Forum » Operacijski sistemi » Najboljsi Linux(Unix) je MacOS
Najboljsi Linux(Unix) je MacOS
Ashrack ::
V primeru da rabis racunalnik za produktivno delo in ne igrice je MacOS najboljse med Windows ter Linux svetom.
Za igrice so konzole in sele pri serverjih pride Linux v postev.
....
McAjvar ::
Kaj pa vem. Igram nekaj iger in na linuxu tečejo gladko (PoE2, Guild wars 2, Horizon zero dawn,...).
Hkrati pa mi odlično služi za produktivno delo.
Je tema namenjena trolanju ali za flame war?
Hkrati pa mi odlično služi za produktivno delo.
Je tema namenjena trolanju ali za flame war?
"[...] the advance of civilization is nothing
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov

kriptobog ::
wajdouc ::
Ne vem no, za moje produktivno delo potrebujem programe, ki so spisani samo za ... polkna.
https://rtv-ekspoze.org/
"Merjenje in sekiranje je najboljši način, da ti neka stvar škodi.
Celo zelo zanesljivo deluje ta sistem." feryz, 2025
Ales78 ::
No, ne pozabimo, da MacOS na veliko "črpa" (oz. legalno krade) iz FreeBSDja, ki je tako ali tako, bistveno boljši od katerekoli Linux distribucije,
sploh, če imaš rad mir in ne trepetaš pred vsakim updatom.
Zadeva je dejansko hecna, prevladuje linux, čeprav je pa overall boljši sistem
FreeBSD, ki ga industrija noče podpreti, zato, da jim ne bi bilo treba podpirati še en OS.
Ampak se premika.
Dvomim. vscode deluje na vseh sistemih, sicer se strinjam da ima visual studio daleč najboljši debuger ampak nič kar se ne bi dalo doseči.
FreeBSD, ki ga industrija noče podpreti, zato, da jim ne bi bilo treba podpirati še en OS.
Ampak se premika.
Ne vem no, za moje produktivno delo potrebujem programe, ki so spisani samo za ... polkna.
Dvomim. vscode deluje na vseh sistemih, sicer se strinjam da ima visual studio daleč najboljši debuger ampak nič kar se ne bi dalo doseči.
SDS in ne-voljenje: https://slo-tech.com/forum/t835230/p8641476#p8641476
"Levi fašist" je skovanka ljudi brez izobrazbe, ki ne vedo kaj fašizem sploh
pomeni, uporablja pa se za poizkus relativiziranja/prikrivanja pravega fašizma.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Ales78 ()
wajdouc ::
Prjatu, tvoj dvom je odveč. Vem, da si tou izpast pametn ma ne programiram. Govorim o programih kot je recimo Dewesoft.
https://rtv-ekspoze.org/
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: wajdouc ()
Poldi112 ::
No, ne pozabimo, da MacOS na veliko "črpa" (oz. legalno krade) iz FreeBSDja, ki je tako ali tako, bistveno boljši od katerekoli Linux distribucije,
Prvo kot prvo, če trepetaš pred updati, nekaj delaš narobe. Kot drugo pa močno močno pretiravaš.
Če bi dejansko bil opazno boljši, bi imel večji tržni delež.
In katera je tista grda industrija, ki ga je hendikepirala?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Poldi112 ()
pegasus ::
Ko je os x bil še NeXT, je bil gui vsaj nekako smiseln ... tega os x danes pa dobesedno ne znam uporabljat. Totalno konfuzna zadeva, ne dojamem logike, kako to dela.
WhiteAngel ::
V primeru da rabis racunalnik za produktivno delo in ne igrice je MacOS najboljse med Windows ter Linux svetom.
Jaz lepo furam kubuntu in debian s kde-jem. Za resno delo in igrice. MacOSov ekosistem je preveč zaprt za moj okus. Ne vem, kaj je narobe s cups, nfs, sambo, zfs? Zakaj ne moreš normalnega hardvera imet in gor naložit macOS? Zakaj ne moreš macOS laufat v virtualki na drugem OSu itd.
