pravilno bi rekel, da gre za odstopanje delovanja možganov izven povprečja, ki je lahko posledica okolja (ogromno informacij).

Bistvo kar sem potegnil do sedaj je, da se sprejmeš takšnega kot si, spoznaš prednosti in sprejmeš slabosti in gradiš na prednostih (kjer si boljši od drugih), sočasno pa gladiš slabosti. S časom se delovanje možganov spreminja, še posebno ob spremembi okolja in to traja dokler ne umreš, tko da je tudi nevarno, da izgubiš svojo super moč. Če boš recimo imel sestanek z menoj, bo vedno na samem in na štiri oči. Če bo drugače, ti bom pil kri zaradi okolja. V družbi slabše funkcioniram, po drugi strani pa nisem omejen z družbenimi načeli in vidim stvari, ki jih večina ne.

Druga stvar, ki sem jo tudi do sedaj razbral je, da naša medicina praktično ne pozna zdravil, so večinoma inhibitorji ali "bombe". Psihološke "motnje" v večini izvirajo iz slabšega delovanja mitohondrijev. Zdravilo je samo ekstremno zdrav način življenja in bolj primerno okolje. Najtežja stvar, ki se jo lahko naučiš pa je, da se nehaš primerjat z drugimi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: chuck ()

jest10 ::

notgood88 je izjavil:

Popolnoma razumem vse komentarje ces da vsak ima "motnjo pozornosti", "tipicen uporabnik socialnih omrezij"... Ker sem ironicno pred parimi leti sam mislil isto :)):)):)) Saj za vecino ljudi to verjetno drzi, ampak nekih par %(mislim da okoli 5%) pa ima pac nevrolosko motnjo, kjer je ta problem veliko hujsi kot pri ostalih. Razlika je da pri normalnih ljudeh je stvar problem samo-kontrole, pri ljudeh z motnjo pa prenizek nivo dopamina unicuje zmoznost samo-kontrole. Ce nisi discipliniran in nimas samo-kontrole te zdravila ne bodo magicno resila, le dajo ti moznost samo-kontrole.

In lahko se ti trudis kolikor se zelis pa ne bos nicesar resil ce je problem nevroloski.

Ti bolj kot ne iščeš izgovore, zakaj se ne moreš sam spraviti "k sebi"

Večina odraslih ADHD bolnikov se lahko samokontrolira. Če se res želijo. Če pa iščeš izgovore, zakaj to ne gre, pa jebat ga...
Tisti, ki imajo res hudo obliko motnje in so dejansko nezmožni samokontrole, so pa vsaj v razvitem svetu že davno "v sistemu" in pod ustrezno obravnavo, ker taki so kot otroci/mladostniki konkretno sekali ven iz povprečja in tega se ne spregleda.

gruntfürmich ::

notgood88 je izjavil:

Zdravilo pac ne naredi nic drugega kot da si potem "ok" in lahko funkcioniras. Vsaj pri meni je tako.
kako moraš funkcionirati? kaj delaš?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

bedak_res ::

Na žalost osebno poznam primer samodiagnosticiranih. Seveda človek bolje funkcionira zadet. Seveda več narediš na spidu.. Tudi meni je recimo lažja in bolj zabavna marsikatera stvar ko sem pijan pa ne pomeni to, da ga bom pa zdej začel pit. In tako kot je nekdo že zgoraj omenil, če bi imel res to, bi imel to že kot otrok in bi te kokretno metalo tko da bi vsak to pogruntal. Pa šole nebi naredu, to so pravi primerki. Večina nas ima pa pač zjebane možgane od tvja in fonov.

Ne vem no, realno imaš še 1000 stvari prej, ki jih lahko poskusiš preden se navlečeš na farmacijo. Kot prvo stran od naprav. Ne vem koliko časa porabiš na tem ampak znano je, da ti to zmanjša attention span, ker možgane navadiš no dopamin rush vsakih 5 sekund. In itak se potem težje fokusiraš ker ko možgani ne dobijo dope preusmerijo pozornost drugam kjer jo mejbi bojo. Sam ja je težji pustit TikTok kot pa začet droge šopat. Tist zna bit še fun.

Drugo maš metode za sproščanje.

Tretje je fizična aktivnost.

Četrto so hobiji, nekaj kar delaš z rokami.

Peto je..

