» »

Solčavska panoramska pot

Solčavska panoramska pot

FiReFTW ::

Sem slišal da je zelo lepa z lepimi razgledi pozimi, pa glede na to da nisem tam bil kako je kaj ta pot zdaj pozimi? Verjetno bi šel zdaj v soboto. Je pot vredu za vozit z avtom v tem času ali je kaj nevarnosti? Sneg? Led?

joez7 ::

Morš met jajca. Že polet je kar zanimivo - še najbolje pa z kolesom.
Misliš pa tole https://www.logarska-solcavsko.si/solca... ?
Lahko štartaš tut v Topli - Podvolovjek. Vlk sreče (pa verige).
Z kolesom ne grem prek koncem Maja, pa po koncu Septembra.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

Goran's Blog ::

Poleti sem bil.
Ma sedaj pozimi pa ne bi šel, sploh kakšen led če je pa vedi kako je pluženo posipano...

Pol raje ne bom tvegal, drugače sem iz Maribora pa sem mislil nek izlet čez to panoramsko pot kjer so dobri pogledi na gore itd... in potem v Logarsko dolino in pa potem v Ljubljano prek Kamnika (tam je tudi neka višja pot ane)?

Ima kdo kakšno alternativo da se izognemo potem tej poti pa pridemo v Logarsko? Ali mogoče kak drug plan nasploh brez Logarske?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FiReFTW ()

pegasus ::

Ha? Ta cesta gre NAD logarsko, ne rabiš iti po njej do doline.

Se mi je pa mal zamerila, ker smo na sončni strani alp, Kamniške pa gledaš s severne strani, tako da niso nikoli lepo osvetljene za fotkanje ...

pegasus je izjavil:

Ha? Ta cesta gre NAD logarsko, ne rabiš iti po njej do doline.

Se mi je pa mal zamerila, ker smo na sončni strani alp, Kamniške pa gledaš s severne strani, tako da niso nikoli lepo osvetljene za fotkanje ...

Ja ne spoznam se tolk na te predele, kam lahko torej grem do logarske da se izognem tej poti? A je odsek za to pot katera gre gor in pa drug odsek kateri ne gre po tej poti? Ko prideš iz Mozirja proti tej poti?

Greš samo naravnost po dolini naprej ... na solčavsko razgledno cesto moraš zaviti desno v Solčavi.

Ok mislim da vidim zdaj ja, kaj pa potem iz logarske do ljubljane preko onega prelaza pa Kamnika? Ali ni priporočljivo zdaj pozimi in raje nazaj do avtoceste in potem do Ljubljane?

Pozimi Pavličevega sedla brez predhodnega poznavanja in izkušenj ne bi priporočal.

Torej smiselna pot bi bila do Logarske doline ampak ne po panoramski poti, potem pa nazaj po isti cesti do avtoceste in po avtocesti do Ljubljane?

Drugač sem pa odprt za druge predloge tudi, če gremo tam proti bledu itd so kakšne zanimive poti kjer so dobri pogledi iz doline na gore, recimo ona Aljaževa koča pri Triglavu ali je tam tudi nepriporočljivo v tem času? Pa tudi za kakšne čist druge predloge sem odprt.

Potem ti v zimskem lepem vremenu priporočam Kum, Nanos, Slavnik in podobne enostavne zadeve ...

Kaj pa pot čez Kranj, Preddvor, Zgornje Jezersko, Plansarsko jezero in potem v dolino ravenska koča itd... to izgleda dokaj preprosta pot brez prelazov in nevernih odsekov pa pogledi zgledajo zelo lepi?

Ok, če ti odgovarja hlad in senca :)

Pa samo lepe razglede pa slike rabim :D Pa še do Blejskega Jezera potem lahko gremo pa mogoče Bohinjskega, potem pa v Ljubljano.

V dolinah na severni strani grebenov ni ne razgledov ne slik ;)

Pojdi potem raje v Kamniško Bistrico ...

johnnyyy ::

Logarska je pozimi precej mrzla in senčna ker ima na južni strani precej visoke hribe/gore. Poleg tega gre precej te panoramske poti po gozdu.
Kar se tiče cest so načeloma urejene če ne pade ravno 1m snega na dan tvojega odhoda (saj tam živijo ljudje in tudi oni morajo nekako v dolino).
Ceste pa so:
Črnivec - https://www.hribi.net/spletna_kamera/pr...
Pavličevo sedlo - https://www.hribi.net/spletna_kamera/pa...
Logarska - https://www.hribi.net/spletna_kamera/lo...

pegasus je izjavil:

Aja? Če pa sodeč po nekaterih slikah zgleda prav magično

slika

slika

Bud_Bundy ::

FiReFTW je izjavil:

pegasus je izjavil:

Aja? Če pa sodeč po nekaterih slikah zgleda prav magično

slika

slika

Posneta je pa ta fotografija kdaj? Pozimi je marsikaj v senci.