LeQuack ::
Ko je os x bil še NeXT, je bil gui vsaj nekako smiseln ... tega os x danes pa dobesedno ne znam uporabljat. Totalno konfuzna zadeva, ne dojamem logike, kako to dela.
Nisi bil indoktriniran od otroštva, kot Američani.
Quack !
c3p0 ::
Na MacOS (takrat OS X "hackintosh") sem šel, ker sem se enostavno naveličal takratnih Linuxovih polproduktov tipa Gnoma in KDE.
Ni idealen, je pa dejstvo, da reinstalla OS nisem nikoli izvajal.
Ne rabiš shortcuta, z "rdečim gumbom" zapreš le okno programa. Sam program lahko zapreš tudi z miško, v naslovni vrstici programa, "Quit ..."
ALI s shortcutom cmd+q, kot je na Win ctrl+f4. q = quit, f4 = random win stuff, ker pač...
Je malo drugačna filozofija, kot pri Windows. Tukaj okno programa ni znak, da program laufa. Če malo premisliš, je celo bolj logično.
Ni idealen, je pa dejstvo, da reinstalla OS nisem nikoli izvajal.
Tisti gumb ne zapre programa. Shortcuti so slaba rešitev.
Ne rabiš shortcuta, z "rdečim gumbom" zapreš le okno programa. Sam program lahko zapreš tudi z miško, v naslovni vrstici programa, "Quit ..."
ALI s shortcutom cmd+q, kot je na Win ctrl+f4. q = quit, f4 = random win stuff, ker pač...
Je malo drugačna filozofija, kot pri Windows. Tukaj okno programa ni znak, da program laufa. Če malo premisliš, je celo bolj logično.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c3p0 ()
t. i. "Frizbi" je bil moj prvi
Eduardo ::
Eduardo ::
Drugače pa je največji plus MacOS napram Linux in seveda Win v veliki meri, da je Apple z lopato metal denar v tranzicijo na ARM. Zame ostale arhitekture nimajo več smisla.
OutOfTheBox ::
Ni to potrošniška roba v trgovini, ampak server platforma, ki jo izbirajo sistemci na podlagi svojih potreb. Sploh hyperscalerji bi verjento migrirali na boljši produkt, če bi res bil boljši. Pa niso. Kako to?
OutOfTheBox ::
V bistvu se bom tukaj posipal s pepelom, ker sem vzel nekaj iz konteksta in prehitro komentiral. Imaš prav.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()
mihor ::
Imam služben Mac, doma pa Linux. Mac je sicer good enough - če nič drugega je unix in ne MS crapware - ampak najboljši flow imam na svojem Mintu s KDE Plasma na Waylandu. Dokler nisem pobliže spoznal MacOS, sem slišal od ljudi razne mite in pravljice o tem kako ima Apple dober UI in je vse narejeno top notch. No, temu pač ni tako, to je vse skupaj nek pol-izdelek s številnimi bugi in totalno nerazumljivimi 'rešitvami' ter totalno butastimi shortcuti in tipkami. Še layouta na vdelani macbook tipkovnici se ne da zares spreminjat. Skratka kdor hvali MacOs, kot prvo ni power user, desktop Linuxa pa sigurno ni pobliže spoznal.
No, temu pač ni tako, to je vse skupaj nek pol-izdelek s številnimi bugi in totalno nerazumljivimi 'rešitvami' ter totalno butastimi shortcuti in tipkami. Še layouta na vdelani macbook tipkovnici se ne da zares spreminjat.