ITD

Pa praviš da bi moral met peak, pa si bil sam ok. Vsak drugače doživlja droge, mogoče si sam pač premal vzel. Al pa je bla slaba roba, tud to je možnost. Al pa si premal jedu, premal spal.. vse to vpliva, tud droge niso magic. Set and setting.

Sej si je težko priznat in je lažji samo rečt, bom začel tele tabletke jest. zato pa ljudje kupujejo shujševalne tablete zravn pa šopajo 20 kilske vreče čipsa na kavču. Um je pomrjen, neki delaš na tem. To, da maš iz dneva v dan več kil je pa realnost ker razen da si pogoltnu nek tablet nisi naredu nič. Zato tud te 300 kilažarje vedno ob hujševalnem programu siljo tud v pogovor z psihiatrom.

Ker najtežje si je priznat, da si tok in tok časa neki delov konkretno narobe. Tok časa, da maš že resne posledice. In to, da pot nazaj ni ne hitra in niti pod razno ni enostavna.

Moj predlog, začni delat te težke spremembe, bodi vztrajen in če po 5 letih ko boš poskusu res večino alternativ, in to resno poskusu (dejansko se potrudu), ne bo nič drugač, potem pa začni s tableti.

Glugy ::

Mene pa zanima koliko časa traja da ti postavijo diagnozo? A ti lahko postavijo diagnozo pa da zavrneš zdravila? A te grdo gledajo če jih zavrneš?

jest10 je izjavil:

Tisti, ki imajo res hudo obliko motnje in so dejansko nezmožni samokontrole, so pa vsaj v razvitem svetu že davno "v sistemu" in pod ustrezno obravnavo, ker taki so kot otroci/mladostniki konkretno sekali ven iz povprečja in tega se ne spregleda.

Jaz vem da sem mogu v osnovni velikokrat hodt to šolske psihologinje, pa so vsi vedl da sem drgačn pa me sošolci zafrkaval 8 let osnovne na polno, pa kljub temu nisem od nobenga dobil nobene usmeritve po osnovni da naj se zglasim pri psihologu/psihiatru al pa karkoli. Sem pa zarad pomanjkanja pozornosti imel resne probleme z učenjem.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Glugy ()

Zmajc ::

Glugy je izjavil:

Mene pa zanima koliko časa traja da ti postavijo diagnozo? A ti lahko postavijo diagnozo pa da zavrneš zdravila? A te grdo gledajo če jih zavrneš?

Nam je v vrtcu vzgojiteljica rekla naj ta malega peljemo na pregeled za ADHD, ker je prepoznala simptome. Morali smo dat not vlogo z mnenjem vzgojiteljice. Čez cas so nas kontaktirali in je mali moral na cel kup pregledov različnih strokovnjakov preden so podali dokončno mnenje. Je bil kar par mesečni postopek potem pa smo še nekaj časa čakali na odločbo. Od takrat ga redno vodijo in spremljajo na oddelku na pedopsihiatrijo v ZD.

Kako je pri odraslih pa se mi niti ne sanja. Sam sumim da imamo podobno motnjo kot mali a ne tako hudo obliko a se mi res ne da hecat s tem.

Je pa to kar jeba. Malem dam nalogo da napiše 10 stavkov pa bo čez tri ure pri 2. vprašanju rekel "ful delam" ... če mu ne daš tablete.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Zmajc ()

jest10 ::

Glugy je izjavil:

Noben te ne bo grdo gledal, če zavrneš.
Zdravila so, kot ti drugače res ne gre, imaš pred tem še druge opcije za doseganje fokusa, sam je pa treba malo delati na sebi.

Jaz sem bil v osnovni čisti odklop(jasno tudi z diagnozo in ritalinom(pa nimam občutka, da bi mi kaj pomagal, tako da sem ga po enem letu nehal jesti)), preko srednje sem se sam spravil k sebi, normalno spacal fax itd. Jebat ga, je težje, sam se da.

notgood88 ::

Se strinjam da moras probat vse ostalo; prehrana, spanec, sportna aktivnost... ampak pac ko ze vse to pocnes in kljub trudu nic ne pomaga in se vrtis v zacaranem krogu.... ce je dejansko tezava nevroloske narave lahko meditiras kolikor hoces in se sportas, preberes vse knjige pa si lahko vse to skupaj vtaknes v rit ker ti ne bo nic pomagalo :)) :)) :))

bolezen je dobila ime po tem ker so jo prvo prepoznali pri hiperaktivnih deckih ki niso dali miru v soli. Pac ce letas naokoli kot najvecji bebcek in ne das miru je zelo ocitno da je z tabo nekaj narobe. Na nek nacin zelo genialno. Ce si pa tiho in nekak zguras cez pa potegnes takratko.