Ok, razumem, potem ta stvar odpade.

Kaj pa v kamniški bistrici, so kakšne točke take dostopne z avtom ali kratkim sprehodom ki so lepe za fotografije?

Do zdaj sem najdel Dom v Kamniški Bistrici kjer izgleda kar lepa lokacija pa gorovje naokoli.

In kako je kaj Bled in Bohinj v tem času? Se splača?

metalc ::

Tudi spočetka "neuspele" fotke senčnih strani gora se da v "postprodukciji" zelo solidno "rešiti" v že skoraj razglednične, celo z "igranjem" z drsniki v odprtokodnem programju, če si se pa pripravljen razkešuriti za kakšen Lightroom, pa še toliko bolje. Dobro je seveda že vnaprej na fotkiču ustrezno nastaviti gradation in način merjenja svetlobe (default nastavitev namreč ponavadi v takšnih razmerah popolnoma "zažge" svetle dele in popolnoma počrni temne), po možnosti si pred objektiv priviješ tulipanasto zaslonko (lens hood), ki zmanjša verjetnost za "lens flare" (obarvani krogi, ko slikaš (skoraj) v sonce), tudi nastavitev HDR (po domače povedano, prizor posname pri različnih osvetlitvah in potem te slike nekako skombinira) zna delati prave čudeže, če je mogoče, pa sliko posnameš v enem od zapisov RAW, ki sicer naredi precej večjo datoteko, vendar je v njem tudi precej več informacij in s tem manevrskega prostora za nadaljnjo obdelavo. Ne škodi tudi, če namesto več pikslov (če jih je več, so manjši, kar nekako ni prednost v "robnih pogojih") izbereš fotkiča s fizično večjim senzorjem, kar se pa ponavadi odrazi tudi v velikosti in "štorastosti".

Kamniška Bistrica, dokaj lepi pogledi (za nameček še proti severu) so že iz okolice izvira (parkiranje tam je po novem plačljivo), kot tudi iz bližine "Mednarodnega piknik centra" v nekdanji lovski koči nekih plemičev. Reka Kamniška Bistrica malo naprej od tam vstopi v sotesko Predaselj. Njen najbolj instagramski del je manjša "kotlinica", ki ločuje Veliki in Mali Predaselj. Najlažje prideš do tja z nekega manjšega parkirišča s transformatorjem, ki se nahaja na levi (če greš navzgor) med izhodiščem za Orglice (BTW, sam omenjeni slap je že v poletnih razmerah težje dosegljiv) in izvirom, od tam se na razpotjih držiš leve in prideš v nekaj minutah, ampak zadnji spust v morebitnih poledenelih razmerah se mi ne zdi najbolj varen.

Če se s predlogi omejim na SZ Slovenijo, kadar vreme dopušča, imaš ubijalski razgled že z AC počivališča pri Radovljici proti severu, kjer se "v vrsto" postavijo Stol, Vrtača in Begunjščica.

Cerkvica v Jamniku je oddaljena zgolj nekaj minut hoda s ceste med Dražgošami in Kropo, z nje imaš pa večji del Gorenjske kot na dlani, vključno z zgoraj omenjeno trojico. dosežeš jo lahko tudi s kratkim pohodičem iz Krope ali Nemilj (vas ob vznožju, ki gravitira na Kranj), je pa po drugi strani blizu Bleda, kjer jo izdatno oglašujejo, če te seveda to ne moti...

Sv. Peter nad Begunjami je dosegljiv po kakšnih 45 min hoda, ali iz središča Begunj ali z nekdanjega smučišča Krpin, obe poti sta sicer strmi in kar "grobi" (po navedbah domačinov se naj bi se sicer dalo iz Krpina priti tudi po nekaj daljši makadamski cesti). Že izpred cerkve imaš kar nekaj razgledov zlasti proti Julijskim Alpam na zahodu. Če te zanimajo freske in če dobiš neko starejšo gospo, ki živi v sosednji hiši, ti bo tudi brez nadaljnjega dala ključ. Pribl. 10 min. hoda stran, zdaj že po skoraj položni poti, pa dosežeš Sankaško kočo z Blejskim jezerom skoraj na dlani. Če se ti da, je proti Smokuškemu vrhu še nekaj podobnih razgledišč z nekaj višjih točk, ampak v zimskih razmerah... Sv. Petra lahko zlahka skombiniraš še v krožni pohodič po Lambergovi poti mimo gradu Kamen, ki je sam po sebi tudi slikovit, seveda pa iz soteske ne moreš ravno pričakovati nekih razgledov.

