» »

Kako v Sloveniji do zdravil za nevrolosko motnjo pozornosti (ADHD/ADD)?

Kako v Sloveniji do zdravil za nevrolosko motnjo pozornosti (ADHD/ADD)?

1 2
3
»

razor1911 ::

notgood88 je izjavil:

tony1 je izjavil:

"travo (...) da lahko vodi do odvisnosti"

Na droge vseh sort se čisto nič ne spoznam, ampak na prvo zogo bi rekel, da trava ne povzroča odvisnosti, vsa mogoča psihiatrična zdravila pa?

Mislim da je misljeno predvsem v smislu ce se vzame terapevtska doza da dosezes normalen nivo dopamina. Z travo bos to tezko konstanto reguliral + ali bos res dovolj discipliniran da potegnes le 1 dim? Vecja je moznost da "terapija" preide v odvisnost kjer se zadevas za dobro pocutje.

Za tega kolega ti povem, da je ostal pri tistih dveh dimih na dan, ima preveč tehnično zajebano službo, da bi lahko funkcioniral, če bi bil vsak dan
zjutraj dejansko zadet.

Po mojih izkušnjah iz mladih let je t.i. "odvisnost" od trave čisti bullshit, 10 let kasneje ni nihče od hujših potheadov, kar sem jih poznal, več
kronično kadil konoplje, pa ni bil nihče na nobenem odvajanju, pač šiht, pa ni več kompatibilno biti zadet.
Obstajata samo dve vrsti desničarjev: bogati in njim koristni idioti.

Preveri svoj bančni račun, da ugotoviš, v katero skupino spadaš.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: razor1911 ()

enavlaka je izjavil:

Trava deluje na cbd receptorje, ne neposredno na dopamin. Dva različna načina delovanja.

Je uporabljal kar zelo konkretno THC konopljo in glede na vonj bi rekel, da tudi zelo močno. THC vpliva na dvig dopamina, vrsta
je bila pa tale in se jo je držal: https://www.strainpedia.com/jack-herer/

notgood88 ::

Jaz sem tudi uporabljal ampak potem sem nehal ko sem dobil zdravila ker ni bilo potrebe.

AI pravi tole;

Feeling scattered often has an anxious, restless quality to it -- thoughts jumping around, hard to settle into one thing. THC's calming effect can quiet that agitation, which feels like "being more present" because the noise drops. But that's anxiety/restlessness going down, not attention/focus circuitry getting sharper. Slowing down a racing, scattered feeling and actually improving sustained attention on a task are different outcomes that can feel similar from the inside, especially in the moment.

Weed treats how you feel about your state, methylphenidate treats the state.

Imagine two different engines in you. One engine is "focus and getting things done" (executive function). The other is "feeling okay / reward / calm" (mood/comfort). They're both run partly by dopamine, but they're separate systems with separate fuel lines -- dopamine going into one doesn't top up the other.

Methylphenidate puts gas specifically into the focus engine. That's the one that's sputtering during your crash -- that's why it's hard to do anything, why things feel effortful.

THC puts gas into the feel-okay engine. So you feel calmer, more comfortable, less bothered by the crash -- but the focus engine is still empty. You're not doing the hard mental tasks any better; you just mind it less.

That's the whole distinction. Both are "dopamine," but dopamine isn't one generic fuel that does one generic thing everywhere in the brain -- it's more like there are different fuel lines going to different engines, and which line gets filled depends on how the dopamine gets released, not just that it does.

aytim ::

razor1911 je izjavil:

Kolega je uporabljal mikrodozirano konopljo (sem šel prav zbrskat, sorta je bila Jack Herer), nabavil si je
vaporizer in naredil po en dim zjutraj in opoldne, rekel je, da mu je zaleglo, da mu misli niso letale preveč
naokrog, da je bilo pa premalo, da bi ga zares zadelo. Več pa žal ne znam povedati, bo kdo z adhdjem bole vedel
ali pomaga ali je placebo.

Meni zadetost izolira misli do neuporabnosti. Mikrodoze? Bi znalo biti problem pri palicajih

Kretencr je izjavil:

O naravnih medikamentih je prepovedano razpravljati. :'( Vem za še boljšo stvar ampak žal ne smem..

Ne smeš kaj?
Kokain?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: aytim ()

aytim je izjavil:

razor1911 je izjavil:

Kolega je uporabljal mikrodozirano konopljo (sem šel prav zbrskat, sorta je bila Jack Herer), nabavil si je
vaporizer in naredil po en dim zjutraj in opoldne, rekel je, da mu je zaleglo, da mu misli niso letale preveč
naokrog, da je bilo pa premalo, da bi ga zares zadelo. Več pa žal ne znam povedati, bo kdo z adhdjem bole vedel
ali pomaga ali je placebo.

Meni zadetost izolira misli do neuporabnosti. Mikrodoze? Bi znalo biti problem pri palicajih

Ja itak, ne smeš skaditi dozo od katere se zalezeš v kavč. Toliko, da ne čutiš zadetosti.

Policija glede konoplje ni problem, mogoče je manjši problem, če gre za mularijo, odraslemu možaku, ki izgleda
normalno pa ne bo nihče nič rekel. Mogoče kje na kmetih, kjer konoplje še ni toliko, da je vsako ukvarjanje z
njo sizifovo delo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: razor1911 ()
1 2
3
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ADHD

Oddelek: Loža
478275 (4225) D3m
»

Globoka možganska stimulacija učinkovita pri depresiji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5114645 (10741) fm13

Tablete za študiranje?

Oddelek: Šola
2310417 (9598) Motika
»

Fiktivna bolezen: ADHD (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5613418 (11743) gendale

Več podobnih tem