Veliko je odvisno od tega kaj pocnes, ker motnja prizadene dolocene funkcije mozganov in zato ni nujno da potrebujes zdravljenje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: notgood88 ()

notgood88 ::

Zmajc je izjavil:

Glugy je izjavil:

Nam je v vrtcu vzgojiteljica rekla naj ta malega peljemo na pregeled za ADHD, ker je prepoznala simptome. Morali smo dat not vlogo z mnenjem vzgojiteljice. Čez cas so nas kontaktirali in je mali moral na cel kup pregledov različnih strokovnjakov preden so podali dokončno mnenje. Je bil kar par mesečni postopek potem pa smo še nekaj časa čakali na odločbo. Od takrat ga redno vodijo in spremljajo na oddelku na pedopsihiatrijo v ZD.

Kako je pri odraslih pa se mi niti ne sanja. Sam sumim da imamo podobno motnjo kot mali a ne tako hudo obliko a se mi res ne da hecat s tem.

Je pa to kar jeba. Malem dam nalogo da napiše 10 stavkov pa bo čez tri ure pri 2. vprašanju rekel "ful delam" ... če mu ne daš tablete.

tablete so dobesedno gorivo ker uravnajo dopamin do normalne mere ki ga mozgani potrebujejo za funkcioniranje. Ce ni goriva, masina ne pelje.

Ko nekdo z motnjo vzame tablete ni drogiran, ampak se pribliza temu kar je za ljudje brez motnje normalno stanje.

enavlaka ::

Veliko pisanja in pametovanja glede na to, da pob rabi par tabletov pa bo gladek. Pač eni ne poštekajo, da določenih kemičnih problemov ne moreš rešit s "potrudi se", samokontrolo, alkoholom, travo in ostalimi substancami ter ostalimi izgovori nekaterih, "ki jim je ratal".
Če ti rata s samokontrolo, potem nisi imel dejanskega problema bek.

Tableti so oblika trave/čikov/alkohola/kofeina, brez vseh stranskih učinkov in je notri samo tisto, kar učinkuje.
Človeku s takimi problemi daš medikament pa se skulira in je ok. Tle ne gre za to, da je počen ko mina cel dan.

V nekaterih primerih pomaga dieta s ogibanjem cukru ampak to ni rešitev osnovnega problema.

ChirkKarlie ::

bedak_res je izjavil:

Set and setting.

This man knows how to trip. :D

DamijanD ::

prvotno vprašanje je bilo preprosto: kako do zdravil. Konkretni odgovor je bil že podan: klinični psiholog -> psihiater

Sploh ne vem zakaj še imamo debato naprej. Oziroma še bolj me zanima zakaj OP ni dojel, da je že dobil odgovor.

Scaramouche3 ::

DamijanD je izjavil:

prvotno vprašanje je bilo preprosto: kako do zdravil. Konkretni odgovor je bil že podan: klinični psiholog -> psihiater

Sploh ne vem zakaj še imamo debato naprej. Oziroma še bolj me zanima zakaj OP ni dojel, da je že dobil odgovor.

Očitno ni dovolj...

https://www.reddit.com/r/Slovenia/comme...

Zdravila za ADHD v Sloveniji

Že od otroštva moram uporabljati zdravila za blaženje simptomov ADHD. Čeprav nekatera delujejo solidno, se mi vseeno zdi, da imajo farmacevti v Sloveniji premajhno izbiro zdravil.

Kako to da v Sloveniji ni možno dobiti na recept Adderall ali Vyvanse? Še kofein mi skoraj več pomaga od vsega kar je trenutno na voljo (malo pretiravam, ampak je res)

tony1 ::

Pa naj še kdo reče, da reč ni zasvojljiva...

enavlaka ::

S čim se boš zasvojil, normalnostjo ?

Ne glumi gljive (ko Simone Biles v Tokiju).