Tole. Celoten OS se prav trudi biti drugačen od Windowsov in narejenih je cel kup skrajno štorastih rešitev (recimo, pri dveh monitorjih, če imaš app na full screenu na enem monitorju, ne moreš nesti drugega okna na tisti monitor), pri katerih se samo vprašaš, ali te nekdo zajebava. Od CTRL knofa do gumbov za pomanjsanje(...) okna na levi strani. Skratka, ne hvala, čeprav se iTerm2 ne bi branil...
d4vid ::
Imam doma vse 3 OSje. Windowse mam na enmu starmu thinkpadu samo za določen sw, Mac mi večino časa počiva. Primarno sem na linuxu, z gnome okoljem in dela. Za resno delo, vsaj zame, je linux vrhunski. OS ti ni v napoto, na zasuje te z oglasi v start meniju in ne kaže ti brezveznih obvestil. Pa še občutek svobode je dodatni faktor, za razliko od mac-a, kjer se počutim kot v zaporu. Saj so že drugi našteli kaj jim mi všeč...
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram
broken/link ::
Imam doma vse 3 OSje. Windowse mam na enmu starmu thinkpadu samo za določen sw, Mac mi večino časa počiva. Primarno sem na linuxu, z gnome okoljem in dela. Za resno delo, vsaj zame, je linux vrhunski. OS ti ni v napoto, na zasuje te z oglasi v start meniju in ne kaže ti brezveznih obvestil. Pa še občutek svobode je dodatni faktor, za razliko od mac-a, kjer se počutim kot v zaporu. Saj so že drugi našteli kaj jim mi všeč...
imam dost podobno situacijo, s to razliko da imam vse te 3 OSe v službi. privat pa furam linux s KDE okoljem, ker imam pač izbiro.
a lahko tole obrazložiš? Razumem, da so to potegnili iz mobilnega sveta, ampak meni osebno recimo to ni bolj logično. Ker to meni deluje spet ena izmed stvari, kjer korporacija bolj ve, kaj user rabi, kot user sam.
Imam služben Mac, doma pa Linux. Mac je sicer good enough - če nič drugega je unix in ne MS crapware - ampak najboljši flow imam na svojem Mintu s KDE Plasma na Waylandu. Dokler nisem pobliže spoznal MacOS, sem slišal od ljudi razne mite in pravljice o tem kako ima Apple dober UI in je vse narejeno top notch. No, temu pač ni tako, to je vse skupaj nek pol-izdelek s številnimi bugi in totalno nerazumljivimi 'rešitvami' ter totalno butastimi shortcuti in tipkami. Še layouta na vdelani macbook tipkovnici se ne da zares spreminjat. Skratka kdor hvali MacOs, kot prvo ni power user, desktop Linuxa pa sigurno ni pobliže spoznal.
Enostavno, s Karabiner Elements. Ostalega nisi napisal kaj te tako moti, se pa grem stavit da gre pač za navade in se za vsako muho najde rešitev.
Sej maš WezTerm
Tu še je Warp, ki enako podpira vse 3 glavne OS.
Meni se še ni vsedel, prisegam na iTerm2. Nekateri kolegi so pa presedlali nanj, sploh tisti z manj shell znanja in več zaupanja, da jim AI postreže s pravo komando. Zna biti seveda nevarno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c3p0 ()
broken/link je izjavil:
a lahko tole obrazložiš? Razumem, da so to potegnili iz mobilnega sveta, ampak meni osebno recimo to ni bolj logično. Ker to meni deluje spet ena izmed stvari, kjer korporacija bolj ve, kaj user rabi, kot user sam.
Banalni Win primer, odpreš več dokumentov. Zapreš še zadnji dokument. App quita.
MacOS, zapreš vse dokumente, app laufa. Zakaj bi app na tem mestu quital? Veš kdaj si zaprl zadnjega? Mogoče hočeš odpret še katerega, ali delat na novem. Zakaj bi nujno moral imet nek doc odprt?
Je pa tako že od kar pomnim, tako da bi bilo zanimivo vedet kdo je od kod ta način potegnil.