Med OŠ Žirovnica in Završniškim jezerom je nek greben, sama uradna pot čezenj ni zahtevna, zna pa biti nekoliko bolj zoprno, ko po grebenu iščeš primerne razgledne točke. Namesto do tja, je na voljo tudi lahek sprehodič iz Žirovnice do sv. Lovrenca. Super razgledi so tudi z Ajdne, recimo da 1.5 do 2h vzopna od Završniškega jezera, ampak v zimskih razmerah...

V Gornjesavski dolini je tu npr. Gozd Martuljek. Že s kolesarske steze mimo kraja se da lepo videti tako Martuljkovo skupino (Špik & co.), ki je sicer na jugu in velja nekaj znanja postprodukcijskega "reševanja fotk" in pa na drugi strani podobno lepi in fotografsko dosti manj tricky razgledi na Karavanke. Od tam lahko greš po ozki soteski do Spodnjega Martuljkovega slapu, samo pričakuj dokaj zahtevne svetlobne razmere. Kot že ime namiguje, obstaja tudi zgornji slap, ampak zadnji del poti do njega že poleti ni ravno lahek. Nekje med njima pa je tudi brunarica Pri Ingotu, ki se jo doseže tudi po neke vrste gozdni cesti, razgledi od tam pa so tudi vse prek kot za odmet. Na seznamu želja imam še Srednji Vrh, dosegljiv po strmi cesti iz Gozd Martuljka, razgledi predvsem na Julijce bi morali od tam biti tudi fenomenalni.

Potem je tu Kranjska Gora, razgledi so že z Zelencev kot tudi iz Tamarja ali Jasne, predvsem v slednji pa je tudi turizem na steroidih...

Čez mejo, pribl. pol poti med Ratečami in Trbižem, imaš tudi pravljično lepi Belopeški jezeri (it. Laghi di Fusine), če bi se rad pripeljal prav do obale, je cestnina 5€.

V samem Kobaridu razmere ponavadi niso ravno ekstremno zimske, pa še parkiranje je izven mesta pozimi večinoma brezplačno. Slap Kozjak (zahtevne svetlobne razmere v skoraj zaprti "dvorani" plus še vodni hlapi) je sicer uradno zaprt, ampak to pomeni samo, da nihče ne kasira vstopnine, sicer pa ni nobenih pregrad ipd. in če le ni preveč vode (in najverjetneje je trenutno ni), zlahka prideš do njega, le zadnjih nekaj metrov moraš s pomočjo zajle prečiti navpično skalo. Od slapu je dokaj lepa večinoma kolovozna pot do gorske vasice Magozd (sicer se zdi, da se pospešeno spreminja v hotelsko naselje) z naravnost osupljivo lego pod Krnom in Polovnikom. Soške poti med Kobaridom in Trnovim ob Soči ne bi ravno priporočal (razgledi večinoma omejeni zaradi gozda), greš pa lahko od izliva Kozjaka po brvi čez Sočo (itak da razgled) in nato kar strmo navzgor do Tonovcovega gradu z novo porcijo razgledov.

Pod Kobarid nekako sodi tudi Matajur z ubijalskimi razgledi predvsem na zahodni del slovenskih Julijcev, z naše strani so uradne poti iz Svina pri Kobaridu ter Avse nad Livkom (s te poti se splača skreniti na razgledni Mrzli vrh nad Idrsko planino), ampak se kar vlečejo, na italijanski strani pa se da po gorskih cestah pripeljati vse do nekega astronomskega observatorija in sosednjega rifugia, od koder je do vrha le še kratek vzponček.

Skoraj gotovo pa ne bo zime na Kraškem robu. Najbolj razvpit je sicer Osp z okolico (parkiranje pri Mišji peči je plačljivo), ki pa mi osebno ni preveč všeč, boljša varianta se mi zdi utrdba San Sergio prav nad Črnim Kalom, celo brezplačno parkirišče je na samem robu nedaleč od nje, še boljša varianta pa mi je pot iz Hrastovelj (cerkev je fotogenična že od zunaj) do Podpeči (splača se skreniti mimo sv. Štefana pri Zanigradu), nato pa malo bolj navpičen vzpon do stolpa nad vasjo in znova lažje nadaljevanje do roba pečin v bližini Praproč, neprekinjeno škljocanje zagotovljeno, še toliko bolj, če si tudi "trainspotter"...