Gre za repliko na podvojeno temo še v Redditu:
"Očitno ni dovolj...

https://www.reddit.com/r/Slovenia/comme..."

Bo?

ChirkKarlie ::

Tema je stara 2 leti.

A Bo?

Niti slučajno nisem odprl, pozornost mi je zbezala stran :D

Jebomir ::

Samodiagnosticirani so sploh zmagovalci :))

Goran10 ::

notgood88 je izjavil:

Zanima me ce lahko kdo iz prve roke svetuje kako si naj dolgorocno zagotovim zdravila za motnjo pozornosti(ADHD/ADD).

V Sloveniji(kot drugod po svetu) velja neka stigma da ADHD v odraslih ne obstaja, ampak v resnici pa je to nevroloska motnja pri kateri mozgani nepravilno regulirajo dopamin kar v glavnem vodi do motnje pozornosti in tezavo z reguliranjem custev... kar zelo pogosto zelo negativno zaznamuje zivljenje prizadetih v skoraj vseh podrocjih zivljenja.

Zaradi te stigme so redki zdravniki ki sploh predpisujejo zdravila (stimulanse). Ce nevrotipicna(navadna) oseba vzame zdravila se bo pocutila "naspidirano" z dodatnimi negativnimi stranskimi ucinki. Za osebe z motnjo zdravila delujejo pomirjajoce in izboljsujejo koncentracijo ter reguliranje custev.

Ce nimas motnje si je tezko predstavljati kako je tistim, ki jo imajo (in obratno).

Npr. ce moras opravljati neko dolgocasno delo(kar je neizogibno), je z ADHDjem ZELO tezko drzati pozornost ker je dopamin gorivo za mozgane ki pa ga enostavno NI. In tako prakticno trpis in na vsak nacin rabis nek udarec dopamina - samo da malo pogledas novicke ali pa facebook/instagram/tiktok/twitter, cetudi se tega ne zelis, tvoji mozgani shirajo in cel cas obstaja kompulzivna potreba po -necem-. Lahko se probavas motivirat koliko se zelis in se obrnes na glavo pa enostavno ne bo pomagalo ker so mozgani v nevrokemicnem deficitu. Zato ljudje z motnjo pogosto cakajo do zadnje sekunde ker ko je stanje urgentno mozgani sproscajo adrenalin ki sluzi kot stimulant.

Brez zdravil zna zivljenje pac biti bedno ker se nic ne izplaca in je vse bedno in muka, hkrati pa zapravljas neskoncno casa na bedarijah ki jih sovrazis.

Bolezen se razlicno izraza pri razlicnih ljudeh tako da so izkusnje povsem subjektivne. Prvo so motnjo opazili pri fantih ki so povzrocali nered v solah in niso dali miru in zato je dobilo ime Attention Hyperactivity Deficit Disorder(ADHD).

Npr. vsaj pri meni je problem da nikoli nimam miru v glavi - cel cas nekaj dogaja(nic pametnega), pac neomejen dotok idej, daydreaming, custev, muzika - mozgani iscejo kakrsnokoli stimulacijo...Majhen "padec" te lahko pahne v ekzistencno krizo. Pac skratka ni miru nikoli. Ko vzames zdravila se vse umiri, pticki civkajo, pac obstajas in nisi ujet v svoji glavi, se vedno cutis custva a te ne potegnejo navzdol kot da bi imel sidro na nogi.

Motnje se ne da pozdraviti, zdravila le pomagajo uravnavati dopamin (recimo podobno kot se z inzulinom regulira sladkor pri sladkornih bolnikih)

Tako da mene zanima ce kdo osebno ve kaksen je najboljsi postopek v Sloveniji dobiti zdravila? Prvi recept in diagnozo postavi psihiater, potem pa kako? A lahko naprej predpisuje osebni zdravnik?

Pac dobro bi bilo vedeti tocno kako ter kje ker se ne bi zelel vsak mesec vec ur vozit do psihiatra in z tem izgubljati se vec casa in denarja.

Evo s prve roke. Naročil se pri psihiatrinji prvi obisk samoplačniško naslednji obiski prek zavarovanja. Ene trikrat na leto imam termin in vsakič dobim recept.
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ADHD

Oddelek: Loža
477380 (3330) D3m

Tablete za študiranje?

Oddelek: Šola