WizzardOfOZ ::
Banalno je tukaj tvoje neznanje. V windows klik na ikono X v desnem zgornjem kotu ne pomeni, da si zaprl dokument, ampak da si ugasnil celo aplikacijo. Za zapret samo dokument je "Close document", pa bo aplikacija še vedno laufala.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: Ales78 ()

Zimonem ::
Enostavno, s Karabiner Elements. Ostalega nisi napisal kaj te tako moti, se pa grem stavit da gre pač za navade in se za vsako muho najde rešitev.
Sej maš WezTerm
Tu še je Warp, ki enako podpira vse 3 glavne OS.
Meni se še ni vsedel, prisegam na iTerm2. Nekateri kolegi so pa presedlali nanj, sploh tisti z manj shell znanja in več zaupanja, da jim AI postreže s pravo komando. Zna biti seveda nevarno.
Čar wezterma je da pride z baterijami (multiplekser)
LiquidAI ::
Prednost za Mac je trenutno samo ARM, ker ga pohitri. Na Win ARM še šepa, emu layer je za tiste x64 appe ki niso skompajlane v arm.
Sčasoma bo vse na ARM ali pa RISC-V.
Linux je pač najbolši za določene zadeve, ključno pa je predvsem, ko ni kakšnih regulatornih zahtev po uporabi specifičnega software.
Driverji na PC z topšit Nvidia grafično pa niso na pariteti Linux in Windows.
Sčasoma bo vse na ARM ali pa RISC-V.
Linux je pač najbolši za določene zadeve, ključno pa je predvsem, ko ni kakšnih regulatornih zahtev po uporabi specifičnega software.
65001
blackbfm ::
v lajfu ga nisem rabu (macos), in mislim da ga v lajfu ne bom rabu.. prav tako noben znanec. pa imamo vsi pcje že desetletja
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: blackbfm ()
Kakor za koga, pač stvar okusa in navade. Meni recimo Win, Mac in KDE ne sežejo do kolen AwesomeWM. So pa res vsi trije lepši.
pegasus ::
Če bi kdo rad visual eyecandy, naj si pogleda Enlightenment. In naj se potem zamisli nad dejstvom, da smo E16 poganjali že pred 30 leti in se zraven slinili ob izgledu ;)
Kakor za koga, pač stvar okusa in navade. Meni recimo Win, Mac in KDE ne sežejo do kolen AwesomeWM. So pa res vsi trije lepši.
https://i3wm.org/ ;)
Če bi kdo rad visual eyecandy, naj si pogleda Enlightenment. In naj se potem zamisli nad dejstvom, da smo E16 poganjali že pred 30 leti in se zraven slinili ob izgledu ;)
A veš, da sem ravno iskal link :) Je pa to definitivno najbolj počasen razvoj v zgodovini človeštva :D
https://www.enlightenment.org/
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Ales78 ()
https://i3wm.org/
Ko sem iskal tiling WM sem dejansko izbiral med i3 in Awesome, samo se ne spomnim več, zakaj sem se na koncu odločil za Awesome. Je pa gamechanger, ko se enkrat prebiješ čez konfiguracijo in se naučiš bližnjic.
WhiteAngel ::
... in kaj točno manjka nekemu ubuntuju z zadnjimi nvidia driverji? Za nobene OpenGL/Vulcan funkcionalnosti nisem slišal, da bi bile podprte zgolj na Windows. Za AI Nvidia H serije pa itak nihče sploh ne laufa na Windowsih.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Lani Linux najviše doslej, kako bo letos? (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Operacijski sistemi | 11325 (4018) | joez7 |
| » | Apple predstavil čip M2 (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / Procesorji | 28095 (21740) | Meizu |
| » | Kateri operacijski sistem uporabljate? (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 9431 (6428) | Poldi112 |
| » | WWDC 2018: Apple razkrije iOS 12 in macOS MojaveOddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod | 22026 (19736) | no comment |
| » | V čudnih časih izšel novi Ubuntu 17.04 (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Operacijski sistemi | 35229 (30595) | SuperVeloce |