Podobno Kraškemu robu je tudi pot Po robu, kjer se boš gotovo dodobra nagledal tako navpičnih pečin kot Vipavske doline v okolici Ajdovščine, do zdaj sem prehodil samo njen vzhodni del med Colom in Otlico, prvi del med Colom in vrhom Kovka je več ali manj gozd, potem pa "majka"... Na seznamu želja je zahodni del od Otlice proti Predmeji s podaljškom na Čaven ali Golake...

WizzardOfOZ ::

Če bi pa rad lepe in lahke pešpoti, kjer boš imel lepe razglede, ti pa predlagam najlažje slovenske dvatisočake, kjer so razgledi res lepi. Viševnik, Veliki draški vrh, Debela peč in Tosc:
Tukaj imaš pa GPX-e:
https://vnaravo.si/lahki-dvatisocaki-23...

To so najlažji štirje in razgledi so lepi.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

WizzardOfOZ je izjavil:

Če bi pa rad lepe in lahke pešpoti, kjer boš imel lepe razglede, ti pa predlagam najlažje slovenske dvatisočake, kjer so razgledi res lepi. Viševnik, Veliki draški vrh, Debela peč in Tosc:
Tukaj imaš pa GPX-e:

Hvala res koristno bom si shranil za kdaj drugič, zdaj imam sicer ljudi ki niso ravno fizično pripravljeni in iščem bolj lokacije dosegljive z avtom ali res kratko hojo.

Pa si sicer prvič v Sloveniji ali samo v celem življenju nisi šel nikoli ven?

pegasus je izjavil:

Zakaj pa zdaj ta agresivni komentar? Je kar veliko ljudi ki ne pozna določenih predelov Slovenije dobro, zato pa so koristni kakšni forumi kot ta, da kdo ki se bolj spozna na to pove svoje izkušnje.

Agresiven? Vprašam, ker ti želim bolje svetovat :)
Za začetek si omisli eno lokacijo na dan, ker boš v enem kratkem zimskem dnevu že dve težko obdelal, kaj šele več.

bm1973 ::

WizzardOfOZ je izjavil:

Tukaj imaš pa GPX-e:

Veliki Draški zdaj ni lahek, ker je sneg, pobočje je pa dostikrat ledeno...

Plus, tam med grmovjem hitro zaideš...

pegasus je izjavil:

Tut jaz sem moral prvo srečat abrahama pa v penzijo, da sem mel čas spoznat še kako stezico in grbino, ne sam glavne ceste ... .:) Ko je enkrat familja, pa polno služba, pol pa ni nekaj vlk - sam za vikend.
Smo pa odprti za vse predloge, kolk mamo za sosednjim voglom, nam zmanjka dni prej, je pa res, vse se začne v glavi, volja dela čudeže:D

WizzardOfOZ ::

FiReFTW je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

Tukaj imaš pa GPX-e:

Hvala res koristno bom si shranil za kdaj drugič, zdaj imam sicer ljudi ki niso ravno fizično pripravljeni in iščem bolj lokacije dosegljive z avtom ali res kratko hojo.

Pa Lipanco (Blejska koča) tudi poišči. Na pol poti do Debele peči. Majo dobre štruklje. Če spodaj pri spomeniku parkiraš je 3km do vrha, kar je nekje 45 minut.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Tak ko ti je svetoval, eno - dovolj zgodaj. Logarska je čudovita, sam kaj ko moraš že na polno štartat pred 8h, opoldne pa že na pol poti nazaj, po 15h te že tema ulovi. Klemenčja jama, Okrešelj - ni za neizkušene.
Maš pa čudovit zimski pohod od Spodnjega Berložnika na Kočo na Smrekovcu in sam Smrekovc.
https://www.hribi.net/gora/dom_na_smrek...
Ta je tut za zimske pohode - sam prej prever, če je koča odprta. Maš pa tut iz Golte proti Smrekovcu.
Pa kakega vzam, ki je te ture že naredu. Tut Urška je za zimske vzpone.
Pa če ti nebo dovolj, iz Smrekovca na Sleme, sam ti bo svetlobe prej zmanjkalo.

Aja iz Žekovca (Mozirje) na Golte, odvisno od steze ~4h - 6h Gor, hotel je odprt, dol pa z gondolo.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pohodne ture - zimski čas

Oddelek: Šport
262874 (2236) Irbis
»

Najlepše slovenske gore (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6721018 (13503) Kvatebrigic
»

Z avtom na razgled

277314 (5744) Jerry000
»

Ceste z lepimi razgledi (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
508349 (6672) Smurf
»

A kdo sploh hod v gore/hribe? (strani: 1 2 )

778993 (5994) jcb

Več podobnih tem